7 redenen waarom Kaapstad mijn favoriete stad is
Zuid-Afrika-Kaapstad-Ingrid-op-Tafelberg

7 redenen waarom Kaapstad mijn favoriete stad is

Ingrid, Van Verre Algemeen 7-1-2020

Ik heb het geluk dat ik vaak naar het mooie Afrika mag reizen, voor Van Verre en privé. Mijn favoriete stad is en blijft Kaapstad, waar genoeg te doen is voor iedereen. Wat mij zo aanspreekt is de ligging aan de Atlantische Oceaan, ik hou van steden aan het water. De Tafelberg die je van verre al in het landschap ziet opduiken, de prettige vibe, het smaakvolle eten, de overheerlijke wijntjes en de vele mogelijkheden in en rondom de stad. Betere redenen kon ik niet bedenken om eens heerlijk 12 dagen onbezorgd te gaan genieten in de moederstad. Het lijkt lang, maar nog kwam ik tijd te kort.

 

Wil jij deze stad ook ontdekken? Ik geef je 7 tips van wat je kunt doen in het bruisende Kaapstad.

 

Sta op de Tafelberg

Het was al zeker 10 jaar geleden dat ik voor het laatst bovenop de 1586 meter hoge Tafelberg stond. Daarom besloot ik op die zonnige warme novemberdag, rond de klok van 17.30uur met de 360 graden roterende kabelbaan naar boven te gaan om de zonsondergang te zien. Eenmaal boven geniet ik van een lekkere bries en loop ik zeker een uur over het plateau. Op dit tijdstip is de zon niet meer zo fel, dus ideaal om prachtige foto’s te maken en te genieten van het super uitzicht.

Tafelberg, Kaapstad in Zuid-Afrika    Tafelberg, Kaapstad in Zuid-Afrika    Tafelberg, Kaapstad in Zuid-Afrika

Wil jij ook op de Tafelberg genieten van het uitzicht? Bekijk deze excursie Kuieren op de Tafelberg.

 

Wandelen van Greenpoint naar Camps Bay

Voor de wandelaars is dit een echte must. Ik ben een echte wandelaar, ik hou er erg van. Of het nu langs het strand is, over de boulevard of door de stad. Wat een geluk in Kaapstad is dat allemaal mogelijk. Mijn wandeling begon in Greenpoint, een gezellige wijk in Kaapstad. Langs het Greenpoint stadion (gebouwd voor WK voetbal 2010) loop ik over de boulevard naar de wijk Seapoint. De sportieve Capetonians kom je al joggend in grote getale hier tegen. Ik stop voor een lekkere espresso bij een van de kraampjes.

 

Daarna loop ik verder naar Bantry Bay. Het water van de Atlantische Oceaan beukt op de rotsen voor de kust, prachtig om te zien. Tot nu toe is de route vlak maar om bij de beroemde stranden van Clifton te komen moet ik toch eerst echt de berg oplopen. Daarna daal ik af naar strand 2, waar ik heerlijk even ga relaxen. Er staan ligbedden en parasols. De eindbestemming: het 2 kilometer lange toeristische Camps Bay is in zicht. Tijd voor koude cola en een lekkere salade. Daarna loop ik op mijn gemak weer terug naar Greenpoint, waar ik na 20 kilometer lopen arriveer. O ja, dat ijsje van onderweg heb ik dus meer dan verdiend. Het was een topdag zo langs de boulevard.

Kaapstad    Zuid-Afrika

Bekijk onze voorbeeldreis Country House en safari lodge, waar dit gebied ook in bezocht wordt.

 

Met de bus en de boot Kaapstad ontdekken

Als een echte toerist kun je in Longstreet op de Hop on Hop off bus stappen. Een ideale manier om Kaapstad en omgeving te verkennen. Ik neem de blauwe lijn die mij in een klein half uurtje naar de botanische tuin van Kirstenbosch brengt. Hoewel er in november al veel uitgebloeid is, is het zeker een must om hier lekker rond te wandelen. Op vaste tijden kun je een gratis wandeling met gids maken van 90 minuten. Ik kies ervoor om een plattegrond te kopen en zelf het park te verkennen. Niet alleen het fynbos, de planten en bomen zijn oogstrelend mooi, ook het uitzicht op de Tafelberg en Devils Peak tegen de strak blauwe hemel. 

 

Mijn volgende stop is Houtbaai waar ik op het terras van Chapmans Peak Hotel de allerlekkerste calamari van Zuid-Afrika eet. Loop daarna nog even over het strand om met de bus terug te keren naar Kaapstad. Bij de bekende Waterfront stap ik uit om met de Hop on Hop off bootcruise door de kanalen te varen. Superleuk om te doen, kan ik echt iedereen aanraden! Via de rode lijn ga ik terug naar Longstreet voor de overstap op geel. Deze bus rijdt door het District Six, waar een bezoek aan het gelijknamige museum een must is. De wijk heeft een tragische geschiedenis. En dan is het alweer 17.30uur. Moe en voldaan keer ik huiswaarts. Wat heb ik veel gezien en gedaan vandaag.

Kaapstad cruise, Zuid-Afrika    Kaapstad, Zuid-Afrika    Kaapstad, Zuid-Afrika

 

Wijnen en nog eens wijnen

Voor de wijnliefhebbers is Kaapstad ook zeker een aanrader. Ik lust graag een glaasje wijn en zeker de Afrikaanse behoren tot mijn favoriet. Je kunt natuurlijk midden in het wijngebied overnachten, maar heb je Kaapstad als standplaats dan is het ideaal om via Van Verre een dagexcursie door de Kaapse Wijnlanden te reserveren. Je wordt heerlijk gereden en kan dus ten volle genieten van de tongstrelende wijnen.

 

Met 9 medepassagiers vertrekken we vanuit Kaapstad en rijden eerst naar Stellenbosch. Hier kunnen wij wat rondwandelen. Onze eerste winetasting is al om 10.30uur op het wijndomein van Delaire Graff. We proeven rosé, wit en rood…allemaal lekker! Gelukkig worden er snacks bij geserveerd want ze komen aardig binnen…hahah….Ik koop een flesje rosé voor ‘s avonds. Daarna rijden we naar het historische Fransschoek, waar we bij Mont Rochelle lunchen en uiteraard diverse wijnen proeven. Persoonlijk vind ik deze iets minder maar ieder zijn smaak. De laatste stop is Ankura in de omgeving van Paarl, een minder bekend wijnhuis. We krijgen een rondleiding over het wijnproces en sluiten af met….je raadt het al…wijn proeven! Ik ben blij dat ik deze excursie heb gedaan, want ga je met de auto deze route rijden dan moet altijd iemand ‘de bob’ zijn en dat is best jammer.

Wijn in Kaapstad    Wijn in Kaapstad    Wijn in Kaapstad

Wil jij ook een reis vol wijnen? Bekijk onze voorbeeldreis Kaapse wijnlanden en tuinroute.

 

Vliegen boven Kaapstad

Met een helicopter vliegen boven Kaapstad stond altijd al hoog op mijn lijstje. Het moet toch geweldig zijn om Kaapstad vanuit de lucht zien! Omdat je altijd afhankelijk bent van het weer, boekte ik mijn helikoptervlucht ter plaatse bij Capetown Helicopters, hier werkt Van Verre mee samen. Aan The Waterfront hebben zij een stand, er zijn diverse vluchtopties. Ik vloog gedurende 20 minuten langs de kust met zicht op het legendarische Robbeneiland, Clifton en Camps Bay. Het overweldigende uitzicht ontroerde mijn zeer, wat een geweldige ervaring. De Twelve Apostels waren zo goed te zien vanuit de heli, ik genoot. Als kers op de taart had ik op de terugweg een prachtig zicht op de stad, het stadion en de Tafelberg. Het is geen goedkope excursie maar echt de moeite waard! Ik vierde mijn happy landing met een lekker glaasje bubbels op het terras San Marco.

Helicoptervlucht Kaapstad    Helicptervlucht boven Kaapstad    Helicoptervlucht Zuid-Afrika

Bekijk onze excursie Stadstour en helicoptervlucht.

 

Rijden langs de Westkust en Gordon’s Bay

Een leuk idee is om vanuit Kaapstad een 3 tot 4-tal dagen de Westkust te gaan ontdekken. Ik nam de auto en binnen een kleine 2 uur reed ik naar het Westcoast National Park. Gewapend met picknick genoot ik aan de lagune, ik waagde mij zelfs tot een verkoelende duik. In de periode augustus/september staat alles in bloei, geweldig om dan door het park te rijden en te genieten van de kleurenpracht. Blijf hier slapen of rij naar het dorpje Paternoster, dat iets noordelijker ligt. Ik koos voor het laatste.

 

Het witte dorp Paternoster was ooit een authentiek vissersdorp. Vis kun je nog heerlijk eten hier, bijvoorbeeld bij Voorstrandt of de Naughty Oyster, de authenticiteit is echter wel verdwenen. Het heeft plaats gemaakt voor leuke winkels waar veelal werk van lokale artiesten te koop is. Ik maak een heerlijke lange strandwandeling. Na 2 nachtjes en veel vis, rij ik door het prachtige landschap naar Riebeeck Kasteel, een gehucht met winkels en terrasjes. De maag speelt op dus wordt het tijd om te lunchen, ik kies voor Rust en Vrede nabij Stellenbosch. Het menu bestaat uit vis of vlees en een glas wijn. En wat denk je? Ik heb wederom genoten. De dag eindigt aan de kust in Gordon’s Bay waar ik in het boetiekhotel Kianga incheck, een heerlijk onderkomen met prachtige kamers en fraai uitzicht.

Kaapstad, Zuid-Afrika    Kaapstad, Zuid-Afrika    Kaapstad, Zuid-Afrika

Na een goede nachtrust en lekker ontbijt rij ik via de kustweg naar Hermanus. Helaas is het dit jaar slecht gesteld met de walvissen, dus ik spot er geen een. Ook dat hoort erbij. Ik loop wat rond en dan is het tijd om via Sir Lowry’s Pass terug te rijden. Dan zie ik de Tafelberg en weet; Kaapstad is in zicht!

 

Geniet van de African Spa, Mangawani

Wie wil dat nou niet, even lekker genieten van een heerlijke behandeling. Ik was er al vaker geweest voor een verwendagje. Hier in Kaapstad is het een kleinere spa met diverse massage- en gidsbehandelingen. Van mijn Kaapse vrienden had ik een voucher gekregen voor mijn verjaardag. Ik genoot van een uitgebreide massage en kwam herboren weer buiten. Maar niet voordat ik een aantal heerlijke douche- en lichaamsproducten had ingeslagen voor thuis. Kan ik nog lekker wegdromen van Afrika...

 

Mijn extra tips voor Kaapstad 

  • De Tafelberg bij zonsondergang: vergeet geen snacks en drankjes mee te nemen
  • Veel musea zijn gesloten op zondag
  • Vis eten in Paternoster: zorg dat je een tafel reserveert
  • Neem een cap mee, de zon is fel

 

Wil jij naar de geweldige stad Kaapstad? Ik vertel je graag nog meer over wat je hier allemaal kunt beleven en doen. Neem contact met mij op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jouw reis naar Zuid-Afrika.

 

Ingrid

Van Verre

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • jeroen
    23-1-2020
    Leuk Artikel!