Reizen door Maleisië per auto, trein, boot en vliegtuig

Planning van uw reis door Maleisië

Maleisië is een heel groot land dat uit diverse regio’s bestaat: West-Maleisië op het vasteland van Azië en Sarawak en Sabah of het Maleisische deel van het eiland Borneo. Het is dus belangrijk om uw reis zo te plannen dat u veel ziet, maar ook voldoende tijd heeft om te genieten. We helpen u graag met het uitstippelen van een logische en gevarieerde route en adviseren graag bij de keuze welk vervoersmiddel het handigst of het leukst is. Het tempo van uw reis bepaalt u in samenspraak met ons; het is echt maatwerk.

Maleisië 2008 236(11)

Selfdrive Maleisië - Autohuur

In West-Maleisië kunt u prima zelf rijden, en ook in Sabah het mogelijk om een deel van uw reis per huurauto af te leggen. De wegen zijn over het algemeen goed. Er zijn wegwijzers en het wegennet is redelijk goed in kaart gebracht. Bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven en zijn vaak makkelijk te bereiken. Wij zorgen ervoor dat uw huurauto wordt afgeleverd en opgehaald bij uw hotel of op een andere logische locatie.

Reizen met een (privé)auto met chauffeur

U kunt in West-Maleisië ook reizen met een auto of busje (tot maximaal 6 personen) met Engelssprekende privé-chauffeur die gelijk ook gidst. Hiervoor geldt natuurlijk een meerprijs ten opzichte van autohuur. Deze meerprijs lijkt vrij fors, maar bedenkt u zich wel dat benzine-, tol- en parkeergelden ook zijn inbegrepen als u kiest voor een auto of busje met privé chauffeur.

Op Sarawak en Sabah maken we meestal gebruik van een auto met chauffeur. Vaak gaat het om korte afstanden. Bijvoorbeeld naar een Nationaal Park toe, of van de ene plek naar de andere plek. Een deel van deze ritten wordt uitgevoerd met minibusje, waar ook andere reizigers die dezelfde dag dezelfde route afleggen in mee reizen.

 

De Cameron Highlands in Maleisië

 

Treinreizen in Maleisië

In West-Maleisië zijn enkele handige treinverbindingen. U kunt van Johor Bharu (vlak over de grens met Singapore) naar Kuala Lumpur en v.v. per trein reizen. Er is ook een verbinding tussen de luchthaven en Kuala Lumpur. Als u echt naar het stadshart wilt, moet u echter overstappen.

Op Sabah rijden weinig treinen. Grote trajecten kunnen daar niet per trein afgelegd worden. Er is wel een leuk treintje dat in de buurt van Kota Kinabalu rijdt, maar dat moet u zien als een excursie, niet als een vervoermiddel van A naar B.

Op Sarawak rijden geen treinen.

 

Bussen in Maleisië

Als u van Singapore naar Melaka of Kuala Lumpur wil reizen (of andersom) raden wij aan om dit per openbare touringcarbus te doen. Deze bussen rijden rechtstreeks van het ene stadshart naar het andere. Uw bagage kan onderin de bus, de stoelen zijn prima en er is airconditioning. Bij de grensovergang kan er controle zijn, u moet dan de bus uit en soms ook uw bagage laten zien. Ook binnen West-Maleisië zijn er goede busverbindingen tussen de grote steden. Desgewenst kunnen wij de kaartjes voor deze busreizen voor u boeken.

 

Bussen in Maleisië

 

Veerboten

Grote trajecten over open zee bieden wij niet per (veer)boot aan, veiligheid gaat boven alles! Een kleine oversteek van het vasteland naar eilanden als Pangkor, Langkawi, Redang, Lang Tengah, Perhentian, Tioman en andere eilanden voor de oostkust zijn goed te doen. Ook vanaf Sabah regelen we de boten naar diverse eilanden voor de kust. Vaak zijn dit privé boten van de resorts op de eilanden, en is de overtocht gelijk een leuk boottochtje. Op sommige routes moeten we wel overtochten met openbare veerboten aanbieden. Dan is de overtocht vooral een (lange) zit. U zit dan binnen in rijen achter elkaar, en door het raampje kunt u door de golfslag vaak niet veel zien. Gelukkig is er wel airconditioning aan boord.

 

Binnenlandse vluchten in Maleisië

De afstanden in Maleisië zijn heel groot. Zeker als u een combinatie met Sarawak en/of Sabah wil boeken, is het onmogelijk om geen binnenlandse vlucht in uw reisprogramma op te nemen. Er vliegen betrouwbare maatschappijen van West-Maleisië naar Sarawak en Sabah. De belangrijkste luchthavens in Maleisië zijn Kuala Lumpur in West-Maleisië, Kuching op Sarawak en Kota Kinabalu en Sandakan op Sabah. Maar denkt u ook eens aan de luchthaven op Langkawi als u uw vakantie eindigt op dit eiland. En als u eindigt op één van de eilandjes aan de oostkust kunt u vanaf Kota Bharu of Kuala Terengganu terug naar Kuala Lumpur vliegen. Het scheelt een hoop reistijd en er zijn vaak lage meerkosten om terug te vliegen van een andere locatie als Kuala Lumpur. In Maleisië vliegen ook een aantal low cost maatschappijen, waaronder Air Asia en Firefly. Wij kijken graag voor u welke maatschappij betrouwbaar is én het beste aansluit bij uw reisprogramma.

 

Bekijk de voorbeelden van onze individuele rondreizen naar Maleisië.