Melaka

De stad Melaka ademt geschiedenis. Het staat bekend om het prachtige historische centrum en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Melaka heeft ruim 800.000 inwoners (inclusief de buitenwijken) en ligt op ongeveer drie uur rijden van Kuala Lumpur. De stad heeft veel interessante bezienswaardigheden. Reizigers die houden van cultuur en Aziatisch eten moeten zeker een bezoek brengen aan Melaka tijdens een rondreis West-Maleisië.

 

Melaka geschiedenis

Melaka is in het begin van de 15e eeuw gesticht door prins Parameswara uit Sumatra. Van een vissersdorpje veranderde de stad in een machtig handelscentrum. Zeevaarders uit alle windrichtingen ontmoetten elkaar in Melaka, waaraan de stad haar unieke multiculturele karakter aan te danken heeft. De havenstad was heel belangrijk bij de specerijenhandel en al snel dienden zich machtsconflicten tussen Oost en West aan. In 1511 viel de stad in Portugese handen, waarna de Nederlanders en later de Engelsen de stad veroverden. Een wandeling of een rit met een fietstaxi is zeer de moeite waard om de geschiedenis van Melaka te ervaren.

 

Melaka bezienswaardigheden

In de oude binnenstad van Melaka zijn veel bezienswaardigheden uit het Nederlandse koloniale verleden. Op het Dutch Square (ook wel rode plein genoemd) staat de roodwitte kerk Christ Church (oorspronkelijk een Nederlands Hervormde Kerk, maar tegenwoordig een Anglicaanse Kerk). Vlakbij de kerk is ook het voormalige Nederlandse ‘Stadhuys’, het vroegere stadhuis van Melaka. Dit wordt ook wel beschouwd als het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië. Er is tegenwoordig een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad. Op de top van de heuvel St. Paul’s Hill staat de ruïne van de St. Paul’s Church, gebruikt als kerk voor de Portugezen en later was het een begraafplaats voor Nederlanders. Op de St. Paul’s Hill is ook de ruïne van het fort A Famosa (‘de beroemde’). Nadat Melaka in de 19e eeuw door de Engelsen werd bezet, werd het fort ontmanteld. Wat overbleef is de Porta de Santiago, een poort zonder muur. Het is een interessante bezienswaardigheid in Melaka.

 De tempel Cheng Hoon Teng is ook de moeite waard om in Melaka te bezoeken. Dit is de oudste Chinese tempel in Maleisie en is een prachtig staaltje van Chinese bouwkunst. U waant zich hier in vroegere tijden. Vlakbij de tempel Cheng Hoon Teng liggen de hindoeïstische tempel Sri Poyyatha Vinayagar en de islamitische Kampong Kling-moskee, de oudste moskee van de stad.

Een bezoek aan Jonker Street (Jalan Hang Jebat) is ook een echte aanrader tijdens uw verblijf in Melaka. Het is een van de meest interessante straten van Maleisië en het artistieke en historische centrum van de stad. In deze straat zijn de meest uiteenlopende zaken te vinden: schoenenwinkels, kapsalons, doodkistenmakers, tempels en heel veel antiekwinkels. In het weekend en op feestdagen wordt Jonker Straat omgetoverd tot een grote avondmarkt. Er zijn veel kleine restaurantjes en eettentjes, dus u kunt hier genieten van heerlijk eten in Melaka.

 

Het is heel leuk om een fietstocht door het oude centrum en de landelijke omgeving te maken of een boottocht te maken over de rivier. U zult zich in Melaka zeker niet vervelen tijdens een rondreis Maleisië!

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Melaka
Bootopmooistrand(9)
West-Maleisië

Rondreis Maleisië: De charme van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Melaka > Kuala Lumpur. Centraal: Taman Negara, jungle > Cameron Highlands, theevelden. West: Ipoh > Penang. Oostkust: Kota Bahru > eiland Perhentian, prachtig snorkelen.