San Francisco

De leukste stad van zuidwest-Amerika: San Francisco

Ja, wij zijn verliefd op San Francisco. Voor ons één van de leukste steden van de de Verenigde Staten! San Francisco wordt ook wel de meest liberale stad van Amerika genoemd. De stad is gebouwd op 43 heuvels en staat bekend om haar schuine straten, kleurrijke inwoners, de vele bezienswaardigheden en de in mist gehulde haven. Het is dus niet voor niets één van de meest populaire toeristische steden ter wereld. Ervaar de levendige stad zelf tijdens uw rondreis door Amerika.

Geschiedenis van San Francisco

Op 18 april 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Door de aardbeving werd naar schatting 80% van de stad vernietigd, maar vooral de branden die ontstonden door de aardbeving hebben veel schade aangericht. Om de branden te stoppen, hebben ze een lange rij met huizen moeten opblazen om ervoor te zorgen dat de brand zich niet verder kon uitbreiden. Er zijn tijdens deze aardbeving meer dan 3000 doden gevallen. Veel van de gebouwen die u nu in San Francisco ziet staan, zijn dan ook van na 1906. Op 17 oktober 1989 werd San Francisco opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De Bay Bridge stortte in en er ontstond een brand in The Marina District. Vele huizen werden verwoest. Er waren meer dan 3500 gewonden en ruim 60 doden. Ook na deze aardbeving werd de stad snel weer opgebouwd.

 

San Francisco werd na de jaren vijftig de bakermat van de tegenculturen, eerst de Beat Generation en later, in de jaren zestig, de hippies. In de jaren zeventig werd de stad een voorloper op het gebied van homorechten. The Castro, een wijk in San Francisco, staat sindsdien bekend als dé “gay village”.

 

Kaart van San Francisco

De meeste bezienswaardigheden (zoals Fisherman’s Wharf, Alcatraz en Golden Gate Brigde) liggen in het noorden van de stad. Het openbaar vervoer in San Francisco is goed geregeld, er rijden metro’s, trams en bussen. Ook vanaf de luchthaven naar de stad toe is niet heel ver. Vanaf de luchthaven kunt u makkelijk een taxi, bus of de trein nemen.

Weer in San Francisco

San Francisco heeft een mild zeeklimaat. De stad is vaak regenachtig, mistig en fris. De zomers zijn er niet echt warm (maximaal 22 graden) en de winters zijn niet heel koud (tussen de 13 en 17 graden). De beste maand is september, dan is het er het warmste.

Top 5 belangrijkste bezienswaardigheden in San Francisco

1. Golden Gate Bridge

Misschien wel de meest beroemde brug van de wereld: de Golden Gate Bridge. Bij een bezoek aan San Francisco tijdens uw rondreis door West-Amerika mag die dan ook niet overgeslagen worden. De brug werd in 4 jaar tijd gebouwd en opende officieel in 1937. Hierdoor hoefden de bewoners van San Francisco niet langer meer de veerboot naar de overkant te nemen. U kunt er met de auto overheen rijden, maar het is ook leuk om een fiets te huren en met de fiets de brug over te steken. Vanaf de brug heeft u prachtig uitzicht op de skyline. Een aanrader om zelf de skyline te fotograferen.  

  

2. Fishermans’s Wharf & Pier 39

Fisherman’s Wharf was van oorsprong een zeeliedenbuurt, maar nu vooral een toeristen hotspot. Aan de kade vindt u verschillende visrestaurants en heeft u mooi uitzicht over het eiland Alcatraz. Vanaf hier vertrekken dan ook de boten. Het leukste stukje van Fisherman’s Wharf is bij Pier 39. Hier liggen vaak grote groepen Californische zeehonden te luieren in de zon. In principe kunt u ze hier het hele jaar zien, behalve in de maanden juni en juli, dan trekken ze naar warmere wateren om zich voort te planten.

 

3. Alcatraz

Naast de meest bekende brug van de wereld heeft San Francisco ook de meest bekende gevangenis van de wereld: Alcatraz. De beroemde gevangenis ligt op een eiland op 2,5 kilometer van de kust. Op Alcatraz Island stond eerst een militair fort wat later is veranderd in een militaire gevangenis. Van 1934 tot 1963 was het een zwaarbeveiligde gevangenis waar onder andere Al Capone gevangen werd gehouden. Er zijn in totaal 14 ontspanningspogingen gedaan waarvan bij één ontsnappingspoging er nooit meer wat is vernomen van de gevangenen die betrokken waren bij deze poging. Dit was op 11 juni 1962 en nog geen jaar later werd Alcatraz gesloten.


Vanaf Fisherman’s Wharf gaan er ferry’s richting het eiland. Om teleurstelling ter plaatse te voorkomen, u kunt 90 dagen van tevoren al kaartjes online kopen. Wees er dus snel bij, want vaak zijn de kaartjes al dagen van tevoren uitverkocht.

    

4. Lombard Street

De meest bochtige straat ter wereld vindt u in Lombard Street. De straat is zo steil dat u er niet recht naar beneden kunt rijden. Daarom hebben ze een slimme oplossing bedacht; acht haarspeldbochten. Het is leuk om vanaf Russian Hill, zoals de straat ook wel wordt genoemd, zelf met de auto vanaf te rijden. Durft u het zelf niet aan? Bekijk dan van beneden hoe andere auto’s stapvoets naar beneden rijden. Een leuk uitzicht en mooie foto’s gegarandeerd!

 

5. Painted Ladies

De ‘Painted Ladies’ zijn de Victoriaanse huizen aan Steiner Street bij Alamo Square. De huizen komen vaak voor in televisieseries, zoals de serie Full House uit de jaren ’90. De huizen zijn in drie of meer kleuren geschilderd waar de naam ‘Painted Ladies’ vandaan komt. De zeven huisjes zijn op een heuvel aan een park gelegen. Zo heeft u vanaf hier een prachtig uitzicht over San Francisco met de grote torens op de achtergrond.

 

Fietsen Golden Gate Bridge

Fietsen Golden Gate Bridge

Hop on Hop off bus

Hop on Hop off bus

Boottocht San Francisco baai

Boottocht San Francisco baai

Top 3: leuk om te doen in San Francisco

1. Ritje met de cable car

Bij een bezoek aan San Francisco mag een ritje met de historische cable car (tram) eigenlijk niet ontbreken. Er rijden in totaal drie trams met elk hun eigen kleur en route. Een kaartje koopt u gewoon bij de conducteur.

 

2. Chinatown

In San Francisco vindt één van de grootste Chinatowns buiten Azië. Het is zeker leuk om hierdoor heen te wandelen en in één van de vele Chinese restaurantjes te eten. Het concept van de gelukskoekjes is uitgevonden in San Francisco. Bij de San Francisco Fortune Cookie Factory kunt u meer leren over deze traditie.

3. Union Square

Het bekendste en grootste plein in San Francisco is Union Square. Het plein werd al in 1850 aangelegd en is in de tussentijd uitgegroeid tot het belangrijkste winkelgebied van San Francisco. In de wijken rondom het plein vindt u vele restaurants en winkels. Shop untill you drop! Op dit plein staat ook de jaarlijkse kerstboom en er vinden hier veel concerten plaats.

Hotels in San Francisco

We bieden diverse hotels aan in San Francisco. Voor ons hele aanbod in San Francisco verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Zuidwest Amerika.

Hotel Triton

Hotel Zephyr

Tijdens deze reizen reist u naar San Francisco
Amerika-Grand-Canyon-National-Park
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis West-Amerika per auto: Kennismaking Zuidwest USA

San Francisco, Golden Gate > Highway 1, kustroute > Los Angeles, Hollywood > Grand Canyon, wereldwonder > Las Vegas, Death Valley > Yosemite, overweldigende natuur > Napa Valley, Wijngebied

Amerika-Yosemite-Tioga-Pass
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis West-Amerika per auto: Best of the West

San Francisco, Golden Gate > Highway 1, kustroute > Los Angeles, Hollywood > Grand Canyon > Page, Antelope Canyon > Bryce Canyon, rotsformaties > Zion, hikers-paradise > Las Vegas, entertainment, Death Valley > Yosemite, watervallen > Napa Valley, wijngaarden

San-Francisco-Golden-Gate-Bridge3
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Bouwsteen VS: Van San Francisco naar Las Vegas

Zuidwest-Amerika

 

San Francisco, Golden Gate Bridge, Alcatraz > Yosemite, watervallen, vallei > Sequoia, reuze bomen > Death Valley, Badwater Basin > Las Vegas, verblijf aan de strip.