Kaapse Wijnlanden

Prachtig landschap en heerlijke wijnen

Binnen een uur rijden vanaf Kaapstad bevindt u zich in een prachtig en groen gebied van Zuid-Afrika, de Kaapse wijnlanden. De Kaapse wijnlanden zijn hét gebied in Afrika waar de heerlijkste wijnen geproduceerd worden. Naast het prachtige landschap van groene wijnvelden, bergen en valleien is er een aantal leuke dorpen te vinden om te bezoeken of zelfs te overnachten. Er is veel te zien in het groene landschap, maar doe vooral een proeverij om de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen te proberen.

 

 

Geschiedenis van de Kaapse Wijnlanden

De grond van de Kaapse wijnlanden wordt al eeuwen gebruikt voor de productie van wijn. Op 2 februari 1659 werd de eerste wijn hier geproduceerd van wijnstokken die waren meegebracht vanuit Europa. Dit kwam omdat Kaapstad een vestigingskolonie was van de VOC. Jan van Riebeeck bracht op zijn schip een aantal wijnstokken mee om te planten en wijn te produceren voor vermoeide scheepsvaarders. In de afgelopen eeuwen is de productie van de wijn uit de Kaapse wijnlanden flink gegroeid. In de 19de eeuw werden er al naar 4 verschillende continenten wijn geëxporteerd. Inmiddels wordt er 300 miljoen liter Kaapse wijn wereldwijd geëxporteerd.

 

Kaart van Kaapse Wijnlanden

De Kaapse wijnlanden liggen om de hoek bij Kaapstad. De Kaapse wijnlanden worden gevormd door een groot stuk land met meerdere dorpen en natuurgebieden. U vindt hier groene landschappen en vele wijngaarden die omringd worden door hoge bergen.

Weer in de Kaapse Wijnlanden

Het klimaat in de Kaapse wijnlanden is te vergelijken met het weer rondom de Middellandse Zee, namelijk een mediterraan klimaat. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de zomer en winter omgedraaid zijn met die in Nederland. De winter is namelijk van juni tot en met augustus en de zomer van december tot en met februari. De perfecte reisperiode om de wijnlanden te bezoeken is tussen oktober en juni. Het regenseizoen is dan namelijk net voorbij waardoor het landschap prachtig groen is. Benieuwd naar het weer in andere periodes? Bekijk het klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden van de Kaapse Wijnlanden

1. Franschhoek

Dit dorp is een van de meest toeristische, maar ook één van de meest leuke dorpen in de Kaapse wijnlanden. Franschhoek staat bekend om zijn spraakmakende gastronomie en de heerlijke wijnen die hier geproduceerd worden. Genoeg wijn geproefd? Dan kunt u ook een bezoek brengen aan de Chocolate Experience Franschhoek, een chocoladeproeverij waar u zelf uw eigen bonbons leert maken. Pak lekker de fiets om langs de wijnhuizen in Franschhoek te trekken en zo te genieten van het heerlijke weer, zoals met deze excursie.

 

    

 

2. Stellenbosch

Stellenbosch behoort tot één van de vruchtbare dorpen binnen de Kaapse wijnlanden. Jaarlijks in april vindt hier het Wine Festival plaats dat in het teken staat van wijn, eten, muziek en mode. Ook start vanaf deze stad een van de meest bekende wijnroutes in het land, namelijk de Stellenbosch Wineroute.

 

3. Robertson

Robertson is een rustig dorp waar u helemaal op adem kan komen en kan genieten van de heerlijke wijnen. Robertson is laag gelegen in een dal bij een rivier. In dit dorp zijn prachtige victoriaanse huizen te vinden en groeien er veel felgekleurde bloemen. In Robertson vinden meerdere keren per jaar wijnfestivals plaats. Ook kunt u een bezoek brengen aan de lokale markt voor verse producten.

 

 

4. Paarl

Paarl is een rustig en niet erg toeristisch dorp, waardoor u kunt genieten van de authenticiteit. De stad is vernoemd naar een rots die op een parel lijkt op de nabijgelegen Paarlberg. Breng in dit dorp een bezoek aan het Taalmuseum en het taalmonument.

                                     

5. Jonkershoek Nature Reserve

Wanneer u in de Kaapse wijnlanden bent, vergeet dan vooral niet naar het Jonkershoed Nature Reserve te gaan. Dit is een zeer mooi natuurgebied waar u verschillende activiteiten kunt ondernemen zoals hiken of mountainbiken. Dit natuurgebied is wel 11.000 hectare groot, waardoor u zich hier lang kunt vermaken.

2 excursies die wij aanraden:

Wine Tram

Fietsen langs de wijngaarden

Top 3 leuk om te doen

1. Ga langs bij een van de wijnhuizen en doe een wijnproeverij

Wanneer u in de Kaapse wijnlanden bent mag een wijnproeverij natuurlijk niet ontbreken. In de Kaapse wijnlanden zijn veel wijngaarden en wijnhuizen te vinden waar u op bezoek kunt komen voor een heerlijke proeverij. Zo maakt u niet alleen kennis met de Zuid-Afrikaanse wijnen, maar ook met de lokale bevolking.

 

2. Fietsen door het prachtige landschap

Pak actief de fiets en verken op deze manier de Kaapse wijnlanden. Dit is de manier om te genieten van dit groene landschap en de frisse lucht. Of ga op de fiets door een van de nabijgelegen natuurgebieden in de Kaapse wijnlanden en ervaar een actieve dag.

 

3. Bezoek een van de wijnfestivals in de Kaapse Wijnlanden

Per jaar zijn er verschillende wijnfestivals in de regio te vinden waar u zich kunt onderdompelen in de lokale cultuur tijdens uw vakantie in Zuid-Afrika. Deze festivals zijn te vinden in Robertson en Franschhoek. Hier kunt u verse producten of heerlijke wijnen kopen om langer van uw ervaring te kunnen genieten.

Hotels in de Kaapse Wijnlanden:

La Petite Ferme

La Petite Ferme

Boschendal Farm

Boschendal Farm

Le Quartier Français

Le Quartier Français

Tijdens deze rondreis en bouwsteen bezoekt u Kaaps Wijnland
Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Zuid-Afrika-Graaf-Reinet
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Nationale Parken en Karoo

Zuid: Kaapstad, Tafelberg. West: Paternoster, vissersdorp. Zuid: Tulbagh, wijngebied > Beaufort-West, Karoo> Graaff-Reinet, historische gebouwen > Addo Elephant National Park, olifanten > Amakhala Game Reserve, safari.