Duiken Nusa Lembongan
IJsland-Jokulsarlon-Melany

De onderwaterwereld rondom de Nusa-eilanden

Melany, Van Verre Algemeen 24-2-2023

Als fanatiek hobby duiker ga ik altijd op zoek naar de mooiste duikspots op de bestemming waar ik naartoe reis. Tijdens mijn reis naar Indonesië wilde ik daarom de kleurrijke en diverse onderwaterwereld bij Nusa Lembongan en Nusa Penida ontdekken. De Nusa-eilanden zijn tropische eilandjes waar je vanaf Bali in een half uurtje heen vaart. Maar wat voor bijzondere en kleurrijke vissen kun je hier allemaal verwachten onderwater? En bij welke duikspots moet je zijn? Ik vertel je er in deze blog meer over.  

 

Met manta-roggen zwemmen bij Manta Bay en Manta Point

De bekendste duikspots zijn Manta Bay en Manta Point, gelegen ten zuidwesten van Nusa Penida. Zoals je misschien al kunt raden, verklapt de naam al meteen waarom deze duikspots zo populair zijn. Dit zijn namelijk dé plekken om de reusachtige manta-roggen te spotten. Garantie heb je nooit in de natuur, maar de kans om de manta’s hier te spotten is wel onwijs groot. En ik kan je zeggen "Wat een ervaring als je het geluk hebt!" De manta’s kunnen wel 7 meter breed zijn en zweven op een rustig tempo langs je heen.

 

Helaas is het niet altijd mogelijk om naar deze duikspots toe te gaan als er veel golven zijn. Daarnaast kan onderwater ook een flinke stroming staan, waardoor het niet altijd een makkelijke duikspot is. De divemasters in de duikschool houden het weer en de conditie van het water altijd goed in de gaten, zodat het altijd veilig genoeg is om hier te duiken.

 

Tropische vissen bij Crystal Bay

Een duik bij Manta Bay of Manta Point wordt vaak gecombineerd met een duik bij Crystal Bay. Ook een bekende en geliefde spot. Je zult hier dan ook niet de enige duiker zijn. De duiken bij Crystal Bay zijn drift dives, met de stroming lift je mee langs de kleurrijke koraalwanden en talloze tropische vissen. Spot jij hier een schildpad of Nemo?

    


Reef haaien, barracuda's en roggen bij Sental en PED

Maar mijn favoriete duikspots bij de Nusa-eilanden zijn toch wel Sental en PED en liggen aan de noordkant van Nusa Penida. Deze spots zijn rustiger en het koraal is erg divers en kleurrijk. Hard en zacht koraal wisselen elkaar af en veel verschillende vissen en dieren noemen deze koraalwanden hun thuis. Denk aan nudibranches (gekleurde slakjes), schorpioenvissen, murenes, maar ook aan de grotere vissen als reef haaien, barracuda’s, tonijnen en roggen.

 

Mee driften met de stroming bij Mangove

De meeste duikspots liggen rondom het grotere eiland Nusa Penida. Echter een verrassende, en stiekem ook een beetje mijn favoriete duikspot, is Mangove en deze ligt voor de kust van Nusa Lembongan. Omdat de stromingen hier heel sterk zijn, kan er helaas lang niet altijd gedoken worden. Wij hadden mazzel en mochten gelukkig wel proberen te duiken bij Mangrove! Deze duikspot heeft een begin- en eindpunt en hoe lang je over de duik doet, is geheel afhankelijk van de stroming. Meestal duurt een duik hier tussen de 25 en 45 minuten.

    

 

Je voelt de stroming meteen als je het water induikt. Het is dan ook de kunst om je rustig mee te laten driften op de stroming. Als dat lukt, is het volop genieten van de enorme, gekleurde koraaltuinen waar honderden visjes boven zwemmen. Daarnaast is dit een geliefde spot voor schildpadden. Wat blijft het bijzonder als deze aan je voorbij zwemmen! Ook hebben wij er murenes, een zeeslang en barracuda’s gezien, ook  geweldig! 

 

De mysterieuze Mola Mola spotten

Wat de onderwaterwereld rondom Nusa Penida ook speciaal maakt, is dat het een van de weinige duikspots is waar je de mysterieuze mola mola, ook wel bekend als maanvis, kunt spotten. In het juiste seizoen (juli tot en met oktober) is de kans dan ook aanwezig dat de mola mola aan je voorbij zwemt. De mola mola houdt niet van te warm water en leeft daarom vaak wat dieper in het water. De meeste kans om ze te spotten is daarom ook in de koudere stromingen. Wordt het onderwater ineens erg koud? Houd dan je ogen open op het blauw en wie weet ben jij de gelukkige om de maanvis te spotten!


Tijdens mijn duik had ik het geluk om deze maanvis te spotten. Wat is het indrukwekkend om de mola mola van zo dichtbij te zien! Het lijkt net een prehistorisch wezen dat zich met een vin boven en onder zijn lijf voortbeweegt door het water.

 

Wil jij ook graag duiken bij de Nusa-eilanden tijdens een rondreis Bali? Ik vertel je graag meer!

 

Melany - Van Verre

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen