Plaatsinformatie over Sarawak, Borneo

Zuidelijk Sarawak heeft als mooiste natuurreservaten Batang Ai, het gebied van voormalige koppensnellers, en het Bako National Park, mangrove-gebied. Het orang oetan opvangcentrum Semonggok kunt u bezoeken op weg naar Batang Ai . Kuching is een leuke stad met nog veel historie. In het noorden van Sarawak ligt het zeer boeiende Mulu National Park, gekenmerkt door enorme en spectaculaire grotten.

De weelderige natuur van Sarawak

De natuur van Sarawak

Sarawak is de oost Maleisische staat gelegen in het noordwesten op het eiland Borneo. Wat oppervlakte betreft is het de grootste staat van Maleisië. Het gebied bestaat uit een moerassige kuststrook die overgaat in heuvelachtig laagland. In het binnenland vindt u bergen en oerwoud. De overvloedige regenval wordt er afgevoerd door talrijke rivieren. Daarom zijn de wegen zijn van oudsher van minder betekenis dan de rivieren. De bewoners wonen dan ook meestal langs de rivieren. Sarawak is één van de aantrekkelijkste bestemmingen voor een avontuurlijke vakantie door zijn ruige natuur, met rotsachtige bergen en oerwoud dat driekwart van het land bestrijkt.

 

De bevolking van Sarawak

In Sarawak wonen ruim 1.5 miljoen mensen. De grootste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Ibans. Zij vormen samen met talrijke stammen de Dajaks. Sommige Ibans hebben zich bekeerd tot het christendom, maar er zijn er nog veel die het oude natuurgeloof aanhangen. De andere Dajak-volken wonen verspreid over heel Borneo. De Chinezen wonen in de steden. De rest van de bevolking wordt gevormd door Maleiers. De bevolkingsgroepen die tot de islam waren bekeerd werden in Borneo Maleiers genoemd.

 

De inheemse bevolking van Borneo zijn de Dajaks. Het volk verspreidde zich in de loop van de eeuwen door heel Borneo en versplinterde in tientallen Dajak-stammen. Allemaal aan elkaar verwant, maar elk met een iets andere eigen taal en bijzonderheden in cultuur, kunst en geloof. En elk met hun eigen exotische naam: de Kenya, Ngaju, Kayan, Iban, Melanau, Ot Danum, Maloh, Kelabit en vele andere stammen die zich elk in een eigen deel van het grote eiland vestigden.

 

Sarawak was in het verleden berucht om zijn koppensnellers. In de opvattingen van de Dajak ging de levenskracht van het slachtoffer over op de krijger die hem had gedood. De Engelsen die hen in de negentiende eeuw bestuurden, hebben hen in het algemeen met rust gelaten, maar deze gewoonte konden ze niet tolereren. Met harde hand werd het koppensnellen een halt toegeroepen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken!

 

Tegenwoordig zijn de Dajaks een groot aantal volksstammen, die gemeen hebben dat ze aan de oevers van rivieren, in zogenaamde ‘longhouses’ wonen. Er wordt onderscheid gemaakt in zee- en land-Dajaks. Het zeevolk heeft een lange geschiedenis van piraterij (in het verleden) en visvangst, terwijl de land-Dajaks vreedzaam aan de oevers van de rivieren in het binnenland wonen.

Sarawak is een tijd lang onder de Britse kroon geweest. James Brooke (zoon van een ambtenaar van de Engelse Oostindische Compagnie) werd in 1841 tot gouverneur van Sarawak benoemd en in 1842 door de sultan van Brunei tot radja. In 1942 werd de periode van het bestuur van de familie Brooke over Sarawak definitief afgesloten. Deze regeringstijd wordt ook wel de tijd van de blanke radja’s genoemd. Sinds 1963 maakt Sarawak deel uit van de Maleisische federatie.

 

Bekijk een rondreis Borneo of een bouwsteen Sarawak.