terug naar het overzicht

Rondreis Groen Java en Bali

Drukke steden worden zoveel mogelijk gemeden tijdens deze groene reis over Java en Bali. U reist in een rustig tempo over de eilanden en doet veel bijzondere, minder bezochte plekken aan zoals Nagrak, Lembang (nabij Bandung), Kaliandra en Ijen. Vulkanen en platteland kenmerken deze reis. U verblijft veelal in kleinschalige boutique-hotels. Er zijn veel wandelmogelijkheden. Op Bali bent u tussen de rijstvelden in Jatiluwih en Blayu. De laatste dagen verblijft u aan het rustige strand van Balangan.

Wat maakt deze reis bijzonder
Veel onbekende plekken
Bijzondere, sfeervolle hotels
Natuur en wandelmogelijkheden
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2600,- per persoon
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Groen Java en Bali

Java
Dag 1 Aankomst Jakarta, naar Bogor
Dag 2 Nagrak
Dag 3 Nagrak
Dag 4 Lembang
Dag 5 Lembang
Dag 6 Purwokerto
Dag 7 Wonosobo
Dag 8 Borobudur

Dag 9 Borobudur
Dag 10 Jogyakarta
Dag 11 Kaliandra
Dag 12 Kaliandra
Dag 13 Bromo
Dag 14 Ijen
Dag 15 Ijen

Bali
Dag 16 Jatiluwih

Dag 17 Jatiluwih
Dag 18 Blayu
Dag 19 Blayu
Dag 20 Balangan
Dag 21 Balangan
Dag 22 Balangan
Dag 23 Vertrek Denpasar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Jakarta - Bogor

Welkom op Java!

Indonesie-Java-bogor-straatbeeld_1_102483 Bogor-Wayang-Golek-poppen-4 indonesie-java-bogor-markt

Gelijk voelt u zich welkom als u uw chauffeur met een vriendelijke glimlach ziet wachten op de luchthaven van Jakarta. Hij brengt u in ongeveer 2 uur naar Bogor. Het hoogtepunt van een bezoek aan Bogor is de prachtige botanische tuin en het paleis Buitenzorg. Het paleis kunt u alleen door de tralies bewonderen want het is gesloten voor bezoekers. Door de botanische tuinen mag u gelukkig wel lopen. Duizenden soorten tropische planten en bomen groeien rondom bijzondere lotusvijvers. Wat een prachtige kleuren! Na deze relaxte stop kunt u nog een bezoek brengen aan de poppenmaker Pak Endai. Mooi om te zien hoe deze prachtige wayang golek-poppen met de hand worden gemaakt. Een leuk souvenir voor thuis.

 

Overnachting in Bogor.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Bogor - Nagrak

Verblijf in een openluchtmuseum tussen de rijstvelden

Vanaf Bogor rijdt u zuidwaarts naar het typisch Javaanse dorpje Nagrak, een authentiek Javaans dorp waar nog weinig toeristen komen. Het dorp ligt verstopt in een landelijk gebied, dat omgeven wordt door talloze groene rijstvelden, kleine kampungs, groentetuinen en fruitbomen. Maak hier een wandeling naar verschillende dorpjes of dwars door de natuur. Het is een plek om tot rust te komen en te genieten van het landelijke, Javaanse leven.

 

Overnachting in Nagrak.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Nagrak

indonesie-java-nagrak-rijstvelden_2_452428

Geniet van de schitterende omgeving. Ga in de ochtend, als het nog lekker koel is, op pad met de eigenaar van Kampung Padi of verken de omgeving van Nagrak met uw busje. Aan de voet van de vulkanen Pangrango en Gede is een waterval die u kunt bezoeken. Trek wel goede schoenen aan voor de wandeling hier naartoe. Bezoek vervolgens een hangbrug tussen de boomtoppen en geniet van een uitgestrekt uitzicht. Ook kunt u een bezoek brengen aan het Pondok Halimun; een mooi natuurreservaat dat u met een 4x4 auto kunt verkennen. Natuurlijk kunt u vandaag ook uitrusten bij het zwembad of een kookcursus volgen bij het hotel, echt een aanrader!

 

Overnachting in Nagrak.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Nagrak - Lembang

Vulkaan en theetuinen nabij Bandung

Via een vrij onbekende route rijdt u naar Bandung. Lembang ligt ten noorden van de stad Bandung,
op ca. 1400 meter hoog op de beboste helling van de Tangkuban Prahu-vulkaan. Sinds de tijd van de Nederlanders is deze plaats al in trek bij toeristen. Veel huizen en villa's zijn gebouwd in de stijl van het koloniale tijdperk. Een bezoek aan de lokale fruitmarkt in het stadscentrum vinden wij een aanrader. Ook het klooster en de Lembang Art-shop zijn een bezoekje waard.

 

Overnachting in Lembang.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Lembang

Dagtocht naar Bandung of de omgeving

Indonesie-Java-Groene-Rijstvelden_1_436616 Indonesie-bali-man-draagstok Indonesie-Java-Lembang-theezicht

Als u de stad Bandung toch niet over wilt slaan in deze groene reis, kunt u vandaag de stad bezoeken. Het koloniale centrum is de moeite waard. Of maak vandaag een mooie dagtocht naar het gebied ten zuiden van Bandung. Hier ziet u rijstvelden, theeplantages, dorpjes, en het kratermeer van de Kawah Putih vulkaan. In de omgeving van Kawah Putih kunt u ook een bezoek brengen aan hotsprings. Neem een warm bad of verken de omgeving en geniet van de prachtige verkleuringen in de aarde.

 

Overnachting in Lembang.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Lembang- Bandung- Kroya- Purwokerto (Baturaden)

U kijkt uw ogen uit tijdens de treinrit vandaag

Stap in de trein, kijk om u heen en geniet! De mooiste treinreis van Indonesië staat op het programma vandaag: van Bandung naar Kroya. U zit op het puntje van uw stoel, vooral de eerste paar uur, door het gebied de Preanger, waar uitgestrekte rijstvelden en hoge rijstterrassen, met hier en daar een dorpje, aan u voorbijglijden. De treinrit duurt zo’n 4,5 uur.

 

Eenmaal in Kroya aangekomen, zo rond half 2, staat de chauffeur al op u te wachten. Als u nog niet gegeten heeft: de chauffeur brengt u dan naar een lokaal restaurant. De rit naar Purwokerto (nabij bezienswaardig Baturaden) duurt ongeveer 3 uur. Bezoek vanmiddag of morgen Baturaden.

 

Overnachting in Purwokerto.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, trein

Dag 7 Purwokerto- Baturaden- Wonosobo

Badderen in heilzaam water in een wonderschoon natuurgebied

Indonesie-Java-Diengplateau-meer1 Indonesie-Java-Diengplateau-collega-lisanne-geniet-van-uitzicht_1_446147

Het koele Baturaden ligt op een hoogte van 670 meter en ligt op de helling van de vulkaan de Slamet. Maak een wandeling door het groene natuurgebied en tussen de hoge bomen door. Gaat u ook zeker naar de 7 bronnen. Vanuit 7 openingen stroomt water naar beneden: dit is een bedevaartsplek. Door het zwavelhoudende water kleuren de rotsen fel oranjegeel. Volg het pad (langs het bronwater) naar beneden en steeds weer ziet u de oranjegele kleur tevoorschijn komen. U komt in een grot, waar het water door een opening naar binnen stroomt. Neem uw badkleding mee en stap onder de warme, natuurlijke douche.

 

Vervolgens in ongeveer 4 uur naar Wonosobo, waarvandaan u morgenochtend het Diëngplateau bezoekt. Het gebied rondom Wonosobo wordt gekendmerkt door vele groente- en tabaksplantages.

 

Overnachting in Wonosobo.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Wonosobo- Diëngplateau- Borobudur

Zwavelbronnen en meren op het Diëngplateau

Na het ontbijt bezoekt u het Diëngplateau. Dit vulkanische gebied, hoog gelegen tussen de bergen en vulkanen, heeft nog actieve opspuitende zwavelbronnen en een helder gekleurd meer. Bij aankomst ontmoet u uw gids, met wie u de hoogtepunten bezoekt. U kunt een tocht maken van ongeveer 5 kilometer, waarbij u ongeveer 2.5 uur heuvel op, heuvel af loopt. Wilt u liever niet alles lopen? Dan gaat uw gids mee in het busje en rijdt u langs de bezienswaardigheden. U bezoekt de ruïnes van diverse historische hindoeïstische tempels en de Sikidang-krater. Bij het heldere meer kunt u even uitrusten en mooie foto's maken.

 

En dan naar uw hotel in de omgeving van Borobudur. Eventueel bezoekt u onderweg de Merapi-vulkaan.

 

Overnachting bij de Borobudur.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, hike Diëngplateau

Dag 9 Borobudur

Zonsopgang bij imponerende tempel

Java-Borobudur-stupas8_1 indonesie-java-borobudur-omgeving1 indonesie-java-borobudur-monnik

Vroeg op voor één van de hoogtepunten van deze reis: een bezoek aan de Borobudur. Vroeg in de ochtend is het nog niet zo druk en geniet u van de prachtige warme kleuren van de zonsopgang. Dit grootste boeddhistische monument ter wereld is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Hij bestaat uit 9 verdiepingen en maar liefst 1500 gebeeldhouwde reliefs. U blijft uw ogen uitkijken en geniet ook van de groene omgeving. U ziet dorpjes, akkertjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Neem vanmiddag een verfrissende duik in het zwembad of rust lekker uit bij uw hotel.

 

Overnachting bij de Borobudur.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Borobudur - Jogyakarta

Tóch een stad! Maar wel de mooiste in Indonesië

U rijdt vandaag richting de sultanstad Jogyakarta. Bezoek onderweg de Merapi-vulkaan als u daar nog niet geweest bent of de hindoeïstische tempel Prambanan.

 

Jogyakarta is een gezellige stad waar u nog veel becak's (fietstaxi's) en andongs (paard en wagen) zult zien. Een bezoek aan de batik- en zilverwijk met hun kleine straatjes is zeker een aanrader. De Jalan Malioboro is de winkelstraat van deze hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes waar de hele dag door veel gebeurt. In de avond kunt u een Ramayana-voorstelling bijwonen. U geniet van een uitgebreid buffet en een bijzondere dansvoorstelling.

 

Overnachting in Jogyakarta.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Jogyakarta: Foodietour
Java

Jogyakarta: Foodietour

Eat your heart out! Proef tijdens deze foodietour diverse Javaanse snacks en traditioneel eten van Java. U...

Dag 11 Jogyakarta- Jombang- Kaliandra

Een geheim plekje

indonesie-java-kaliandra-landgoed indonesie-java-kaliandra-greenhouse

Per trein reist u naar Jombang. De treinrit duurt ruim 4 uur. Onderweg ziet u het Oost-Javaanse landschap met vooral tabaksplantages (met grote tabaksschuren), teakhout- en suikerrietplantages, afgewisseld met rijstvelden, groentetuinen en kampungs.

Vanaf het treinstation rijdt u in ongeveer 2 uur naar Kaliandra. U verblijft op het landgoed Kaliandra, dat aan de voet van de Arjuna-berg ligt en maar liefst 50 hectare groot is. Hier logeren is niet alleen een bijzondere beleving, maar u levert hiermee ook een bijdrage aan de mooie doelen van de stichting Kaliandra. De initiatiefnemer de heer Atmadja, een succesvolle ondernemer, heeft zogenaamde 'green houses' gebouwd. Het zijn een soort kassen waar de groenten beschermd worden tegen schadelijke insecten, ook wel Organic Farming genoemd. De dorpsbewoners nabij het landgoed krijgen gratis een 'green house'.

 

Overnachting in Kaliandra.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, trein

Dag 12 Kaliandra

Het landgoed en omgeving verkennen!

Eén van de Engelssprekende Kaliandra-medewerkers vertelt over de initiatieven van de stichting. Uw gids en chauffeur brengen u naar de ‘green houses’ op het landgoed, waar u kunt zien hoe de dorpelingen hun groenten verbouwen en zo een beter bestaan opbouwen. Maar ook naar omliggende kampungs, waar ook hier en daar ‘green houses’ tussen de huizen staan. De boeren vinden het prima als u een kijkje neemt in de kas, ze maken graag een praatje met u. Kaliandra heeft hier eveneens een school en een kleine kliniek gerealiseerd. U zult het meemaken: alleen al de wandelingen door de straatjes leveren de leukste contacten op.

 

Overnachting in Kaliandra.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie over landgoed

Dag 13 Landgoed Kaliandra - Bromo

indonesie-java-bromo-zonsopkomst

U verblijft nog op het mooie landgoed. U hoeft pas tegen zonsondergang bij uw hotel bij de Bromo te zijn, dus vertrek zo rond 13.30 uur vanaf Kaliandra.

Uw chauffeur rijdt een stukje naar het noorden en gaat vervolgens de snelweg op tot de kustplaats Probolinggo. Het is dan nog een uur rijden landinwaarts tot u bij de Bromo aankomt. U bent vandaag ongeveer 3,5 uur onderweg.

 

Overnachting nabij de Bromo.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Bromo - Ijen

De mooiste vulkanen

Rond 03.00 uur staat de jeep al bij het hotel te wachten. U rijdt via een slingerende route omhoog naar het uitkijkpunt. Geniet van het uitzicht over het indrukwekkende vulkanische landschap tijdens de zonsopkomst. Eenmaal beneden loopt u via de 'zandzee' naar de voet van de krater. En dan 225 trappen op tot u aan de kraterrand staat, een indrukwekkend gezicht! Daarna terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Na het ontbijt vervolgt u de reis richting de Ijen. Inclusief stops bent u vandaag ongeveer 8 uur onderweg. U verblijft nabij de Ijen-vulkaan. Het gebied staat voornamelijk bekend om de vulkaan en zijn krater met een fel gekleurd zwavelmeer. Een aanrader om morgen vroeg op te staan en deze vulkaan en krater met eigen ogen te bewonderen!

 

Overnachting in Ijen.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Ijen: Sunrise trekking
Java

Ijen: Sunrise trekking

Java is het eiland van de vulkanen en vandaag maakt u een trekking naar één van hen: de Ijen. De wekker gaat...

Dag 15 Ijen

indonesie-java-ijen-local Genieten van het uitzicht op de Ijen

Door de afgelegen ligging is Ijen een heerlijke plek om te verblijven. Maak een wandeling door dit vruchtbare gebied rondom de vulkaan en geniet van alle groene sawa's en kleine kampungs. Of rust lekker uit bij het resort. Vanuit het resort kunt u prachtige wandelingen maken door de sawa's of de tijd doorbrengen in de parkachtige tuin van het resort. Op loopafstand ligt een kleine kampung.

 

Overnachting in Ijen.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Ijen – Bali, Jatiluwih

Glamping

U reist naar de kust en stapt op de ferry naar Bali. Vanaf de haven is het nog ongeveer 4,5 uur rijden naar Jatiluwih.

 

Natuurliefhebbers en wandelaars zijn in Jatiluwih op de juiste plek. De rijstterrassen van Jatiluwih zijn door UNESCO beschermd. Dat zegt al genoeg over de schoonheid van dit gebied. Al wandelend komt u door regenwouden, langs rijstterrassen, kruidentuintjes en fruitboomgaarden. In deze omgeving leven nog wilde civetkatten. Vroeg in de ochtend gaan de locals op zoek naar de bonen die zij gegeten hebben. Van deze ‘overgebleven’ bonen wordt de bekende Luwak koffie gemaakt. Durft u te proeven?

 

Overnachting in Jatiluwih
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot

Dag 17 Jatiluwih

Tip: Wandel door het regenwoud

indonesie-bali-jatiluwih-glamping_1_139197 Indonesie-Bali-Jatiluwih-Rijstvelden-Wandelen_2_406580 indonesie-bali-jatiluwih-rijstvelden1

Vroeg in de ochtend kunt u samen met een lokale gids wandelen door het fraaie gebied. Het regenwoud omringt het comfortabele tentenverblijf. Prachtige groene varens, grote bananenbomen, allerlei soorten kruiden en fruitsoorten, onderweg komt u van alles tegen. In dit gebied leven nog wilde civetkatten. Vroeg in de ochtend gaan de mensen op zoek naar de achtergebleven bonen zodat hier later de bekende Luwak koffie van gemaakt kan worden. Wie weet kunt u mee op pad. Wandelingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar kunnen worden gemaakt door het gebied waar zo veel moois groeit en bloeit! U kunt ter plaatse een keuze maken tussen de verschillende wandeltochten variërend van 1 tot 7 uur.

 

Overnachting in Jatiluwih.
Inclusief ontbijt

Midden Bali: Deep Jungle Trekking
Bali

Midden Bali: Deep Jungle Trekking

Vroeg op voor een mooie en pittige trekking door het regenwoud. Wandel langs rivieren en rijstvelden in de...

Dag 18 Jatiluwih - Blayu

Route langs fotogenieke rijstvelden

Langs fotogenieke rijstvelden wordt u naar Blayu gebracht. Ver van de drukte, midden tussen de rijstvelden, ligt het dorpje Blayu. Hier ervaart u het authentieke Bali. Het dagelijkse leven in Blayu kabbelt rustig voort. De locals hier ontmoeten niet veel toeristen, en behandelen u nog echt als gast. Ga wandelen of fietsen over de smalle paadjes tussen de rijstvelden, langs irrigatiekanalen, traditionele huizen en kleurrijke tempeltjes. Grote kans dat een local een praatje met u wil maken of u uitnodigt om een van de vele ceremonies bij te wonen.

 

Overnachting in Blayu.
Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 19 Blayu

Indonesie-local-rijstvelden

In Blayu komt u gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Uw hotel organiseert van alles. Een aanrader is de fietstocht naar de kust, naar de Tanah Lot tempel. Met de wind in de haren, want het gaat bergafwaarts. U fietst door dorpjes waar kinderen vriendelijk zwaaien. U trapt langs schooltjes en werkplaatsen van steen- en houtbewerkers. Stop even om te zien hoe deze ruwe materialen kunstig worden bewerkt. Deze fietstocht start einde van de middag zodat u de zonsondergang bij de, op een eilandje in zee gelegen, tempel kunt meemaken. Wees gerust; u en de fietsen worden met een busje teruggebracht. Gaat u liever wandelen? Ook dan zit u hier goed. Er zijn diverse wandeltochten uitgestippeld langs het apenbos Alas Kedaton, de Puri (een koninklijk paleis), door rijstvelden en dorpjes. Een andere leuke manier om het lokale leven te ervaren is meedoen aan een kookworkshop.

 

Overnachting in Blayu.
Inclusief ontbijt

Blayu: Fietstocht
Bali

Blayu: Fietstocht

Fietsen bijna zonder te trappen, bergafwaarts vanaf de bergen bij Taman di Blayu naar de kust bij de...

Dag 20 Blayu - Balangan

Op naar het strand

U wordt naar uw volgende bestemming gebracht. Hoog op een klif, met weids uitzicht over zee, ligt Balangan. U zult hier haast geen andere toeristen tegenkomen. Beneden aan de klif wacht een intieme baai met wit zandstrand, een paar ligstoelen en eenvoudige cafeetjes op u. Het strand is geliefd bij surfers die hier de golven trotseren. Maar zet wel uw snorkel op als ze zee wat rustiger is, want in het kristalheldere water zwemmen vele kleurrijke vissen. Huur een fiets of een brommertje om de rustige omgeving van Balangan te verkennen.

 

Overnachting in Balangan.
Inclusief ontbijt, transfer

Dag 21 & 22 Balangan

indonesie-bali-balangan-strand indonesie-bali-balangan-surfer

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken. Ga naar de Tanah Lot tempel, half in zee en half op het strand. Of bekijk de Kecakdans bij de Uluwatu tempel. Eet verse vis op het strand van Jimbaran. Shop souvenirs in Kuta. En als u meer van het binnenland wilt zien, kunt u nog naar Ubud. U vaar met een catamaran naar Nusa Lembongan, een eilandje voor de kust van Bali.

 

Overnachting in Balangan.
Inclusief ontbijt

Zuid-Bali: Dolfijnentocht
Bali

Zuid-Bali: Dolfijnentocht

De meeste mensen die naar Bali gaan, maken een dolfijnentocht in het noorden bij Lovina. Dat is goedkoop en er...

Dag 23 Balangan – Denpasar, vertrek

Afscheid van de gastvrije Indonesiërs

U wordt bij uw hotel in Balangan opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen