Sri Lanka staat bekend om haar rijke keuken en geurige kruiden. Tijdens onze rondreis door Sri Lanka voor Van Verre stond een kookworkshop met een local op het programma. Dit werd één van de hoogtepunten van onze reis. Van de drukte van de lokale markt tot het bereiden van een 7-tal authentieke gerechten. In dit blogartikel neem ik je graag mee op deze culinaire reis.
Een warm welkom op de lokale markt
Onze dag start op de lokale markt waar we een vrouw ontmoeten, een vriendelijke, kleine vrouw met een grote glimlach. Met kleurrijke boodschappentassen om haar schouders legt ze ons uit welke ingrediënten we allemaal nodig hebben voor onze kookworkshop.
De juiste rijst kiezen
Onze eerste stop is bij een kraam vol verschillende soorten rijst. Wist je dat er zoveel varianten zijn? Ze legt geduldig de verschillen uit, van de textuur tot de smaak. Het is interessant om te horen hoeveel aandacht er wordt besteed aan zoiets eenvoudigs als rijst.
Een wereld van kruiden
De kruidenkraam is een explosie van geuren en kleuren. Van kaneelstokjes tot felgele kurkuma en de lokale vrouw laat ons ruiken en proeven. Ze benadrukt ook nog eens hoe belangrijk kurkuma is in de Sri Lankaanse keuken.


Kokosnoten en fruit
Dan is het tijd om groenten, kokosnoten en fruit in te slaan. Het kiezen van de juiste kokosnoot blijkt nog een opgave. Door te schudden moet je inschatten hoeveel kokoswater erin zit. Je wilt natuurlijk wel de kokosnoot kopen waar het meeste kokoswater in zit. Iets waar ik duidelijk nog niet zo goed in ben, maar mijn collega Rowan daarentegen kiest meteen de juiste. Bij de fruitafdeling mogen we proeven van de mango’s, bananen en ananassen, die natuurlijk ook meegaan naar huis.
Koken bij de locals thuis
Als we alle ingrediënten hebben ingeslagen, rijden in 45 minuten naar het huis van onze lokale gids. Wat een prachtige plek! Meerdere vrouwen uit de buurt staan al voor ons klaar om samen aan het werk te gaan. Tijdens de kookworkshop zullen we een traditioneel rijstbuffet, compleet met gerechten zoals kipcurry, mango chutney, dahl en pappadums, klaar gaan maken.
We krijgen een mooi schort om en dan is het tijd om de handen uit mouwen te steken. De keuken is een georganiseerde chaos. Overal is er iets te doen: groente snijden, kip garen in een keramieken pot, kokosnoten openhakken en daarna raspen met een speciale rasp en papadums frituren. “Come, come and chop, chop,” roept ze terwijl we van het ene “station” naar het andere “station” lopen. Het gaat snel, maar het is ontzettend leuk en leerzaam.


Een feestmaal op tafel
Na anderhalf uur koken staat de tafel vol met gerechten. Het resultaat? Misschien zijn we bevooroordeeld, maar dit is zonder twijfel het lekkerste eten dat we tot nu toe hebben gegeten! De vrouwen zijn enorm gastvrij en het is te merken dat ze blij zijn met onze aanwezigheid.
Ze wonen allemaal in de omgeving en onze lokale gids leert ze ook nog eens Engels bij. Dat spreken ze inmiddels al een aardig woordje. Je merkt dat het een hele hechte community is die voor elkaar klaarstaat wanneer dat nodig is.


Een glimp van het lokale leven
Na de lunch stappen we in een tuktuk voor een korte tour door de buurt. We bezoeken huizen waar ambachten worden uitgevoerd. Bij de eerste stop zien we hoe een vrouw in 9 uur tijd 20.000 wierookstokjes maakt. Het is ongelooflijk om haar nauwkeurige en snelle werkwijze te zien.
Bij een andere woning krijgen we een demonstratie van hoe de schil van een kokosnoot wordt omgetoverd tot lepels. Elke lepel is uniek en het proces vergt veel precisie.
Onze laatste stop is bij een bakkerij. Precies om 14:00 uur komt een nieuwe lading brood uit de oven. Het is er heet en zwaar werk; een magere man van ongeveer 70 jaar werkt hier dag in dag uit 9 uur lang. Zijn toewijding raakt ons. We geven hem een goede fooi, en de tranen in zijn ogen zeggen meer dan woorden kunnen. Het zijn toch wel dit soort momenten tijdens een reis die je bijblijven.
Hierna wacht ons nog een verrassing: een theeproeverij. Ze hebben speciaal voor ons een tea party georganiseerd met een zelfgebakken cake. Wat een gastvrijheid!


Wil jij ook deze leuke kookworkshop toevoegen aan jouw vakantie in Sri Lanka? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.