Penang

Penang is een van de bekendste eilanden van Azië en wordt ook wel Parel van de Orient genoemd. Het eiland is 285 vierkante kilometer groot en telt circa 1,2 miljoen inwoners. Penang heeft een turbulente geschiedenis en dat is terug te zien aan de verschillende bevolkingsgroepen: het merendeel van de bevolking is Chinees (59%), 32% is Maleis en 7 % is van Indiase afkomst. Penang heeft hierdoor veel Chinese invloeden en is een multiculturele smeltkroes, wat u niet snel in andere delen van Maleisië ziet. Het eiland is vooral populair dankzij het eten, de bezienswaardigheden en de gezellige sfeer. Penang is zeker een aanrader tijdens een rondreis Maleisië.

 

Bezienswaardigheden Penang

 

Een populaire bezienswaardigheid op Penang is de tempel Kek Lok Si (Tempel van het Paradijs). Deze tempel is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië en een van de grootste van Zuidoost-Azië. In de 32 meter hoge tempeltoren staan ontelbare Boeddhabeelden, de tempel wordt ook wel ‘pagode van de tienduizend Boeddha’s’ genoemd. De tempel toont alle verschijningen van Boeddha en u kunt de tempel ook beklimmen.

 


De Chinese tempel Kuan Yin-Tempel is de oudste tempel in Georgetown. Het wordt ook het meest bezocht. In deze bescheiden tempel komen de mensen van de straat (noedelsverkopers, fietstaxibestuurders, huisvrouwen etc.) om wierook te branden en de godin te eren. Een bijzondere ervaring tijdens uw bezoek in Georgetown!

 

Het Penang Museum in Georgetown is ook de moeite waard om te bezoeken. In het museum krijgt u een indruk van de luxueuze leefwereld van een rijke Chinese familie. De woning alleen al is een bezienswaardigheid op zich.

Penang Hill (Bukit Penang) is de hoogste berg (830 meter hoog) van Penang. U gaat met de kabeltrein naar boven, maar u kunt onderweg bij stations uitstappen en verder lopen. Op de berg staan een hindoetempel en moskee. U kunt op de top van Penang Hill genieten van een prachtig uitzicht op de hoofdstad Georgetown, bergen en de zee.

 

Penang Georgetown

De hoofdstad Georgetown is ook zeker een bezoek waard tijdens uw verblijf op Penang. Het is na Kuala Lumpur de meest bruisende stad van Maleisië. Overal zijn winkelcentra, restaurants en bars. Georgetown is door de Britten naar koning George de Derde genoemd en is een Chinese stad en dit is duidelijk te zien in het straatbeeld. De stad heeft een van de meest opvallende waterkanten van Azië. Het bestaat uit afzonderlijke dorpjes met huizen die op palen in zee staan en wordt Clan Piers genoemd. In de dorpen aan de waterkant van Georgetown wonen vissers en booteigenaren en iedereen hoort tot een bepaalde clan.

 


In het historische hart van Georgetown staat Fort Cornwallis, waar nog oude kanonnen op de vestingmuren staan. Vlakbij het fort liggen de padang (stadsplantsoen) en de Esplanade. Aan de ene kant van het stadsplantsoen staan 19-eeuwse koloniale overheidsgebouwen en aan de andere kant staat de Clock Tower. In het historische hart staat ook de oudste Anglicaanse kerk van Zuidoost-Azië, de St. George’s Church.

De belangrijkste winkelstraat van Georgetown is Jalan Pinang. U kunt hier echt alles vinden en de winkels zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend. In de buurt van deze straat ligt ook Lebuh Campbell, de belangrijkste Chinese winkelstraat. Het is ook heel leuk om een markt, pasar malam, te bezoeken tijdens uw rondreis Maleisië. De tijdelijke markten vinden vaak spontaan ’s avonds en in het weekend plaats en worden iedere veertien dagen verplaatst.

 

Penang national park

Het kleinste nationale park van Maleisie is op Penang, het Penang national park. Dit park ligt in het noordwestelijke puntje van het eiland en om er te komen moet u een pittige wandeltocht ondernemen of u kunt een boot huren. Het Penang national park is heel bijzonder omdat er een meromictisch meer is (een meer waar zoet en zout water bij elkaar komy, maar niet mengt).

 

Penang strand

Het beroemde strand van Batu Ferringhi ligt op een half uurtje rijden van de hoofdstad Georgetown op Penang. U vindt hier veel mooie hotels, leuke restaurantjes en barretjes. ’s Avonds is er een leuke markt op de boulevard. Er zijn talrijke kraampjes waar (vaak namaak) allerlei soorten artikelen worden aangeboden. Leuk om langs te slenteren en het afdingen onder de knie te krijgen. Misschien slaagt u hier wel voor een souvenir als aandenken aan uw rondreis Maleisië!

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Penang
maleisie-tamannegara-hangbrug1(9)
West-Maleisië

Rondreis Maleisië: Hoogtepunten van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Langkawi, strand > Penang, cultuur. Centraal: Cameron Highlands, thee > Taman Negara, hangbruggen in de jungle. Westkant: Kuala Lumpur > Melaka, vroeger Hollands. Oostkust: eiland Redang, bounty.

Bootopmooistrand(9)
West-Maleisië

Rondreis Maleisië: De charme van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Melaka > Kuala Lumpur. Centraal: Taman Negara, jungle > Cameron Highlands, theevelden. West: Ipoh > Penang. Oostkust: Kota Bahru > eiland Perhentian, prachtig snorkelen.

maleisie-marktje528(9)
West-Maleisië

Bouwsteen Maleisië: Highlights van de westkant

Centraal- en westkant van West-Maleisië

 

Vanuit de jungle naar de theetuinen in de Cameron Highlands > vervolgens via Ipoh naar Penang, het eiland voor de westkust, Brits en Chinees.