Cameron Highlands

Cameron Highlands

De Cameron Highlands: een prachtig gebied met voornamelijk thee– en groenteplantages op een hoogte van 1500-1800 meter. De hoogvlaktes en bergen van dit gebied liggen slechts 150 kilometer van Kuala Lumpur. Het gebied wordt ook wel 'Malaysia's Green Bowl' genoemd. Geniet van het adembenemende uitzicht over de golvende, groene theevelden. Het is heerlijk om hier even te ontsnappen aan de warmte en drukte tijdens uw rondreis Maleisië. Geen wonder dat de Engelsen al in de koloniale tijd hier graag hun vrije tijd doorbrachten. Dit is nog duidelijk te zien aan de vele gebouwen in de oud-Engelse Tudorstijl die dit gebied sieren.

 

 

Geschiedenis van de Cameron Highlands

In 1885 is het gebied ontdekt door de Europeanen. De Britse expeditieleider William Cameron, waar het gebied zijn naam aan te danken heeft vestigde zich hier. Vanaf deze periode werd het gebied populair bij Britse kolonisten. Dankzij het koele klimaat gedijen theeplanten hier goed en de Cameron Highlands is hét theegebied van Maleisië geworden.

 

Kaart van Cameron Highlands

De Cameron Highlands ligt in het binnenland van West-Maleisië. Met uw huurauto of auto met chauffeur bent u vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur binnen 5 uur in het groene gebied. Vanuit de Cameron Highlands kunt u alle kanten op, zoals naar de oostkust van Maleisië, de jungle van Taman Negara of het eiland Penang. Het laatste deel van de route naar de Cameron Highlands rijdt u over veel slingerweggetjes met een prachtig uitzicht over de groene omgeving. Aan het einde van de dag is het op de wegen in de Cameron Highlands vaak erg druk met vrachtverkeer dat de landbouwproducten afvoert. Het gevolg: file. Ook in het weekend kan het erg druk zijn door lokale toeristen die de koelte opzoeken.

 

 

Weer in de Cameron Highlands

Door de hoge ligging heeft de Cameron Highlands een heerlijk, koel klimaat. Gemiddeld ligt de temperatuur overdag rond de 18 tot 25 graden. Een verademing na de vochtige jungle van Taman Negara of na de warmte in de steden Kuala Lumpur of Georgetown op Penang. Het hele jaar door kan het regenen in de Cameron Highlands. Vaak is het een korte bui waarin veel neerslag valt.

 

Top 5 bezienswaardigheden

De Cameron Highlands staat bekend om de prachtige theeplantages, maar het gebeid heeft nog meer interessante bezienswaardigheden. Zo zijn er groentetuinen, aardbeienplantages, rozentuinen, een Chinese tempel en een vlindertuin. 

 

1. BOH theeplantage

Bent u een theeliefhebber? Dan zit u in de Cameron Highlands goed! Overal waar u kijkt ziet u prachtige, golvende theevelden. Hier maakt u de mooiste foto’s als aandenken aan uw rondreis door Maleisië. Nieuwsgierig geworden hoe de theeblaadjes in de Cameron Highlands verwerkt worden? Bezoek dan zeker de BOH theeplantage (Best of Highlands), de meeste indrukwekkende en grootste theeplantage van de Cameron Highlands. Na een uitleg over het proces kunt u genieten van één van de vele soorten thee welke ze hier verbouwen. Uiteraard met een uitzicht over de theevelden. Ook worden bijpassende gebakjes geserveerd. Probeer eens iets anders: een gebakje met groene thee erin verwerkt!

 

  

 

2. Sam Poh Chinese tempel

De Boeddhistische Sam Poh tempel met Chinese invloeden ligt op een heuvel net buiten het stadje Binchang. Geniet van het mooie uitzicht over Binchang en de omgeving. De in 1974 gebouwde tempel is de vierde grootste Boeddhistische tempel van Maleisië. Bewonder in de tempel diverse Chinese en Boeddhistische beelden. 

 

3. Mossy Forest 

Een bos waar alle bomen volledig met mos zijn bedekt, ook dat vindt u in de Cameron Highlands. De weg naar het Mossy Forest toe is al een hele ervaring. Wij raden het aan om met een excursie naar het mossige bos te gaan. 

De hobbelweg wilt u liever niet met uw huurauto rijden! Het is ontzettend vochtig in het Mossy Forest. Het lijkt net alsof het regent, maar vaak zijn dit enkel wolken die laag boven de bomen hangen. Wandel over het houten pad door het bos en bewonder de groene natuur hier met onder andere wilde orchideeën en kruikplanten. Zin in een langere, pittige wandeling? Klim dan door naar de top van de Gunung Brinchang, die op 2.031 boven de zeespiegel ligt. De beloning is een prachtig uitzicht over de Cameron Highlands en de bossen.

 

4. Bezoek een markt in Tanah Rata of Binchang

De meeste hotels liggen nabij de steden Tanah Rata en Binchang. De stadjes zijn niet heel interessant, maar hebben wel leuke, kleurrijke markten. Koop hier verse aardbeien van één van de aardbeiplantages of een andere exotische fruitsoort. Ook voor souvenirs kunt u hier ongetwijfeld slagen!

 

5. Maak een wandeling door de theevelden

De Cameron Highlands is een uitstekend gebied voor het maken van de mooiste wandelingen. Er zijn meerdere tracks, zowel eenvoudige als zwaardere. Maak een wandeling langs theeplantages, watervallen en nederzettingen van de orang asli, de oorspronkelijke bewoners van Maleisië die in een traditionele gemeenschap leven. Trek wel goede schoenen aan en neem voor de zekerheid een poncho mee.

 

Top 3 leuk om te doen

Naast de diverse bezienswaardigheden hebben wij ook nog een paar leuke tips om te doen tijdens uw verblijf in de Cameron Highlands. Heeft u even geen zin om op pad te gaan? Geniet dan van een high tea of enkel een verse scone met thee in uw hotel. Vraag naar de mogelijkheden bij uw hotel.

 

1. Ga aardbeien plukken

Naast de prachtige theevelden, hoort ook de minder mooie ‘plastic jungle’ bij de Cameron Highlands. De kassen waar onder andere aardbeien en tomaten in verbouwd worden zijn overdekt met doorschijnend plastic, wat niet het mooiste uitzicht geeft. Wel is het leuk om de kassen te bezoeken. Volg een rondleiding door de kassen of ga zelf aardbeien plukken in één van de aardbeienkassen. Kies de mooiste, rode aardbeien uit die u vervolgens natuurlijk zelf kunt opeten. Probeer ook zeker een aardbeien-shake! Geen zin om zelf aardbeien te plukken? Koop dan langs de weg een bakje verse aardbeien. U ziet genoeg kraampjes die de vruchten verkopen.

 

 

2. Ga mountainbiken!

Verken de groene hooglanden op een avontuurlijke manier, namelijk op de fiets! Het is wat heuvelachtig, maar u geniet onderweg van de mooiste panorama’s. Tijdens deze leuke excursie bezoekt u onder andere het Mossy Forest (waar u met een 4x4 naar boven rijdt) en de beroemde BOH theeplantage, waar u stopt voor een theepauze.

 

3. Bezoek een vlindertuin

Naast aardbeien en andere groente- en fruitsoorten, is er ook een vlindertuin in de Cameron Highlands. In de tuin zijn veel gekleurde vlinders en andere insecten te zien. Erg leuk als u nog nooit eerder een vlindertuin heeft gezien, maar verwacht er niet te veel van. In de omgeving is ook nog een leuke lokale markt waar u vers fruit kunt kopen.

 

Hotels in de Cameron Highlands

In de Cameron Highlands hebben wij onze top 3 accommodaties voor u op een rij gezet. Wilt u liever in een ander hotel slapen? We verwijzen u graag naar onze aparte hotelpagina West-Maleisië.

Strawberry Park Resort

Strawberry Park Resort

The Lakehouse

The Lakehouse

Cameron Highlands Resort

Cameron Highlands Resort

Voorbeelden rondreizen en bouwstenen naar Cameron Highlands
Maleisie-Cameron-Highlands-theeplukken_2_486854
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: Oerwouden, theeplantages en stranden

West-Maleisië, westkant: Kuala Lumpur. Centraal: Taman Negara, pure jungle en hangbruggen > Cameron Highlands, theetuinen. Westkust: Penang, Chinese bevolking, leuk eiland > Langkawi, mooi eiland met witte palmenstranden.

Maleisie-Luxe-Pangkor-Laut-Resort
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: West-Maleisië in Luxe

West-Maleisië, westkant: Kuala Lumpur > Pangkor Laut, mooist denkbare resort. Centraal: Cameron Highlands, theetuinen. Westkust: Penang, Brits verleden > Langkawi, stil strand, luxe.

maleisie-marktje528(9)
Voorbeeldreis West-Maleisië

Bouwsteen Maleisië: Highlights van de westkant

Centraal- en westkant van West-Maleisië

 

Vanuit de jungle naar de theetuinen in de Cameron Highlands > vervolgens via Ipoh naar Penang, het eiland voor de westkust, Brits en Chinees.