Rapid City

Rapid City in de bekende Black Hills

Rondom Rapid City is zoveel te zien en te doen. De bekendste bezienswaardigheid in de omgeving van Rapid City is Mount Rushmore, een enorm beeldhouwwerk met de hoofden van vier voormalige presidenten. Zeker een bezoek waard tijdens uw rondreis door de Rockies. Heel bijzonder is Crazy Horse, een beeldhouwwerk dat nog grootser wordt dan Mount Rushmore en het verleden van de Native Americans weerspiegelt. De mooiste natuur is in het Custer State Park te vinden. Als u buffels wilt zien, mag u dit paradijsje niet overslaan. Imposant is het ruige landschap van de Badlands. Het gebied waarin Rapid City ligt, heet Black Hills Forest.

 

Rapid City zelf is ook de moeite waard om te bezoeken. In het centrum staat nog een aantal historische gebouwen. Maar het is ook hip. Er zijn veel restaurants, terrasjes en galeries. En dan vooral galeries met kunst, want de stad oefent een enorme aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Dat ziet u terug in de Art Alley. In deze straat is op ieder stukje steen of beton mooie graffiti gespoten. Wij verzekeren u dat u bijna over een voormalige president struikelt, als u een rondje door de stad loopt. Op de straathoeken staan namelijk levensgrote bronzen beelden van 42 voormalige Amerikaanse presidenten. Dus wilt u op de foto met Eisenhower of met Gerald Ford en zijn hondje, dan kan dat in Rapid City. Ook Bill Clinton, Ronald Reagan en Barack Obama staan op u te wachten. Loop een stukje van de Presidential Walk en raden maar wie wie is.

 

 

Gezinnen met kinderen gaan naar het Dinosaur Park, waar zeven enorme beelden van dinosaurussen staan. Niet alleen een pretpark, maar ook educatief, want de beelden zijn ontworpen naar aanleiding van gevonden fossielen. Meer interesse in het verleden? Ga dan naar het geologiemuseum. Juist liever levende dieren zien? Dan is Reptile Gardens, een soort dierentuin met voornamelijk reptielen, echt iets voor u. Sluit de dag af met een biertje in één van de lokale brouwerijen.

 

Andere wat minder bekende bezienswaardigheden in de omgeving van Rapid City zijn Wounded Knee en Sioux Falls. Wounded Knee is boeiend vanwege de geschiedenis. Bij Sioux Falls zijn een park en watervallen. Er zijn diverse leuke, kleinere plaatsen zoals Keystone en Deadwood in de omgeving. Deadwood lijkt wel een decor van een westernfilm.

 

Geschiedenis van de Black Hills

In de omgeving van Rapid City ligt het Badlands National Park. Dit gebied is ontstaan door eeuwenlange erosie door wind en water. Sioux-indianen leefden hier oorspronkelijk. Er zijn fossielen gevonden. Doordat het een zeer droge regio is, zijn deze goed bewaard gebleven. Pelsjagers waren de eerste buitenstaanders die zich in dit onherbergzame gebied waagden.

 

Een bijzonder stukje geschiedenis is verbonden aan Wounded Knee. In december 1890 vochten Amerikaanse militairen tegen de Native Americans. Steeds meer kolonisten uit Europa trokken over de Oregon Trail van het oosten naar het westen van de USA. Er volgden diverse veldslagen. Rond 1890 waren de Sioux al zo goed als verslagen. Hun leider, Kicking Bear, leidde echter nog één grote eindstrijd. De Native Americans hadden geen goede wapens, maar ze geloofden dat ze door middel van dansen in cirkels en magische hemden de Europeanen konden verslaan. Ze waren echter al uitgeput en leden onder ziektes en de vreselijke kou. Velen van hen stierven; ook vrouwen en kinderen. Nu staat er een eenvoudig gedenkteken.

 

Kaart van de Black Hills

De belangrijkste plaats in deze regio is Rapid City. De dunbevolkte staten Wyoming en South Dakota vindt u hier. Maar ook Montana, North Dakota en Nebraska liggen niet ver weg. Op korte afstand van de stad liggen tal van bezienswaardigheden, natuurgebieden en monumenten. Leuker dan slapen in de stad: kies een accommodatie in Hill City, Keystone en Custer.  

Klimaat in de Black Hills

De winters in en rond de Black Hills duren lang en zijn koud. De korte zomer kent veelal hoge temperaturen. De Badlands zijn een droog gebied. Het is een soort prairielandschap. Bomen groeien er niet. Wel komen er meer dan 50 verschillende grassen voor. Het klimaat hier wordt een semi-woestijnklimaat genoemd. Van juni tot en met september is het vaak meer dan 30 graden. De nachten zijn tamelijk koud. Omdat de Badlands zo noordelijk liggen, kan er in de winter sneeuw vallen.

Bezienswaardigheden in de Black Hills

1. Badlands

De naam “badlands” is ontleend aan het feit dat het gebied ruig en moeilijk toegankelijk is.

In South Dakota is het officiële Badlands National Park. Maar ook andere gebieden, zelfs in Canada, worden badlands genoemd. Kenmerkend voor alle “badlands” zijn de grillig gevormde rotsen, de canyons, de diversiteit aan kleuren op de rotswanden en de hoodoos. Een hoodoo is een soort piramide van versteende aarde. Een hoodoo is vaak smal en rechtopstaand. Door erosie van wind en water is de vorm dikwijls wonderlijk. De eyecatcher van het Badlands National Park is The Wall. Deze muur is bijna 100 kilometer lang en lijkt uit diverse lagen van gekleurde steen.

 

Dieren die u hier kunt spotten zijn enorme kuddes bizons, pronghorns (een soort antilopen), dikhoornschapen, maar ook coyotes. Door het park loopt de Badlands Loop Road. Deze weg van 45 kilometer lang biedt een goed beeld van het park en voert langs veertien uitkijkpunten. Sla de eerste stop langs de weg niet over. Wat een mooi uitzicht over de Big Badlands met zijn bruine, grijze en rode rotsen heeft u hier! Plan voldoende tijd in voor een wandeling. Wij adviseren om de Notch Trail te lopen. Slechts 2,5 kilometer, maar toch doet u er circa twee uur over. De wandeling is avontuurlijk: u klimt een laddertje op en moet over rotsblokken klauteren. Mensen met hoogtevrees zullen even hun adem in moeten houden als een deel van de route over een richel langs een kloof voert.

    

2. Custer State Park

Bizons, bizons en nog eens bizons! Dat is wat u ziet in het Custer State Park. De zich langzaam voortbewegende en kolossale dieren vormen bruine stippen in de groene weides.

Rijd over de Needles Highway. Dit is een schitterende route met smalle wegen. Tunneltjes waarvan u twijfelt of u er doorheen past en overal indrukwekkende rotsformaties. Blijf niet in de auto zitten, maar maak een aantal korte wandelingen om de rotsen nog beter te zien. Aanraders vinden wij de Sunday Gulch Trail en Cathedral Spires Trail. Beide zijn uitdagend. U loopt door een bos, maar klimt ook over rotsblokken.  

 

3. Crazy Horse

De tegenhanger van de Native Americans van het Mount Rushmore-monument is Crazy Horse. Veel minder bekend en nog niet klaar; maar nu al heel indrukwekkend. Crazy Horse was de bijnaam van een stamhoofd van de Lakota-stam. Zijn echte naam was Tashunka Witko en dat betekent “steigerend paard”. Hij was de leider van een groep Lakota’s. Sinds 1948 wordt er gewerkt aan dit enorme beeld dat bijna 200 meter lang wordt. Het beeld is vanaf een platform uit de verte te bekijken. U kunt er alleen met een bus in de buurt komen. Bij het uitkijkpunt is een interessante tentoonstelling en een schaalmodel van het beeld te vinden.

 

4. Mount Rushmore

Alleen al de route naar Mount Rushmore is het uitstapje waard! Volg de Iron Mountain Road die slingerend door de Black Hills loopt. De weg is bekend om de pigtail-bruggen. De weg draait hier helemaal rond. Ze krullen als een varkensstaart, vandaar de benaming. Nog spectaculairder wordt de weg door de smalle en lage tunnels tussen de rotsblokken. Met een camper kunt u hier niet rijden. Met een huurauto is het goed te doen. Neem originele foto’s van spannende doorkijkjes waarbij het Mount Rushmore Monument door een tunnel te zien is. En ook al heeft u niets met Amerikaanse politiek, dan nog is dit monument heel indrukwekkend. In een granieten rots zijn de vier hoofden van voormalige presidenten uitgehakt. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn hier geportretteerd. Loop de Presidential Trail om de sculpturen aan alle kanten goed te kunnen bekijken.

5. Sioux Falls Park

Sioux Falls Park is een prettige plek voor een wandeling of een fietstocht. Maar ook cultuurliefhebbers kunnen zich hier vermaken. Er zijn musea en theaters. Gezinnen met kinderen gaan hier misschien niet snel naar toe, maar dat is volledig onterecht. Er is in Sioux Falls een dierentuin, een museum waar u zelf aan de slag gaat om bijvoorbeeld een dinosaurus op te graven. Voel u even een piraat op het schip de USS South Dakota, ga kanovaren of pluk een appel in de boomgaard. En typisch Amerikaans: een maisdoolhof! Zoek de weg tussen de enorme maisplanten.

 

Paardrijden

Ritje met de stoomtrein

Top 3 Activiteiten in de Black Hills

1. Wijnproeven in de Prairie Berry Winery

Niet alleen de witte of rode wijn proeven, maar probeer ook eens de bijzondere rabarberwijn. De naam klinkt niet zo uitnodigend “Red Ass Rhubarb”, maar de smaak is goed! Werp een blik op de etiketten van de wijnen die men hier verkoopt. Van de grappige eland op de Lawrence Elk wijn tot de Golddigger en Wild Bill en de zwart-wit foto op het etiket van de Deadwood wijn. Probeer 5 soorten tijdens de proeverij.

 

2. Wind Cave National Park

Dit is een groot grottenstelsel, waar verschillende tours zijn uitgezet. De tunnels zijn in totaal bijna 220 kilometer lang! Dus een gids is wel nodig. Voor iedereen is er wel een leuke tour te boeken. Het hoeft echt niet saai te zijn. Als u de Candlelight Tour kiest, klinkt dat misschien romantisch, maar het is heel avontuurlijk. U gaat naar onverlichte delen en moet kruipen en klauteren. Maar er zijn ook tours speciaal voor gezinnen met kinderen. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er zelfs een tour waarbij men met een lift gaat.

 

   

 

Zijn naam dankt de grot aan de wind die er doorheen waait. Er zijn windsnelheden tot 80 kilometer per uur gemeten.

 

Niet alleen een ondergronds bezoekje is de moeite waard. Het landschap rondom de grotten is mooi. Er zijn prairies en naaldbossen. Diverse leuke wandelroutes zijn uitgezet. Jewel Cave National Monument is een andere grot die bezocht kan worden. De stalagmieten en stalactieten zijn indrukwekkend.

 

3. Bezoek de Cosmos Mystery Area

Niet cultureel, geen natuurschoon; maar raar en leuk. Net buiten Rapid City staat een huis dat Cosmos of the Black Hills wordt genoemd. Dit huis stikt van de mysteries. Het voelt bij binnenkomst al een beetje raar, omdat het huis (meer een oude houten hut) niet recht staat en niet recht is. Tijdens een rondleiding wordt u verrast door allerlei optische illusies. Om er een paar te verklappen: water stroomt omhoog en loop tegen een muur op. U bent hier ongeveer een half uurtje zoet. Zeker voor gezinnen met kinderen een aanrader!

Hotels in Rapid City en omgeving

We bieden diverse hotels aan in Rapid City en omgeving. Voor ons hele aanbod in Rapid City en omgeving verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Rocky Mountains.

Blue Belle Lodge

Blue Belle Lodge

Rock Crest Lodge

Rock Crest Lodge

Under Canvas glamping

Under Canvas glamping

Tijdens deze reizen reist u naar Rapid City
Amerika-Monument-Valley-Zonsondergang
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis USA per auto: Rockies uitgebreid

Denver > Rocky Mountain NP > Mount Rushmore > Ucross > Cody > Yellowstone NP > Grand Teton NP > Dinosaur NM  > Moab > Monument Valley > Mesa Verde > Gunnison > Colorado Springs > Denver

 

 

Amerika-Yellowstone-Hayden-Valley
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis USA per auto: Hoogtepunten Rocky Mountains

Denver > Rocky Mountain National Park > Fort Collins > Omgeving Mount Rushmore > Deadwood  > Cody > Yellowstone National Park > Grand Teton National Park > Salt Lake City

 

 

Amerika-Mount-Rushmore_3_497143
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Bouwsteen VS: Onbekende parken noordelijke Rockies

The Rocky Mountains

 

Yellowstone National Park > Billings met Pompeys Pillar NM, Pictograph Cave State Park, Bighorn Canyon National Recreation Area > Medora met Theodore Roosevelt NP > omgeving Mount Rushmore