Tuinroute

De Tuinroute: natuur, knusse stadjes, wildlife en strand

De Tuinroute of Garden Route, is een route van 700 km lang die langs de zuidkust loopt tussen Port Elizabeth en Kaapstad. Op deze roadtrip komt u langs allerlei mooie plekken, van knusse dorpjes tot stranden en natuurparken. Hierdoor is deze route heel veelzijdig met vele schilderachtige uitzichten. Op deze roadtrip komt u langs verschillende plaatsen zoals Knysna, George, Plettenberg Bay en Mosselbaai. Ook kunt u verschillende natuurparken bezoeken. Rijd er doorheen, ga hiken of kies een andere activiteit zoals kajakken. Op de tuinroute liggen ook meerdere parken met veel wildlife.

Bekijk hier ons individuele rondreizen naar Zuid-Afrika voor meer inspiratie.

 

 

Kaart van de Tuinroute

Wanneer u de Tuinroute rijdt komt u langs verschillende plaatsen en steden langs de zuidkust van Zuid-Afrika. De Tuinroute is ook perfect te combineren met Route 62.

Klimaat van de Tuinroute

De Tuinroute ligt aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Het weer verschilt niet veel met het weer aan de Middellandse Zee. In de winter, die in Afrika van juni tot augustus is, kan het koeler zijn en zal er meer neerslag vallen. In de zomer, die van december tot februari is, kan het heel warm worden met weinig neerslag. De beste reistijd voor de Tuinroute is in de lente daar (onze herfst). Alles staat dan mooi in bloei en de temperaturen zijn aangenaam. Benieuwd naar het weer in andere periodes? Bekijk hier het klimaatoverzicht van Zuid-Afrika.

Top 5 bezienswaardigheden van de tuinroute:

1. Port Elizabeth

Port Elizabeth wordt door vele reizigers als start- of eindpunt gezien voor de Tuinroute. Dit komt omdat er een vliegveld dicht bij deze stad ligt. Het is een grote havenstad met bijna een miljoen inwoners. Aan het strand van Port Elizabeth is een pier te vinden. Bezoek het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum wanneer u in de stad bent.

 

  

 

2. Bloukrans bridge & Storms River bridge

Deze bezienswaardigheid is een echte aanbeveling. Wanneer u Storms River Bridge bereikt,  ziet u direct een diepe kloof, die voor een indrukwekkend uitzicht zorgt. Wanneer u verder rijdt naar Bloukrans Bridge komt u langs een 216 meter lange brug die zich uitstrekt over een diep dal. Houdt u van spanning en adrenaline? Ga dan vooral bungeejumpen vanaf ’s werelds hoogste brug-bungeejump. Het uitzicht tijdens deze activiteit is adembenemend. Meteen iets om van uw bucketlist af te strepen!

 

3. Plettenberg Bay

Plettenberg Bay bevindt zich aan het water in het stadje Plettenberg dat maar 6.500 inwoners telt. Aan de baai is de kans groot dat u dolfijnen en zeehonden spot. Nog een onvergetelijker ervaring is om te gaan snorkelen tussen de zeehonden. Zeehonden zijn nieuwsgierige wezens en komen graag bij u kijken in het water.

 

    

 

4. Knysna

De lagune van Knysna wordt de parel van de Tuinroute genoemd. Deze stad is door zijn ligging een paradijselijke bestemming. Bij de doorgang naar de oceaan staan twee grote rotsen, de Heads. Ook bevindt zich hier het Featherbed Nature Reserve, een beschermd gebied. Naast de tweehonderd vissoorten die hier zwemmen, vindt u hier ook het Zuid-Afrikaanse zeepaardje. Naast alle natuur kunt u hier genieten van heerlijke oesters. Elk jaar wordt hier in juli een oesterfestival gehouden.

 

5. Alexandria Sand Dunes

Een te gekke ervaring tussen al het groen van de Tuinroute: de Alexandria Sand Dunes. Deze plek is niet ver van het Addo Elephant Park gelegen. Het gaat hier om een groot aantal duinen. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van maar liefst 42 vierkante kilometer. Deze witte duinen liggen aan het water, maar geven het gevoel dat u midden in de woestijn staat. Dit gebied kunt u op een bijzondere maar ook actieve manier ontdekken, namelijk door te sandboarden.

3 Excursies die wij aanraden

Walvisboottocht

Walvisboottocht

Koken met een Kamamma

Koken met een Kamamma

Canopy-tour

Canopy-tour

Top 5 leuk om te doen

1. Walvissen spotten in Hermanus

Hermanus is een leuke stadje langs de Tuinroute, maar wist u ook dat je vanaf hier perfect walvissen kan spotten? Kijk hier vanaf het vaste land naar de walvissen die omhoog komen in de zee. Juli tot december zijn hier de perfecte maanden voor en heeft u de meeste kans om deze mooie wezens te spotten.

 

 

2. Actieve dag in Wilderness National Park

Het Wilderness National Park ligt tussen de twee steden George en Knysna in. In dit park kunt u allerlei outdooractiviteiten ondernemen zoals hiken, mountainbiken en vissen. U kunt hier zelfs extreme sporten beoefenen zoals abseilen en paragliden! Naast deze activiteiten geniet u hier natuurlijk ook van de prachtige natuur om u heen.

 

3. Bezoek Addo Elephant National Park

 

Wat u echt niet mag missen in uw reis lang de Tuinroute is een bezoek brengen aan het Addo Elephant National Park. Dit is het 3e grootste nationale park van het land. Naast de 600 olifanten die hier leven, kunt u hier ook nog andere diersoorten vinden. Zelfs de big 5 kunt u hierspotten! U kunt zelf met een huurauto door dit park rijden om zo de dieren goed mogelijk te aanschouwen.

 

  

 

4. Kajakken in Tsitsikamma National Park

Op zoek naar een actief uitje? Bij Stormsrivier in Tsitsikamma National Park kunt u allerlei wateractiviteiten ondernemen. Kajakken is het meest populair. In elke hoek waar u kijkt ziet u wel mensen in bootjes op het water. Zelf deze spannende activiteit ondernemen? Bekijk dan snel deze excursie!

 

5. Workshop kaas maken dichtbij Stormsrivier

Even iets anders dan natuur? Dan is een ochtend op de kaasmakerij van Fynboshoek een leuk alternatief tijdens uw vakantie Zuid-Afrika. Uit eerste hand krijgt u uitleg hoe de melk getransformeerd wordt in kaas. U staat er met uw neus boven op wanneer het proces stap voor stap wordt uitgelegd. En hoe bijzonder is het om bij de lunch de verse gemaakte kaas uit het vuistje op te eten. Cheddar, mozzarella en andere soorten worden hier geproduceerd.

Hotels aan de Tuinroute:

Hacklewood Hill Country House

Hacklewood Hill Country House

AfriCamps Stanford Hills

AfriCamps Stanford Hills

Elephant House

Elephant House

Tijdens deze rondreis en bouwsteen bezoekt u de Tuinroute
Zuid-Afrika-Tuinroute-strand-Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Tuinroute en Krugerpark

Zuid: Kaapstad, Robbeneiland > Franschhoek > Swellendam, Kaap-Hollandse huizen > Oudtshoorn, struisvogels > Nature’s Valley, natuurgebied. Noord: Johannesburg > Hazyview > Krugerpark, Big Five.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Deze hangbrug is wel een hoogtepunt langs de tuinroute in Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Township en Tuinroute

 

Het bruisende Kaapstad ontdekt u op de fiets. Al snel reist u door naar Swellendam, wandel door het centrum en proef een glaasje wijn. Reis door over de Tuinroute naar Knysna, een plek met een prachtige lagune.