Chiang Rai

Authentiek Chiang Rai

Chiang Rai is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het noorden van Thailand. Het is een klein en gezellig stadje met een aantal authentieke bezienswaardigheden die u moet zien tijdens uw rondreis door Thailand. De stad is ook het startpunt voor bijzondere trektochten door de natuur. Nabij Chiang Rai ligt het drielandenpunt met Laos en Myanmar, ook wel bekend als de Gouden Driehoek. Een aanrader om een rondreis Thailand te combineren met een bezoek aan de buurlanden Laos en Myanmar.

 

    

De blauwe tempel: Wat Rong Seur Ten

De geschiedenis van Chiang Rai

De stad werd in 1262 gesticht door de eerste koning van het Lanna-rijk, koning Mengrai. Chiang Rai was destijds de hoofdstad, maar verloor die titel al snel aan de stad Chiang Mai. Pas in 1786 werd de stad onder koning Rama I voorgoed bij het toenmalige Siam (Thailand) gevoegd. Vroeger stond de omgeving bekend als het centrum van de opiumhandel.

 

Kaart van Chiang Rai

Het weer in Chiang Rai

Tijdens het hete seizoen van maart tot mei, kan het wel erg warm worden in en rondom Chiang Rai. Temperaturen van 35 graden Celsius en hoger zijn dan geen uitzondering. In de wintermaanden (november t/m januari) kan het juist best fris zijn tijdens de ochtend en gedurende de nacht. Het regenseizoen is van mei tot oktober, maar de meeste regen valt van half juli tot half augustus. Het is op één hand te tellen hoe vaak het de hele dag regent. Het zijn vaak extreme buien die ongeveer 2 uur duren. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Chiang Rai en Thailand verwijzen wij u naar ons klimaatoverzicht.

Top 3 bezienswaardigheden in Chiang Rai

Chiang Rai heeft veel bezienswaardigheden die allemaal een bijzonder verhaal, maar ook een opvallend uiterlijk kenmerk heeft. Wij hebben onze top 3 bezienswaardigheden in Chiang Rai op een rij gezet. Dit is slechts een kleine selectie. U kunt uiteraard ook denken aan mooie trekkings- en fietstochten en een bezoek aan de nachtbazaar met heerlijke Thaise gerechten. Probeer eens het beroemde gerecht Khao Soi: een heerlijke curry noedelsoep!

 

1. Witte tempel van Chiang Rai

De trekpleister van Chiang Mai is de ‘Witte Tempel’. Officieel heeft de tempel de naam Wat Rong Khung. De tempel ligt net buiten Chiang Rai en is ontworpen door de kunstenaar Chalermchai Kositpipat. De bouw is begonnen in 1997, maar het complex is nog steeds niet af. Steeds als er een stukje afgemaakt is, is het wel weer tijd om een nieuw gedeelte te renoveren. De Witte Tempel is voor het grootste gedeelte wit, heeft buitengewone uitspattingen en een eigenaardige kunst. Als het felle zonlicht erop schijnt, wordt de tempel letterlijk oogverblindend. De toegang is gratis, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd. 

 

De prachtige Wat Rong Khung-tempel van Chiang Mai, Thailand

2. Wat Phra Kaew

Nog een tempel die absoluut een bezoek waard is, is de Wat Phra Kaew (niet te verwarren met die uit Bangkok). Deze tempel is beroemd om zijn smaragdgroene Boeddha. De Wat Phra Kaew-tempel is heilig in Thailand. De koning komt hier drie keer per jaar langs om de Boeddha in de tempel een seizoenskleed om te doen. Naast de Wat Phra Kaew is de nabijgelegen tempel Wat Phra Sing ook een mooie bezienswaardigheid. Combineer een bezoek aan deze tempel op één dag.

 

3. Wat Huay Pla Kung

De drie tempels van Wat Huay Plak Kung liggen op een heuvel op ongeveer 6 kilometer ten noorden van Chiang Rai. Het ligt iets uit de richting van de andere tempels van Chiang Rai, dus hier geen hordes toeristen. Als u de tijd heeft, bezoek de tempel dan vlak voor zonsondergang. U heeft dan weer een heel ander zicht op de tempel. U bezoekt Wat Huay Pla Kung voor de Godin van de Genade. Hier kunt u naar binnen en met de lift omhoog, helemaal tot aan het voorhoofd. In de voorhoofd zit een kleine opening naar buiten. Een geweldige plek om de omgeving beter te bekijken.

 

Naast de Godin liggen de gouden Chinese Pagode en een witte boeddhistische tempel. Op weg naar boven komt u eerst langs twee indrukwekkende draken. Het verhaal gaat dat de draken kwade geesten buiten houden. In de boeddhistische tempel komen veel monniken. Bewonder het tafereel van buitenaf en kom tot rust van de gezangen van de monniken!

 

Wat Phra Kaew-tempel
De witte godin: Wat Huay Pla Kung

Wat te doen in Chiang Rai

1. Bezoek de Gouden Driehoek

Chiang Rai heeft een centrale ligging in het noorden en is daarom een geliefde uitvalsbasis om door de Gouden Driehoek te reizen. Wij bieden verschillende wandelingen aan onder begeleiding van een gids, waarin u de mooiste plekken van de Gouden Driehoek en omgeving kunt ontdekken.

 

De Gouden Driehoek was vroeger het hart van de opiumhandel tussen de gebieden van het huidige Thailand, Laos en Myanmar. De driehoek wordt goud genoemd, omdat goud destijds het betaalmiddel was. Ooit was dit de grootste drugsroute ter wereld. Er werd 500.000 kg aan ruwe opium verbouwd. U kunt een bezoek brengen aan House of Opium. Dit is een museum over de opiumhandel en het gebruik ervan, iets wat jarenlang bij het dagelijks leven hoorde. Het museum is vrij groot en heeft een erg leuke cadeauwinkel, waar opiumspulletjes (met een knipoog) verkocht worden. Er zijn bijvoorbeeld collecties opiumpijpen, weegschalen, sierlijke doosjes en grappige T-shirts.

 

Het is het gebied waar drie landen samenkomen (Thailand, Laos en Birma). Een foto bij het Golden Triangle-bord is natuurlijk een must-do. De Mae Khong rivier vormt de natuurlijke grens tussen de drie landen. Aan de oevers van de rivier zijn een aantal grote beelden geplaatst: een boeddhabeeld op een boot en enorme olifanten. Ook kunt u hier een boottochtje over de rivier maken. Bekijkt u ook onze excursie naar de Gouden Driehoek.

 

    

Een mooie route naar de Gouden Driehoek van Thailand

2. Struinen over de nachtbazaar

De nachtbazaar van Chiang Rai is weliswaar een stuk kleiner dan die van Chiang Mai, maar zeker net zo leuk. Leuk om hier ’s avonds wat lokale snacks te proeven. Er zijn volop eettentjes waar u voor weinig geld wat lekkers kunt kopen. Maar ook ziet u bergvolkeren die zelfgemaakte kleding verkopen en diverse souvenirs. Als u nog wat leuks voor thuis mee wilt nemen, is dit de plek.

 

3. Mae Fah Luang Art & Cultural Park

Het Mae Fah Luang Art & Cultural Park toont een collectie van koninklijke attributen, kleine moderne tempels, Boeddhabeelden, handgemaakte kleden, waaiers en meer. De collectie ziet er zeer goed uit en is verzameld door prinses Sirindhorn. In het midden van het park staan 32 houten huisjes. Het grootste huis, Haw Kham Noi, heeft mooie muurschilderingen die afkomstig zijn uit een tempel uit Phrae.

 

Door de gunstige ligging van Chiang Rai leent het zich uitstekend voor een trekking in de bergen tijdens uw vakantie Thailand of als uitvalsbasis voor een rondreis naar de omliggende landen.

Hotels in Chiang Rai

In Chiang Rai bieden wij kleine boutique-hotels aan, maar ook diverse luxe. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Chiang Rai die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

Maryo Resort

Maryo Resort

Laluna

Laluna

The Legend

The Legend

Tijdens deze rondreis en bouwstenen reist u naar Chiang Rai
Thailand-Ayutthaya-Boeddha
Voorbeeldreis Thailand

Rondreis Thailand: Cultureel

Ideale reis tijdens onze zomer- en winterperiode.

 

Bangkok, fietsen > River Kwai > Ayutthaya, nachttrein > Chiang Mai, olifanten > Mae Hong Son, Korenstam > Pai, groene vallei > Gouden Driehoek > Chiang Rai, tempels > Koh Chang.

Thailand-Lisu-bambooraft
Voorbeeldreis Noord-Thailand

Bouwsteen Thailand: Via bergstammen naar Laos

Reis van Chiang Mai, via Chiang Rai naar Laos. U bezoekt bergstammen en geniet van een prachtig uitzicht over de bergen en de Mekong-rivier.