terug naar het overzicht

Rondreis De grote Oost: Sulawesi en de Molukken

Een bijzondere reis die een aantal eilanden van Oost-Indonesië combineert. Start op Sulawesi met onbekende gebieden en de boeiende cultuur in Torajaland. Vlucht naar Ambon, op de Molukken. U verkent het eiland door middel van twee dagtochten. Het lieflijke eiland Saparua zal u bekoren. Snorkelen bij Nusa Laut en tot slot naar Seram. Vanuit de plaats Sawai verkent u de natuur, maakt u een trekking om vogels te spotten en bezoekt u mooie baaien.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bijzondere eilandcombinatie
Veel excursies inclusief
Onbekende Molukken
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2700,- per persoon
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sulawesi en de Molukken

Sulawesi

Dag 1     Aankomst Makassar

Dag 2     Makassar

Dag 3     Bira

Dag 4     Bira

Dag 5     Sengkang

Dag 6     Torajaland

Dag 7     Torajaland

Dag 8     Torajaland

Dag 9     Torajaland

Dag 10   Makassar

Molukken

Dag 11   Ambon-stad

Dag 12   Ambon-stad

Dag 13   Natsepa

Dag 14   Saparua

Dag 15   Saparua

Dag 16   Seram

Dag 17   Seram

Dag 18   Seram

Dag 19   Natsepa

Dag 20   Vertrek Ambon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Start van een bijzondere reis door Oost-Indonesië

U wordt welkom geheten op de luchthaven Makassar en naar uw hotel gebracht. Makassar is een belangrijke havenstad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Tevens is de haven een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd. Dwaal door Fort Rotterdam en ga ’s avonds naar de boulevard. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking samen, maar ook steeds meer toeristen weten deze straat te vinden. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar

Imponerende kalksteenrotsen

indonesie-sulawesi-rammang-rammang-kalksteengebergte

Uw chauffeur voor de komende dagen staat vanochtend klaar. U gaat naar Rammang Rammang. Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot met enkele handafdrukken en rotstekeningen.

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied. Daarna terug naar de kano en vaar naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en u vervolgens terug naar uw hotel brengt.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie Rammang Rammang met Engelssprekende gids, traditionele lunch bij lokale mensen thuis, kano en mineraalwater

Dag 3 Makassar - Bira

Vandaag maakt u een mooie tocht naar Bira op het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm'. Onderweg zit u veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Strek de benen bij een tropisch bos met waterval en neem een kijkje bij de zoutpannen en zeewierkwekerijen. In Tanah Beru bezoekt u een scheepswerf waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt.

 

Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira

Genieten op het water

indonesie-sulawesi-bira-onderwaterwereld(2) indonesie-sulawesi-bira-dorpje Indonesie-Sulawesi-Bira-bootje_2_215805

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Bira: Boottocht en snorkelen
Sulawesi

Bira: Boottocht en snorkelen

U maakt vandaag een boottochtje met een lokale vissersboot naar het eiland Liukang Lu. U kunt hier goed...

Bira: Op bezoek bij de Kajang stam
Sulawesi

Bira: Op bezoek bij de Kajang stam

Vroeg op voor uw rit naar het Kajang dorp. Hier woont een inheemse stam. Ze leven erg simpel, lopen op blote...

Dag 5 Bira - Sengkang

U rijdt door een nog onaangetast stukje van Sulawesi naar Sengkang. Een prachtige route, die met voldoende stops, ongeveer 7 uur duurt. Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Erg leuk is het om een boottochtje te maken over het meer.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Sengkang - Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-begrafenis-ceremoni Indonesie-Sulawesi-Torajaland-local

Wederom een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u in 7 uur naar Torajaland.

 

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. De bijbehorende rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De buffels brengen de overledene naar het hiernamaals. De ceremonie wordt vergezeld door speciaal eten, zelfgestookte drank en traditionele dansen. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Torajaland

Boeiende Toraja-cultuur

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Misschien kunt u een begrafenisplechtigheid bijwonen. Bezoek in ieder geval traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 8 & 9 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Torajaland-uitzicht_1_465109

Deze dagen zijn ter vrije besteding. U gaat Torajaland verder verkennen. De chauffeur en gids zijn bij u, dus u kunt alle kanten op. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Maar Torajaland leent zich ook uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Torajaland: Kookcursus
Sulawesi

Torajaland: Kookcursus

Vandaag gaat u koken in een traditioneel Tongkonan huis, tussen de lokale bevolking. U wordt hartelijk begroet...

Torajaland: Village Walk
Sulawesi

Torajaland: Village Walk

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar het dorp Kandora gebracht. Hier begint een leuke wandeling door...

Dag 10 Torajaland - Makassar

Een lange rit van rond de 9 uur zuidwaarts terug naar Makassar. Een ideale gelegenheid om vanavond nog een keer langs Loempia street te lopen en deze heerlijke loempia’s te proeven.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Makassar - Ambon Stad

Indonesie-Molukken-Ambon-becak Indonesie-Molukken-Ambon-kust_2_226325

Per vliegtuig reist u af naar Ambon op de Molukken. Ambon ligt centraal in de Maluku-archipel. Het bestaat uit twee schiereilanden, door een smalle strook met elkaar verbonden, er tussenin ligt de fraaie Ambon-baai. Het eiland heeft mooie kusten, maar verwacht geen aangeharkte stranden, het toerisme staat nog in de kinderschoenen.

 

Meteen op stap om Ambon-stad te verkennen. Ambon-stad is de hoofdstad van de Molukken, het is een rommelig, typisch Indonesisch stadje. In het centrum staan de beelden van de vrijheidsstrijders uit de koloniale tijd Pattimura en Martha Christina Tiahahu; vanaf deze laatste heeft u een mooi uitzicht over de stad en de baai die het eiland vrijwel doormidden deelt. In het eenvoudige museum Siwalima kunt u meer te weten komen van de Ambonese cultuur en historie. Er zijn diverse leuke koffietentjes.

 

Overnachting in Ambon-stad.

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 12 Ambon Stad

Dagtocht zuidelijk Ambon

Met uw gids en chauffeur op pad. U volgt de mooie kustroute. Onderweg maakt u ongetwijfeld meerdere stops. Bijvoorbeeld voor een wandeling en een drankje bij Amahusa. Ga ook naar de Pintu Kota, Gate of Ambon. Dit is een fraai gevormde rots in zee. Een trap voert naar de top van de rots, waarvandaan u een mooi uitzicht over de Banda-zee heeft. Dan de bergen in, naar het dorp Soya (interessant kerkje hier). Hier kunt u wederom prima wandelen en genieten van de rustige bergomgeving. Even boven Ambon-stad ligt Tantui, de begraafplaats van de KNIL-militairen en de Australiërs, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Het kerkhof is goed onderhouden en de reusachtige parasolbomen die er staan zijn indrukwekkend.

 

De stranden van Ambon zijn gelegen in kleine baaien met wat bomen die voor schaduw zorgen en soms met een overdekt zitje of een restaurantje. Leuk zijn bijvoorbeeld Santai Beach of Lelisa Beach. Het is nog niet echt ontwikkeld voor buitenlandse toeristen.

 

Overnachting in Ambon-stad.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 13 Ambon Stad - Natsepa

Dagtocht noordelijk Ambon

Indonesie-Molukken-Ambon-visser Indonesie-Molukken-Ambon-aardappels Indonesie-Molukken-Ambon-jongen_1_291643

U maakt een flink 'rondje' over het noordelijke schiereiland Leihitu. Het is een lange dagtocht, maar prachtig. U vertrekt al vroeg, eerst richting Passo. Uw chauffeur slaat af richting het dorp Hila. Dit dorp is bekend vanwege 3 historische gebouwen: de oude Immanuelkerk uit 1780, de oude moskee Wapaue uit 1414 en fort Amsterdam, dat uit 1637 stamt. 's Middags gaat de rit verder langs mooie kleine moslimdorpjes aan de Noord-Ambonese kust. U stopt Abij Batu Layar en Larike. Hier ziet u de bijzondere heilige alen. Er zijn er zeker een stuk of honderd, die in de rivier van Larike rondzwemmen. Samen met een dorpsbewoner gaat u kijken naar deze dieren. En: de dieren voeren. Eerder vandaag kunt u in Passo op de markt voer voor de vissen kopen. Langs de dorpen Allang, Lilibooi en Hatu rijdt u naar uw hotel.

 

Overnachting in Natsepa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 14 Ambon Stad - Saparua Stad

Lieflijk Saparua

U wordt naar de haven gebracht en vaart in ca. 2 uur met de lokale ferry van Ambon naar Saparua. Het eiland Saparua is vrij klein en is onderdeel van Centraal-Molukken. De Molukken, en zeker Saparua waren zeer geliefd bij koloniale overheersers vanwege de kruidnagels en nootmuskaat (met als bijproduct foelie). Rijdend over het eiland ziet plantages met deze specerijen, maar ook met sagopalmen. De eerste indruk die u van Saparua krijgt, is het vredige, het rustige. De huizen aan de kant van de weg zien er vaak leuk en goed verzorgd uit: netjes in de verf, met luikjes en met plantjes op een vensterbank. Overal staan kerkjes.

 

Een boeiende dagtocht over het eiland. U bezoekt onder andere het kleurrijke dorpje Booi met steile straten met trappen en het pottenbakkersdorp Ouw. U ziet in een lokaal huis hoe sagocake gemaakt wordt. Een mooi wit zandstrand (zwemmen!) ligt in het noorden, bij Putilesy. Naar Saparua-stad, naar fort Duurstede.

 

Overnachting in Saparua-stad.

Inclusief ontbijt, transfer op Ambon, privé-auto/busje met chauffeur op Saparua, lokale boot Ambon-Saparua, Engelssprekende gids

Dag 15 Saparua Stad

Snorkelen bij een bounty- eiland

Indonesie-Molukken-vissersstrand

Per boot gaat u naar het kleine eiland Nusa Laut. U gaat dit eiland verkennen met gebruik van de bromfietsen (achterop de bromfiets). Er zijn slechts 7 dorpen. De rit tussen Nalahia en Ameth is heel mooi. Er zijn overal kruidnagelbomen langs de weg. Het eiland heeft twee 19de-eeuwse kerken en de restanten van het VOC-fort Beverwijk. Het eilandje wordt omgeven door ondiepe riffen, die bruisen van het leven: neem uw snorkel mee! Mooie plekken: Ameth is prachtige snorkellocatie, met een rif. Een ander mooi snorkelgebied is bij het dorp Leinitu. In de namiddag terug per boot naar Saparua, naar uw hotel.

 

Overnachting in Saparua-stad.

Inclusief ontbijt, transfers, vervoer per brommer op Nusa Laut, lokale boot, Engelssprekende gids

Dag 16 Saparua Stad - Sawai

Naar een onbekend eiland

U wordt opgehaald en naar de haven gebracht. Per lokale ferry vaart u van Saparua naar Amahai, in het zuiden van Seram.

 

Seram is het grootste eiland van de centrale Molukken; het is zelfs nog iets groter dan Nederland. Er is weinig infrastructuur en er komen weinig toeristen. Alleen aan de mooie noordkust liggen het dorp Sawai en het mooie zandstrand van Ora beach. Onderweg naar de stranden bezoekt u de hoofdstad Masohi, dat niet meer is dan een provinciestadje. De natuur op Seram is anders dan op de andere eilanden: veel ruiger en weelderiger. U rijdt door de jungle langs immens hoge woudreuzen, langs varens en bromelia’s. De weg voert deels door het Nationale Park Manisela. Sawai is een klein dorp aan de noordkust, heel oorspronkelijk. Het guesthouse waar u verblijft is simpel, maar lieflijk en met een fantastisch uitzicht over de baai.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, transfer op Saparua, lokale boot Saparua- Seram, privé-auto/busje met chauffeur op Seram, Engelssprekende gids

Dag 17 Sawai

Lokale sagowinning

Indonesie-Molukken-Saparua-kaketoe_1_465171 Indonesie-Molukken-Saparua-visvangst_1_465190

Vissers peddelen voorbij in hun kleine houten boten. U zit midden in het dagelijks leven van een Molukse gemeenschap. Wat kunt u in en rond Sawai doen? Een trektocht maken door de mooie natuur, varen naar stranden dichtbij en wandelen door het leuke dorp; u blijft vast even staan bij de mooie wasplaats, waar vrouwen de was doen en kinderen in het water springen (prachtig betegeld, dat verwacht je niet).

 

U gaat met een kleine speedboot de Salawai rivier op. De natuur is magnifiek. Torenhoge bomen, het gekrijs van kaketoes en lorres, weelderige plantengroei, palmen die tot in het water staan…. Veel sagopalmen staan aan de Salawai rivier. U vaart naar een plek waar de lokale bevolking bezig is met het winnen en verwerken van sago, het belangrijkste voedsel voor de Molukkers. Eventueel kunt u nog zwemmen bij het piepkleine onbewoonde eiland Sapalewa met een koraal/zandstrandje.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur op Seram, Engelssprekende gids, boottochtje

Dag 18 Sawai

Vogels spotten

Vroeg op, des te meer kans heeft u om vogels te zien. Met uw eigen gids en een lokale gids, die het gebied goed kent (spreekt geen Engels) wandelt u door het dorp en over de begraafplaats. En dan de hoogte in, uw gidsen bieden u letterlijk de helpende hand. U stapt van de ene rots op de andere. Best wel pittig, maar met een normale conditie is het prima te doen. Eenmaal boven, gaat u echt de jungle in, soms baant de gids zich een weg met zijn kapmes. Prachtige bomen, bloemen en vogels zoals neushoornvogels, kaketoes en papegaaien maar ook grote vlinders. Aan het eind van de trek komt u aan bij een opvangcentrum voor vogels. Hier worden met name papegaaien, die illegaal gevangen zijn, weer voorbereid om teruggezet te worden in de vrije natuur.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur op Seram, Engelssprekende gids, lokale gids

Dag 19 Sawai- Amahai- Natsepa

Indonesie-Molukken-Ambon-Natsepa-kust_2_465207

U wordt opgehaald en naar de haven van Amahai gebracht. U vaart in ca. 2 uur per speedboot van Amahai naar Tulehu op Ambon. Bij aankomst op Ambon wordt u naar uw hotel in Natsepa gebracht.

 

Eén van de bekendste stranden op Ambon is Natsepa. Er is zowel een openbaar strand evenals stranden bij de hotels. Typisch Indonesisch is het eten van roedjak aan de kust bij Natsepa. Roedjak zijn stukken fruit overgoten met een pittig-zoete saus. Zeker proeven!

 

Overnachting in Natsepa.

Inclusief ontbijt, transfers, bootovertocht Seram- Ambon, Engelssprekende gids

Dag 20 Natsepa - Ambon-stad, vertrek

U wordt van uw hotel in Natsepa naar de luchthaven bij Ambon-stad gebracht. Uw gids neemt afscheid van u en u vliegt verder of terug richting Nederland.

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen