Melaka

Historisch Melaka

De stad Melaka ademt geschiedenis. Het historische centrum staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn veel interessante overblijfselen uit de koloniale tijd toen Melaka een belangrijke havenplaats was aan de zijderoute. Melaka is dan ook een grote stad aan zee, met maar liefst 800.000 inwoners. Het historische centrum daarentegen is juist weer compact, en daardoor goed te voet te verkennen. Naast koloniale bouwwerken wordt het straatbeeld van het centrum ook bepaald door de Chinese shophouses en honderden felgekleurde fietstaxi’s. Bent u een liefhebber van cultuur en Aziatisch eten? Dan raden wij aan Melaka op te nemen in uw individuele rondreis West-Maleisië.

 

Een bezoek aan Dutch Square is onmisbaar tijdens uw bezoek aan Melaka

Geschiedenis van Melaka

Melaka is in het begin van de 15e eeuw gesticht door Prins Parameswara uit Sumatra. Van een vissersdorpje veranderde de stad in een machtig handelscentrum. Zeevaarders uit alle windrichtingen ontmoetten elkaar in Melaka, waaraan de stad haar unieke multiculturele karakter aan te danken heeft. De havenstad was heel belangrijk voor de specerijenhandel en al snel dienden zich machtsconflicten tussen Oost en West aan. In 1511 viel de stad in Portugese handen, waarna de Nederlanders en later de Engelsen de stad veroverden. Maak een wandeling door de binnenstad of stap in een fietstaxi voor een ritje door de stad om de geschiedenis van Melaka te ervaren.

 

Kaart van Melaka

Melaka ligt aan de westkust van Maleisië, aan de straat van Melaka. Door deze ligging heeft het een erg rijke geschiedenis die nog op veel plekken is terug te zien. Melaka is een leuke toevoeging aan uw rondreis Maleisië en kan gemakkelijk aan de meeste routes worden toegevoegd. De internationale luchthaven van Kuala Lumpur ligt op zo’n 2 uur rijden van Melaka. Een aanrader om Melaka toe te voegen aan het begin of einde van uw rondreis over Maleisië.

 

 

Klimaat van Melaka

Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het weer in Maleisië is het hele jaar door heerlijk warm, maar er valt ook (vooral in onze zomermaanden) veel neerslag. Dat zijn dan vaak heftige buien, die gelukkig maar kort duren. De gemiddelde temperatuur in Melaka ligt het hele jaar rond de 30 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Melaka verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 4 bezienswaardigheden in Melaka

1. De oude binnenstad

In de oude binnenstad van Melaka zijn veel bezienswaardigheden uit het Nederlandse koloniale verleden. Op Dutch Square (ook wel rode plein genoemd) staat de rood-witte kerk Christ Church (oorspronkelijk een Nederlands Hervormde Kerk, maar tegenwoordig een Anglicaanse Kerk). Vlakbij de kerk is ook het voormalige Nederlandse ‘Stadhuys’, het vroegere stadhuis van Melaka. Dit wordt ook wel beschouwd als het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië. Er is tegenwoordig een museum in gevestigd over de geschiedenis van de stad. En uw ogen bedriegen u niet, aan het plein staat ook een kleine windmolen! Een kleine stukje Nederland tijdens uw vakantie in Maleisië.   

 

2. Saint Paul's Hill

Op de top van de heuvel Saint Paul’s Hill staat de ruïne van de Saint Paul’s Church, gebruikt als kerk door de Portugezen en later als begraafplaats voor Nederlanders. Ga op zoek naar Nederlandse namen op de grafstenen. Wie weet ziet u uw eigen achternaam wel terug! Op Saint Paul’s Hill is ook de ruïne van het fort A Famosa (‘de beroemde’). Nadat Melaka in de 19e eeuw door de Engelsen werd bezet, werd het fort ontmanteld. Wat overbleef is de Porta de Santiago, een poort zonder muur; een kenmerkend bouwwerk in Melaka.

 

Breng een bezoek aan de Saint Paul's Hill en bewonder de ruïnes van het fort.

3. Chinatown

De wijk Chinatown grenst aan Dutch Square. Een wirwar van smalle straatjes met winkeltjes en eettentjes die allemaal uit lijken te komen op de hoofdstraat: Jonker Street (Jalan Hang Jebat). In deze straat zijn de meest uiteenlopende zaken te vinden: schoenenwinkels, kapsalons, doodkistenmakers, tempels en heel veel antiekwinkels. Tip: zorg ervoor dat u in het weekend in Melaka bent. Dan wordt Jonker Street omgetoverd tot een grote avondmark!

 

4. Tempel Cheng Hoon Teng

De rijkversierde tempel Cheng Hoon Teng is een bezoekje waard. Dit is de oudste Chinese tempel in Maleisie en een prachtig staaltje van Chinese bouwkunst. Bij de poort doet u uw schoenen uit, en op blote voeten bewondert u de altaren met wierook, kunstige schilderingen en gedetailleerde afbeeldingen. Vlakbij deze Chinese tempel liggen de kleurrijke hindoeïstische tempel Sri Poyyatha Vinayagar en de islamitische Kampong Kling-moskee. Een goed voorbeeld van hoe verschillende godsdiensten naast elkaar kunnen bestaan.

 

 

Leuk om te doen in en rondom Melaka

1. Ga toch fietsen

Huur een fiets om de binnenstad te verkennen en fiets dan ook gelijk naar het strand Pantai Klebang in de buitenwijken. Wil u het platteland buiten Melaka per fiets verkennen? Bekijk dan eens onze fietsexcursie.

 

2. Varen door het centrum

Dwars door het historische centrum loopt een rivier die uitmondt in zee. Bij de brug tussen Dutch Square en Chinatown stapt u op. De boottochtjes duren iets langer dan een half uur en kunnen overdag en ’s avonds gedaan worden. Vanuit de boot ziet u de stad vanuit weer een heel ander perspectief. In de avond gaan de lichten aan, en worden bomen, straten en huizen verlicht met felgekleurde lampen.

 

    

Combineer een dagje Chinatown met een boottocht over Melacca-river

3. Reuzenrad

Vanuit het reuzenrad ‘Eye on Malaysia’ heeft u weids uitzicht over Melaka. Het reuzenrad staat aan de rivier. Volg de oever en wandel er naartoe, of stap in de monorail. Die brengt u tot vlak voor de deur van het rad.  

 

4. Portugees slagschip

Meer leren over de koloniale geschiedenis van Melaka? Ga dan naar het Maritiem Museum. Extra leuk: dit museum is gevestigd in een replica van een Portugees slagschip dat in de 16de eeuw voor de kust van Melaka is gezonken. Het schip ligt aan de kade in de rivier, dus volg de rivieroever en u ziet het museum al van verre voor anker liggen.

Hotels in Melaka

In Melaka bieden wij kleine boutique-hotels aan, maar ook moderne middenklas hotels of extreme luxe. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Melaka die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

Casa del Rio

Treasures Hotel and Suites

Tijdens deze rondreizen reist u naar Melaka
Batu-Caves-kleurrijke-trappen_1_622436
Voorbeeldreis West-Maleisië

Autorondreis Maleisië: Authentiek West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Kuala Lumpur > Melaka. Centraal: Cameron Highlands, thee. West: Penang. Oostkant: Pasir Belanda, kampung > Penarik, prachtig > Lang Tengah, eiland > eiland Redang, rond beide bounty-eilanden snorkelen.

 

Maleisie-Taman-Negara-hangbrug-jungle_1_622411
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: Hoogtepunten van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Langkawi, strand > Penang, cultuur. Centraal: Cameron Highlands, thee > Taman Negara, hangbruggen in de jungle. Westkant: Kuala Lumpur > Melaka, vroeger Hollands. Oostkust: eiland Redang, bounty.

Bootopmooistrand
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: De charme van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Melaka > Kuala Lumpur. Centraal: Taman Negara, jungle > Cameron Highlands, theevelden. West: Ipoh > Penang. Oostkust: Kota Bahru > eiland Perhentian, prachtig snorkelen.