Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.
Maak kennis met de Big Five
Voor het zien van de Big Five reist u af naar Zuid-Afrika! De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.
1. Buffel
Van de Big Five is de buffel het talrijkst. Het is een kalm beest, dat in bedreigende situaties opeens levensgevaarlijk kan worden. Vanuit de huurauto of safaritruck kunt u een kudde van honderden buffels die vredig aan het grazen zijn aanschouwen. De sterkere stieren bewaken de kudde aan de randen. Het meest gevaarlijke bij buffels is dat je niet goed ziet wanneer ze boos zijn of zich bedreigd voelen. Houd dus altijd afstand! Buffels leven in grote kuddes, alleen oudere mannetjes zonderen zich soms af.
De buffel wordt getypeerd door hun opvliegende karakter. Indien een jager of leeuw een lid van de kudde doodt, zullen de anderen zich wreken door de daders op hun hoorns te spietsen. Dit kuddegedrag wordt gedemonstreerd in de YouTube-hit Battle of Kruger, waarin een toerist in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark filmt hoe buffels hun jongen beschermen.
2. Leeuw
De leeuw staat bekend als koning der dieren, een reputatie die hij verkregen heeft door zijn sublieme jachtkunsten. Alleen de mens is een gevaarlijke vijand van de leeuw: nu komen ze bijna alleen nog maar voor in beschermde wildreservaten in Afrika en in een klein deel van India. Veilig vanuit de auto oog in oog staan met een luierende leeuw of zelfs met een jagende troep leeuwen, het zal je nog lang bijblijven.
Leeuwen leven graag in een groep, die bestaat uit gemiddeld vijf vrouwtjes, één of twee mannetjes en hun welpen. Het zijn zowel dag- als nachtdieren. De vrouwtjes zijn gemakkelijk te herkennen omdat bij hen de lange manen ontbreken die zo typerend zijn voor het mannetje.
Overdag is de leeuw vrijwel niet actief. Een middagdutje duurt al gauw de hele dag. Pas ’s avonds als het schemert en de temperatuur wat aangenamer is, wordt de jacht op prooi geopend. Leeuwinnen jagen het vaakst, op antilopen, zebra’s en herten. Liggend in het gras sluipen ze dichterbij hun prooi die zich van nog geen kwaad bewust is. Plotseling heeft de prooi het door en zet het op een lopen.
Vaak zijn jonge of zwakke dieren de klos, volwassen antilopen zijn namelijk veel sneller dan een leeuw. Bij een succesvolle jacht mag vervolgens het mannetje de prooi als eerste verorberen. Territorium is heilig voor deze grote katachtige: als een mannetjesleeuw door een ander wordt uitgedaagd, volgt een gevecht. Komt de uitdager als overwinnaar uit de strijd dan wordt hij de nieuwe leider in de groep en doodt alle welpen, zodat hij zich met de leeuwinnen kan voortplanten (een leeuwin is pas weer vruchtbaar als ze geen jongen meer heeft).
De leeuw komt in veel parken en reservaten voor in Zuid-Afrika.
3. Luipaard
Het luipaard is een echte jager. Zijn menu varieert van kevers tot zwijnen en geiten naar antilopen. Een grote buit sleept het luipaard in een boom, zodat hij ongestoord kan peuzelen. Het dier jaagt ’s nachts, maar met een beetje speurwerk is het niet onmogelijk om een luipaard op uw safari in Zuid-Afrika te zien. Kijk vooral omhoog, bij dichtbegroeide bomen met veel bladeren kunt u zomaar een staart van een luipaard zien bungelen. Vaak wordt het luipaard verward met het jachtluipaard.
Het luipaard is echter veel steviger en zwaarder gebouwd dan het jachtluipaard dat juist rank en slank is. Jachtluipaarden hebben kleine, zwarte vlekken op hun gelige vacht en ‘traansporen’: zwarte strepen die van hun ogen naar de neus lopen, terwijl luipaarden een ronde kop hebben met kleine oortjes. De vacht heeft groepjes zwarte vlekken met een bruine verkleuring erin. Luipaarden zijn gemiddeld tussen de 50 en 70 kilo zwaar, worden rond de 20 jaar oud en leven (buiten de paartijd) alleen.
Tijdens de rondreis Complete safarireis Zuid-Afrika is de kans aanwezig dat je luipaarden kan spotten.
4. Neushoorn
De Big Five zijn zo genoemd, omdat deze dieren het moeilijkste waren om op te jagen. Inmiddels is de neushoorn echter een bedreigde diersoort en worden er jaarlijks ruim duizend exemplaren in Zuid-Afrika gestroopt. Hun hoorns zouden geneeskundige krachten hebben en worden voornamelijk in China en Vietnam bij kleine en grote kwalen voorgeschreven. De neushoorn leeft veel alleen, al blijft een kalf de eerste vier jaar bij zijn moeder. Sommige van deze dikhuiden kunnen wel 3600 kilo wegen en 60 jaar oud worden.
Er zijn op dit moment nog vijf soorten over, waarvan er twee in Afrika leven; de witte en zwarte neushoorn. De ironie is dat beide soorten gewoon grijs zijn en twee hoorns hebben. Het verschil zit hem in de lip. De zwarte neushoorn heeft een puntige bovenlip en is daarom ook bekend als puntlipneushoorn. Met zijn bovenlip kan deze gepantserde reus gemakkelijk blaadjes en takjes plukken.
Overdag liggen ze vaak te slapen in de schaduw van bomen en struikgewas. Zodra het schemerig wordt, wordt de neushoorn actief. Je ziet ze regelmatig vlakbij een waterpoel. Omdat ze geen zweetklieren hebben, rollen ze zich in de modder. De warme zon droogt daarna de modder op hun huid waardoor ze zich koel houden en beschermen tegen insecten.
5. Olifant
De olifant is het grootste landdier ter wereld. Zuid-Afrika is een populaire bestemming om het grootste lid van de Big Five te kunnen bewonderen. Stel je voor, een overstekende kudde van tientallen olifanten, op zoek naar water en voedsel. Het kan zomaar gebeuren wanneer je door één van de natuurparken rijdt. Olifanten kunnen vier meter hoog worden, 7000 kilo wegen en worden gemiddeld 70 jaar.
Hun slagtanden zijn van ivoor en kunnen gemakkelijk 100 kilo wegen. Olifanten gebruiken deze om vijanden aan te vallen, maar ook om bomen om te duwen, boomstammen te tillen of gaten in de grond te maken. Die ivoren tanden maken olifanten echter veelvuldig het slachtoffer van nietsontziende stropers.
De majestueuze dieren kunnen met elkaar op lange afstanden communiceren door lage geluiden te gebruiken. Die klanken zijn voor mensen niet hoorbaar. Indien het te warm is, wapperen ze veelvuldig met hun oren voor verkoeling. Hun menu bestaat vooral uit gras, bladeren, vruchten en boomtakken. De slurf is multifunctioneel: olifanten kunnen ermee ademen, water drinken, douchen, ruiken, dingen oppakken, knuffelen en worstelen. Verreweg de meeste olifanten komen voor in het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika en ze zijn te zien tijdens onze reis Karoo en safari in Addo. Daarnaast struinen ze ook rond door andere wildreservaten in het land.