Penang

Eiland vol met cultuur: Penang

Het cultuureiland Penang is een van de bekendste eilanden van Azië en wordt ook wel ‘Parel van de Orient’ genoemd. Het eiland telt maar liefst 1,2 miljoen inwoners. Penang heeft een turbulente geschiedenis en dat is terug te zien aan de verschillende bevolkingsgroepen: het merendeel van de bevolking is Chinees (59%), 32% is Maleis en 7 % is van Indiase afkomst. Dit zorgt voor een leuke culturele smeltkroes, wat u niet snel in andere delen van Maleisië ziet. Het eiland is vooral populair dankzij het eten, de bezienswaardigheden en de gezellige sfeer. Penang is een aanrader tijdens een individuele rondreis Maleisië.

Geschiedenis van Penang

Doordat het eiland Penang in de straat van Melaka ligt, was het vroeger een belangrijke handelspost voor Europa, het Midden-Oosten, China en India. Deze invloeden zijn ook allemaal terug te zien op het eiland. De naam Penang komt door de uiteindelijke Chinese admiraal, Cheng Ho die in de 17e eeuw het eiland de naam Ping-Lang-Seu heeft gegeven. Later werd dit Penang in de Maleise taal, wat betelnoot betekent.

Een fietstaxi in de straten van Georgetown in Penang

De kaart van Penang

Penang ligt aan de westkust van Maleisië en is verbonden met een lange brug aan het vasteland. Dit zorgt ervoor dat u met de auto zo het eiland op kunt rijden. Ideaal als u met een huurauto door Maleisië reist. Ook kunt u vanaf Penang varen naar het hoger gelegen vakantie-eiland Langkawi, om te genieten van een heerlijk strand verblijf.

Op Penang kunt u verblijven in de oude stad Georgetown of aan het strand van Batu Ferringhi. Dit ligt op ongeveer een half uur rijden U vindt hier veel mooie hotels, leuke restaurantjes en barretjes. ’s Avonds is er een leuke markt op de boulevard. Er zijn talrijke kraampjes waar (vaak namaak) allerlei soorten artikelen worden aangeboden. Leuk om langs te slenteren en het afdingen onder de knie te krijgen. Misschien slaagt u hier wel voor een souvenir als aandenken aan uw rondreis Maleisië!

 

Wij adviseren echter om in het oude deel van de stad Georgetown te verblijven. Het is na Kuala Lumpur de meest bruisende stad van Maleisië. Het heeft een leuke historische stad met Fort Cornwallis, maar ook vind je overal winkelcentra, restaurants en bars. Met belangrijkste winkelstraat Jalan Pinang. De belangrijkste winkelstraat van Georgetown is Jalan Pinang. U kunt hier echt alles vinden en de winkels zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend.

 

De stad heeft een van de meest opvallende waterkanten van Azië. Het bestaat uit afzonderlijke dorpjes met huizen die op palen in zee staan en wordt Clan Piers genoemd. In de dorpen aan de waterkant van Georgetown wonen vissers en booteigenaren en iedereen hoort tot een bepaalde clan.

 

 

Klimaat Penang

Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het weer in Maleisië is het hele jaar door heerlijk warm, maar er valt ook veel neerslag. De moesson is in onze zomer maanden aan de westkust waar Penang ook is gelegen. Echter regent het er vaak niet de hele dag, maar vaak aan het eind van de dag een hevige regenbui. Penang is hierdoor het hele jaar goed te bezoeken. De gemiddelde temperatuur op Penang ligt rond de 30 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Penang verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden van Penang

1. Kek Lok Si tempel

Een populaire bezienswaardigheid op Penang is de tempel Kek Lok Si, wat de Tempel van het Paradijs betekent. Deze tempel is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië en één van de grootste van Zuidoost-Azië. In de 32 meter hoge tempeltoren staan ontelbare Boeddhabeelden. De tempel toont alle verschijningen van Boeddha en u leuk om de tempel ook te beklimmen.

 

2. Chinese tempel Kuan Yin

Deze tempel is de oudste tempel in Georgetown. Het wordt ook het meest bezocht. In deze bescheiden tempel komen de mensen van de straat (noedelsverkopers, fietstaxibestuurders, huisvrouwen etc.) om wierook te branden en de godin te eren. Een bijzondere ervaring om mee te maken tijdens uw bezoek in Georgetown!

 

 

Bewonder hoe de lokale bewoners de godin komen eren in de Chinese tempel Kuan Yin

3. Penang National Park

Het kleinste nationale park van Maleisië is op Penang, het Penang National Park. Dit park ligt in het noordwestelijke puntje van het eiland en om er te komen moet u een pittige wandeltocht maken. Ook heeft u de mogelijkheid om per boot te gaan, misschien ook wel zo leuk. Het nationale park is heel bijzonder door het meer. Een meer waar zoet en zout water bij elkaar komt, maar niet elkaar gemengd wordt.

 

4. Penang Hill

Penang Hill (Bukit Penang) is de hoogste berg (830 meter hoog) van Penang. U gaat met de kabeltrein naar boven, maar u kunt onderweg bij diverse stations uitstappen en het laatste stukje lopen. Op de berg staan een hindoetempel en moskee die u kunt bezoeken, maar u gaat natuurlijk voor het uitzicht. Vanaf de top van Penang Hill geniet u van een prachtig uitzicht op de hoofdstad Georgetown, de bergen en de zee.

 

Stap in de kabelbaan en geniet op de top van Penang Hill van het uitzicht over de stad

5. Museum van Penang

Het Penang Museum in Georgetown is ook de moeite waard om te bezoeken. In het museum krijgt u een indruk van de luxueuze leefwereld van een rijke Chinese familie. De woning alleen al is een bezienswaardigheid op zich.

 

Leuk om te doen in Penang

In de stad Georgetown kunt u een leuke wandeling maken langs allemaal street art schilderingen. Ontzettend leuk om te zien hoe creatief en leuk de huizen versierd zijn. Met een routekaart op zak kunt u zelf langs de verschillende schilderingen wandelen. Of stap in een traditionele betjak. U wordt dan rustig rond gereden en geniet in tussen van de stad.

 

Ook erg leuk is de fiets te pakken en het platteland te ontdekken. Na uw fietstocht door Penang zult u vast trek gekregen hebben. Een aanrader om aan de lokale bevolking of het personeel van het hotel te vragen waar u lekker kunt eten. Zij kennen de leukste restaurantjes in de buurt, waar u heerlijk Maleis eten kunt uitproberen. Op de terrasjes kunt u ook genieten van een heerlijk koud drankje. De Tiger Beer uit Maleisië kunnen wij aanraden.

 

    

Wandel of fiets door Georgetown en geniet van de streetart om u heen

Hotels op Penang

Op Penang hebben wij onze top 3 accommodaties voor u op een rij gezet. Wilt u liever in een ander hotel slapen? We verwijzen u graag naar onze aparte hotelpagina West-Maleisië.

Noordin Mews

Noordin Mews

Seven Terraces

Seven Terraces

Eastern and Oriental

Eastern and Oriental

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Penang
maleisie-tamannegara-hangbrug1
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: Hoogtepunten van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Langkawi, strand > Penang, cultuur. Centraal: Cameron Highlands, thee > Taman Negara, hangbruggen in de jungle. Westkant: Kuala Lumpur > Melaka, vroeger Hollands. Oostkust: eiland Redang, bounty.

Bootopmooistrand
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: De charme van West-Maleisië

West-Maleisië, westkant: Melaka > Kuala Lumpur. Centraal: Taman Negara, jungle > Cameron Highlands, theevelden. West: Ipoh > Penang. Oostkust: Kota Bahru > eiland Perhentian, prachtig snorkelen.

maleisie-marktje528(9)
Voorbeeldreis West-Maleisië

Bouwsteen Maleisië: Highlights van de westkant

Centraal- en westkant van West-Maleisië

 

Vanuit de jungle naar de theetuinen in de Cameron Highlands > vervolgens via Ipoh naar Penang, het eiland voor de westkust, Brits en Chinees.