Galle

De koloniale vestigingsstad Galle

Galle is een vestingstad met prachtige architectuur en veel kunstnijverheid, die zo’n 90.000 inwoners telt. De bevolking is grotendeels islamitisch, afstammelingen van Arabische immigranten uit de 10e tot 14e eeuw. De oude binnenstad van Galle wordt omringd door een spectaculair fort. Een wandeling over de bastions en de vestingmuren biedt u een waanzinnig uitzicht over de oceaan en voert u tegelijkertijd terug naar de koloniale tijd. Terwijl u door de kleine straatjes van het historisch centrum dwaalt tijdens uw rondreis Sri Lanka, tonen straatnamen en gebouwen u het Hollandse verleden van deze gezellige en bijzondere stad.

 

 

Geschiedenis van Galle

Galle wordt voor het eerst vermeld op landkaarten uit de jaren 125-150 na Christus. Van die tijd is niet veel bekend. Pas in 1505 toen de Portugezen Galle veroverden, kreeg het stadje echt een rol van betekenis. Na aanvallen van de Singalezen bouwden de Portugezen in 1588 een klein fort, gemaakt van modder en palmbomen. Toen in 1640 Nederlandse troepen Galle veroverden, werd in de jaren daaropvolgend het fort gebouwd zoals wij dat nu min of meer kennen. Veel kooplieden en soldaten verbleven hier tijdens de Nederlandse overheersing. De nederzetting was voor de VOC een belangrijke handelsstad waar schepen van over de hele wereld kwamen. In 1796 werd Galle veroverd door de Engelsen. Zij maakten Colombo tot hoofdstad, waarna Galle halverwege de 19e eeuw minder belangrijk werd. Uiteindelijk werd Galle, net voor de 21e eeuw aangewezen als Unesco werelderfgoed. In 2004, verwoeste een immense tsunami grote delen van Sri Lanka. Zo ook rondom Galle waar veel slachtoffers vielen. Het fort, gebouwd door de Nederlanders hield echter goed stand en redde zo vele levens en gebouwen.

 

Kaart van Galle

Het historisch centrum is de reden voor een bezoek aan Galle. Aan de noordkant van het oude stadsdeel vindt u de poort van de vesting. Eenmaal binnen verkent u de kleine straatjes gemakkelijk te voet. Koloniaal verleden is overal te zien, maar op verschillende plekken vindt u ook restaurantjes, winkeltjes en kleinschalige hotels. Het is dan ook erg sfeervol om in het oude centrum te overnachten. Voor een wandeling over de muren van het fort kunt u het beste aan de westkant zijn. Bent u op zoek naar een mooi strand? Dan is het nabijgelegen Unawatuna de beste plek. Voor meer informatie over het klimaat in Sri Lanka verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.

 

 

Weer in Galle

De temperatuur in Galle schommelt tussen de 28 graden en 30 graden. De luchtvochtigheid in het tropische klimaat is hoog. De zuidwestmoesson heerst hier van half mei tot eind september en zorgt zo nu en dan voor flinke buien. Maar ook tijdens deze periode schijnt de zon vaak en is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Galle.

Top 5 bezienswaardigheden in Galle

De historische stad Galle in Sri Lanka staat bekend om haar oude gebouwen en het koloniale verleden. Hieronder vindt u een top 5 om te bekijken tijdens een bezoek aan Galle. 

 

1. Vesting

De vesting zelf is de meest unieke bezienswaardigheid met immens brede muren die afgelopen eeuwen vele vijanden tegenhielden. Niet alleen tijdens oorlogen maar ook het natuurgeweld zoals de tsunami in 2004. Geniet van het prachtige uitzicht aan de ene kant op het oude centrum en aan de andere kant over de oceaan. U kunt de vesting het beste bekijken door de muren en bastions te beklimmen en het fort van hogerop te bekijken.

 

 

2. Hollandse Kerk

De Hollandse Kerk, ook wel de Groote Kerk genoemd bevindt zich in Church Street, in het centrum van het fort. De kerk is in 1755 in barokstijl gebouwd maar het interieur is vrij sober. Het gebouw is een zogenoemde kruiskerk. Het orgel uit 1760 is nog steeds aanwezig. Aan het begin van de 21e eeuw is de kerk volledig gerestaureerd.

 

    

 

3. Meer koloniaal verleden

In het oude centrum vindt u veel meer terug uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Veel straatnamen (zoals Vanderspaar en Vanderstraten) tonen het Hollandse verleden van de stad. Maar ook gebouwen als het oude Nederlandse ziekenhuis (gelegen aan Hospital Road), het Nationaal Maritiem museum (Queens Street) en de All Saints’ Church zijn de moeite waard om te bekijken. 

 

4. Vuurtoren van Galle

Deze 26,5 meter hoge vuurtoren van Galle mag u niet missen. Het is een prachtig gebouw dat in 1939 op de huidige plaats gezet is. De vuurtoren staat bovenop het Point Utrecht Bastion.

 

    

 

5. Tsunami Museum van Galle

Bent u wat langer in Galle, breng dan ook een bezoek aan het Tsunami educatiecentrum en museum op ongeveer 25 kilometer buiten de stad. Een museum dat u aangrijpt wanneer u alle foto’s ziet en verhalen hoort. U kunt dit museum ook bezoeken onderweg naar uw volgende verblijfplaats.

Leuk om te doen in Galle

Ontdek de gezellige sferen van Galle tijdens een bezoek aan de markt en proef verse vis. Wij hebben een top 3 gemaakt om te doen in Galle, deze leest u hieronder. 

 

1. Uit eten in Galle

In het fort zijn verschillende restaurantjes te vinden. Hoewel Sri Lanka niet echt een cultuur heeft waar veel buitenshuis wordt gegeten is dat in Galle heel anders. Sommige restaurantjes zijn gelegen op dakterrassen van gebouwen, waardoor er een gezellige sfeer heerst en u tijdens zonsondergang de kleine straatjes inkijkt. Voor verse vis of smaakvolle curry’s is dit de juiste plek.

 

2. Markten van Galle

Naast de restaurants is een bezoek aan een markt de moeite waard. De fruitmarkt, vismarkt en groene markt van Galle laten u smullen. Zoveel kleuren fruit en groentes, waarvan u sommige misschien nooit eerder gezien heeft. Maar ook de verse vis welke diezelfde ochtend gevangen is, wordt hier aan de kust verkocht. Bent u gek op koken en houdt u van het eten van Sri Lanka en haar smaken? Dan is dit de plek om kruiden in te slaan voor thuis.

 

    

 

3. Stranden rondom Galle

Galle is een ideale plek om cultuur met zee en strand te combineren tijdens uw vakantie in Sri Lanka. Het fort zelf heeft een eigen strandje, genaamd Galle Fort Beach. Het is lekker om hier even uit te rusten tijdens uw wandeling maar u gaat er niet snel zonnen. Daarvoor kunt u beter met uw chauffeur of een tuk tuk naar het nabij gelegen Unawatuna gaan. Hier is het idyllische verstopte en kleine Jungle Beach, waar u heerlijk kunt ontspannen en zwemmen. Het zand is fijn en er zijn meestal weinig golven. Even verderop heeft u ook een meer uitgestrekt strand, genaamd Unawatuna Beach. Dit populaire strand heeft fijn zand en het is er gezellig met cafeetjes en restaurantjes.

 

Hotels in Galle

Onze top 3 hotels in Galle hebben wij voor u op een rij gezet. Wij bieden kleinschalige, comfortabele hotels aan tot verborgen parels én stijlvol ingerichte. Wilt u liever een ander hotel in Galle bezoeken? Bekijk ons hotelaanbod Galle voor het complete aanbod.

Fort Bliss

Fort Bliss

Lady Hill Hotel

Lady Hill Hotel

Tamarind Hill Hotel

Tamarind Hill Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Galle
Sri-Lanka-Kandy-Lokale-Bevolking
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Gastvrij Sri Lanka

Beste reisperiode in onze winter

 

Waikkal - strand - Culturele Driehoek, tempels - Kandy - treinreis - Nuwara Eliya - theevelden - Haputale - Yala - olifanten - Sinharaja -  Galle - vestingsstad - Bentota - zandstrand

 

malediven-eiland vanaf zee
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka en de Malediven

Reisperiode: ideale reis voor het hele jaar.

 

Negombo - fietsen - Culturele Driehoek, Leeuwenrots - Kandy - kookcursus - Haputale - theevelden - Yala - jeepsafari - Galle - Koloniaal verleden - Malediven - witte zandstranden

 

Sri-Lanka-YalaNP-luipaard 123-40595134_l
Voorbeeldreis Sri Lanka

Bouwsteen Sri Lanka: Wildlife Sri Lanka

Nationale parken in het zuiden van Sri Lanka

 

Op safari in Yala National Park, vele wilde diersoorten - Udawalawe National Park, olifantenweeshuis - Sinharaja Rainforest, laatste stukje tropisch regenwoud.