terug naar het overzicht

Rondreis Uitgebreid Java verkennen

Een mooie reis over Java waarbij u niet alleen de steden Bandung en Jogyakarta, de Borobudur tempel, en de Bromo vulkaan bezichtigt, maar meer van het eiland ziet. U bezoekt het vissersdorp Pangandaran met een Nationaal Park en de Green Canyon, het mystieke Baturaden met oerbos en heetwaterbronnen en het hooggelegen imposante Diëngplateau. Voordat u naar Bali gaat, ervaart u het plantageleven in Kalibaru. Een complete reis om Java goed te leren kennen. U maakt twee treinreizen tijdens deze rondreis.

Wat maakt deze reis bijzonder
Mooie treinreis landelijk Java
Mystiek Baturaden
Slapen bij plantages
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 1150,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: uitgebreid Java verkennen

Dag 1     Jakarta

Dag 2     Bandung

Dag 3     Bandung

Dag 4     Pangandaran

Dag 5     Pangandaran

 

Dag 6     Purwokerto, bezoek Baturaden

Dag 7     Wonosobo met Diëngplateau

Dag 8     Borobudur

Dag 9     Jogyakarta

Dag 10   Jogyakarta

Dag 11    Bromo

Dag 12    Kalibaru

Dag 13    Kalibaru

Dag 14    Vertrek Kalibaru

 

100% maat werk

Dag 1 Jakarta

De komende dagen heeft u de beschikking over een privé-auto/busje met chauffeur. U wordt opgehaald door uw chauffeur en eventueel uw gids, die de komende dagen tot uw beschikking staan. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel in Jakarta gebracht. De rit duurt minimaal een uur, maar er staat vaak file; het kan langer worden.

 

Informatie Jakarta:

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. In de Nederlandse tijd heette de stad Batavia. Met name aan de noordkant van de stad zijn nog vele herinneringen aan het koloniale verleden. Het is heel leuk om vandaag de bezienswaardigheden van Jakarta te gaan bezoeken. Eerst naar de zeilhaven Sunda Kelapa, in de oude wijk Batavia, waar Makassaarse schepen liggen aangemeerd en waar nog steeds handmatig de goederen aan en van boord worden gesjouwd. Vervolgens naar Fatahillah Square, een mooi historisch deel van de stad. Hier kunt u bij Café Batavia koffie drinken (prijzig, maar wel de moeite waard vanwege het fraaie interieur; u waant zich in vroeger tijden). Ook rijdt u langs de historische Hollandse pakhuizen.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 2 Jakarta - Bandung

Indonesie-fietstaxichauffeurs(13)

U rijdt in ruim 4 uur via de tolweg (4-baans weg) naar Bandung.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd, met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars. Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater. Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bandung

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten). Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater. De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz. Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bandung - Pangandaran

P1110761(8) Indonesie-Java-man-greencanyon3(8) P1110929(8)

U wordt van uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation gebracht (transfer).

In ongeveer 3 uur en een kwartier reist u per trein van Bandung naar Banjar door een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse (met airconditioning). Het is vaak koud in de trein (koude is een luxe, de airco wordt dus hoog gezet). Neemt u een warme trui of vest mee, u zult het nodig hebben. Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in Banjar. Uw chauffeur wacht u op, u rijdt in ongeveer 2 uur zuidwaarts naar de kust, naar Pangandaran. Soms wordt uw bagage vervoerd door een chauffeur van onze lokale contactpersoon. U hoort ter plekke of u uw bagage zelf meeneemt of dat deze vervoerd wordt.

 

Informatie Pangandaran:

Pangandaran ligt bij een natuurreservaat. Het is een geliefd gebied voor vakantiegangers van alle leeftijden en afkomsten. De landtong, waar uw hotel ligt, herbergt enkele kleine hotelletjes. De stranden zijn niet specifiek bestemd voor zonnende vakantiegangers, maar worden intensief gebruikt door de vissers voor het binnenhalen van de vangst. Pangandaran vormt de toegangspoort tot het schiereiland Cagar Alam Penanjung. Op de punt hiervan ligt een natuurreservaat. U kunt hier mooie wandelingen maken; het is zeer de moeite waard. Er leven wilde dieren zoals herten, buffels (bantengs) en vliegende honden (kalongs), stekelvarkens en vooral veel apen. Pangandaran is een geliefde plek om op vakantie te gaan voor de lokale bevolking. In weekenden en op feestdagen kan het erg druk zijn. Er zijn veel winkeltjes voor de Aziatische toerist.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, transfer, trein, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Pangandaran

Er zijn allerlei mogelijkheden vandaag. U kunt met uw busje naar de Green Canyon rijden. Daar aangekomen stapt u in een boot, waarmee u de rivier opvaart (nog niet inbegrepen). De aanduiding ‘green’ is ontleend aan de inderdaad groene kleur van het rivierwater. Als het fors geregend heeft is het sprankelende groen verdwenen en is het water bruin. De vaartocht eindigt bij een plek, waar grote rotsen verder doorvaren onmogelijk maken. Hier kunt u even het water in. En dan weer terug. ‘Uit en thuis’ duurt het ongeveer 3 uur.  De tocht is mede zo leuk, omdat u onderweg bezoekjes brengt aan bijvoorbeeld een schooltje en kleine huisnijverheidswerkplaatsjes, zoals een kroepoekfabriekje. In Pangandaran kunt prima fietsen. In het dorp zelf is het vlak, dus prima te doen. Op diverse plekken in het dorp kunt u een fiets huren. De kosten zijn circa 2 Euro per uur. U kunt de fietshuur zelf ter plekke regelen. U kunt ook een boot huren ter plaatse om een tocht te maken langs de mangrove-kust, boeiend om de grillige boomwortels te zien. Alles wat we hier noemen kan niet in 1 dag, u dient keuzes te maken.

 

Overnachting in Pangandaran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Pangandaran - Purwokerto: bezoek Baturaden

JavaBaturadennatuur(24) Indonesie-Java-eendenhoeder(8) Java-Baturaden-waterval over de rotsen(8)

De route is heel mooi, veel via kleine weggetjes door fraaie landschappen naar Purwokerto. Daar vandaan klimt uw busje de Slamet-vulkaan op, naar Baturaden. U bent ongeveer 6 uur onderweg vandaag. Als u vroeg weggaat, dan bent u in de vroege middag in Baturaden. U kunt dan 's middags het mooie natuurgebied in.

 

Informatie Baturaden:

Baturaden ligt op een hoogte van 670 meter en ligt op de helling van de vulkaan de Slamet. Bergtoppen in de omgeving reiken tot een hoogte van ruim 3400 meter. Het klimaat is er koel, de bomen hoog, de aarde vruchtbaar. Vanuit uw hotel kunt u het natuurgebied inwandelen. Fraaie uitzichten vormen uw beloning. Gaat u ook zeker naar de 7 bronnen. Vanuit 7 openingen (manshoog) stroomt water naar beneden; dit is een bedevaartsplek. Door het zwavelhoudende water kleuren de rotsen fel oranjegeel: een natuurwonder. Volgt u het pad (langs het bronwater) naar beneden; steeds weer ziet u de oranjegele kleur tevoorschijn komen. U komt in een grot, waar het water door een opening naar binnen stroomt. Hier kunt u heerlijk in uw badkleding onder de warme natuurlijke douche gaan zitten en genieten. Zeker doen! Beoordeelt u of u deze wandeling vanmiddag doet of morgenochtend vroeg.

 

Overnachting in Purwokerto (nabij Baturaden).

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Purwokerto - Wonosobo met Diëngplateau

U rijdt in ongeveer 3,5 uur naar Wonosobo, waarvandaan u morgenochtend het Diëngplateau bezoekt.

 

Informatie Wonosobo:

Wonosobo is een koele bergplaats en gunstig gelegen voor een uitstapje naar het Diëng Plateau (morgenochtend). In het gebied rond Wonosobo wordt een overvloed aan groenten en tabak verbouwd.

 

Overnachting in Wonosobo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Wonosobo - Borobudur

Indonesie-Java-Borobudur-zonsondergang-shutterstock_380722552(13)

Vroeg op voor uw bezoek aan het Diëngplateau. Hier treft u ruïnes aan van historische tempels uit de achtste eeuw na Christus. Dit mystieke vulkanische gebied heeft nog actieve opspuitende zwavelbronnen en een meer met verschillende kleuren (wel hoge entreeprijs voor Indonesische begrippen!). U kunt vervolgens direct naar de omgeving van de Borobudur rijden, u kunt er ook een mooie dag van maken, aan u de keuze. Zuidwaarts, naar vulkaan de Merapi, een onbekend gebied met smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. En dan naar uw hotel omgeving Borobudur. Als u alle bezienswaardigheden bezoekt bent u ongeveer 6 uur onderweg.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Borobudur - Jogyakarta

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java. Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen. Vervolgens naar de hindoeïstische tempel Prambanan, nabij Jogyakarta (aan de weg richting Solo). U rijdt via een mooie landelijke route, langs Ngluwar, met veel kleine tempels en natuurschoon. De Prambanan is een indrukwekkend tempelcomplex. De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Vervolgens naar Jogyakarta. U bent in ongeveer 3,5 uur in Jogyakarta (inclusief Prambanan-bezoek).

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen). De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig. Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat. Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hier naar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani. Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken. Tip: bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Jogyakarta

Indonesie-Java-Jogyakarta-fietstocht-schooltje Indonesie-Java-Jogyakarta-batikshutterstock_368786522(8) Jogyakarta-marktverkoop-tijdensfietstocht(8)

Jogyakarta is zo'n leuke stad, het is absoluut een aanrader om hier een extra dagje te verblijven. Op de tweede dag kunt u een fietstocht maken in de omgeving van de stad of een uitstapje naar Solo als u daar niet komt tijdens uw reis. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Nog even lekker naar de Jalan Malioboro om te winkelen en wat te eten en te drinken. Of naar het Taman Sari complex, in het Nederlands bekend als het Waterpaleis.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Jogyakarta - Mojokerto - Bromo

U wordt bij uw hotel in Jogyakarta opgehaald en naar het treinstation gebracht (transfer).

 

U reist met de trein van Jogyakarta naar Mojokerto. De trein vertrekt 's morgens heel vroeg. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse van de Sancaka trein: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen. Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in Mojokerto. Daar wordt u opgehaald door uw chauffeur en naar uw hotel nabij de Bromo gebracht in ca. 3 uur. Onderweg kunt u eventueel nog de Trowulan tempel bezoeken. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen. Soms wordt uw bagage vervoerd door een chauffeur van onze lokale contactpersoon. U hoort ter plekke of u uw bagage zelf meeneemt of dat deze vervoerd wordt.

 

Overnachting aan de voet van de Bromo.

Inclusief ontbijt, transfer, trein, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Bromo - Kalibaru

Java-Bromo-man_1 Indonesie-Java-Bromo16

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De Bromo is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt. Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen). En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat. Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis. Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd. In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist, is een leuke stop bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk. Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd. Tip: laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in. Een waarschuwing: er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen. En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 13 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U gaat met paard en wagen een tocht maken door kleine dorpjes bij Kalibaru. U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het

volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Kalibaru - Bali

Java-Kalibaru-plantage, rondleiding, klb_1 Indonesie-Java-buffels(8) P1010281(8)

Vanaf Kalibaru is het ongeveer twee uur rijden naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. De ferry brengt u in ongeveer drie kwartier naar het naastgelegen Bali. Kijk eens tussen onze bouwstenen of rondreizen voor een leuke afsluiting op Bali. Verkent u de onderwaterwereld van Pemuteran of wilt u het kunstenaarsstadje Ubud bezoeken? Of misschien wel een combinatie van beide? Wij horen graag uw wensen.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën