Memphis

Stad van diversiteit: Memphis

In Memphis is veel te beleven, hoewel muziek als rode draad door de stad loopt. Soul, Rock ‘n Roll en Blues klinken uit de bars in Beale Street, een leuke plek om ’s avonds te ontdekken. Het komt dan helemaal tot leven en er heerst een ongedwongen sfeer. Natuurlijk wordt deze stad in een adem genoemd met Elvis en met Martin Luther King. Maar wist u dat acteur Morgan Freeman hier geboren is? Laat u tijdens uw rondreis door Amerika meeslepen in de historie van de muziek en geschiedenis. Als er tijd over is, maak dan nog een wandeling langs de Mississippi-rivier.

 

Geschiedenis van Memphis

Het was Andrew Jackson, de latere president van de Verenigde Staten, die samen met twee vrienden Memphis in 1819 stichtte. De ideale ligging aan de Mississippi-rivier zorgde dat het economisch een vooraanstaande plaats werd, met name voor katoenindustrie en slavenhandel. Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, groeide de stad, die voor een groot deel uit slaven bestond, nagenoeg niet. Na de oorlog duurde het herstel lang, dit in verband met de uitbraak van gele koorts die men niet onder controle kreeg. Het had vergaande gevolgen voor Memphis, omdat het bankroet ging. Gelukkig keerde het tij uiteindelijk en bloeide de stad weer op. Het werd wereldwijd een van de voornaamste handelsplaatsen en ook muziek speelde een belangrijke rol. Jazz, Blues en Rock ‘n Roll werden in zwarte clubs verder ontplooid. Op 4 april 1968 haalde Memphis door een tragisch voorval het wereldnieuws: dit is de dag dat Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel werd doodgeschoten.

 

Kaart van Memphis

Memphis ligt prachtig aan de Mississippi-rivier in de staat Tennessee. Er is veel te zien én te ondernemen. Boek een kamer in het legendarische The Peabody, op 7 minuten lopen van Beale Street. Niet goedkoop, wel bijzonder. Met de auto of te voet zijn Sun Studio en Stax Museum makkelijk bereikbaar. Graceland, de plek waar Elvis Presley woonde, is per auto vanaf het centrum in een kwartier te bereiken. Een basketbalwedstrijd bijwonen van de Memphis Grizzilies? Vanuit Beale Street staat u in mum van tijd voor het FedExForum Stadion.

 

Weer in Memphis

Memphis kent een subtropisch klimaat, er is een hoge luchtvochtigheidsgraad. Met name tussen juni en september wanneer het zomer is, is het met een temperatuur van 30 graden warm en vochtig. Dit laatste komt door de wind uit de Mexicaanse Golf. Korte, heftige regenbuien zijn in de tijd ook geen uitzondering. Richting oktober daalt de temperatuur, maar blijft zeer behaaglijk. Na mate we richting winter gaan dalen de temperaturen. De lenteperiode start zo rond maart en dan klaart het weer lekker op en zijn dagtemperaturen rondom de 20 graden geen uitzondering.

Top 5 bezienswaardigheden in Memphis

1. Graceland

Een must to do tijdens uw vakantie Amerika noemen wij dit. Graceland is het voormalig leefdomein van de King of Rock ‘n Roll: Elvis Presley. Het is hier waar hij op 16 augustus 1977 is gestorven. Velen ervaren deze bijzondere plek als een bedevaartsplaats. Koop vooraf uw ticket om een kijkje te kunnen nemen in het leven van deze zangheld. Doormiddel van audio wordt u langs de woon- en slaapkamer, keuken, diverse andere ruimtes en foto’s geleid. Het is werkelijk interessant om te ontdekken hoe Elvis heeft geleefd. Zelfs voor een niet fan! In de tuin is de laatste rustplaats van The King, hier worden heel wat traantjes weggepinkt, want Elvis zal nooit worden vergeten. Bezoek aansluitend het museum. Maak een foto bij een van vele auto’s die hier tentoongesteld worden. Neem ook een kijkje bij een van de twee privévliegtuigen en loop langs de diverse vitrines waar zijn glitterpakken te bewonderen zijn. Nog een leuk Elvis-souvenir aanschaffen? Er is een groot assortiment aan artikelen in de winkel te koop, u loopt er automatisch doorheen.

 

  
2. Sun Studio

Een legendarische plek in de muziekhistorie is Sun Studio. Naar zeggen is het de akoestiek die zorgt voor bijzondere opnames. Een smalle trap leidt u naar het walhalla waar uw gids interesse informatie geeft. Beroemde namen als Johnny Cash, BB King, Roy Orbison en natuurlijk Elvis klinken als muziek in de oren. Luister naar originele opnames en neem zelf plaats achter de microfoon. Onze eigen Acda en de Munnik zijn u al voorgegaan, hun album ‘t Heerst’ is in Sun Studio opgenomen. Tip: eindig de tour in het café, bestel een Coca-Cola en neem plaats op de barkruk met de naam Roy Orbison. Hoe leuk is dat!

 

3. Coyote Ugly Saloon

Altijd al op de bar willen dansen? Stap dan binnen bij Coyote Ugly Saloon in Beale Street. Anders dan vermoeden, is hier niet de bekende gelijknamige film opgenomen, maar het recept van dansen op de bar heeft hier wel zijn intrede gedaan. Bestel een drankje aan de bar en aanschouw de lenige ‘coyote’s’. De muziek is wel wat luid, maar ach voor een uurtje is het best leuk. Fijne avond!

 

4. National Civil Right Museum

Naast alle vrolijke activiteiten in Memphis is een bezoek aan het National Civil Right Museum keiharde realiteit, die diepe indruk maakt. Hier wordt het verhaal van pijnlijke strijd van de Afro-Amerikanen in beeld gebracht. Zij streden voor hun vrijheid en gelijke rechten. Filmopnames en foto’s doen u beseffen hoe zwaar het is geweest. Het museum is gevestigd in het voormalige Lorraine Motel, de plek waar Martin Luther King op 4 april 1968 is vermoord. Hier bij de kamernummers 306 en 307, die nog in de originele staat lijken te zijn van het moment van moord, eindigt de tour.

 

   

5. Stax Museum

Dé plek waar het idee van Soul, Motown en Gospel is ontstaan. Tijdens de rondleiding krijgt u een duidelijk inzicht in het achtergrondverhaal van het muzieklabel Stax Records. Diverse bekende artiesten waaronder Rufus Thomas en Otis Redding stonden onder contract. Er wordt een film getoond en de wand hangt vol albumhoezen. Loop langs vitrines waar kleding van Ike & Tina Turner te bewonderen zijn, die platzolen zijn niet te missen! Tip: leuk in combinatie met het Rock ’n Roll-museum.

Top 3 leuk om te doen in Memphis

1. Beale Street

Met name in de avond is het hier een drukte van jewelste. Stap één van de cafeetjes binnen voor een gekoeld drankje. Straatmuzikanten zorgen voor een vrolijke noot, vergeet niet wat muntjes in de pet te gooien! Het mooie van de straat is dat die autovrij is, dus lekker op het gemak en relaxed slenteren. Oude tijden herleven in BB Kings Blues Club, aan het begin van de straat. BB King was een bluesgitarist en singer-songwriter. Buiten het lekkere eten staat livemuziek natuurlijk ook op het menu. Het bleef nog lang onrustig in Beale Street.

 

2. Muzieknootjes op de grond

Vergeet rondom Beale Street niet af en toe naar de grond te kijken en ontdek de talloze muziekplaquette met namen van bekende artiesten. Wie spot als eerste die van Johnny Cash of Jerry Lee Lewis? Voor de jongeren onder ons: Justin Timberlake heeft ook een plaquette. Deze muzieknootjes zijn onderdeel van de Memphis Walk of Fame, een publieke tentoonstelling.

 

3. Spareribs in Blues City Café

De meest bekende spareribs van Memphis eet u in Blues City Café, gevestigd in Beale Street. Het is geen luxe tent, het is er druk en hectisch dat maakt het ook zo leuk! En…de spareribs zijn voortreffelijk!

 

 

 

 

 

 

Hotels in Memphis

We bieden diverse hotels aan in Memphis Voor ons hele aanbod in Memphis verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Florida & Zuidoost Amerika.

Holiday Inn Downtown

The Peabody Memphis

Tijdens deze reizen reist u naar Memphis
Amerika-New-York-Rockefeller-Center-3
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: New York & het zwoele zuiden

New York City, the Big Apple > New Orleans, stad van de jazz > Natchez, Antebellums > Memphis, blues & rock- ‘n-roll > Nashville, country en western > Great Smoky Mountains, bosrijke bergen > Atlanta, CNN en Coca Cola.

Amerika-New-Orleans-Straatmuzikanten
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: Hoogtepunten van het Diepe Zuiden

Atlanta > Great Smoky Mountains, bosrijke bergen > Nashville, country muziek > Memphis, blues & rock ‘n-roll > Clarksdale, bakermat van de blues > Natchez, Antebellums > New Orleans, stad van de jazz > Montgomery > Atlanta

Amerika-New-Orleans-Muzikant-1
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: Swingin' Deep South & Florida

New Orleans, stad van de jazz > Natchez, antebellums > Clarksdale, bakermat blues > Memphis, blues & rock-‘n-roll> Nashville > Great Smoky Mountains > Atlanta > Charleston, historische stad > Savannah > St. Augustine > St. Pete Beach, hagelwitte stranden > Fort Myers Beach/Captiva Island, tropisch paradijs > Miami