De natuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een enorme en fascinerende diversiteit aan natuurparken, nationale parken en wildparken (Game Reserves). Eigenlijk te veel om op te noemen!

Nationale Parken Zuid-Afrika

Dieren in Zuid-Afrika

Wildparken in Zuid-Afrika

 

Amakhala Game Reserve

Nabij Port Elizabeth en het Addo Elephant Park ligt het Amakhala Game Reserve, bekend om prachtige valleien, grasvelden en de dynamische Bushman River. In dit malariavrije park loopt u de kans om behalve het luipaard alle leden van de Big Five tegen te komen, maar ook giraffes, wildebeesten, zebra’s, zestien verschillende antilopensoorten, talloze bonte vogels, kleine zoogdieren en opmerkelijke insecten. Aanraders zijn een riviercruise, een olifantentocht en natuurlijk een safaritocht in een open jeep. Misschien wilt u wel een balletje slaan van de beroemde Bushman Sands Golf Course om ’s avonds met een blokje kaas en een glas wijn voor de zonsondergang te ontspannen. De romantische tentenkampen en luxueuze safarilodges hebben drie, vier of vijf sterren en overtreffen uw stoutste dromen: een douche in de buitenlucht met uitzicht op een vallei lijkt wel een scène uit een film. Neem ’s avonds een borreltje bij ‘Uncle Bill’, zijn levendige verhalen maken de ervaring compleet.

 

Kapama Private Game Reserve

Dat het Kapama Private Game Reserve ooit door een Zuid-Afrikaanse boer begonnen is, lijkt een fabeltje. Dit grote wildpark is luxe, professioneel en tot in de puntjes verzorgd! Kapama ligt tussen de uitlopers van de Drakensbergen en het Kruger Park en staat bekend om de hoge dichtheid van wild. U gaat op pad met een ranger waar u alles leert over de Big Five of zweeft op de wind in een heteluchtballon. Ziet u de antilopen al springen? Uniek aan Kapama is de olifantensafari: op een grijze, wiegende rug ziet u de wereld door de ogen van een olifant. Een aanrader is de Early Evening Game Drive, een rit door de wildernis terwijl de zon ondergaat. Na uw safaridag neemt u plaats in een openluchtrestaurant, kiest u de beste fles uit de wijnkelder of overnacht u in een romantische boomhut onder de sterrenhemel. Kapama is een bijzondere belevenis.

 

Klaserie Private Nature Reserve

Wandelen door de wilde natuur tussen de olifanten, leeuwen en nijlpaarden – klinkt dat te mooi om waar te zijn? In het Klaserie Private Nature Reserve is het de dagelijkse werkelijkheid! Dit privéwildreservaat is de tweede grootste van heel Zuid-Afrika en ligt op een geweldige locatie, naast het bekende Kruger Park. Er zijn geen hekken tussen de wildreservaten, dus het wild loopt vrij rond. In Klaserie mag u van de weg afwijken en zo komt u dichtbij de dieren: veel reizigers spotten hier olifanten, leeuwen of zelfs een luipaard met een verse prooi. Vogelaars hebben ook wat te zien, zoals neushoornvogels, arenden, gieren en hoornraven. Wandel rond met een ranger en leer alle geheimen van de natuur, of rijd door het park in de veelbelovende schemering van de ochtend. ’s Avonds strijkt u neer aan het kampvuur in de boma, gevolgd door een goede nachtrust in een luxe chalet of juist een echte bush-boomhut. Heerlijk bijkomen van een dag uit duizenden. 

 

Madikwe Game Reserve

Bent u op zoek naar een magische safari waarbij u niet gestoord wordt door massa’s toeristen? Dan is het Madikwe Game Reserve wat voor u. Dit wildpark tegen de grens van Botswana heeft een oppervlakte van maar liefst 680km² en hoort daarmee tot de top vijf grootste parken in Zuid-Afrika. Het voordeel van Madikwe is dat het niet zo bekend is als zijn concurrenten en dat alleen mensen met een overnachting in het park mee op safari mogen: u voelt zich hier echt in de ongerepte wildernis. U hobbelt over rode zandwegen als er ineens een olifant in uw vizier verschijnt, u treedt in de voetstappen van leeuwen en jachtluipaarden op een wandelsafari en kijkt uit over eindeloze vlaktes en glooiende heuvels. In Madikwe leven naast ruim driehonderd vogelsoorten talloze zoogdieren zoals giraffes, leeuwen, jachtluipaarden, hartebeesten, nijlpaarden en buffels. Daarbij komt de zeldzame wilde hond hier voor, een dier dat u elders niet snel zal treffen.

Manyeleti GR - Honeyguide Khoka Moya (2)

Makalali Private Game Reserve

Wie op zoek is naar een luxueuze maar tegelijkertijd typisch Afrikaanse accommodatie, zit goed in het Makalali Private Game Reserve. Treed binnen in een wereld waar dieren, natuur en cultuur samenkomen. Kegelvormige strodaken hangen over uw huisje met open haard, badkuip, buitendouche en overdekt terras. Samen met vijf anderen deelt u het zwembad en de gezamenlijke boma, waar u rond het vuur onder de sterren geniet van Afrikaanse heerlijkheden tijdens een typische braai. Uw accommodatie is versierd met Afrikaanse ornamenten, maskers, kroonluchters en kaarsenhouders, de gehele architectuur ademt een eclectische Afrikaanse mix. Overdag gaat u het park in waar meer dan duizend dieren leven, waaronder de leeuw, neushoorn, luipaard, hyena’s en de olifant. In Makalali krijgt u de tijd om de dieren te observeren en u één te voelen met de wetten van de natuur. Het park doet zijn naam eer aan: makalali betekent ‘rust’.

 

MalaMala Private Game Reserve

Aan de oevers van de Sabie River ligt één van de oudste en meest gerenommeerde privéwildreservaten rondom het Kruger Park: MalaMala Private Game Reserve. Het park deelt een kilometerslange grens met zijn grote broer maar hekken ontbreken, met als gevolg dat het wild vrijelijk tussen de streken migreert. U heeft dus kans om alle Big Five dieren hier te zien! Misschien heeft u bovendien wel eens gehoord van Tjololo, een wereldberoemd luipaard dat een grote ster was in natuurdocumentaires - MalaMala was zijn thuis. Het is een park dat een goede reputatie heeft en voornamelijk bekend is om de strenge selectie van rangers. Op safari profiteert u van hun kennis, passie en spoorzoekerskunsten waardoor u letterlijk de luipaarden achterna kan! ’s Avonds komt u bij in één van de kampen, luistert u naar elkaars verhalen bij het kampvuur en dineert u bij kaarslicht onder de sterren. En dat alles met sferische Afrikaanse drums op de achtergrond.

 

Manyeleti Private Game Reserve

Dieren, natuur en stilte: dat zijn de ingrediënten van een goede safari. Het Manyeleti Private Game Reserve combineert ze allemaal. In tegenstelling tot het welbezochte Kruger Park is dit wildreservaat vrij onbekend. Manyeleti betekent ‘plaats van de sterren’: de rust die dit park biedt gaat gepaard met een stralende, heldere sterrenhemel. Overdag gaat u mee op een rit door het park, tussen de luipaarden, olifanten, buffels, neushoorns en leeuwen, maar ook zebra’s, antilopen en honderden vogelsoorten komen hier voor. De hekken tussen het Kruger Park en Manyeleti ontbreken, dus u kunt u voorstellen dat er veel verschillende dieren tussen de twee parken dolen! ’s Nachts duikt u een van de comfortabele ‘tenten’ binnen die u herinneren aan Hemingway’s verhalen over safari in Afrika, of zoekt u de luxe op in een lodge of chalet. Na het avondeten geniet u van de stilte. Niets dan dierengeluiden zullen uw rust in Manyeleti verstoren.

 

Mkuze Falls Private Game Reserve

Het Mkuze Falls Private Game Reserve ligt prachtig tussen moeraslanden, acaciabomen en savanne. Het is één van de twee parken in de regio met de Big Five, staat bekend om de witte en zwarte neushoorn en huist verder gnoes, jakhalzen, zebra’s, nyala’s, nijlpaarden en krokodillen. Als uw hart sneller gaat kloppen van vogels is Mkuze Falls een paradijs voor u: meer dan vierhonderd soorten fladderen door de lucht. Heeft u de purperkuiftoerako, Narina-trogon of Afrikaanse reuzenijsvogel al eerder gezien? Verberg u gerust in één van de drie schuilplaatsen met een verrekijker om de nek en tel hoeveel vogels u herkent, of wacht met een wijntje in de hand bij een ondergaande zon tot er wild naar een drinkplaats trekt. Ga op pad met een ranger of beleef de wildernis tijdens een driedaagse wandeltocht. Steek anders eens de hangbrug over naar de andere kant van de rivier, waar u dwaalt door het sprookjesachtige, weelderig groene Fig Tree Forest. U verwerkt alle indrukken ’s avonds in een mooie bungalow met uitkijkterras. Mkuze Falls gaat u nooit meer vergeten.

 

Mthethomusha Game Reserve

Ongerepte natuur, groot wild en oeroude rotstekeningen zijn de verrassende ingrediënten van een verblijf in Mthethomusha Game Reserve. Gelegen in het uiterste zuiden van het Krugerpark, ten westen van Malelane, koketteert dit relatief onbekende wildpark in 8000 ha met alle dieren van de Big Five, zebra, giraffe en wildebeest. In het typische Laagveldlandschap grazen alle specifieke antilopensoorten waaronder kudu, sabelantilope en nyala. Naast enerverende safari’s per jeep, is Mthethomusha interessant vanwege de historische nalatenschap van de San (bij ons beter bekend als Bosjesmannen). Uw ranger neemt u mee op pad naar een aantal goed bewaard gebleven rotstekeningen (er zijn er zo’n 250) en vertelt u uitvoerig over de haast verdwenen gewoonten en gebruiken van deze Afrikaanse stam. Daarnaast kunt u in Mthethomusha samen met uw gids een wandeling maken naar omliggende Swazi-dorpjes. Overnachten doet u in een van de comfortabele bungalows van Bongani Mountain Lodge.

shutterstock_224718124

Phinda Private Game Reserve

Het Phinda Private Game Reserve in KwaZulu-Natal staat bekend als ‘Zeven Werelden van Verwondering’: dit grootschalige park telt wel zeven verschillende ecosystemen! Hier vindt u strand, savanne en zandvlaktes maar ook bergen, moeras, grasland, bos en riviervalleien. Neushoorns, koedoes, gnoes, olifanten, zebra’s, giraffes, leeuwen en nyala’s dolen over Phinda’s landschap, dat vooral bekend staat om de vele reizigers die hier jachtluipaarden hebben gezien. De activiteiten in dit reservaat zijn eindeloos. Naast safariwandelingen en ritten door de natuur, kunt u met een kano over een rivier op zoek naar vogels, rijdt u paard over het strand, vaart u op een boot tussen nijlpaarden en krokodillen terwijl de zon ondergaat of struint u ’s nachts door het zand waar schildpadden zich een weg banen naar de zee. Uw natuurbelevenis gaat door in uw lodge: verblijf bijvoorbeeld in een boshuisje met glazen wanden, bovenop een heuvel of juist in een pittoreske vallei. Er zijn geen hekken rondom uw verblijf dus de zeldzame Suni-antilope kan zo uw raam voorbijlopen. En hadden we al verteld dat alles luxueus en keurig verzorgd is? Een verblijf in het Phinda Private Game Reserve is een fantastische ervaring. 

 

Pongola Game Reserve

De bergen en rivieren van het Pongola Game Reserve in KwaZulu-Natal, nabij de grens met Swaziland, zijn in 1894 door president Kruger uitgeroepen tot het eerste wildreservaat van Afrika. Inmiddels leven er ruim driehonderdvijftig vogelsoorten, maar ook vele zoogdieren zoals krokodillen, nijlpaarden, giraffen, zebra’s, gnoes, hyena’s en buffels. Het Pongola Game Reserve is een populaire plek voor wild: een groot stuwmeer herbergt talloze dier- en vogelsoorten. Vaar lekker over het meer op zoek naar nijlpaarden, maak een sportief kanotochtje of ga een middagje vissen. In het wildpark maakt u een leerzame wandeltocht, rijdt u in een jeep door het dierenparadijs, treedt u in de sporen van een neushoorn of gaat u de olifanten achterna.  In de Mvubu Spa doezelt u weg bij een massage of in een stoombad. Uitgerust wordt u wakker. Het is geen droom, Pongola is echt.

 

Sabi Sands Private Game Reserve

Sabi Sands Private Game Reserve, grenzen aan het Krugerpark, is het oudste privéwildpark in Zuid-Afrika en het reservaat herbergt tegenwoordig verschillende parken. Uw safari is veelbelovend: de Sabi Sand-safarimethode wordt tegenwoordig in elk reservaat gebruikt! Onderweg loopt een grote kans veel verschillende dieren te zien, die hier gretig gebruik maken van het water uit de Sabi- en Sand River. De Big Five leven hier, maar ook giraffes, zebra’s, jachtluipaarden en hyena’s struinen door de wildernis. Sabi Sand staat vooral bekend om het zien van luipaarden. Ervaren spoorzoekers in een stoeltje voorop de auto houden vakkundig alle dierensporen in de gaten. Als de expert een luipaardenafdruk heeft ontdekt, scheurt u plotsklaps de bosjes in, met een spannende speurtocht als gevolg. Dat doen ze niet na in het Kruger Park. Een aanzicht van de gespierde luipaarden is voor veel reizigers een zeldzaam hoogtepunt. Nog spannender wordt het tijdens een nachtelijk rit door het park, waarbij het nachtleven ontsluiert uit hun dagelijkse slaap. U wordt een echte dierenexpert tijdens uw verblijf in het Sabi Sands Private Game Reserve. 

 

Shamwari Game Reserve

Dacht u dat u voor de Big Five helemaal naar het oosten van het land af moest reizen? Dan had u het mis. Op een uurtje rijden van Port Elizabeth vindt u ze allemaal in het Shamwari Game Reserve. Het park heeft internationaal een ongeëvenaarde reputatie op het gebied van conservatie en ecotoerisme – de prijzenkast puilt inmiddels uit. U kunt dan ook een bezoekje brengen aan dierenrehabilitatiecentra zoals de Big Cat Sanctuary, het Rhino Awareness Centre en Shamwari’s Wildlife Rehabilitation Centre of genieten van een fantastische, malariavrije safari. Laat u verleiden door de schoonheid van de wilde natuur, door nijlpaarden, giraffes, zebra’s, antilopen en jachtluipaarden. Er leven tweehonderdvijftig verschillende vogels in het park! Uw rust vindt u in  vijfsterrenlodges die al uw verwachtingen zullen overtreffen en voor volledige ontspanning vlijt u neer op een comfortabele massagetafel in de sprookjesachtige spa. Ziet uzelf al liggen? Het Shamari Game Reserve wacht op u met open armen.

shutterstock_288706730

Thanda Private Game Reserve

‘Thanda’ is Zulu voor ‘liefde’. En dat het Thanda Private Game Reserve overstroomt met liefde voor dier, mens en natuur is duidelijk! Het park ten noorden van Hluhluwe heeft meerdere prijzen gewonnen voor hun ruime vijfsterren lodges die van alle gemakken zijn voorzien, al kunt u ook in een eenvoudiger tentenkamp terecht. Overdag gaat u op pad met inspirerende rangers die u gepassioneerd naar leeuwen, neushoorns, olifanten, buffels of luipaarden leiden en u vervolgens enthousiasmeren over de kleine wondertjes van de Little Five! Een wildfotograaf staat voor u klaar om aan te leren hoe u de mooiste herinneringen kan maken en als u zin heeft, mag u op pad met het conservatieteam om neushoorns te zoeken, hekken te controleren of dieren te transporteren. Heeft u nog energie over? Bezoek dan een Zuludorpje, een traditionele medicijnman of kom dichterbij een olifant dan u ooit had durven dromen. ’s Avonds geniet u van een ontspannende massage in de spa of eet u een traditioneel gerecht onder de sterrenhemel. In Thanda wordt u ongetwijfeld een beetje verliefd op Afrika. 

 

Thornybush Private Game Reserve

Vlakbij Hoedspruit ligt het Thornybush Private Game Reserve, een weelderig natuurpark met savanne en grasland en thuis van talloze dieren. Het reservaat ligt naast het Kruger Park en biedt een fantastische safari-ervaring. U rijdt onder begeleiding van een ranger die het gebied op zijn duimpje kent, op zoek naar alle leden van de Big Five! Misschien verschijnt er een olifant met een jong op uw pad, of rent er in de verte een groep leeuwen voorbij. Het voordeel van een privéreservaat is dat de safariritten van de wegen af mogen wijken, zo komt u nog dichter in de buurt bij al het wild. Thornybush heeft luxueuze accommodaties, een buitenzwembad en organiseert vaak een gezellige braai (de Afrikaanse barbecue), maar u kunt zich ook terugtrekken in de eenvoud van een tentje. U maakt kennis met de Afrikaanse cultuur tijdens optredens van traditionele dans en voor volledige ontspanning laat u zich verwennen in de spa. Wildernis en rust komen samen in het Thornybush Game Reserve.

 

Timbavati Private Nature Reserve

In Zuid-Afrika kunt u in een aantal wildparken oog in oog staan met een leeuw, maar op slechts een handjevol plekken, waaronder het Timbavati Private Nature Reserve, ziet u de witte leeuw! Deze zeldzame dieren hebben een uniek gen waardoor hun vacht wit kleurt. Ze leven alleen nog maar in Timbavati in het wild. Het park grenst aan het centrale gedeelte van het Kruger Park en er zijn geen hekken tussen de twee wildreservaten, zodat de dieren zelf hun leefwereld kunnen uitkiezen. Behalve leeuwen leeft hier veel wild waaronder luipaarden, neushoorns, buffels, olifanten en ruim driehonderdzestig vogelsoorten. Wandel onder begeleiding de wilde natuur door en sta op gelijke hoogte met de bewoners van deze Afrikaanse savanne of rijd door de duisternis om het nachtleven in de wildernis te ontdekken. De bosgeluiden en de aanblik van schuwe nachtdieren is onvergetelijk. Slaap vervolgens in één van de lodges of tentenkampen en herleef uw belevenissen in het Timbavati Private Nature Reserve.

 

Ubizane Wildlife Reserve

Het Ubizane Wildlife Reserve combineert een oase van rust met de nabijheid van grote wildparken in de omgeving. U ontdekt de dieren in het kleinschalige park per jeep, te voet of te paard. Witte neushoorns, zebra’s, wildebeesten, antilopen, hyena’s en giraffen worden ’s nachts aangevuld door jakhalzen, honingdassen en pythons. Voor de Big Five kunt u terecht bij buurman Hluhluwe-Imfolizi Game Reserve. Reizigers zonder hoogtevrees slapen tussen de boomtoppen in de Zululand Tree Lodge, met een privé-uitkijkterras, restaurant, open haard, zwembad en uitzicht op een drinkplaats van het wild. Glazen deuren en ramen vindt u eveneens in de Zululand Safari Lodge, gelegen aan de Ubizane Hill. Profiteer van het unieke uitzicht, hier vliegt de tijd voorbij.

shutterstock_316533722

Welgevonden Game Reserve

Het Welgevonden Game Reserve ligt tussen de groene heuvels van het Waterberg Biosphere Reserve, op zo’n 3 uur rijden van Johannesburg. Wat ooit landbouwgrond was, is omgetoverd tot een exclusief 37.000 ha safaripark met alle leden van de Big Five.

 

Welgevonden in de Waterberg Biosphere

Het Welgevonden Game Reserve heeft zijn bestaan dan ook aan een aantal boeren te danken. Maar hoe kan het ook anders? Elke reiziger waant zich in het Welgevonden Wildreservaat in een groene droom. U reist hier over uitgestrekte vlaktes afgewisseld met diepe valleien, grillige heuvels met kraakheldere beekjes en rode zandstenen kliffen. Er wordt slechts een aantal reizigers tegelijk getolereerd in het park, dat bekend staat om zijn exclusiviteit. Op eeuwenoude rotsen pronken fascinerende tekeningen van soms wel tweeduizend jaar oud. De natuur is hier onaangetast en de stilte wordt op een voetstuk geplaatst. In het Welgevonden Game Reserve staat de dierenwereld centraal.

 

Welgevonden: privéwildreservaat

Het Welgevonden Game Reserve is om die reden een mooi privéwildreservaat voor een safari. Het park grenst aan het Marakele Game Reserve – zonder hekken. Het wild migreert dus vrijelijk tussen de twee gebieden: eigenlijk ziet u hier twee parken in één! U mag niet zelf rijden in Welgevonden zodat dieren ongestoord hun gang kunnen gaan. Op safari loopt u met een ranger door de natuur of springt u in een jeep van het park - de gids leidt u hoe dan ook naar de beste plekken van het reservaat. Onderweg kijkt u uw ogen uit. Achter een boom komt misschien een giraffenek tevoorschijn, terwijl apen luidruchtig van tak naar tak slingeren. Bij een waterpoel loopt u de kans een nijlpaard te zien gapen, als een kudde antilopen langs komt springen. U houdt uw adem in als u een leeuw, luipaard, olifant of buffel ziet. Het Welgevonden Game Reserve staat bovendien bekend om de flinke populatie witte neushoors. Pas maar op dat u niets mist in de lucht: de blauwe duiker is slechts één van bijna driehonderd vogelsoorten in dit Zuid-Afrikaanse privéwildreservaat.

 

Nachtsafari in Welgevonden Game Reserve

Als de nacht valt in het Welgevonden Game Reserve, is uw dag nog niet ten einde. Voor sommige reizigers begint die pas! Nadat u even bijkomt bij uw lodge met uitzicht op een waterpoel, neemt uw plaats achter de telescoop en gaat er een nieuwe wereld voor u open. Uw speciale sterrenranger vertelt u alles wat er te zien valt aan de Afrikaanse hemel! De echte avonturiers gebruiken het maanlicht als zaklamp en gaan op nachtsafari. Dit is de tijd dat hyena’s, aardvarkens en aardwolven zich laten zien. U houdt zich stil, zodat u de geluiden van de nacht het beste kunt horen, terwijl u af en toe opkijkt naar de fonkelende sterrenhemel. Bent u aan het dromen? Nee: dit is écht Zuid-Afrika.

 

Bekijk de voorbeelden voor een rondreis Zuid-Afrika en stel uw eigen reis samen met onze bouwstenen Zuid-Afrika.