Borneo, Sarawak: Kuching, tocht Bako NP > Batang Ai > Kuching > Mulu NP, grotten/ jungle. Borneo, Sabah: Kota Kinabalu > via orang-oetan opvangkamp naar Sukau Kinabatangan NP, moerasjungle en olifanten > Gaya Island, strand.
De hoofdstad van Sarawak: Kuching
Vanuit de stad Kuching, is een groot deel van Sarawak (de zuidelijke deelstaat van Maleisisch Borneo) bereikbaar. Vanuit hier maakt u dagtochten of meerdaagse tochten naar nationale parken.
Vaak komt u daarna weer terug in Kuching. En dat is geen straf, want wat ons betreft is Kuching één van de meest sfeervolle Aziatische steden. Er is veel aandacht besteed aan ”the look” van de stad; bloemperken met beelden, muurschilderingen, netjes betegelde straten. Kuching betekent ‘kat’ in het Maleis, en dat ziet u terug in de stad. Op iedere straathoek een schildering of beeld van een kat, en een heus ‘Cat museum’. Ook bijzonder in Kuching zijn de kraampjes met bergen ‘Kek Lapis’. Deze gelaagde cake is er in alle kleuren en maten, en geeft daarmee het straatbeeld nog meer kleur. Er is veel te zien en ondernemen in Kuching. Onze tips leest u hieronder.
Geschiedenis
De Britten hebben een flinke stempel gedrukt op de geschiedenis van Sarawak. In 1842 werd Sarawak onafhankelijk verklaard van het sultanaat Brunei en werd James Brooke uitgeroepen tot eerste blanke radja van Sarawak. Later, van 1888 tot 1946, was het een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk onder leiding van Charles Brooke, en daarna bleef Sarawak nog jaren een kroonkolonie van Engeland. Pas in 1963 werd besloten Sarawak onderdeel van Maleisië te maken. Omdat Kuching in de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is, zijn er in Kuching nog veel witte koloniale panden te bewonderen. De geschiedenis is tastbaar in Kuching.
Uitleg over de kaart
De Sarawak-rivier stroomt door de stad Kuching. Het centrum ligt aan de zuidelijke kant. Langs de rivier ligt de waterfront, een wandelboulevard. Daaraan grenzend hoogbouw, hotels, restaurants en ook de kleurrijke wijk Chinatown. Op de noordelijke oever ligt een Maleise kampung (dorp), het koloniale Fort Margherita en het iconische parlementsgebouw. Hoewel Kuching een grote stad is, is het centrum compact en gemakkelijk te voet te verkennen.
Klimaat Kuching
In Maleisisch Borneo is het het hele jaar door lekker warm, zo rond de 30 graden overdag en ’s avonds rond de 20 graden. U kunt Kuching dan ook het hele jaar door bezoeken. Wel valt er in onze wintermaanden (van oktober tot en met maart) veel regen. Soms zijn dat heftige moessonregens, die gelukkig niet de hele dag vallen maar vaak wel in korte tijd voor wateroverlast kunnen zorgen. Ziet u de lucht betrekken, en gaat het waaien, zoek dan een overdekt plekje op en wacht de bui af. Vaak duurt het niet langer dan een uur. En het is best grappig om te zien hoe de locals snel hun poncho’s tevoorschijn toveren, en gewoon doorfietsen/-rijden met hun wielen tot diep in het water. Bekijk ons klimaatoverzicht Maleisië.