Shewula Nature Reserve

Shewula Nature Reserve in Swaziland

In het Shewula natuurreservaat vindt u onberispelijke natuurwandelingen en ontelbare vogels in het gebied van de Lubombo Mountains. In het Shewula Mountain Camp proeft u op authentieke wijze hoe het is om onderdeel te zijn van de Swazi-gemeenschap.

 

Shewula Mountain Camp

In de heuvelachtige wildernis in het noordoosten van Swaziland wacht een dorpje met sangoma’s (medicijnmannen), rondavels (traditionele, ronde hutten) en lokale dranken en gerechten u op: het Shewula Mountain Camp is de woonplaats van de Shewula-gemeenschap. Zij openden in 2000 hun deuren voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de Swazi-cultuur en een nacht (of meer) in het dorp willen meemaken.

 

Het is een ecotoerismeproject en alle opbrengst gaat direct naar de gemeenschap zodat zij dit gebied kunnen verbeteren en behouden. Een verblijf hier is meer dan gewoon een overnachting: in het Shewula Mountain Camp beleeft u de Swazi-cultuur.

 

Ontdekkingstocht

De ontdekkingstocht naar de Swazi-cultuur betrekt zich in het Shewula Mountain Camp op uiteenlopende facetten. De gemeenschap weet wat gastvrijheid is en houdt van een open, participerende houding. De Swazi noemen dit ubuntu: iedereen bestaat door en met elkaar. Iedereen is gelijk en iedereen deelt de natuurlijke bronnen van de gemeente.

 

U kunt een bezoekje wagen aan de sangoma, kennismaken of spellen spelen met de stam bij het vuur, luisteren naar muziek of er zelfs energiek op dansen. De gemeente brouwt hun eigen bier waar u gerust van mag proeven en ook de chef ontvangt u vriendelijk om geanimeerd over zijn commune te praten.

 

Overdag kijk u uit over grenzeloze laaglanden en Mozambique, ’s avonds ziet u de zon zakken wegzakken in het niets – dit is een Swaziland reis op z’n puurst. 

 

Nature Reserve

In het Shewula Nature Reserve ontsnapt u in een oase van rust. U kunt de omgeving verkennen met een lokale gids, die de omgeving op zijn duimpje kent. Er zijn diverse wandeltrajecten, zowel door pure natuur als langs kleine dorpjes waarbij u bijvoorbeeld het weeshuisproject kan bezoeken. Het natuurpark kent een flinke vogelverzameling en mooie, dichtbegroeide bossen.

 

Afkoelen in de rivier kan, zolang u uw gids in de gaten houdt om zeker te zijn dat er geen krokodillen in de buurt zijn… Spring anders op een mountainbike en verken de streek op eigen houtje.

 

Het Shewula Nature Reserve is klein, maar biedt een grootse culturele beleving.