Yellowstone National Park

Yellowstone: het allereerste nationale park ter wereld!

Yellowstone National Park werd in 1872 officieel tot national park verklaard. Misschien is Yellowstone wel het meest indrukwekkende natuurgebied ter wereld. Want waar spuiten zoveel geisers, veelal op gezette tijden hun water metershoog de lucht in? Waar neemt het water zulke spectaculaire kleuren aan? Geel, oranje, groen, alle tinten blauw… Waar ziet u modder vlak voor uw voeten borrelend koken? Sissende stoomgaten maken het geheel nog mysterieuzer. Maar ook bossen, bergen en meren ziet u hier. De oorsprong van Yellowstone ligt in een reeks vulkaanuitbarstingen. Meer dan een miljoen jaar geleden vonden deze plaats. Daardoor ontstonden geisers, vulkanische meren, lavavelden, maar ook een vruchtbaar gebied waar bomen goed groeiden. Een aanrader om toe te voegen aan uw rondreis Amerika.

 

Geschiedenis van Yellowstone National Park

De naam Yellowstone is aan dit gebied gegeven door de Sioux. Zij leefden niet in Yellowstone, omdat de winters veel te koud zijn. Maar in de zomer kwamen ze er graag om te jagen en mineralen te verzamelen. Door Yellowstone stroomt een rivier en die noemden zij de Yellowstone-rivier vanwege de afzetting van gele alg op de stenen. Na de Sioux kwamen pelsjagers naar dit gebied. Zij roemden de natuur. Goudzoekers volgden, maar waren snel weer vertrokken, omdat er niets te vinden was.

 

Maar diverse expedities volgden door gelukszoekers en natuurliefhebbers. Een belangrijke persoon in dit deel van de geschiedenis was de geoloog Hayden. Een deel van Yellowstone is later naar hem vernoemd: de Hayden Valley. Een fotograaf en een schilder maakten deel uit van zijn gezelschap en hun kunst drong zelfs door tot de regering. De bestuurders waren overtuigd van de schoonheid van het gebied en de noodzaak om dit te koesteren en zo werd Yellowstone in 1872 het eerste nationale park van de VS.

 

Het ging er allemaal nog niet zo professioneel aan toe als nu. Voor een enorm gebied (ongeveer een kwart van Nederland) was er maar één ranger. Een vrijwilliger bovendien. Maar met 500 bezoekers per jaar was dat te doen. Verhalen doen de ronde dat de eerste ranger ’s avonds bij het kampvuur samen met expeditieleden namen bedacht voor de verschillende bezienswaardigheden. Zo kwam hij op de Lion Group vanwege het geluid van het water bij een groep geisers. Eén van de mooiste meertjes doopte hij om tot de Beauty Pool.

 

Bijzonder aan de geschiedenis van het Yellowstone National Park is de strijd tussen de Nez Perce-indianen en het leger. Een monument herinnert hier nog aan.

 

Kaart van Yellowstone National Park

Yellowstone National Park ligt grotendeels in de staat Wyoming, maar ook kleine stukjes in Montano en Idaho. Yellowstone National Park is enorm groot. De oppervlakte bedraagt bijna 9.000 km2. Om het wat beter te visualiseren: dat is ongeveer een kwart van Nederland! Er lopen doorgaande wegen door het natuurgebied heen. Het nationale park telt maar liefst vijf toegangspoorten. De bekendste is die in het oosten nabij de plaats Cody. Toeristisch gezien is de zuidelijke entree bij Jackson belangrijk, omdat veel reizigers via deze route naar Grand Teton National Park gaan.

 

Om het Yellowstone National Park in te gaan, dient u entree te betalen. De kosten bedragen op dit moment (november 2020) USD 35 voor een auto met maximaal vier inzittenden. Het is interessant om te overwegen een pas te kopen die voor alle nationale parken in de Verenigde Staten geldig is. De naam van deze pas is “America the Beautiful”. Hij is persoonsgebonden en een jaar lang geldig. De pas kost 80 USD.

 

Weer in Yellowstone National Park

Vroeger bleven de Native Americans niet permanent in Yellowstone wonen, vanwege de kou. Nu is ’s winters een aantal doorgaande wegen afgesloten en er ligt sneeuw. Heel veel sneeuw. Vaak is de laatste sneeuw pas in mei gesmolten! De lentes zijn fris. Temperaturen variëren behoorlijk: van 5 tot 20 graden overdag. De maanden juli en augustus zijn aangenaam warm en er valt weinig regen. Ook de herfst is een goed seizoen om Yellowstone National Park te bezoeken. In de winter moet u echt uw kleding op het klimaat aanpassen. Het kan tot wel 20 graden onder nul worden! Heel bijzonder zijn de reizen om wolven te spotten in de sneeuw. De ideale reistijd is van mei tot en met september/oktober.

Top 3 bezienswaardigheden in Yellowstone

1. Upper Geyser Basin

Een absolute must-see in het uitgestrekte Yellowstone National Park is het Upper Geyser Basin. Wandel over de houten vlonderpaden en sta midden tussen de sissende geluiden die uit de aarde komen en naast kolkende modder. U voelt zich zo nietig, als u hier staat en ervaart de kracht van de natuur. Hier op een oppervlakte van nog geen 5 km2 ziet u bijna een kwart van alle geisers ter wereld! U kunt alles lopend bekijken. Maar er zijn ook fietsen te huur. Een andere optie is van parkeerplaats naar parkeerplaats rijden en vanaf daar korte wandelingen maken. Er is een bezoekerscentrum waar de tijden aangeplakt zijn wanneer welke geiser uit gaat barsten. Soms is de tijd vrij nauwkeurig aangegeven, soms is er een tijdspanne aangegeven waartussen een geiser uit zal barsten. Er zijn meer dan 20 bezienswaardige punten, waarvan bijna 20 geisers!

 

Beauty Pool

In het noordelijk deel van het Upper Geyser Basin blijft u de wonderlijke, heldere kleuren van de poeltjes fotograferen. Het begint al bij de Beauty Pool en de Chromatic Spring. Hoe kunnen er zoveel verschillende kleuren in zo’n klein meertje voorkomen? U ziet geel, oranje, rood en heel helder blauw. Dat steekt prachtig af bij de witte grond. Vlak daarna komt u bij de Oblong-geiser met ineens een groenblauwe tint water. Loop langs diverse geisers en poeltjes en stop zeker bij de Morning Glory Pool. Het kan hier wel druk zijn, want hij staat op de bucketlist van iedere bezoeker. Een gat in de bodem waar de kleuren van wit naar bruin en oranje en geel in een soort gifgroene kleur over gaan.

 

    

 

Old Faithful

De allerbekendste geiser is de Old Faithful. Hij dankt zijn naam aan de betrouwbaarheid van de tijd waarop hij uitbarst. U kunt een uitbarsting niet missen. Bijna elk anderhalf uur kunt u getuige zijn van dit spektakel. Tienduizenden liters kokend water worden uitgespuwd. De fontein die daardoor ontstaat bereikt indrukwekkende hoogtes, tot wel 50 meter. Als u even moet wachten op een uitbarsting van de Old Faithful wandel dan even naar de Anemone-geiser, die er vlakbij ligt. Hier ziet u om de zeven minuten een waterfontein omhoog komen. Andere geisers roken alleen. Dit zorgt voor een mysterieuze mist boven de grond. Hier en daar stinkt het naar rotte eieren, door de zwavel die in het water zit. Er zijn bronnen die borrelen en bubbelen. Klim zeker even naar de top van het Observation Point. Hiervandaan maakt u de beste overzichtsfoto’s van het gebied.

 

2. Grand Canyon van Yellowstone

Wist u dat het Yellowstone National Park zijn eigen Grand Canyon heeft? Een indrukwekkende kloof is door smeltende gletsjers uitgesleten tussen de rotsen. Op de bodem stroomt een rivier. Aan beide zijden loopt een autoweg. Dit zijn de North Rim en de South Rim. Beide routes zijn de moeite waard. Blijf niet in uw huurauto zitten, maar stap uit bij een uitzichtpunt of voor een korte wandeling. Welke vinden wij het mooist? Het is moeilijk kiezen tussen de South Rim Trail langs de watervallen en de Clear en Ribbon Lake Trail. Als u deze drie combineert, loopt u circa twaalf kilometer.

  

3. Mammoth Hot Springs Area

Nabij de noordelijke ingang ligt de Mammoth Hot Springs Area. Er is een bezoekerscentrum met veel info. Denk er eens aan om hier een paard te huren en Yellowstone op de rug van een viervoeter te ontdekken. Dit gebied is totaal anders dan het bekende plaatje met geisers. U ziet een soort kalkterrassen. De kleuren variëren van grijs tot wit en alle varianten van bruin. Kale bomen steken omhoog in het landschap. Over delen van de terrassen stroomt water. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Een aanrader vinden wij de Lower Terrace Interpretive Trail. Slechts twee kilometer, maar de hike geeft een goed beeld van dit gebied. Let op of u tijdens uw wandeling elks (een soort grote herten) ziet. Die komen hier veel voor.

 

Oude gebouwen die vroeger tot Fort Yellowstone behoorden zijn in de Mammoth Hot Springs Area nog te zien. Tussen 1890 en 1900 werden er 35 gebouwen neergezet. Nu is het administratieve centrum van het nationale park hier gevestigd. Bovendien staan de gebouwen op de lijst van de National Historic Landmarks. Breng een bezoekje aan het museum. De grasvelden rond de gebouwen zijn een geliefde plek voor de elks om te grazen.

 

Helikoptervlucht

Helikoptervlucht

Kajakken

Kajakken

Paardrijden

Paardrijden

Leuk om te doen in Yellowstone National Park

1. Ga op safari!

Nee, u bent niet op het verkeerde continent beland. Ook in de Verenigde Staten kunt u op safari! Grote kans om dieren te spotten in Yellowstone National Park. Er leven onder andere bizons, diverse soorten herten en beren. Zowel de bruine beer als de grizzlybeer komt hier voor. In het rustigste noordoostelijke deel van het National Park komen veel wolven voor. Moeilijk te spotten, maar al hoort u alleen al het gehuil van deze roofdieren, dan is dat al onvergetelijk.

 

Wie kent Yogi beer niet? Hij leefde in de films en verhalen in Jellystone Park. Het zal u niet verbazen dat dit gebaseerd is op Yellowstone National Park.

2. Eten in het historische Old Faithful Inn hotel

Dit monumentale pand dat in 1904 gebouwd is, staat op de lijst van de National Historic Landmarks. Bij de bouw is gebruik gemaakt van lokale materialen, zoals hout en steen. Het wordt als het grootste houten gebouw ter wereld beschouwd. Natuurlijk kunt u hier overnachten, maar alleen lunchen is ook al leuk. Bij binnenkomst wordt u verrast met livemuziek. Kunst van lokale artiesten hangt aan de muren. Maar waarschijnlijk wordt uw oog meteen toegetrokken naar de enorme stenen haard en de reusachtige klok in de lobby.

 

3. Firehole Spring

Maak een excursie als de schemering invalt naar de Firehole Spring. Als de duisternis langzaam invalt, ontstaat er een magische sfeer. In het hele park, dieren komen tevoorschijn en het landschap ziet er ineens heel anders uit. Net ten noorden van de bekende Old Faithful-geiser ligt de Firehole Spring. Door de weerspiegeling van het avondrood in het water lijkt de bron in brand te staan. Er lijken vlammen uit te slaan. Een onvergetelijk fotomoment.

Hotels in Yellowstone National Park

We bieden diverse hotels aan in Yellowstone National Park. Voor ons hele aanbod in Yellowstone National Park verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Rocky Mountains.

Mammonth Hot Springs Hotel

Mammonth Hot Springs Hotel

Under Canvas glamping

Under Canvas glamping

Lake Yellowstone Hotel

Lake Yellowstone Hotel

Tijdens deze reizen reist u naar Yellowstone National Park
Amerika-Yellowstone-Hayden-Valley
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis USA per auto: Hoogtepunten Rocky Mountains

Denver > Rocky Mountain National Park > Fort Collins > Omgeving Mount Rushmore > Deadwood  > Cody > Yellowstone National Park > Grand Teton National Park > Salt Lake City

 

 

Amerika-Grand-Teton-Kanovaren
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis USA per auto: Beste parken van het westen

Salt Lake City > Bryce > Zion > Las Vegas > Grand Canyon > Page, Antelope Canyon > Monument Valley > Moab, Arches, Canyonlands > Dinosaur > Grand Teton > Yellowstone > Bear Lake