Sukhothai

Sukhothai is een leuk stadje met mooie bezienswaardigheden in het midden van Thailand. Het was een belangrijke historische plaats dat bloeide tijdens een welvarende periode. Hierdoor werd er geïnvesteerd in de bouw van allerlei tempels en deze zijn veelal goed bewaard gebleven. Het historische Sukhothai ligt op twaalf kilometer van de nieuwe stad, ook wel Nieuw Sukhothai genoemd. Doordat Sukhothai zo centraal ligt, combineert het perfect voor een mooie rondreis Thailand.

 

Sukhothai bezienswaardigheden

Sukhothai heeft als vroegere koningsstad uiteraard veel bezienswaardigheden te bieden. Alleen al in het Sukhotai Historical Park zijn bijvoorbeeld al 21 historische ruïnes te vinden. In de nabije omgeving van het park staan er nog ruim zeventig. Sukhothai heeft ook veel musea en goede restaurantjes waar heerlijk Thais gegeten kan worden. Het is daarom leuk om een tour te maken door Sukhothai, bijvoorbeeld op de fiets.

Sukhothai Historical Park
Het Sukhothai Historical Park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park bestaat uit vijf zones: noord, zuid, oost, west en centrum. Het centrumgedeelte is omgeven door stadsmuren en het heeft de vorm van een rechthoek. Binnen deze stadsmuren zijn de overblijfselen van het koninklijk paleis en 26 tempels.

 Wat Mahathat

De mooiste en belangrijkste tempel van Sukhothai is de Wat Mahathat. De tempel is gebouwd tussen 1292 en 1347. De naam Wat Mahathat betekent ‘tempel van de grote relikwie’. Veel andere Thaise steden hebben ook zo’n Wat Mahathat maar die van Sukhothai springt eruit. Het is de eerste tempel die u ziet als u het Sukhothai Historical Park bezoekt. Naast Wat Mahathat zijn er nog veel andere tempels te bezoeken zoals, Wat Chi Sum, Wat Sa Si, Wat Sri Sawai en Wat Chang Lom.

 

Uitstapje naar Phitsanuloke

Veel bezoekers die Phitsanuloke bezoeken zijn op doorreis. Het is dan ook een belangrijk knooppunt tussen Bangkok en het noorden van Thailand. Toch heeft deze stad meer te bieden dan een plek om te overnachten. In de 14de eeuw stond hier al een tempel gelegen aan de Nan rivier. De tempel is inmiddels vergaan, maar de bronzen Boeddha uit deze tempel is nog te bezichtigen. Uit heel Thailand komen pelgrims deze Boeddha bezoeken. Er hangt hier dan ook een religieuze sfeer.


Heel leuk om te bezoeken: één van de vele restaurants, waar men een soort groente bereidt, die men ook wel ‘vliegende spinazie’ noemt. De koks gooien deze groente hoog in de lucht.

 

Sukhothai geschiedenis

Sukhothai was een welvarend koninkrijk in Thailand van 1238 tot 1438. De Thaise krijgsheren Pho Khun Pha Muang en Pho Khun Bang Klang Hao verklaarden zich onafhankelijk van het Khmer-rijk. Zij stichtten een Thais-geregeerd koninkrijk. Dit wordt gezien als de basis van de moderne Thaise staat, ondanks dat er ook andere koninkrijken een opmars maakten. Sukhothai sloot bondgenootschappen met andere Thaise koninkrijken en wist hierdoor een groei door te maken.

 

Onder koning Ramkhamhaeng de Grote beleefde Sukhothai een gouden eeuw. Zijn macht reikte tot een gedeelte van Myanmar, Laos en een gebied in het zuiden van Malakka. De invloedsfeer van dit koninkrijk was dus groter, dan het huidige Thailand. Ramkhamhaeng de Grote wordt ook gezien als de ontwerper van het Thaise alfabet. Na de dood van de Ramkhamhaeng begonnen vazalstaten zich af te scheiden. Uiteindelijk moest Sukhothai de macht in 1378 overdragen aan het snel groeiende Ayutthaya, en in 1438 werden de stad een provincie van dit nieuwe koninkrijk. De stad Ayutthaya werd enkele eeuwen later verwoest door Birma, maar deze verwoesting bleef Sukhothai bespaard. In 1991 werd het Sukhothai Historical Park op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Sukhothai is een mooie oude koningsstad met schitterende bezienswaardigheden en de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis Thailand.  

Tijdens deze rondreis en bouwstenen reist u naar Sukhothai
Azie-Thailand-Loei-Rijstvelden
Voorbeeldreis Thailand

Rondreis Thailand: Ontdek de geheimen

Ideale reis voor het hele jaar. 

 

Bangkok, metropool - Khao Yai, jungle – Loei, bergketens – Chiang Khan – Sukothai, tempels – Chiang Mai, olifanten – PaiMae Hong Son, bergstammen – Koh Samui

Thailand-Sukhothai-kindmonnikenzit_2
Voorbeeldreis Midden-Thailand

Bouwsteen Thailand: Koningssteden van Thailand

Ten noorden van Bangkok

Ontdek de rijke historie van Ayutthaya en Sukhothai. Een mooie reis volop eeuwenoude tempels en bijzondere boeddha’s.