terug naar het overzicht

Rondreis Rondje Sulawesi en Bali

Een reis met als hoogtepunt een kennismaking met de bijzondere Toraja-cultuur op Sulawesi. Het klinkt een beetje luguber, maar is zo boeiend: de dodencultuur met bijzondere graven en poppen. Bij Bira gaat u snorkelen, bij Sengkang maakt u een boottocht. Tentena is een onbekend, niet-toeristisch gebied met prachtige natuur. Op Bali verblijft u zowel in het binnenland, tussen de groene bergen en rijstvelden als aan het strand.

Wat maakt deze reis bijzonder
Hoogtepunt: cultuur Torajaland
Uitgebreide rondreis Sulawesi
Groene heuvels, rijst en yoga
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
Prijsindicatie vanaf € 2150,- per persoon
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Rondje Sulawesi en Bali

Sulawesi

Dag 1    Aankomst Makassar

Dag 2    Makassar

Dag 3    Bira

Dag 4    Bira

Dag 5    Sengkang

Dag 6    Torajaland

Dag 7    Torajaland

 

 

Dag 8    Torajaland

Dag 9    Masamba

Dag 10  Tentena

Dag 11  Tentena

Bali

Dag 12  Ubud

Dag 13  Ubud

 

Dag 14  Ubud

Dag 15  Sidemen

Dag 16  Sidemen

Dag 17  Sanur

Dag 18  Sanur

Dag 19  Sanur

Dag 20  Denpasar, vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

Welkom op Sulawesi

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht. Makassar is een belangrijke havenstad, waar Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen,) te vinden zijn. Er staan in Makassar veel gebouwen uit de Nederlandse tijd. Fort Rotterdam is tegenwoordig een museum dat we kunnen aanraden.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven, in de gezellige wijk Gowa staat het paleis van de laatste koning en langs de boulevard kunt u heerlijk eten. Tegen zonsondergang verschijnen hier talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Heeft u zin in een loempia? Bezoek Jalan Lasinrang, oftewel 'loempia street'. Overal zitten vrouwen loempia's te rollen. Niet alleen lekker, maar ook zeer fotogeniek.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar

Op stap met een auto met chauffeur

indonesie-sulawesi-rammang-rammang-varen indonesie-sulawesi-rammang-rammang-rijstvelden

Op ongeveer 40 km buiten Makassar ligt Rammang Rammang. Een prachtig gebied waar kalksteengebergten en grotten te zien zijn. Per kano vaart u door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan, legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan-grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Geniet tijdens de lunch van het uitzicht en maak hierna een wandeling door het gebied. Daarna terug naar de kano en vaar naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en u vervolgens terug naar uw hotel brengt.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie met Engelssprekende gids, traditionele lunch bij lokale mensen thuis, kano en mineraalwater.

Dag 3 Makassar - Bira

Vandaag maakt u een mooie tocht naar Bira op het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm'. Vertrek rond 07.00 uur, zodat u bij aankomst in Bira nog een strandwandeling kunt maken. Onderweg zit u veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Strek de benen bij een tropisch bos met waterval en neem een kijkje bij de zoutpannen en zeewierkwekerijen. In Tanah Beru bezoekt u een scheepswerf waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt. De tocht duurt alles bij elkaar rond de 8 uur. Wanneer u Bira binnenrijdt dient u entree te betalen (circa 2 euro per persoon).

 

Bira heeft schitterende, witte zandstranden aan een heldere zee. Een goede plek om te zwemmen en snorkelen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Bira

Een dagje op en onder water

indonesie-sulawesi-bira-onderwaterwereld

Zin om de onderwaterwereld te bewonderen? Huur een bootje en reis af naar het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland! Op het eiland is een restaurant waar u een lekkere lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Bira: Boottocht en snorkelen
Sulawesi

Bira: Boottocht en snorkelen

U maakt vandaag een boottochtje met een lokale vissersboot naar het eiland Liukang Lu. U kunt hier goed...

Bira: Op bezoek bij de Kajang stam
Sulawesi

Bira: Op bezoek bij de Kajang stam

Vroeg op voor uw rit naar het Kajang dorp. Hier woont een inheemse stam. Ze leven erg simpel, lopen op blote...

Dag 5 Bira - Sengkang

Boottochtje Tempemeer

U rijdt door een nog onaangetast stukje van Sulawesi naar Sengkang. Een prachtige route, die met voldoende stops, ongeveer 7 uur duurt. Onderweg ziet u sawa's, tabaksplantages en viskwekerijen. In Watampone kunt u een klein museum bezoeken. Vanaf deze plaats voert de route de bergen in. U komt aan in Sengkang, gelegen aan het prachtige Tempemeer. Dit meer is een overblijfsel van een enorme binnenzee. Erg leuk is het om een boottochtje te maken over het meer.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Sengkang - Torajaland

Rit door onbekend stukje Sulawesi

indonesie-sulawesi-torajaland-zadeldaken indonesie-sulawesi-torajaland-graven indonesie-sulawesi-torajaland-begrafenisceremonie

Een prachtig en afwisselend landschap langs dorpjes brengt u in 7 uur naar Torajaland. Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja's een geheel eigen cultuur die zich uit in een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Eten, drinken en traditionele dansen horen erbij. De Toraja's die elders wonen worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Torajaland

De komende twee dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied.

 

Vandaag heeft u een vrije dag om Torajaland te ontdekken. Kiest u voor het bijwonen van een begrafenisplechtigheid of trekt u er liever verder op uit. Bijvoorbeeld naar de traditionele dorpen en de rotsgraven? Bespreek de dag van te voren met uw chauffeur wat de planning gaat worden.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Torajaland: Fietstocht halve dag
Sulawesi

Torajaland: Fietstocht halve dag

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren...

Torajaland: Kookcursus
Sulawesi

Torajaland: Kookcursus

Vandaag gaat u koken in een traditioneel Tongkonan huis, tussen de lokale bevolking. U wordt hartelijk begroet...

Dag 8 Torajaland

Sulawesi-Torajaland-Begrafenis-1 indonesie-sulawesi-torajaland-fietsen

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Een interessante plek die weinig bezocht wordt, is Palatokke. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden.

 

Torajaland leent zich ook uitstekend voor actieve excursies. Maak een wandeling en geniet volop van de natuur en cultuur. Rijd bijvoorbeeld naar Batutumonga, iets hoger gelegen en daardoor een prachtige plek om te genieten van het uitzicht en heerlijk te wandelen (voornamelijk bergafwaarts). Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Of zelfs een trektocht van enkele dagen.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 9 Torajaland - Masamba

Via een slingerende bergweg naar het plaatsje Palopo, gelegen aan de Bone-baai. Dit wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze vrucht rijp is, hangt er een doordringende geur in de wijde omtrek. Vervolgens rijdt u door naar Masamba.

 

Masamba is een klein, typisch Indonesisch stadje. Door hier te overnachten overbrugt u de lange afstand tussen Torajaland en het Posomeer, nabij Tentena. Masamba kent weinig bezienswaardigheden. Wel loopt er een indrukwekkende rivier gedeeltelijk door de stad. Probeer de verse vis in één van de visrestaurantjes. Een echte aanrader!

 

Overnachting in Masamba.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Masamba - Tentena

indonesie-sulawesi-tentena-posomeer

Vandaag rijdt u via het Luwudistrict naar uw accommodatie nabij Tentena aan het enorme Posomeer. Het is één van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië en qua grootte vergelijkbaar met het IJsselmeer.

 

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turquoise en glashelder. Een ideale plek om een duik te nemen.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Tentena

Relaxen aan het mooie, schone Posomeer

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Wilt u liever een uitstapje maken? Breng een bezoek aan de Saluopa-waterval, een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. Of laat u afzetten in een dorpje in de omgeving en wandel via de rijstvelden terug naar uw hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 12 Tentena - Ubud

Van Sulawesi naar Bali

Indonesie-Bali-Ubud-schilderijen indonesie-bali-ubud-rijstvelden2

Per vliegtuig reist u af naar het godeneiland Bali; het plaatsje Ubud. Ubud is bekend als kunstenaarsstadje, en dat is goed te zien. Wandelend door Ubud komt u langs talrijke galeries en winkels boordevol schilderijen, tekeningen, beelden en houtsnijwerk. En elke dag van de week is er wel ergens een tempelfestival of viering met Balinese dans en muziek. Echter, toeristen weten Ubud niet alleen vanwege de kunst te vinden. Omdat Ubud centraal gelegen is op Bali, tussen bergen met rijstterrassen en rivieren, is het een goede uitvalsbasis voor dagtochten. Ook het enorme aanbod aan restaurants, spa’s, winkels en accommodaties draagt bij aan de populariteit van Ubud. Er is hier voor ieder wat wils.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht, transfer

Dag 13 Ubud

Houdt u van actie? Ga dan raften op een snelstromende rivier of mountainbiken in de bergen. U peddelt of trapt door gebieden die per auto niet te bereiken zijn. Een adrenalineshot gegarandeerd! Iets minder heftig kan ook. Trek uw wandelschoenen aan of ga fietsen (op een gewone fiets) over de vrij vlakke paden langs de sawa’s in de omgeving van Ubud. Erg leuk, al is het wel wat toeristisch, vonden wij Monkey Forest. In dit apenbos in Ubud leven drie groepen langstaartapen. Dus u ziet hier gegarandeerd apen van dichtbij. De apen zijn gewend aan mensen, en erg brutaal. Pas dus goed op uw spullen, alles wat glanst grijpen ze. Houdt u ook zo van Indonesisch eten? Volg dan een kookworkshop om zelf de meest heerlijke gerechten te leren bereiden. En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten!

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt

Dag 14 Ubud

indonesie-bali-ubud-balinese-gids indonesie-Bali-Ubud-Eten-1_1_460277 Indonesie-Bali-Ubud-raftenbijwaterval

Deze dag is ter vrije besteding. Gaat u de snelstromende rivier te lijf of wandelt u in alle rust door de groene sawa’s van Ubud?

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt

Ubud: Trekking door sawa’s
Bali

Ubud: Trekking door sawa’s

Heerlijk hiken door de prachtige rijstvelden nabij Ubud en genieten van het platteland.

Onder leiding van een...

Ubud: Raften
Bali

Ubud: Raften

Raften op één van de snelstromende rivieren! U komt dan door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien. Na...

Dag 15 Ubud - Sidemen

Naar authentiek Oost-Bali

U heeft de beschikking over een minibus met chauffeur. Hij brengt u van Ubud naar Sidemen. Zo moet heel Bali er ooit uit hebben gezien. In Sidemen waant u zich in het oude Bali. Rijstterrassen lijken tegen de berghellingen geplakt en lopen door in valleien die doorkruist worden door snelstromende bergriviertjes. De heilige berg Gunung Agung torent boven alles uit. In het dunbevolkte Sidemen heerst rust, het is er puur. Er komen weinig toeristen, de mensen zijn gastvrij en u bent verzekerd van een heerlijk verblijf.

 

Overnachting in Sidemen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Sidemen

indonesie-bali-sidemen-rijstterrassen1

Rond Sidemen is van alles te doen! Bezoek bijvoorbeeld de moedertempel Besakih, gebouwd tegen de helling van de Gunung Agung. Het is het oudste, grootste en indrukwekkendste tempelcomplex op Bali. In het ommuurde dorp Tenganan leven de Bali Aga (oorspronkelijke Balinezen). Niet ver hier vandaan, in Klungkung, bewondert u de plafondschilderingen in de historische rechtbank Kerta Gosa. U bent ook vlakbij vijvercomplex en paleis Tirtagangga; aangelegd op de plaats van een heilige bron. Liever iets actiever? Ga vanuit Sidemen raften op de Telaga Waja River. Of maak een wandeling door de rijstvelden naar de hooggelegen tempel Pura Bukit. Of doe het rustiger aan en volg een yogales of kookworkshop bij de accommodatie.

 

Overnachting in Sidemen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Seminyak - Sanur

Van Sidemen rijdt u naar Sanur. Er zijn diverse leuke stops onderweg. Tip: breng een bezoek aan de Hidden Canyon Beji Guwang! Samen met een gids klimt u langs de rotsen en loopt u door het water door een prachtige kloof. Heel indrukwekkend. De tocht duurt ongeveer 2 uur.

 

Sanur is de aangewezen plek om de reis te eindigen. De voetjes in het zand en lekker genieten van deze bruisende strandbestemming. Sanur heeft een kalme zee, omdat de zeebodem geleidelijk afloopt en de golven verder in het water breken. Langs het strand loopt de promenade met veel winkeltjes en restaurantjes. Hoewel Sanur veel richt op toeristen, heeft het plaatsje toch het Balinese karakter behouden.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 & 19 Sanur

indonesie-bali-sanur-boten-strand indonesie-bali-Tanah-Lot-tempel

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken. Bezoek de tempel Tanah Lot, wordt betoverd door de kecakdans bij de Uluwatu tempel. Ga shoppen in Kuta. Eet vis op het strand van Jimbaran of maak een dagtocht met een catamaran naar Nusa Lembongan.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt

Zuid-Bali: Dolfijnentocht
Bali

Zuid-Bali: Dolfijnentocht

De meeste mensen die naar Bali gaan, maken een dolfijnentocht in het noorden bij Lovina. Dat is goedkoop en er...

Dag 20 Sanur - Denpasar

Er is een einde gekomen aan deze reis. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht.

 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud

Lees meer op onze pagina over duurzaam reizen