De natuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een enorme en fascinerende diversiteit aan natuurparken, nationale parken en wildparken (Game Reserves). Eigenlijk te veel om op te noemen! Daarom nemen we u mee naar onze 10 favoriete wildreservaten van Zuid-Afrika.

Nationale Parken Zuid-Afrika

Dieren in Zuid-Afrika

Wildparken in Zuid-Afrika

 

1. Amakhala Game Reserve

Nabij Port Elizabeth en het Addo Elephant National Park ligt het Amakhala Game Reserve, bekend om zijn prachtige valleien, grasvelden en de dynamische Bushman River. In dit malariavrije park loopt u de kans om behalve het luipaard alle leden van de Big Five tegen te komen. Maar er leven hier meer dieren, ook giraffes, zebra’s, zestien verschillende antilopensoorten en talloze vogels en insecten.

 

Tijdens een riviercruise geniet u volop van het leven dat zich rondom het water afspeelt. Aanschouw een kudde olifanten die zichzelf wassen in de modder en geniet tijdens de zonsondergang van de actieve, wilde dieren tijdens een safaritocht in een open jeep. De romantische tentenkampen en luxueuze safarilodges hebben drie, vier of vijf sterren en overtreffen uw stoutste dromen: een douche in de buitenlucht met uitzicht op de vallei lijkt wel een scène uit een film. Neem ’s avonds een borreltje bij ‘Uncle Bill’, zijn levendige verhalen maken de ervaring compleet.

 

2. Kapama Private Game Reserve

Dat het Kapama Private Game Reserve ooit door een Zuid-Afrikaanse boer begonnen is, lijkt een fabeltje, maar is toch zo. Dit grote wildpark is luxe, professioneel en tot in de puntjes verzorgd! Kapama ligt tussen de uitlopers van de Drakensbergen en het Kruger Park en staat bekend om de hoge dichtheid van wild. Ga op pad met een ranger en leer alles over de Big Five of zweef op de wind in een heteluchtballon. Ziet u de antilopen al springen? Een aanrader is de Early Evening Game Drive, een rit door de wildernis terwijl de zon ondergaat. Na uw safaridag neemt u plaats in een openluchtrestaurant, kiest u de beste fles uit de wijnkelder of overnacht u in een romantische boomhut onder de sterrenhemel. Kapama is een bijzondere belevenis!

Kapama-Giraffe Kapama-Neushoorn

3. Klaserie Private Nature Reserve

Zoekt u de spanning graag op en wilt u wandelen tussen de wilde natuur? In het Klaserie Private Nature Reserve is het de dagelijkse werkelijkheid! Dit privéwildreservaat is de tweede grootste van heel Zuid-Afrika en ligt op een geweldige locatie, naast het bekende Krugerpark. Er bevinden zich geen hekken dus de dieren kunnen in alle vrijheid ronddwalen. In Klaserie mag u van de weg afwijken en zo komt u nog dichter bij de dieren.

 

Welk dier spot u als eerste? Een kudde olifanten, luierende leeuwen of een luipaard met een prooi in zijn bek? Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, u spot hier namelijk neushoornvogels, arenden, gieren en hoornraven. Wandel rond met een ranger en leer alle geheimen van de natuur, of rijd zelf door het park. ’s Avonds strijkt u neer bij het kampvuur in de boma, gevolgd door een goede nachtrust in een luxe chalet of juist een echte bush-boomhut. Heerlijk bijkomen van een dag uit duizenden. 

 

4. Madikwe Game Reserve

Bent u op zoek naar een magische safari waarbij u niet gestoord wordt door massa’s toeristen? Dan is het Madikwe Game Reserve wat voor u. Dit wildpark tegen de grens van Botswana heeft een oppervlakte van maar liefst 680km² en hoort daarmee tot de top vijf grootste parken in Zuid-Afrika. Het voordeel van Madikwe is dat het niet zo bekend is als zijn concurrenten en dat alleen mensen met een overnachting in het park mee op safari mogen: u voelt zich hier echt in de ongerepte wildernis.

 

U hobbelt over rode zandwegen als er ineens een olifant in uw vizier verschijnt, u treedt in de voetstappen van leeuwen en jachtluipaarden tijdens een wandelsafari en kijkt uit over eindeloze vlaktes en glooiende heuvels. Eén dier in Madikwe is zeldzaam: de wilde hond. Deze komt u ergens anders niet snel tegen.

olifanten-drinkplaats-madikwe-zuid-afrika_2_386624

5. Makalali Private Game Reserve

Wie op zoek is naar een luxueuze, maar tegelijkertijd typisch Afrikaanse accommodatie, zit goed in het Makalali Private Game Reserve. Treed binnen in een wereld waar dieren, natuur en cultuur samenkomen. Kegelvormige strodaken hangen over uw huisje met open haard, badkuip, buitendouche en overdekt terras. Samen met vijf anderen deelt u het zwembad en de gezamenlijke boma, waar u rond het vuur onder de sterren geniet van Afrikaanse heerlijkheden tijdens een typische braai.

 

Overdag gaat u het park in waar meer dan duizend dieren leven, waaronder de leeuw, neushoorn, luipaard, hyena’s en de olifant. In Makalali krijgt u de tijd om de dieren te observeren en u één te voelen met de wetten van de natuur. Het park doet zijn naam eer aan: makalali betekent ‘rust’.

 

6. Manyeleti Private Game Reserve

Dieren, natuur en stilte: dat zijn de ingrediënten van een goede safari. Het Manyeleti Private Game Reserve combineert ze allemaal. In tegenstelling tot het welbezochte Kruger Park is dit wildreservaat vrij onbekend. Manyeleti betekent ‘plaats van de sterren’: de rust die dit park biedt gaat gepaard met een heldere sterrenhemel. Overdag gaat u mee op safari tussen de luipaarden, olifanten, buffels, neushoorns en leeuwen, maar ook zebra’s, antilopen en honderden vogelsoorten komen hier voor.

 

De hekken tussen het Kruger Park en Manyeleti ontbreken, dus de dieren kunnen in volledige vrijheid rondwandelen. ’s Nachts duikt u een van de comfortabele ‘tenten’ binnen die u herinneren aan Hemingway’s verhalen over safari in Afrika, of zoekt u de luxe op in een lodge of chalet. Na het avondeten geniet u van de stilte en hopelijk een sterrenhemel. Niets dan dierengeluiden zullen uw rust in Manyeleti verstoren.

Manyaleti-Wildreservaat-Luipaard

7. Sabi Sands Private Game Reserve

Sabi Sands Private Game Reserve, grenst aan het Krugerpark, en is het oudste privéwildpark in Zuid-Afrika. Tegenwoordig herbergt het reservaat verschillende parken. Uw safari is veelbelovend: de Sabi Sand-safarimethode wordt tegenwoordig in elk reservaat gebruikt! Onderweg loopt u grote kans veel verschillende dieren te zien, die hier gretig gebruik maken van het water uit de Sabi- en Sand River.

Naast de bekende Big Five staat Sabi Sands vooral bekend om het zien van luipaarden.

 

Ervaren spoorzoekers in een stoeltje voorop de auto houden vakkundig alle dierensporen in de gaten. Als de expert een luipaardenafdruk heeft ontdekt, scheurt u plotsklaps de bosjes in, met een spannende speurtocht als gevolg. Dat doen ze niet na in het Krugerpark. Als u oog in oog staat met een luipaard zal dit één van de hoogtepunten zijn. Of is dat de spannende nachtsafari? 

 

8. Thornybush Private Game Reserve

Wildernis en rust komen samen in het Thornybush Game Reserve. Dit weelderige natuurpark, vlakbij Hoedspruit, is de thuis van talloze dieren. Het reservaat ligt naast het Krugerpark en biedt een fantastische safari-ervaring. U rijdt onder begeleiding van een ranger die het gebied op zijn duimpje kent, op zoek naar alle leden van de Big Five! Het voordeel van een privéreservaat is dat de safariritten van de wegen af mogen wijken, zo komt u nog dichter in de buurt bij al het wild.

 

In Thornybush overnacht u in een luxueuze accommodatie. Er is vaak een buitenzwembad aanwezig en er worden gezellige braai’s (de Afrikaanse barbecue) georganiseerd, maar u kunt zich ook terugtrekken in de eenvoud van een tentje. U maakt kennis met de Afrikaanse cultuur tijdens optredens van traditionele dans en voor volledige ontspanning laat u zich verwennen in de spa.

Zuid-Afrika-Safari-Wildreservaat Sabi-Sands-Lion-Hill-River-Lodge-1 Zuid-Afrika-ThornybushWildreservaat-Chapungu-buffels_2_305054

9. Timbavati Private Nature Reserve

De belangrijkste reden om naar het Timbavati Private Nature Reserve af te reizen, is de witte leeuw. Deze zeldzame dieren hebben een uniek gen waardoor hun vacht wit kleurt. Ze leven alleen nog maar in het wild in dit wildpark. Het park grenst aan het centrale gedeelte van het Krugerpark en er zijn geen hekken tussen de twee wildreservaten, zodat de dieren zelf hun leefwereld kunnen uitkiezen.

 

Behalve leeuwen leeft hier veel wild waaronder luipaarden, neushoorns, buffels, olifanten en ruim driehonderdzestig vogelsoorten. Wandel onder begeleiding de wilde natuur door of rijd door de duisternis om het nachtleven in de wildernis te ontdekken. De bosgeluiden en de aanblik van schuwe nachtdieren is onvergetelijk!

 

10. Welgevonden Game Reserve

Het Welgevonden Game Reserve ligt tussen de groene heuvels van het Waterberg Biosphere Reserve, op zo’n 3 uur rijden van Johannesburg. Wat ooit landbouwgrond was, is omgetoverd tot een exclusief 37.000 ha safaripark met alle leden van de Big Five.

 

In Welgevonden rijdt u over uitgestrekte vlaktes afgewisseld met diepe valleien, grillige heuvels met kraakheldere beekjes en rode zandstenen kliffen. Er wordt slechts een aantal reizigers tegelijk toegelaten in het park, dat bekend staat om zijn exclusiviteit. Op eeuwenoude rotsen pronken fascinerende tekeningen van soms wel tweeduizend jaar oud. De natuur is hier onaangetast en de stilte wordt op een voetstuk geplaatst. In het Welgevonden Game Reserve staat de dierenwereld centraal. Een mooie plek voor een safari.

 

U mag niet zelf rijden in Welgevonden zodat dieren ongestoord hun gang kunnen gaan. Wel kunt u met een ervaren gids op wandelsafari of springt u in een jeep en zoekt u overdag of ’s nachts stapvoets naar leeuwen, luipaarden of giraffen. Daarnaast leven er in het Welgevonden Game Reserve een flink aantal witte neushoorns. Bent u aan het dromen? Nee, deze diversiteit is écht Zuid-Afrika.

 

Bekijk de voorbeelden voor een rondreis Zuid-Afrika en stel uw eigen reis samen met onze bouwstenen Zuid-Afrika.

Tijdens deze reizen bezoekt u een van deze reservaten
Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Complete safarireis

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

Dieren spotten tijdens een safari door het Sabi Sands wildreservaat in Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Safari in privé-wildreservaat

 

Zuid-Afrika kent ontelbaar veel wildreservaten. Ga in één van de reservaten op zoek naar leeuwen, luipaarden en ander wild. 

Zuid-Afrika-Safari-Wildreservaat
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Safari Amakhala Game Reserve

 

In het Amakhala Game Reserve gaat u met een gids op zoek naar de Big Five! Spannende safaritochten in open voertuig staan op het programma.