Tioman eiland

Ontdek het eiland Tioman

Tioman behoort naar zeggen tot de 10 mooiste eilanden ter wereld. Wij hebben ze natuurlijk niet allemaal gezien, maar wij vinden Tioman zeker een echt bounty-paradijs. Baaien met witte stranden en wuivende palmbomen, dichte jungle in het binnenland en een azuurblauwe zee vol met kleurrijke vissen, schildpadden en zelfs rifhaaitjes. Tioman is het grootste eiland van de 64 eilanden die in het Mersing Marine Park gelegen zijn. Omdat het best een lange reis is om op Tioman te komen, kiezen veel reizigers voor andere eilanden. Een groot pluspunt van Tioman is dan ook de relatieve rust op dit tropische eiland. Massa’s toeristen komt u hier niet tegen. Een aanrader om Tioman toe te voegen aan uw individuele rondreis Maleisië.

 


Tioman ligt voor de zuidoostkust van het Maleisisch schiereiland. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Johor Bahru en Kuantan in Maleisië. Ook vanuit Singapore is Tioman goed bereikbaar. Maar waar u ook vandaan komt, het is sowieso een paar uur rijden naar Mersing waar de ferry naar Tioman vertrekt. Door de wisseling in getijden heeft de ferry geen vaste vertrektijden, dus het kan nodig zijn eerst een nacht in Mersing te verblijven. Vanaf Mersing is het ruim een uur varen naar het eiland waar u bij de pier in Genting wordt afgezet. Daar ligt een bootje van uw resort op u te wachten voor het laatste deel van de reis, per speedboot op hoge snelheid langs de kust naar uw vakantieverblijf. En dan kan het relaxen beginnen!

 

Geschiedenis van Tioman

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Tioman voor de Japanners een strategisch punt, zij hadden hier een uitkijkpost. Tegenwoordig is het eiland alleen interessant voor toeristen en de locals die de dorpen bewonen en leven van de visvangst. In 1970 werd Tioman door Time Magazine al uitgeroepen tot een van de 10 mooiste eilanden van de wereld. Daarvoor, in 1958, werd de film ‘South Pacific’ opgenomen op het eiland. Wat toentertijd voor veel bekendheid zorgde. Meer recent was Tioman het decor voor het populaire TV-programma Expeditie Robinson.

 

Kaart van Tioman

Tioman is een relatief groot eiland, bedekt door bergen met jungle en omringd door azuurblauwe zee. Er zijn acht dorpen (kampongs) op het eiland te vinden, allen aan de kust. De grootste twee zijn Tekek en Genting, hier zijn ook wat lokale winkels en restaurantjes te vinden. In Tekek is de enige pinautomaat van het eiland te vinden. Grote kans echter dat deze leeg is, dus neem voldoende contant geld, en eventueel een creditcard, mee naar het eiland. Er zijn bijna geen wegen op het eiland, het vervoer gaat met bootjes langs de kust of met jeeps over jungle-paden. Er is ook een airstrip op het eiland, maar die wordt niet (meer) voor reguliere vluchten gebruikt.

 

Weer in Tioman

De beste reistijd voor Tioman is vanaf maart tot en met oktober. Er valt dan weinig regen op Tioman. Dat is wel anders van november tot en met februari, dan is het regenseizoen en vallen er heftige moessonregens. Veel resorts sluiten de deuren tijdens het regenseizoen en vaak vaart de ferry ook niet. De temperatuur op Tioman is het hele jaar door rond de 30 graden en ook het zeewater blijft het hele jaar lauwwarm. Ideaal voor snorkelliefhebbers!

Top 5: leuk om te doen op Tioman

1. Snorkelen tussen rifhaaitjes

Wandel naar de punt van de jetty (pier) voor uw resort. Zet uw snorkel op, doe uw flippers aan en spring te water. Al recht voor uw resort ziet u weelderige koraalriffen met heel veel soorten vissen in alle kleuren en maten. Ook schildpadden en rifhaaitjes zwemmen hier rond, de kans is groot dat u die ook zult zien. Natuurlijk worden er door de resorts ook snorkeltripjes georganiseerd. Voor de variatie leuk om te doen, maar wij vinden het snorkelen recht voor de deur net zo mooi.

 

Heeft u een duikbrevet of wilt u die halen? Ook dat kan op Tioman. Er zijn een aantal PADI-gecertificeerde duikscholen op het eiland. In de wateren rond het eiland liggen scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog: dat zijn bijzondere duiklocaties!

 

Maleisië-specialist Lara is een ervaren duiker en schreef er een blog over. Lees meer over haar top 3 duikbestemmingen in Maleisië.

 

    

 

2. Luieren aan het strand

De witte zandstranden van Tioman nodigen uit tot lekker luieren. Zoek een strandbedje of hangmat op en geniet van de rust en het uitzicht over de azuurblauwe zee. Tioman kent een sterke eb en vloed werking; bij eb zijn de witte zandstranden heel breed en leent het strand zich voor een ontspannen wandeling.

 

3. Wandelen naar een waterval

Zin in wat actie na al het luieren? Trek de wandelschoenen aan en ga de jungle in. Er zijn verspreid over het eiland een paar kleine watervallen te vinden, waar naartoe wandelpaden zijn aangelegd. Met de boot van uw resort wordt u naar de start van zo’n trail gebracht. Ga vroeg in de ochtend, voor de ergste warmte. De heenweg is het zwaarst, want dan moet u toch best wel klimmen. Bij de waterval aangekomen, is het natuurlijk heerlijk om u op te frissen met het koude, heldere water. Ga even zitten om de rust in u op te nemen. Er fladderen felgekleurde vlinders rond en bonte vogels zorgen voor een ontspannen achtergrondmuziek. Terug wandelt u via dezelfde weg weer naar de kust.

 

4. De zon in zee zien zakken

Bijna alle resorts op Tioman liggen aan een baai aan de westkust, en vanaf daar kunt u de zonsondergang zien. De resorts hebben alle terrassen met zicht over zee, dus zoek een fijn zitje op en geniet met een verse fruitsap of cocktail in de hand van de kleurenpracht. De kleur van de lucht verandert per minuut, van roze naar oranje naar paars. En goed nieuws: de volgende dag kunt u deze natuurshow weer bijwonen!

 

 

5. Het (bijna) verlaten strand van Juara verkennen

Aan de oostkust van Tioman ligt één baai met een langgerekt zandstrand: Juara. U kunt hier met de boot komen, maar het is spannender om de rit per jeep door de jungle te ondernemen. De weg vanaf Tekek naar Juara is weliswaar geasfalteerd, maar door de steile delen best nog avontuurlijk. Het zandstrand is 2 kilometer lang; dat nodigt uit tot een wandeling. Grote kans dat u aapjes ziet in de jungle langs de rand van het strand. Er zijn een paar restaurantjes en winkeltjes, met name aan de noordkant van het strand. Vergeet niet om uw snorkel mee te nemen, want de riffen voor de kust van Juara zijn ook een verkenning waard. Op ongeveer een half uurtje wandelen van Juara Beach worden zeeschildpadden beschermd in het Juara Turtle Project. Ook een bezoekje waard tijdens uw vakantie in Maleisië!

Hotels op Tioman eiland

De resorts op Tioman liggen aan baaien met wit zandstrand. Sommige resorts hebben een hele baai voor zichzelf, in andere baaien liggen een paar resorts naast elkaar. Wij hebben onze top 3 resorts op een rij gezet, maar wilt u liever in een ander hotel verblijven? Bekijk dan ons hoteloverzicht Tioman.

Tuna Maya Resort

Tuna Maya Resort

Japamala Resort

Japamala Resort

Berjaya Tioman Beach Resort

Berjaya Tioman Beach Resort