De wereld van dieren in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het leefgebied van vele dieren. Natuurlijk van de Big Five, maar ook van de walvis en de witte haai. Van hele lieve schattige diertjes tot dieren waar u beter maar niet te dicht bij in de buurt zou moeten komen. Zo zijn krododillen gevaarlijk, dat weten we allemaal wel. Maar nog gevaarlijker voor ons als reizigers zijn de nijlpaarden, dus houd voldoende afstand!

De Big Five

Overige zoogdieren

Giraffe

Op savannes ten zuiden van de Sahara in Afrika leeft de giraffe. Dit dier kan wel vijf meter hoog worden en rent met een topsnelheid van vijfenzestig kilometer per uur. Toch weet het zich met zijn donkere vlekken bijzonder goed te camoufleren.

 

De giraffe heeft een menu van bladeren, scheuten, struiken, bomen, knoppen en vruchten. De vegetariër onderscheidt zich van zijn concurrenten met zijn lange nek, waardoor het de groenste bladeren op hoge hoogten weet te bereiken. Zo krijgt het dier ook veel vocht binnen, waardoor het weet te overleven in relatief droge gebieden. De nek kan maximaal twee meter lang worden en weegt soms wel tweehonderddertig kilo, maar toch heeft de giraffe maar zeven nekwervels: evenveel als u! Een krachtig hart van twaalf kilo pompt het bloed naar de hersenen. Giraffes leven in groepen en als de vrouwtjes gaan kalveren, houden ze zich een week lang schuil. Het jong, dat al na vijf minuten kan staan, is na een maand al één meter hoog.

 

De giraffe kenmerkt zich door een fantastisch zicht: de ogen aan weerszijden van de kop kunnen tot vertes van honderd meter kijken. Een handige uitkijkpost voor andere dieren, dus. Lange wimpers beschermen de ogen van stof en doorns aan bomen. Kleine vogeltjes peuzelen teken op de vacht van de giraffen en houden eveneens een oogje in het zeil. De giraffe slaapt maar vijftien minuten per dag en hoeft niet per se te liggen: ook staand weet het bijzondere dier prima rust te nemen.

 

Bent u op uw safari in Zuid-Afrika benieuwd of u een mannetjes- en vrouwtjesgiraffe voor u heeft? Let dan op de hoorns. Vrouwtjes hebben dunnere hoorns met plukjes haar bovenop, terwijl die van mannetjes kaal zijn en grote knoppen als uiteinde hebben. Ook de vacht kan u een hint geven: vrouwtjes hebben lichtere vlekken. Naarmate een giraffe ouder wordt, kleuren de vlekken overigens donkerder. Bij mannetjesgiraffen zijn de vlekken op hun tiende helemaal zwart.

Kussende giraffen in de natuur van Zuid-Afrika

Nijlpaard

Met nijlpaarden is het oppassen geblazen. Ze lijken leuk en traag, maar maken de meeste menselijke slachtoffers in Afrika! Na de malariamug, dan.

 

U kent het vast wel, dat beeld van een stel oren, ogen en een neus dat lekker boven het water uitsteekt. Nijlpaarden hebben het goed bekeken in het water, waar ze verkoeling vinden van de zon. Hun grote kop, ronde lijf en korte poten blijven overdag dan ook heerlijk badderen. Ze slapen onder water en drijven dan automatisch (rond de vijf minuten) naar de oppervlakte om adem te halen. De dieren paren zelfs onder water! Nijlpaarden kunnen niet zwemmen, dus ‘lopen’ over de bodem. Pas ’s nachts trekken de beesten op de oever om te gaan grazen en dan hebben ze ook rommelende buiken. Soms eten ze zestig kilo gras per nacht!

 

Nijlpaarden leven in kuddes tot vijftig dieren. In het droge seizoen worden de kuddes veel groter aangezien er minder water beschikbaar is. Mannetjes leiden een territorium en tolereren de rest. Soms dagen ze elkaar uit tot een gevecht: u ziet ze vast wel eens gapen met hun gigantische bek. Vervolgens slaan de mannetjes hun tanden tegen elkaar. Dat is niet niks, want de tanden worden soms een halve meter groot. Moeders bekommeren zich over de jongen (die bij geboorte al dertig kilo wegen). Ze hebben zelfs een soort crèchesysteem, waarmee sommige moeders even weg kunnen en andere op de jonkies passen.

 

Mocht u op safari in Zuid-Afrika een nijlpaardmoeder met jong tegenkomen, houd dan voldoende afstand. De mama’s zijn erg alert op gevaar en zullen agressief op buitenstaanders reageren. Ga ook nooit tussen een nijlpaard en de oever staan: het nijlpaard voelt zich dan bedreigd en zal zich met een aanval verdedigen. Dat is geen kattenpis - een volwassen mannetjesnijlpaard kan een krokodil van drie meter doormidden bijten! Toch is deze jager een kwetsbaar dier. Mensen jagen er flink op, om vlees en ivoor te verkopen. In de natuur wordt het nijlpaard, zonder gekke jachtfratsen, zo’n veertig jaar.  

shutterstock_280492358

Zebra

Zebra’s leven in het oosten, zuiden en zuidwesten van Afrika. De herbivoren eten veel gras en hebben meterslange darmen – soms wel zeventien (!) keer zo lang als de zebra zelf.

 

Zebra’s kenmerken zich door een zwart-wit strepenpatroon dat over hun vacht loopt. Vele wetenschappers hebben zich over dit fenomeen gebogen, maar een consensus over de functie van die strepen is nog niet bereikt. Eén verklaring is dat het als camouflage dient, omdat grote groepen zebra’s in beweging erg verwarrend werken voor leeuwen die kleurenblind zijn. In zo’n massa dansende streepjes is het lastig een prooi te vinden. Andere redenen voor de strepen is als bescherming tegen de hitte en bijtende vliegen. Daarnaast zou het patroon als sociale herkenningstechniek werken: veulens herkennen hun moeder na al een paar dagen aan haar strepen, die bij elke zebra uniek zijn. Wel weet men met zekerheid te zeggen dat het Afrikaanse dier witte strepen heeft – een zebrahuid is namelijk zwart.

 

Op reis in Afrika kunt u drie soorten zebra’s tegenkomen: de steppezebra (die heeft als enige ook strepen over de buik en leeft op savannes en heuvels), de Grévyzebra (de grootste met de smalste strepen) en de kleine, zeldzame bergzebra waarop door de mens veel gejaagd is. Zebra’s leven in kleine groepen met een hengst, een paar merries en hun jongen in een grote kudde. Met een goed zicht en gehoor bescherming ze zich tegen jagers zoals leeuwen en krokodillen. Hoewel zebra’s veertig jaar oud kunnen worden, leven ze in het wild vaak maar vijfentwintig jaar.

 

Op uw reis Zuid-Afrika vindt u de zeldzame bergzebra in het Mountain Zebra National Park nabij Cradock. Het is een bijzonder park: de populatie van ruim zevenhonderd bergzebra’s is de grootste ter wereld.

shutterstock_212875993
Voorbeeldreizen om dieren te spotten
Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Zuid-Afrika

Rondreis: Complete safarireis Zuid-Afrika

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

krugersatara092
Noorden van Zuid-Afrika

Bouwsteen: Safari in privé-wildreservaat

Het noordoosten

 

Zuid-Afrika kent ontelbaar veel wildreservaten. Ga in één van de reservaten op zoek naar leeuwen, luipaarden en ander wild. 

Safari in Sabi Sands Wildreservaat
Martin, Van Verre

Safari in Afrika voor iedereen

Martin, Van Verre Algemeen 14-5-2019

Op safari in een nationaal park of wildreservaat, speurend naar beestachtig wild. Het is een absoluut hoogtepunt tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Wist je dat er verschillende manieren zijn om op safari te gaan? Elk met een eigen benadering, maar altijd uniek en onvergetelijk.