Informatie Thailand

Thailand is een geliefd vakantieland. Van paradijselijke stranden op de vele eilanden in het zuiden van het land tot aan de jungle en bergstammen in het uiterste noorden van het land. Makkelijk bereisbaar, veel bezienswaardigheden en vooral ook het heerlijke eten!

Klimaat Thailand

Klimaat Thailand

Steden en plaatsen Thailand

Steden en plaatsen Thailand

Vervoer in Thailand

Vervoer in Thailand

Hotels Thailand

Excursies Thailand

Geschiedenis van Thailand

De etnische Thai uit het zuiden van China trokken tussen twee en drie millennia geleden naar het zuiden. De eerste mogendheden waren het Dvaravati-koninkrijk (6de-11de eeuw voor Christus), het Srivijaya-koninkrijk (7de-13de eeuw) en het Khmer-rijk (9de-13-eeuw) Het Lanna-rijk in het noorden en het Sukhothai-rijk op de centrale laagvlakte werden rond de 12de eeuw steeds machtiger. Sukhothai werd in de 14de eeuw overvleugeld door Ayutthaya.

 

De stad Ayutthaya was ook de eerste hoofdstad van het land. Na de verwoesting in de 18de eeuw door de Birmezen werd er een nieuwe hoofdstad gebouwd aan de belangrijke Chao Phraya-rivier. Bangkok was geboren. De Chakri-dynastie, waartoe ook het huidige vorstenhuis toe behoort, werd een feit. De koningen Mongkut en Chulalongkorn hebben in de 19de eeuw belangrijke hervormingen doorgevoerd. De meeste landen in Azië zijn in handen gevallen van westerse mogendheden. Thailand is nooit gekoloniseerd; Frankrijk en Engeland hebben daartoe serieuze pogingen gedaan. In 1939 werd de naam van land gewijzigd van Siam in Thailand.

thailand-bangkok-bidden45(13)

De bevolking van Thailand

In Thailand wonen ruim 60 miljoen mensen. De bevolking neemt ieder jaar toe, maar dankzij de propaganda voor ‘family-planning’ is de groei beperkt. Driekwart van de bevolking behoort tot de zogenaamde etnische groepen. De belangrijkste zijn de Siamezen, levend in het deltagebied van de belangrijke rivier de Chao Phraya, de Thai Lao, levend in noordoost Thailand, de Thai Pak Tai uit zuidelijk Thailand en de noordelijke Thai.

 

Verder zijn er nog vele minderheden, met name in de noordelijke berggebieden en het oosten, zoals de Lao Song, de Phu Thai, de Shan, de Yao, de Karen, de Lisu en nog vele andere groeperingen. Chinezen vormen een belangrijke groep, in de regel tweede en derde generatie-Chinezen. Diverse minderheden handhaven nog hun eigen cultuur, een belangrijk onderdeel daarvan vormen de kleurrijke klederdrachten. De Thaise bevolking is uitermate tolerant en laten bezoekers volledig in hun waarde.

 

Godsdiensten in Thailand

Het overgrote deel van de Thaise bevolking, zo’n 90% à 95% is boeddhist. Men hangt het zogenaamde Teravada-boeddhisme aan, dat al ruim 2000 jaar geleden uit India overwaaide. Het boeddhisme, met zijn vele prachtige tempels, heeft een rijk cultuur erfgoed nagelaten. Het belijden van het geloof is een belangrijk onderdeel van de Thai. Stap je in een taxi, dan zie je aan het spiegeltje een bloemenkransje van jasmijnen hangen; deze symboliseren de schoonheid van de leer van Boeddha.

 

Verder tref je overal in het land de zogenaamde geestenhuisjes aan. Bijna ieder gebouw of huis heeft zo’n huisje; het biedt plaats aan de geesten. Heb je geen onderkomen voor hen, dan zullen ze zich in je huis vestigen en wellicht problemen veroorzaken. Er worden dan ook dagelijks offers gebracht in de vorm van voedsel. Je hebt geestenhuisjes in alle soorten en maten. Ze staan meestal op een paal, verder verschillen ze. Je hebt prachtig uitgevoerde en gedecoreerde huisjes; er zijn ook eenvoudigere modellen. Er zijn stenen huizen en houten exemplaren.

 

Monniken in hun oranje gewaden, kaalgeschoren en met sandalen aan de voeten zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Zij doen ’s morgens met hun nap de ronde om voedsel op te halen. De Thai geven in principe altijd; het brengt hen volgens het boeddhisme een stapje dichterbij het nirwana. Er wordt van iedere jongeman verwacht, dat zij een poosje (van een week tot enkele maanden) als monnik leven. Zo tussen hun schooltijd en hun werkende leven in. Het wordt beschouwd als een overgangsrite en zij verwerven op die wijze aanzien voor zichzelf en hun familie. Er zijn in Thailand ruim 30.000 kloosters en een half miljoen monniken, waarvan een deel tijdelijk monnik is en het overgrote deel zijn leven aan het boeddhisme heeft gewijd.

Thailand-lotus251(13)

De taal in Thailand

De officiële taal in Thailand wordt op alle scholen onderwezen. De Thaise taal heeft zijn eigen schrift en is bijzonder moeilijk om te leren. Het is natuurlijk erg leuk en men reageert er altijd positief op, als u een paar woorden Thais spreekt. Steeds vaker wordt het Engels onderwezen. Met name de jonge mensen en degenen die in het toerisme werkzaam zijn, beheersen het Engels zodanig, dat zij u van dienst kunnen zijn. Alle aankondigingen op winkels (behalve bij die winkels, die belang hebben bij buitenlanders), teksten op televisie, enzovoort zijn in het Thaise schrift. Er zijn naast de officiële taal nog tientallen dialecten van de verschillende bevolkingsgroepen.

 

Tijdsverschil met Thailand

Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij): 5 uur later.

 

Paspoort en visum voor Thailand*

Voor uw verblijf in Thailand heeft u geen visum nodig indien uw verblijf korter is dan 30 dagen. Uw paspoort dient nog zes maanden na uw vertrek uit het Thailand geldig te zijn. Tijdens het (laatste) vliegtraject naar Thailand krijgt u in het vliegtuig formulieren uitgereikt. 1 Formulier is bestemd voor uw bagagegegevens, het andere voor uw persoonsgegevens. Zie ook het hoofdstuk ‘de Vliegreis’. Vult u de formulieren in het vliegtuig in; het bespaart u tijd bij de paspoortcontrole. Een deel van het formulier of kaartje met de persoonsgegevens krijgt u terug, soms wordt het door de douanebeambte --- in het paspoort geniet. Dit vormt, samen met de stempel in uw paspoort, uw toeristenvisum. Wees er zuinig op: u heeft dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat u legaal het land binnengekomen bent.

 

* De informatie is gebaseerd op gegevens van mei 2015. Belangrijke informatie m.b.t. visa dient u voor uw vertrek nog zelf te controleren op juistheid; er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden tussen het tijdstip van boeken en vertrek.

thailand-bangkok-liggendebudda(13)

Geldzaken in Thailand

De lokale munt is de Thaise Bath. 100 Bath is ongeveer € 2.20 waard. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken. Pinnen: u kunt praktisch overal pinnen, op enkele afgelegen plekken na. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). De buitenlandse valuta die hier door de banken geaccepteerd worden zijn de Amerikaanse dollar en de Euro.

 

Voltage en stekkers in Thailand

Het voltage is praktisch overal 220 volt. Veelal zult u met de tweepootstekker (zoals wij die gebruiken) uit de voeten kunnen. Voor de zekerheid kunt u een wereldstekker meenemen (bij de ANWB te koop).

 

Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Thailand of een bouwsteen Thailand.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.