Bouwsteen Brits verleden en spectaculaire treintocht

De trein mindert vaart bij de enorme brug over de Goitek-kloof, spannend. Stapvoets schuifelt hij de overspanning op. Het hoogtepunt van de bijna 5 uur durende treintocht door het landelijke gebied ten oosten van Mandalay en Pyin Oo Lwin.

Ook het bezoek aan het redelijk koele Pyin Oo Lwin, het vroegere Maymyo is interessant, met name vanwege het Britse koloniale verleden. In Mandalay bezoekt u, buiten de stad zelf, de koningssteden rondom. Een rijke reis

Inclusief dagtocht Mandalay
Reis met de trein
Bezoek lokale dorpen
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.

Reis van dag tot dag: Brits verleden en treintocht

Dag 1           Mandalay

Dag 2           Mandalay

Dag 3           Mandalay

Dag 4           Pyin Oo Lwin

 

Dag 5           Hsipaw      

Dag 6           Hsipaw

Dag 7           Mandalay

Dag 8           Mandalay

100% maat werk

Dag 1 Mandalay

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder. De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum. Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders). We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief privé-transfer.

Dag 2 Mandalay

DSC03527(8) Myanmar-Mandalay-Inwa(8)

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan. Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter. Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

Opmerking: er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen).

Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht; het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode: in honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.
 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur en privé-boot.

 

Dag 3 Mandalay

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 4 Mandalay - Pyin Oo Lwin

DSC03365(8) Myanmar 2012 968(8) 11498925464_1cce3e58a0_k[1](8)

Dagtocht, onderweg naar en in Pyin Oo Lwin. U rijdt in ongeveer 1½ uur (ruim 40 kilometer) van Mandalay naar Pyin Oo Lwin. Het eerste deel is vlak, er wordt onder andere rijst verbouwd. Daarna de hoge bergen in, vanaf de bergpassen heeft u mooi uitzicht. In Pyin Oo Lwin aangekomen gaat u het stadje bekijken, zie hieronder de bezienswaardigheden.

 

Informatie Pyin Oo Lwin:

Pyin Oo Lwin (voorheen Maymyo geheten) is een voormalig Brits hillstation, genaamd naar de Britse kolonel May. De Engelsen kwamen hier graag vanwege het aangename klimaat, 1000 meter boven de zeespiegel. Er zijn nog vrij veel Engels-koloniale huizen. Kolonel May heeft het initiatief genomen tot de aanleg van de prachtige botanische tuinen, zeker een bezoek waard. Typerend voor deze stad zijn de vrolijk beschilderde koetsjes, zeer fotogeniek. Ze worden voor passagiers gebruikt, maar ook volgestouwd met koopwaar van de markt (dwaalt u daar rond, genieten). Bijzonder is de prachtige, uitgestrekte botanische tuin, heerlijk om hier een wandeling te maken. Interessante bezienswaardigheden verder zijn de Purcell-toren (een geschenk van koningin Victoria toentertijd) en de mooie Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Vanaf de achthoekige Naungkangyi-pagode heeft u een mooi uitzicht over het stadje. U kunt ter plekke fietsen huren.

 

Overnachting in Pyin Oo Lwin.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 5 Pyin Oo Lwin - Hsipaw

DSC_0990(13)

Een mooie reisdag, gedeeltelijk met de trein. U wordt naar het treinstation gebracht voor een treinrit van 2,5 a 3 uur met een lokale trein. Uw chauffeur koopt voor u de kaartjes. U heeft geluk als de trein stipt op tijd vertrekt. Verwacht absoluut geen luxe, maar u heeft in ieder geval redelijke zitplaatsen. Airconditioning is er niet en is ook niet nodig: er is geen glas in de ramen (de takken zwiepen tegen je gezicht als je niet uitkijkt, maar u heeft geen last van vieze ruiten, u kunt vanuit de trein mooie foto's maken). Reinheid kunt u wel vergeten, ga dan ook als het kan van te voren naar het toilet. Wel is het een hele ervaring.

 

Het landschap is heuvelachtig. Na ongeveer 2 uur wordt iedereen weer wat actiever, want de trein nadert de Goitek-brugt. Deze overspanning stamt uit het begin van de vorige eeuw, een waar kunstwerk! Vóór de trein bij de brug komt slingert hij zigzaggend naar beneden: dan ziet u de enorme brug aan de ene kant en dan rent u weer naar het andere raam. Aangekomen bij de kloof gaat de trein stapvoets de brug op: spectaculair! De enorme diepte maakt wel even indruk. Daarna nog ongeveer een half uur en dan komt u aan in het dorp Naung Pain. Uw chauffeur staat u daar op te wachten (het is de eerste halte na de kloof, u kunt geen bord zien met de naam er op, het stationnetje is nauwelijks als zodanig herkenbaar, maar u zult de chauffeur zeker zien, er uit dus). Naar Hsipaw rijdt u in ongeveer 1 uur.

 

Informatie Hsipaw:

Hsipaw is een plattelandsstadje, gelegen in een mooi berglandschap. Een verblijf in Hsipaw is niet zozeer bijzonder vanwege het plaatsje zelf, maar vanwege de prachtige wandelingen in de wijde omgeving. Hsipaw wordt overigens uitgesproken als: Tiboh (even oefenen).

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt, privé- auto/busje met chauffeur en treinrit.

 

Dag 6 Hsipaw

Myanmar-Hsipaw-trek(8) DSC_1189(8)

Dagtocht: Genieten vandaag van het mooie gebied. U gaat met een lokale gids (die alle plekjes op zijn duimpje kent) een wandeling maken vanaf uw hotel, na een kwartier bent u al in het prachtige buitengebied. U wandelt grotendeels over een buffelpad (gebruikt door buffels en boeren), dat zich tussen de landerijen doorslingert. Het is fantastisch om in alle rust in het boerenland tussen de gewassen door te lopen.

U ziet rijstvelden, groentetuinen, maar ook hier en daar papaya, ananas, sinaasappelen... noem maar op. Het is een glooiend landschap, makkelijk dus, voor in principe een ieder met een normale gezondheid prima te doen.

 

U komt door Tai-dorpjes, waar men in eenvoudige houten huizen leeft (geen klederdracht). Neemt u een kijkje bij kleine huisindustrieën: weven, bamboevlechten, sigaren rollen (die beroemde knotsen, 'Cheroots'). De paadjes van soms niet meer dan een meter breed kronkelen tussen de erven door. De leukste ontmoetingen, als u zich daarvoor openstelt, zijn uw deel. Na enkele uren komt u bij het lokale restaurant... nou ja... een afdakje bij een boerenplaats, waar men wat bijverdient met typische streekmaaltijden. Gewoon aan een plastic tafeltje, hoe simpel kan het leven zijn. Daarna wandelt u naar de rivier. U gaat een boottocht maken over de Dotthawaddy-rivier, het eindpunt is een Shan-dorp. Daar kunt u rondwandelen. Maar bent u nog fit genoeg, dan gaat u de berg op naar een 150-jaar oud klooster. Wel zo'n drie kwartier omhoog. Maar troost u: naar beneden gaat sneller.

Vervolgens weer de boot in en in ongeveer een half uur komt u bij Hsipaw aan.

 

Overnachting in Hsipaw.

Inclusief ontbijt, lunch, gids, boottocht en wandeling.

Dag 7 Hsipaw - Mandalay

Een mooie route van ongeveer 6 uur naar Mandalay. U rijdt via Kyauk Me en Naung Pain naar Pyin Oo Lwin, reistijd ruim 3,5 uur naar Pyin Oo Lwin. Hier is gelegenheid om even de benen te strekken en te lunchen. Daarna in zo'n 1,5 uur naar 'beneden', naar Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Mandalay

Na het ontbijt, einde van het arrangement.

Inclusief ontbijt

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën