Selingan Turtle Island

Het schildpaddeneiland Selingan

Wat een bijzondere ervaring; schildpadden hun eieren zien leggen op Turtule Island in Sabah (Borneo). Het schildpaddenreservaat bestaat uit de eilanden Selingan, Bakungan Kecil en Gulisan. Het is de grootste broedplek voor green- en hawksbil-schildpadden in Zuidoost-Azië. De vrouwtjes komen hier aan land om hun eieren te leggen. Zij komen bij voorkeur bij volle maan, tussen juli en oktober aan land. Maar ook de rest van het jaar komen er schildpadden naar Selingan Turtle Island. De kans dat u hier schildpadden ziet, is heel groot (99%).

 

In het donker begint de excursie. U wordt door een parkopzichter naar het strand gebracht waar de schildpadden komen. Fluisterend en zachtjes lopend, kunt u steeds dichterbij komen. U ziet de schildpad haar eieren leggen en als zij haar eieren begraven heeft, worden ze door een opzichter opgegraven om weken later in de hatchery beschermd uit te komen.

 

    

 

Weken gaan voorbij en dan opeens komen de baby-schildpadden tot leven. Ze worden in de hatchery goed beschermd en wanneer de opzichters het idee hebben dat zij sterk genoeg zijn om het in het wild te overleven, worden zij weer uitgezet. U kunt hierbij zijn! Vlak voor de zon ondergaat, worden de baby-schildpadden bevrijdt op het strand. Het is schattig te zien hoe de schildpadden zich naar de zee verschuiven en hoe ze kopje ondergaan. Maar sterk genoeg dat ze zijn, hebben ze de zee snel onder controle. Dit is zeker een hoogtepunt van uw rondreis Borneo.

 

Geschiedenis van Selingan Turtle Island

Op 1 augustus 1966 werd de eerste schildpaddenopvang in Maleisië opgericht op Selingan, volledig gefinancierd door de deelstaatregering van Sabah. Beschermde broedplaatsen op de overige twee eilanden volgden kort daarna. In 1972 werden Selingan, Bakkungan Kechil en Gulisan aangewezen als beschermd wild- en vogelreservaat.


Kaart van Selingan

Het eiland Selingan ligt ten noorden van Sabah, ongeveer 40 Km ten noorden van Sandakan. Vanaf hier vaart er elke ochtend een boot naar het eiland. De volgende ochtend neemt u dan dezelfde boot weer terug. Deze boottocht duurt ongeveer 1 uur. Sandakan is eenvoudig bereikbaar per vlucht. Er zijn dagelijks vluchten met Malaysia Airlines en Air Asia naar deze luchthaven.

 

Klimaat op Selingan Turtle Island

Het weer in Maleisië is het hele jaar door heerlijk warm, maar er valt ook veel neerslag. De moesson aan de oostkust, waar Selingan is gelegen, is in onze wintermaanden. In deze periode blijft het vaak wel warm, maar kan het er ook erg hard regenen. Van november tot en met februari is het daarom niet de beste periode om naar Selingan te gaan. Voor een uitgebreid overzicht van het weer op Borneo verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

 

Tips om nog meer te halen uit uw verblijf op Selingan en uw rondreis Borneo

Een verblijf op het eiland Selingan is niet alleen interessant vanwege de schildpadden, maar Selingan is ook een heerlijk bounty-eiland. Er is een prachtig zandstrand, wuivende palmbomen en er zijn kleurrijke koraalriffen. Dus als u toe bent aan ontspanning en een goede afsluiter van uw individuele rondreis Borneo dan is Selingan de plek voor u.

 

Turtle Island is zelf heel klein, u loopt het zo rond. Er is dan ook maar één accommodatie, Selingan Island Resort. Simpel, maar een uniek verblijf! Het hotel is kleinschalig, zodat het aantal bezoekers op het eiland beperkt blijft. De schildpadden staan op nummer 1 en moeten in een rustige omgeving kunnen leven.

 

Lankayan

We kunnen ons daarom voorstellen dat u wat langer wilt genieten van een strandverblijf. Op Lankayan kan dit én er leven ook schildpadden. Het eiland Lankayan ligt vlakbij en ook hier vindt u maar één accommodatie. Het is dus de perfecte plek voor een rustig verblijf en u kunt genieten van de onderwaterwereld tijdens het snorkelen of duiken. Het is precies zoals u zich een tropisch bounty-eiland voorstelt. Het water van de zee is azuurblauw en zeer helder.

 

    

 

Wilt u de schildpadden zien en ook de jungle ontdekken? Dan is Selingan Turtle Island ook erg goed te combineren met Sukau en Danum Valley. Bekijk onze bouwsteen.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Selingan
borneo-sepilok-aap10(9)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Sabah op zijn mooist

Borneo, Sabah: Kota Kinabalu > Kinabalu National Park > Danum Valley > Sukau Kinabatangan Wildlife Reservaat, moerasjungle > orang-oetans in Sepilok en bounty eiland Lankayan, snorkelen

Apen-borneo-babyoprug2(9)
Voorbeeldreis Sabah

Bouwsteen Borneo: Schildpadden en orang-oetans

Noord-oostkust van Sabah, Borneo

 

Vanaf Sandakan varen naar het eilandje Selingan, waar 's avonds en 's nachts schildpadden op het strand hun eieren leggen > terug naar vasteland, naar Sepilok, orang-oetans.