terug naar het overzicht

Rondreis Avontuur op Sumatra en Sulawesi

Een unieke combinatiereis naar de Indonesische eilanden Sumatra en Sulawesi. Sumatra is bij uitstek het eiland van natuur; jungle en orang-oetans, nationale Parken, groene valleien, vulkanen en meren. Maar ook de authentieke Batak- en Minangkabau-cultuur. Door naar Sulawesi met als hoogtepunt een bezoek aan Torajaland met de boeiende oude Toraja-cultuur. Afsluiten op een tropisch paradijsje met prachtige onderwaterwereld: het eiland Siladen in het noorden van Sulawesi.

Wat maakt deze reis bijzonder
Onbekend Barumun Nagari NP
Homestay Harau Vallei
Unieke combinatie eilanden
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2950,- per persoon
Reisduur: 24 dagen / 23 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Avontuur op Sumatra en Sulawesi

Sumatra
Dag 1    Aankomst Medan
Dag 2    Bukit Lawang
Dag 3    Bukit Lawang
Dag 4    Brastagi
Dag 5    Tobameer, het eiland Samosir
Dag 6    Tobameer, het eiland Samosir
Dag 7    Padang Sidempuan
Dag 8    Padang Sidempuan

Dag 9    Bukittinggi
Dag 10  Bukittinggi
Dag 11  Harau Vallei
Dag 12  Harau Vallei

Sulawesi

Dag 13   Makassar
Dag 14   Sengkang
Dag 15   Torajaland
Dag 16   Torajaland

Dag 17   Torajaland
Dag 18   Torajaland
Dag 19   Makassar
Dag 20   Manado- Siladen
Dag 21   Siladen
Dag 22   Siladen
Dag 23   Siladen
Dag 24   Vertrek Manado

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

Welkom op Sumatra!

indonesie-sumatra-medan-jalan-perdana Medan - Grote Moskee (1)_1

Vanaf de luchthaven is het ongeveer 2 uur rijden naar het hotel. Dwaal nog even wat rond in het oude centrum van Medan. Hier staan nog veel koloniale gebouwen. De Masjid Raya, de grote moskee van Medan, en het paleis van sultan Deli zijn zeker een bezoek waard. Ook een aanrader is een bezoek aan de Tjong A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Eettip! Tegenover de Tjong A Fie Mansion is het gezellige Tip Top Restaurant gelegen. Naast heerlijke lokale gerechten serveren ze hier ook typische Nederlandse maaltijden, zoals een broodje kroket of een uitsmijter.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Bukit Lawang

Naar de jungle

Via een hobbelende weg rijdt u naar de jungle van Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt, transfer

Dag 3 Bukit Lawang

Op zoek naar orang-oetans in het wild

Indonesie-Sumatra-Bukit-Lawang-Kayak indonesie-sumatra-bukit-lawang-orang-oetan_1_464043 indonesie-sumatra-bukit-lawang-betjak_1_464062

Het verblijf aan Bukit Lawang is niet compleet zonder een ontmoeting met de orang-oetans. Een lokale gids neemt u mee de jungle in en maakt de weg vrij door de dichte begroeiing van het tropische regenwoud. Het pad is soms steil en glibberig, dus u dient goed ter been te zijn en een redelijke conditie en stevige schoenen zijn ook geen overbodige luxe. Maar de beloning is groot als u na een pittige wandeling een orang-oetan (of misschien wel meer) tussen de boomtoppen ziet slingeren. De trekking duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in Bukit Lawang.
Inclusief ontbijt, trekking met lokale gids en entreegelden

Dag 4 Bukit Lawang - Brastagi

Sumatra verkennen met een auto met chauffeur

U rijdt eerst een stuk terug via dezelfde weg en vervolgens betreedt u het gebied waar de Batak leven. Onderweg richting Brastagi zit u typische Batak-woningen met puntdaken en diverse vulkanen.

 

Brastagi hooggelegen bergdorp ligt midden in het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke markt waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel Lumbini die net buiten Brastagi is gelegen.

 

Overnachting in Brastagi.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Brastagi: Hike vulkaan Sibayak
Sumatra

Brastagi: Hike vulkaan Sibayak

Een sportieve dag: vandaag staat er een vulkaanbeklimming op het programma. Uw chauffeur brengt u heel vroeg...

Dag 5 Brastagi - Tobameer, het eiland Samosir

Authentieke Batak-stam

indonesie-sumatra-bukit-lawang-local indonesie-sumatra-tobameer-batak-dans

U zet uw reis voort door het Batakgebied richting het immense Tobameer. Inclusief allerlei leuke stops in Batakdorpen bent u vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg. U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Het Tobameer is het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk die niet terugdeinsden voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, eventueel veerboot Prapat- Samosir

Dag 6 Tobameer, het eiland Samosir

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets, gemotoriseerde betjak of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In het dorp Ambarita leert u van een gids over de geschiedenis van de Bataks en het kannibalisme. 

 

Overnachting op het eiland Samosir.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Tobameer - Padang Sidempuan

indonesie-sumatra-tobameer-hotspring Indonesie-Sumatra-Tobameer-Sipirok-onderweg_2_198219 indonesie-sumatra-sipirok-ananas

Met de boot vaart u terug naar het vasteland. Vanaf Prapat rijdt u zuidwaarts met allerlei leuke stops onderweg. Misschien wel de leukste van deze dag; een bezoek aan de Sipoholon-hotsprings! Niet om zelf een duik te nemen, maar bijzonder is het zien van deze hotsprings. Uit het niets komen de verschillende kleuren van de springs u tegemoet. Na circa 8 uur rijden arriveert u in Padang Sidempuan.

 

Informatie Padang Sidempuan:

Padang Sidempuan ligt langs de route tussen het Tobameer en Bukittinggi en is daardoor een ideale plek om de rit op te breken. Op de markt ziet u veel salak, slangenvrucht. De vrucht wordt zo genoemd vanwege de schil die op een slangenhuid lijkt.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot Samosir- Prapat

Dag 8 Padang Sidempuan

Bijzonder natuurreservaat met olifanten

indonesie-sumatra-barumun-nagari-olifanten Indonesie-Sumatra-Baramun-Nagari-12

U rijdt in ongeveer één uur naar de ingang van het Barumun Nagari Wildlife Sanctuary. Bij de ingang van het natuurgebied wordt u opgehaald door uw lokale gids. Per jeep hobbelt u verder door een gebied van savanne en palmolieplantages. Dit is één van onze favoriete excursies; een bezoek aan de olifanten van Sumatra. Wat zijn wij geraakt door dit bijzondere project dat in 2015 door lokale inwoners is opgericht. Verwaarloosde en mishandelde olifanten zijn opgevangen om in vrijheid te kunnen leven in het uitgestrekte savanne-gebied. Samen met uw gids wandelt u door het gebied en daarna is het tijd om op safari te gaan! Probeer ook de zwarte gibbons die hier leven te spotten.

 

Lunch in het rangerhuis en vervolgens terug naar de olifanten. U mag de olifanten gaan voeren! Een bijzonder moment om zo dichtbij en in contact met de olifanten te komen. Uw chauffeur brengt u aan het einde van de middag in ongeveer één uur naar uw hotel in Padang Sidempuan.

 

Overnachting in Padang Sidempuan.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie met lokale gids, jeep, lunch en vergunning (Excursie samen met andere reizigers)

Dag 9 Padang Sidempuan - Bukittinggi

Voor dag en dauw opstaan voor een lange tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. Stap bij Bonjol even uit om lopend de evenaar te passeren. Daarna door naar Bukittinggi.

 

Informatie Bukittinggi:
Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau; een bijzondere bevolkingsgroep met kleurrijke traditionele kleding en huizen met opmerkelijke puntdaken. 's Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren, omgeven door groene landschappen. U ziet in de stad nog vele kleurrijke koetsjes. In het centrum staat de Sumatraanse Big Ben (Jam Gadang) en het Fort de Kock. Het gebied staat bekend om de smakelijke Minangkabau-gerechten. Wij hebben heerlijke rendang (rundvleesgerecht) gegeten in restaurant Turret. Een absolute aanrader!

 

Overnachting in Bukittinggi.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Bukittinggi

indonesie-sumatra-bukittinggi-ngaraikloof_1_464197 Indonesie-Sumatra-Sipirok-Bukittinggi-vrouw_2_203173

U start de dag met een bezoek aan de Ngarai Sianok, beter bekend als het Karbouwengat. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Singgalang-vulkaan in de verte, terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Hier zijn diverse wandelmogelijkheden.

 

Vervolgens rijdt u naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. In een rustig tempo rijdt u via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) met prachtige vergezichten. Vanaf het uitzichtpunt kijkt u uit over het (meestal) helderblauwe meer en de omliggende groene heuvels. Maak een rondrit, ga wandelen of maak een boottochtje op het meer. In de middag rijdt u terug naar Bukittinggi.

 

Overnachting in Bukittinggi.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi - Harau Vallei

Naar een bijzondere homestay

U rijdt in ongeveer 1,5 uur naar de Harau Vallei. Hoe dichter u bij de Harauvallei in de buurt komt, hoe mooier en groener de omgeving wordt. U rijdt langs steile rotswanden en uitgestrekte rijstvelden. U stopt even bij de waterval in de buurt van de Harau Vallei. Tussen de steile rotswanden ligt het vredige natuurreservaat. Naast de weelderige natuur ziet u hier ook veel rijstvelden. Tijdens een wandeling door het gebied ziet u de boeren aan het werk op hun velden en de locals zijn druk in de weer met hun dagelijkse bezigheden. Er leven in dit gebied diverse apensoorten, waaronder de zwarte gibbon, maar u ziet hier ook vele vogels en vlinders.

 

Overnachting in de Harau Vallei.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Harauvallei: Bamboe-raften
Sumatra

Harauvallei: Bamboe-raften

Op pad vandaag! Met een gemotoriseerde betjak gaat u richting het dorp Kapalo Banda. Onderweg bezoekt u lokale...

Dag 12 Harau Vallei

Hike door de Harau Vallei

indonesie-sumatra-harau-vallei-woning indonesie-sumatra-harau-vallei-kindje indonesie-sumatra-harau-vallei-spelende-kinderen

U maakt een gemakkelijke wandeling door de weelderige natuur, over de smalle paadjes, dwars door de rijstvelden. Onderweg ziet u veel vlinders. De veelkleurige dieren zijn op zoek naar voedsel en laten zich rustig fotograferen. Witte reigers houden de wacht tussen de rijstvelden. Terwijl u de boeren aan het werk ziet op de sawa’s zal de gids u uitleg geven over het beplanten en oogsten. De wandeling duurt ongeveer 3 uur.

 

Overnachting in de Harau Vallei.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, hike met lokale gids, mineraalwater en fruit

Dag 13 Harau Vallei – Padang- Makassar

Op naar Sulawesi

Per vliegtuig reist u af naar Makassar op het eiland Sulawesi. Makassar is een belangrijke havenstad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Tevens is de haven een fotogenieke plaats waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum dat we aanraden. Langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen.

 

Overnachting in Makassar.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vluchten, transfer

Dag 14 Makassar - Sengkang

indonesie-sumatra-sengkang-boottocht

De komende dagen heeft u de beschikking over een minibus met chauffeur. Vandaag een fraaie tocht landinwaarts door een toeristisch onbekend deel van Zuid-Sulawesi. U komt na 9 uur aan in Sengkang, een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Erg leuk is het om een boottochtje te maken over het meer.

 

Overnachting in Sengkang.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 15 Sengkang - Torajaland

Wederom een onbekend stukje Sulawesi vandaag. Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u in 7 uur naar Torajaland.

 

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. Traditioneel eten en drinken hoort er bij en traditionele dansen worden opgevoerd. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Torajaland

Bijzondere Toraja-cultuur

indonesie-sulawesi-torajaland-zadeldaken1 indonesie-sulawesi-torajaland-begrafenisceremoni

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Misschien kunt u een begrafenisplechtigheid bijwonen. Of trek er op uit naar traditionele dorpen en de rotsgraven.

 

Overnachting in Torajaland.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 17 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

Torajaland leent zich uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 18 Torajaland

indonesie-sulawesi-torajaland-locals indonesie-sulawesi-torajaland-graven1 indonesie-sulawesi-torajaland-fietsen1

Deze dag is ter vrije besteding. Wellicht kunt u vandaag een begrafenisceremonie bijwonen.

 

Overnachting in Torajaland.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Torajaland: Kookcursus
Sulawesi

Torajaland: Kookcursus

Vandaag gaat u koken in een traditioneel Tongkonan huis, tussen de lokale bevolking. U wordt hartelijk begroet...

Dag 19 Torajaland - Makassar

Vertrek vroeg, want er staat een lange reisdag van rond de 9 uur op de planning. Een rit zuidwaards langs de bergen naar Pare Pare, aan de kust. U rijdt grotendeels langs de kust en ziet onderweg diverse vissersdorpjes tot dat u aankomt bij Makassar. Geniet u vanavond nog van een lekkere loempia?

 

Overnachting in Makassar.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 20 Makassar - Manado - Siladen

Indonesie-Sulawesi-Siladen-dorp-Bunaken

Vanaf Makassar vliegt u naar het noorden van Sulawesi: Manado. Hier wordt u naar de haven gebracht en stapt u op de boot naar Siladen. Het eiland Siladen maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. De eilanden Bunaken en Siladen zijn het bekendst, op beide kunt u overnachten. De enkele kleinschalige hotels liggen aan de westkust, hier is een strand (bij eb, want bij vloed verdwijnt het voor een deel onder water).

 

Overnachting op Siladen.
Inclusief ontbijt, diner, transfers, binnenlandse vlucht, bootovertocht Manado - Siladen

Dag 21 Siladen

Kleurrijke onderwaterwereld

De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Door het heldere water heeft u vanaf het strand al zicht op de koralen en kleurrijke vissen. Als u iets verder het water inloopt, komt u uit bij het rif: de fantastische muur naar de diepte. Een ideale plek voor duikers en snorkelaars. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland Bunaken, de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. Als u geluk heeft komt u wellicht terecht in een school dolfijnen. En de kans is vrij groot dat u reuzenschildpadden ziet.

 

Overnachting op Siladen.
Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 22 & 23 Siladen

Indonesie-Sulawesi-Siladen-onderwater_1_464636 Indonesie-Sulawesi-Bunaken-eiland-koralen_1

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Siladen.
Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 24 Siladen – Manado

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Siladen naar een pier dichter bij het vliegveld gebracht. Vanuit daar brengt uw transfer u in ongeveer 20 minuten naar de luchthaven van Manado. U kunt terugkijken op een mooi avontuur op Sumatra en Sulawesi.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht Siladen- Manado, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen