Kandy

Kandy, het hart van Sri Lanka

Na Colombo is Kandy de grootste stad van Sri Lanka, maar in tegenstelling tot Colombo is Kandy zonder twijfel één van de gezelligste steden van Sri Lanka. Marktjes, eettentjes, tempels en het meer midden in de stad maken Kandy sfeervol. De belangrijkste en meest bekende bezienswaardigheid van de stad is de boeddhistische Tempel van de Tand. Kortom, Kandy is een leuke stad vol cultuur en daarom een perfecte verblijfsplek tijdens een rondreis over Sri Lanka.

 

 

Geschiedenis van Kandy

Ooit was Kandy de hoofdstad van het gelijknamig koninkrijk binnen Sri Lanka. In 1765 plunderde de VOC de stad en dwong de koning ertoe om een handelsverdrag te tekenen. De VOC was afhankelijk van de koning die een monopolie had op het verhandelen van kaneel. Naast kaneel handelde de VOC binnen Azië ook veel in olifanten die uit de regio van Kandy kwamen. In 1815 begon de Britse overheersing en viel het koninkrijk.

 

Kaart van Kandy

Als u naar de kaart van Kandy kijkt, valt het grote meer midden in de stad direct op. Aan de westkant van dit meer ligt het centrum, met onder andere de centrale markt en verschillende restaurantjes. Even verder naar het zuiden ligt het Royal Palace Park bijna aan het meer. Loopt u vanuit het centrum langs de noordkant van het meer, dan passeert u al snel het Royal Bath en de Tempel van Tand. Naast de tempel staat op het complex ook het voormalig koninklijk paleis. Nog verder naar het noorden ligt een groot bosgebied, het Udawatta Kele Forest. Een andere bekende plek voor de natuurliefhebber is de Royal Botanical Garden, op ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Hotels liggen overal verspreid door de stad. Maar aan de oostkant van het meer verblijft u net wat meer in de luwte van deze drukke maar gezellige stad. 

 

 

Weer in Kandy

Kandy, op zo’n 500 meter boven zeeniveau gelegen kent een warm klimaat. Het hele jaar door kan het er flink regenen, waardoor de luchtvochtigheid hoog is. Met tempraturen tegen de 30 graden aan voelt het dan ook warm aan. De minste regen valt er in de maanden januari tot en met maart en juni tot en met augustus. Toch schijnt de zon gemiddeld gezien het hele jaar door minimaal zo’n 6 uur per dag. Voor meer informatie over het klimaat in Sri Lanka verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.

Top 5 bezienswaardigheden in Kandy

In en rondom Kandy zijn er mooie bezienswaardigheden, denk aan de vele mooie tempels of een gezellige markt. Hieronder hebben wij een top 5 gemaakt om te zien in Kandy. 

 

1. Tempels van Kandy

In Kandy staan meerdere tempels. Zo is de belangrijkste boeddhistische tempel van Sri Lanka, de Tempel van de Tand, hier te vinden. Hier zou een hoektand van Boeddha liggen. De tand is volgens verhalen al sinds de 4e eeuw na Christus in bezit van Sri Lanka. Vroeger had degene die in bezit was van deze relikwie het recht om het land te regeren. Ook het paleis stond op het tempelterrein. Veel gebouwen die bewaard zijn gebleven van het paleiscomplex staan verspreid rond de tempel. Er zijn nog vier andere belangrijke tempels in Kandy. De stad wordt volgens het traditionele geloof beschermd door vier goden die in de tempels worden aanbeden.

 

    

 

2. Botanische tuin

De Royal Botanical Gardens, ook wel de botanische tuin van Penaderiya genoemd is een bezoek waard. De tuin is circa 60 hectare groot en perfect voor een rustige wandeling aan de rand van de drukke stad. Het park is goed onderhouden en bestaat uit wandelpaden, vijvers en vele soorten bloemen en bomen. Onder andere de reusachtige bamboestruiken zullen u verbazen. Naast de prachtige flora komt u met wat geluk ook aapjes tegen en hoog in de bomen ziet u vleermuizen hangen.

 

3. Centrale Markt

Midden in het centrum van Kandy ligt de centrale markt. Deze markt is grotendeels overdekt en richt zich vooral op de lokale bevolking. Er wordt werkelijk van alles verhandeld. Kleurrijk ogen de groentes en het tropische fruit. Bij de slagers hangt werkelijk elk deel van de dieren aan haken boven de kraampjes. Een ware zee van geuren prikkelt de neus wanneer u langs de kraampjes met specerijen loopt.

 

    

 

4. Musea in Kandy

Als u ergens in Sri Lanka een museum wilt bezoeken dan is Kandy daar een geschikte plek voor. Nabij het voormalig koninklijk paleis bevinden zich twee kleinere musea. Allereerst het Nationaal Museum van Kandy. Hier ligt een collectie van verschillende voorwerpen, van wapens tot sieraden veelal uit de 17e tot 19e eeuw. Ook ligt er een ondertekend verdrag uit 1815 waarin vermeld staat dat het koninkrijk Kandy overhandigd wordt aan het de Britten.

 

 

Daarnaast ligt er op hetzelfde terrein een ander museum, het Raja Tusker Museum. Dit museum staat in het teken van de beroemde olifant Raja. Raja heeft vele jaren tijdens het beroemde Esala Perahera Festival de tandrelikwie van Boeddha mogen dragen. Nu staat het dier, een ware held voor de locals, opgezet in dit kleine museum.

 

5. Esala Perehera Festival

Eens per jaar vindt het grootste religieuze festival van Sri Lanka plaats in Kandy. In juli en augustus reizen duizenden mensen naar Kandy vanwege het Esala Perahera-festival, ter ere van de tand van Boeddha. Tijdens een parade wordt de tandrelikwie gedurende het 10 dagen durende feest door de stad vervoerd. Muzikanten, dansers en olifanten vullen de straten, een kleurrijk festijn.

Leuk om te doen in Kandy

Eén van de mooiste treinreizen ter wereld maken of lekker koken bij de lokale bevolking? Lees hieronder onze aanbevelingen om te doen tijdens een verblijf in Kandy. 

 

1. Maak een treinreis

De trein; als u er niet mee gekomen bent, dan reist u vast met de trein verder naar uw volgende bestemming. De treinreis richting Ella is één van de mooiste ter wereld. U kunt via een 7 uur durende rit naar Ella reizen, maar eventueel ook halverwege bij Nuwara Eliya uitstappen en daar overnachten. Vanuit de trein kijkt u over de theevelden en de begroeide bergtoppen. Bewoners die in kleine hutjes langs het spoor wonen zullen enthousiast zwaaien.

 

    

 

2. Knuckles Mountains

Het is een waar genot om een dagtrip te maken naar één van de meest mystieke plekken van centraal Sri Lanka: Knuckles Mountains. Het gebied staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met haar tientallen bergtoppen die door de mist tot boven de wolken reiken en de enorme biodiversiteit is het een waar paradijs voor de natuurliefhebber. Met een gids maakt u hier prachtige wandelingen. Watervallen, apen, vele soorten vogels; geniet van de flora en fauna. De perfecte plek om aan het rumoerige Kandy te ontsnappen en tot rust te komen tijdens je Sri Lanka vakantie

 

3. Koken met een lokale familie

Fan van de heerlijke curries uit de Sri Lankaanse keuken? Ga dan voor de excursie koken met een lokale familie en maak de lekkerste gerechten zelf bij een lokale dame thuis. Eerst naar de markt om de ingrediënten te kopen. U leert van alles over de verschillende soorten kruiden en specerijen. Vervolgens gaat u samen met de familie koken en natuurlijk proeven!

Hotels in Kandy

Onze top 3 hotels in Kandy hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in Kandy bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Kandy voor het complete aanbod.

Amaya Hills

Amaya Hills

Kandyan Homestay

Kandyan Homestay

Suisse Hotel

Suisse Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Kandy
Sri Lanka-treinreis-Kandy-Nuwara-Eliya
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Sri Lanka in twee weken

Beste reisperiode in onze zomer

 

Galle - Hollandse roots - Yala National Park - safari - Ella - Adam's Peak - Kandy - Tempel van de Tand - Culturele Driehoek - Passikudah - strand - Anuradhapura - Negombo

Sri-Lanka-Kandy-Lokale-Bevolking
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Gastvrij Sri Lanka

Beste reisperiode in onze winter

 

Waikkal - strand - Culturele Driehoek, tempels - Kandy - treinreis - Nuwara Eliya - theevelden - Haputale - Yala - olifanten - Sinharaja -  Galle - vestingsstad - Bentota - zandstrand

 

Sri-Lanka-Anuradhapura-Dagoda_1_375181
Voorbeeldreis Sri Lanka

Bouwsteen Sri Lanka: De koningssteden van Sri Lanka

De culturele driehoek en Kandy

 

Vanuit Waikkal of Negombo reist u naar de culturele driehoek: Anuradhapura en Habarana, koningssteden, olifanten, Sigiriya Leeuwenrots - naar de stad Kandy, Tempel van de Tand.