Plaatsinformatie over Sabah, Borneo

Sabah omvat de noordelijke punt van Borneo. De deelstaat van Maleisië wordt omgeven door de Zuid-Chinese Zee, Sarawak en Kalimantan (het grootste deel van het eiland, behorend bij Indonesië). Sinds 1963 maakt het deel uit van de Maleisische federatie.

De mooie stranden en natuur van Sabah

Sabah kenmerkt zich door de vele natuurreservaten, waar de natuur oorspronkelijk is, niet aangetast door menselijk ingrijpen. In de uitgestrekte nationale parken leven vele diersoorten, zoals ze al duizenden jaren leven, zoals de talrijke apensoorten en olifanten in het wild. In Sabah zijn de jungles ook praktisch overal anders. Er zijn mangrove-oerwouden, jungles in de bergen en tropisch regenwoud, waar zich spectaculaire grotten hebben gevormd.

 

Hoewel de belangrijkste reden om naar Sabah te reizen de nationale parken, gekoppeld aan mooie bounty-stranden, zijn, heeft noordelijk Borneo ook andere interessante bezienswaardigheden. De stad Kota Kinabalu is vaak het begin- en eindpunt, omdat u daar per vliegtuig landt. Het is tevens de uitvalsbasis voor tochten naar Mount Kinabalu, Kudat en andere leuke plekken. Ook begint hier de North Borneo Railway.

 

De westkust van Sabah

De westkust heeft prachtige stranden, de oostkust bestaat uit mangrovemoerassen, waar talrijke koraaleilanden voor liggen. Het is een ideaal gebied voor sportieve activiteiten; van bergbeklimmen en het afdalen in grotten, tot duiken in één van de mooiste zeeën ter wereld. Maar ook de rijke culturele erfenis zorgt ervoor dat uw verblijf een opwindende ervaring is.

 

De bevolking van Sabah

De bevolking van Sabah (slechts 1.4 miljoen mensen) is zeer divers samengesteld. Er leven 31 etnische groepen, die in totaal 80 verschillende talen spreken. De grootste bevolkingsgroep zijn de Kadazan (20%). In het verleden waren dit koppensnellers die in longhouses leefden. Dit is nu verleden tijd.

 

De tweede groep zijn de Bajau (12%). Zij wonen aan de kust in het noordwesten en meerderheid van deze groep is moslim. In het verleden waren het zeenomaden, die zich schuldig maakte aan piraterij. Tegenwoordig zijn het rijstboeren en veefokkers, wat hen de bijnaam ‘cowboys van Borneo’ heeft opgeleverd.

 

De derde bevolkingsgroep zijn de Murut. Deze stam leeft in het oerwoud, in het zuidwesten van Sabah. Het zijn uitstekende jagers en zij wonen nog steeds in longhouses. De Chinezen vormen een minderheid van ongeveer 11%. Hun voorouders kwamen in de vijftiende eeuw naar Sabah. Zij zitten nu vooral in de handel. De tot de islam bekeerden worden Maleiers genoemd. Slechts acht procent van de bevolking van Sabah is Maleis.

 

Bekijk een rondreis Borneo of een bouwsteen Sabah.