Informatie Sri Lanka

Sri Lanka is het vroegere Ceylon en is strategisch gelegen ten zuiden van India. Door deze ligging is het van oudsher een centrum van het Boeddhisme. Deze strategische ligging leidde ook tot de kolonisatie van de Portugezen, de Nederlanders en als laatste de Britten.

Klimaat Sri Lanka

Klimaat Sri Lanka

Steden en plaatsen Sri Lanka

Steden en plaatsen Sri Lanka

Vervoer in Sri Lanka

Vervoer in Sri Lanka

Hotels Sri Lanka

Excursies Sri Lanka

De geografie en natuur van Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland gelegen ten zuidoosten van India. Het water dat tussen deze 2 landen ligt is de Golf van Mannar.

Ten noordoosten van het eiland ligt de Golf van Bengalen.

 

Sri Lanka heeft een enorm lange kustlijn, maar 40% van het eiland bestaat uit bossen, jungle en grasvlakten. Het centrale deel van het eiland is bergachtig, het hoogste punt in Sri Lanka is de Pidurutalagal met een hoogte van 2524 meter. De meest bekende berg is echter Adam’s Peak met een hoogte van 2243 meter.

 

De natuur in Sri Lanka is verrassend mooi. De kusstrook is bezaaid met palmbomen en in het binnenland, vooral in de nationale parken, zijn ruige jungles gelegen. Het midden van het eiland is vooral groen door het wat koelere en vochtige klimaat wat in dit deel van het land heerst. De theeplantages rondom Nuwara Eliya geven nog eens een extra tintje qua variatie aan het landschap. In Sri Lanka leven olifanten in het wild. Zeker als u naar de culturele driehoek rijdt kunt u zomaar olifanten spotten langs de kant van de weg. In het zuiden van het land, in het Yala National Park leven ondere andere krokodillen en jachtluipaarden, hoewel deze jachtluipaarden zich zelden laten zien.

 

Sri Lanka-Kandy-bloeiendeboom-uitzicht(13)

Me­nta­lit­eit­, g­ewo­ont­en ­en ­geb­rui­ken in Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend als de parel in de Indische oceaan. De Sri Lankanen zijn heel vriendelijk en ontzettend gastvrij. De nationale groet is Ayubowan: u plaatst de handpalmen tegen elkaar, uw vingers wijzen naar boven; deze groet vervangt de handdruk en u zegt Ayubowan. Wat betekent: ik wens u een lang en goed leven toe.

 

Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan--- zijn van groot belang. Afdingen is in Sri Lanka een tijdrovende bezigheid. De verkoper noemt de prijs; deze ligt veelal ver boven de werkelijke prijs. U doet een bod, lager dan wat u in gedachten heeft. U komt elkaar wel ergens in het midden tegen. U betaalt overigens toch meer dan de lokale bevolking, maar ach… u kunt het missen. Het is voor u een goede manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Veelal zal het bieden middels een rekenmachientje plaatsvinden, wel zo handig. Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Onderhandelt u ook (van te voren) als u bijvoorbeeld een ritje met een tuktuk (gemotoriseerd open wagentje) wilt maken. In warenhuizen en sommige winkels kunt u niet afdingen. Men geeft dat dan aan.

Sri Lanka-Kandy-123-44068245(13)

Geschiedenis van Sri Lanka

In de Middeleeuwen vestigden vele Tamils, afkomstig van het zuidelijk deel van India, zich vooral in het noorden van Sri Lanka. Met de komst van de Tamils ontstonden de eerste spanningen tussen de Tamils en de Singalezen.

 

In de 16e eeuw brak in Sri Lanka de periode aan van de kolonisatie met de komst van de Portugezen.

 

De VOC in Sri Lanka

In 1603 arriveerde de eerste Nederlandse expeditie op Sri Lanka. Zij werden hartelijk ontvangen door de koning van Kandy. Ook een volgende expeditie werd hartelijk ontvangen, de Singalezen zagen in de Nederlanders een mogelijkheid om van de Portugezen af te komen. De VOC was vooral geïnteresseerd in de handel van kaneel, Galle werd de belangrijkste vestgingsplaats van de VOC in Sri Lanka. De VOC werd heer en meester in Sri Lanka wat uiteindelijk leidde tot spanningen met de koning van Kandy. In de 18e eeuw arriveerden de Engelsen. De koning van Kandy sloot zich aan bij de Engelsen wat er uiteindelijk toe leidde dat in 1802 de laatste bezittingen van de VOC werden overgedragen aan de Engelsen.

 

Het conflict met de Tamils

De Tamils waren vooral woonachtig in het noorden en het oosten van Sri Lanka, het meer welvarende gedeelte van Sri Lanka ligt aan de west- en zuidkust waar vooral de Singalezen wonen. Veel handel werd bedreven door de Singalezen en na de installatie van een regering door de Singalezen voor geheel Ceylon nam de ontevredenheid bij de Tamils toe. Zij voelden zich steeds minder betrokken bij Sri Lanka en voelden zich ook achtergesteld. De Tamils richtten een beweging op om op politiek vlak autonomie te bewerkstelligen. Dit proces verliep zeer langzaam waardoor de militanten groepen binnen de Tamilbeweging steeds meer de overhand kregen. Dit leidde in 1983 tot een dieptepunt, 13 Singalese soldaten werden in een hinderlaag gelokt en gedood. Dit was het begin van de burgeroorlog in Sri Lanka.

 

In 1987 kwam het met behulp van India tot een staakt-het-vuren, maar de spanningen bleven. Het lukte India niet de Tamil Tijgers te ontwapenen. India lag in feite in een spagaat: het leger diende op te treden tegen haar eigen bevolking (de Tamils waren tenslotte Indiërs) en aan de andere kant was India geen voorstander van een autonome provincie voor de Tamils in Sri Lanka, want dat zou wel eens geleid kunnen hebben tot grote onrust in het landdeel Tamil in India. India trok zich daarom terug waarmee de burgeroorlog weer oplaaide. Ondanks deze burgeroorlog was Sri Lanka wel bereisbaar, echter het noorden en het oosten van het land konden niet worden bezocht.

 

In 2002 werd, met behulp van Noorwegen, een nieuw staakt-het-vuren overeengekomen. Dit leek stand te houden tot de moord op een politicus en een bomaanslag van de Tamil Tijgers in 2005. Het leger van Sri Lanka startte een offensief wat in 2009 leidde tot de inname van het Tamil-bolwerk Kilinochchi. In datzelfde jaar riep de Singaleze regering de overwinning uit en niet veel later verklaarden ook de Tamiltijgers dat de strijd verloren was. Dit betekende het definitieve einde van het conflict.

 

Het noorden en oosten van Sri Lanka zijn sindsdien ook volledig bereisbaar waardoor de reizigers nu ook kunnen genieten van de prachtige stranden in het oosten van het land.

 

DSC_0625_mxop3m(13)

De bevolking van Sri Lanka

In Sri Lanka wonen iets meer dan 22 miljoen inwoners.  Ongeveer tweederde deel van de inwoners is Singalees, een andere grote groep zijn de Tamils welke vooral in het oosten en het noorden van Sri Lanka wonen. Ook zijn er de 'Burgers' welke van gemengde Europese afkomst zijn en de Veddah, dit zijn de laatste afstammelingen van de oude volkeren in Sri Lanka.

 

In Sri Lanka wordt zowel door de Singalezen als de Tamils het kastenstelsel aangehangen, hoewel dat minder groot is als in India. Chauffeurs behoren vaak tot de lage kasten en stellen zich vaak nederig en verlegen op.

 

De bevolking is uitermate vriendelijk, men doet hun best om het u echt naar uw zin te maken tijdens uw reis in Sri Lanka.

 

Godsdiensten in Sri Lanka

Sri Lanka is het land waar verschillende geloven samen leven. De belangrijkste religie is het boeddhisme, welke het geloof is van de Singalezen, In heel Sri Lanka zijn dan ook tempels en Boeddhabeelden te zien. De Tamils zijn aanhanger van het hindoeïsme. Naast deze religies leven er ook christenen en moslims. Als u een tempel bezoekt dient u uw schoenen uit te trekken. De Singalezen offeren vaak; een bezoek aan een tempel is dan ook meer dan alleen het gebouw bekijken; u ziet en ontmoet er de plaatselijke bevolking.

 

Op de Malediven is de bevolking Islamitisch.

Monniken-1(4)

Taal in Sri Lanka

De officiële taal is Singalees. Het heeft een voor ons niet te ontcijferen schrift. Veelal worden verkeersaanduidingen, plaatsnamen en ook reclameborden zowel in het Singalees, het Tamil, de taal uit India, en het Engels weergegeven.

 

Op de Malediven is de officiële taal Divehi, maar in alle resorts wordt ook Engels gesproken.

 

Tijdsverschil met Sri Lanka

Als uitgangspunt nemen wij onze zomertijd (in de winter komt er een uur bij): 3,5 uur later.

 

Op de Malediven is het 3 uur later in onze zomertijd, in de winter bedraagt het tijdsverschil: 4 uur.

 

Paspoort en visum Sri Lanka

Voor uw verblijf in Sri Lanka heeft u een visum nodig. Deze dient u vooraf te regelen door online een ETA visum formulier in te vullen. Deze is 30 dagen geldig en de kosten hiervoor bedragen ongeveer € 30 per persoon. U kunt dit authorisatieformulier online invullen via de website: www.eta.gov.lk U hoeft hiervoor niet naar de ambassade. Binnen enkele dagen ontvangt u uw visum per email. 

 

Regel dit op tijd en hou rekening met sluitingsdagen van de ambassade. Vergeet uw visum vooral niet mee te nemen op reis. Deze dient u te laten zien op de luchthaven. Uw paspoort dient na terugkomst nog 6 maanden geldig te zijn.

 

Als u alleen op de Malediven verblijft dan krijgt u bij aankomst een 30 dagen  visum, uw paspoort dient nog wel 6 maanden na terugkomst geldig te zijn.

 

Sri Lanka-puur-natuur-bergen(13)

Geldzaken in Sri Lanka

De lokale munt is de Sri Lankaanse Rupee. 100 Rupees is ongeveer € 0,60 waard. U kunt overal in rupees betalen en veelal ook in Amerikaanse dollar. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken.

 

Pinnen: u kunt praktisch overal pinnen, op enkele afgelegen plekken na. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’). De buitenlandse valuta die hier door de banken geaccepteerd worden zijn de Amerikaanse dollar en de Euro.

 

De lokale munt op de Malediven is de Maldivian Rufiya. 100 Rufiyas is ongeveer € 5,- waard. U kunt bij de resorts zowel in de lokale munteenheid, US Dollars, Euro’s en met creditcard betalen. In de resorts is er geen pinautomaat aanwezig, maar bij aankomst op de luchthaven in Male en in het centrum van Male zijn er wel pinautomaten.

 

Voltage en stekkers in Sri Lanka

Het voltage is 230 volt. Veelal zult u met de driepootstekker uit de voeten kunnen. Bij de ANWB kunt u een wereldstekker kopen.

 

Bekijk een voorbeeld van een rondreis Sri Lanka of een bouwsteen Sri Lanka.

 

Maleisie-Belum-Temenggor_2_621373
Julie
Na mijn rondreis door Sri Lanka is mijn passie voor andere culturen, ongerepte natuur en authentieke plekjes ontstaan.
Sri-Lanka-Renee
Renée
Sri Lanka is een prachtige bestemming. Niet al te groot, maar heel divers. Benieuwd naar mijn verhalen?
Contact met Renée