Informatie Japan

Het is belangrijk om je reis door Japan goed voor te bereiden. Doordat Japan zich uitstrekt van noord naar zuid, kent het land verschillende klimaatzones; van het koele Hokkaido in het noorden tot het subtropische Okinawa in het zuiden. De meest gebruikelijke manier om door Japan te reizen is met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Japan is zeer efficiënt en ook de kleinere plaatsen zijn met het openbaar vervoer te bereiken. De informatie over Japan hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.

Klimaat Japan

Klimaat Japan

Steden en plaatsen in Japan

Steden en plaatsen in Japan

Vervoer in Japan

Vervoer in Japan

Hotels Japan

Excursies Japan

De natuur van Japan

De kersenbloesem spreekt het meest tot de verbeelding. In het voorjaar (eind maart en begin april) staan de kersenbomen in bloei. Dit is de mooiste periode om naar Japan te reizen (en ook de populairste). Ook de herfst is mooi, omdat de bomen dan hun herfstkleuren krijgen. Naast cultuur heeft Japan ook qua natuurschoon veel te bieden. De Japanse Alpen, op het hoofdeiland, is een prachtig gebied. Bossen en dorpjes wisselen elkaar af. Het noordelijke eiland Hokkaido biedt ongerepte natuurlijke landschappen met meren en vulkanen. Verspreid door het land zijn vele onsen (warmwaterbronnen) te vinden. Ook in de grote steden is groen te vinden, er zijn parken en natuurlijk de beroemde Japanse tuinen waar je even kunt ontsnappen aan de drukte.

 

De cultuur van Japan

Japan is eeuwenlang een gesloten land geweest en is in die tijd nauwelijks beïnvloed door andere culturen. Het land heeft daardoor een heel eigen cultuur ontwikkeld. Het is goed mogelijk dat je bij aankomst in Japan wordt overrompeld door deze vreemde cultuur. Alles in het land is zó anders dan wij in het westen zijn gewend; de taal, het schrift en de gewoonten en gebruiken, maar ook het feit dat Japan in bepaalde opzichten nóg moderner is dan het westen. Tradities zijn in Japan diep geworteld en dit is nog goed zichtbaar tijdens de verschillende festivals die door het hele land worden gehouden. Japanners zijn ook heel goed in het aanpassen van buitenlandse invloeden aan hun eigen cultuur. Een voorbeeld hiervan zijn de buitenlandse invloeden op het eten. Diverse gerechten zijn overgenomen van andere culturen en aangepast aan de Japanse smaak.

c9b479f4-bdf0-4b4d-b252-6a8b9b7269f6 Moeder en dochter-f43ec16a_4_324078

Kennis maken met de mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Japan

Japan is een land van regels en met de vele gewoonten en gebruiken zijn wij niet bekend. Wees echter niet bang om iets fout te doen, Japanners zijn zich ervan bewust dat je als buitenstaander niet gewend bent aan de meeste omgangsvormen en zij zullen dan ook niet verwachten dat je je aan alle gedragsregels houdt. Meer informatie met tips en adviezen ontvang je van ons na boeking van de reis.

Japanners zijn heel beleefd; men houdt rekening met elkaar en wacht netjes op zijn of haar beurt. Alles is in Japan zeer efficiënt georganiseerd en Japanners zijn dan ook altijd op tijd (of liever iets te vroeg). Japanners zijn heel ingetogen in vergelijking met westerlingen. Ze zullen boosheid en hun ergernis niet tonen. Agressie zien zij als een zwakte.

 

Genieten van het eten in Japan

De Japanse keuken is zeer veelzijdig en verfijnd. Zelfs aan de meest eenvoudige gerechten besteden Japanners de tijd en worden met liefde bereid. Iedereen is tegenwoordig bekend met sushi, maar er is zoveel meer dan dat; denk eens aan de vele soorten noedelgerechten, streetfood-gerechten als yakitori (kipspiesjes), okonomiyaki (soort hartige pannenkoek) en takoyaki (deegballetjes met oktopus), maar ook een de zeer verfijnde kaiseki-keuken waar je honderden euro’s betaald voor een meergangendiner.

De Japanse keuken heeft ook veel gerechten die zijn overgenomen uit andere culturen. Deze gerechten zijn vervolgens aangepast naar de Japanse smaak. Dit maakt de gerechten toch weer heel Japans. Populair gerechten onder de Japanners zijn bijvoorbeeld ‘ramen’ (noedelsoep), ‘kare raisu’(curry met rijst) en ‘omusaisu’ (omelet met rijst).

 

In lang niet alle restaurants zijn Engelstalige menu’s beschikbaar. Gelukkig worden bij veel restaurants de gerechten uitgestald in de etalage. Zo kun je toch makkelijk bestellen. Je krijgt in restaurants vaak een glas water aangeboden (soms groene thee). Voel je niet verplicht om extra drinken te bestellen, dit wordt niet van je verwacht.

 

Japan is een zeer schoon land en je kunt overal veilig eten. Rauwe vis kun je prima eten, je hoeft niet bang om ziek te worden. Ook worden er gerechten met rauwe (salmonellavrije) eieren aangeboden.

Japan-Sushi Japan-Kyoto-eten-daee1e52_1_321462 Japan-Takayama-Sake

De geschiedenis van Japan

De oorspronkelijke bewoners van Japan komen vanuit verschillende Aziatische gebieden. Volgens Japanse legenden is Japan in de 7e eeuw voor Christus gesticht. Eeuwen lang is Japan beïnvloed door China en Korea, in de 4e tot de 6e eeuw werd het boeddhisme geïntroduceerd en werd het Chinese schrift overgenomen. De Chinese invloed bereikte een hoogtepunt in de tijd dat Nara de hoofdstad van het land was, tussen 710 en 794. In de Naraperiode kreeg het boeddhisme steeds meer aanhangers.

Tijdens de Heianperiode werd de hoofdstad verplaatst naar Kyoto (794-1185), om zo de invloed van de boeddhistische geestelijken te verminderen. In deze periode ontstond een zeer verfijnde hofcultuur en werd de invloed van China steeds minder. De keizer stond aan het hoofd, maar de politiek werd voornamelijk bedreven door de adel.

Van de 12e tot de 16e eeuw werd het land bestuurd door de samoerai en ontstond er een militair bestuur. De militaire leider was de shogun, een titel die werd overgedragen aan de erfgenamen. De keizer verloor steeds meer macht en deze periode werd gedomineerd door oorlogen. Er was continu een machtsstrijd gaande tussen de heersers (daimyo) van de verschillende gebieden waar het land uit bestond. Het lukte Toyoyomi Hideyoshi in 1590 om het hele land weer onder een centraal bestuur te krijgen.

 

In 1543 arriveerden de Portugezen als eerste Europeanen in Japan. De handelaren werden al snel gevolgd door missionarissen, maar het christendom werd al snel verboden. In 1600 werd Toyotomi Hideyoshi verslagen door Tokugawa Ieyasu, die de hoofdstad verplaatste naar Edo (het huidige Tokyo). De Tokugawa-familie voerde een strikt beleid en stelden strenge regels in die het leven van alle Japanners beïnvloedde. In deze periode werden de grenzen gesloten en mochten alleen de Nederlanders, Chinezen en Koreanen nog  handel drijven met Japan. Dit was een periode met weinig oorlogen en langzaamaan veranderde het land in een geldeconomie, waardoor kooplieden meer macht kregen.

Rond 1800 kreeg de Tokugawa-familie het moeilijk door corruptie en opstanden. In 1853 arriveerde de Amerikaanse commodore Matthew Perry in Japan en eiste dat Japan de grenzen open stelde. In 1868 werd het shogunaat afgeschaft en werd het keizerlijk gezag hersteld. Dit staat bekend als de Meijirestauratie. Het keizerlijk hof werd verplaatst naar Edo, dat de nieuwe naam Tokyo kreeg. Westerse technologieën werden overgenomen om zo weerstand te bieden aan het westen. Japan werd zo snel mogelijk militair en economisch ontwikkeld en gemoderniseerd. Japan groeide in rap tempo uit tot een wereldmacht en de nieuwe ambities leidde tot verschillende oorlogen, met onder andere China en Rusland.

 

In 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. De spanningen liepen verder op toen de Verenigde Staten de export van o.a. brandstof stop zette. In 1941 besloot Japan Pearl Harbour te bombarderen. Vervolgens veroverden de Japanners verschillende landen in Zuidoost-Azië. Vanaf 1944 heroverde de Verenigde Staten langzaamaan de bezette gebieden. De oorlog eindigde nadat de Verenigde Staten atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gooiden op 6 en 9 augustus 1945. Op 10 augustus deed Japan een verzoek tot overgave.

Na de oorlog werd de welvaart al snel weer hersteld. De economie groeide enorm tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw. In de decennia na de oorlog is Japan uitgegroeid tot een modern en welvarend land.

trouwceremonie (9)

De Japanners

Japan bestond oorspronkelijk uit de eilanden Honshu (het hoofdeiland), Shikoku en Kyushu (en vele kleine eilandjes). Het noordelijke Hokkaido en het zuidelijke Okinawa waren tot de 19e eeuw geen onderdeel van Japan. Op Hokkaido leefden de Ainu. Tegenwoordig leven er nog ongeveer 25.000 Ainu, maar er is weinig overgebleven van hun cultuur. Wat nu Okinawa is was vroeger het Ryukyu-koninkrijk . Dit was een onafhankelijk koninkrijk en Okinawa heeft dan ook een heel eigen cultuur. De eilanden dreven veel handel met China, Korea en Japan en al deze landen hebben dit eilandenrijk beïnvloed.

 

Tegenwoordig wonen er ruim 127 miljoen mensen in Japan, die voor het overgrote deel in de grote steden wonen. In Japan wonen nauwelijks immigranten, die maken maar ongeveer 1% uit van de bevolking en bestaan voornamelijk uit Koreanen.

De vergrijzing is een groot probleem in Japan. Door de goede gezondheidszorg worden de Japanners steeds ouder. Daarnaast worden er ook steeds minder kinderen geboren, omdat veel vrouwen werken en geen tijd hebben voor een gezin.

 

Godsdienst in Japan

Japan kent twee belangrijke godsdiensten, namelijk shinto en boeddhisme. Shinto is de oudste godsdienst en bestaat al zo lang als de Japanse cultuur. Het betekent letterlijk ‘Weg der goden’. Deze goden of natuurgeesten worden vaak verbonden aan natuurverschijnselen, zoals bergen of rivieren, of concepten, zoals vruchtbaarheid. Volgens het shintoïsme is er geen absoluut goed en kwaad, slechte dingen worden veroorzaakt door de goden (kami). Rituelen zijn er dan ook op gericht om slechte geesten af te weren. Door het hele land zie je shinto-heiligdommen waar de kami wonen en worden vereerd.

 

Het boeddhisme is in de 6e eeuw in Japan geïntroduceerd. Het boeddhisme werd in het begin vooral door de adel beleden, maar al snel werden shinto en het boeddhisme naast elkaar gebruikt. De twee geloven vullen elkaar op sommige vlakken zelfs aan.

Het geloof speelt tegenwoordig geen grote rol meer in het dagelijks leven, maar vooral bij belangrijke gebeurtenissen zoals bruiloften, geboortes en begrafenissen. Tijdens nieuwjaar bezoeken ook veel mensen tempels en heiligdommen en gedurende het jaar (maar vooral in de zomer)  vinden vele festivals (matsuri) plaats die een religieuze achtergrond hebben.

 

Het christendom is door de Portugezen naar Japan gebracht, maar hier is in het verleden veel verzet tegen geweest. Hierdoor is het christendom nauwelijks van de grond gekomen en zijn er maar weinig Japanners christen. Wel zijn christelijke bruiloften tegenwoordig in trek bij jonge (niet-christelijke) Japanners.

Godsdienst-in-Japan-in-Koyasan

De taal in Japan

De officiële taal is Japans en is, zowel gesproken als geschreven, voor ons niet te begrijpen. Bewegwijzering en borden op stations en luchthavens zijn voorzien van Engelse aanduidingen. Op school leren Japanners Engels, maar dit is vaak moeilijk te verstaan. De letters worden op z’n Japans uitgesproken, waardoor het vaak lastig te begrijpen is. De letters ‘v’ en ‘l’ bestaan niet in de Japanse taal, vooral met de ‘l’ hebben Japanners moeite en wordt vaak als een ‘r’ uitgesproken.

Veel Japanners durven geen Engels te spreken, omdat ze bang zijn om fouten te maken. Er zijn daardoor niet veel mensen die je spontaan zullen aanspreken op straat. Als je zelf iemand aanspreekt zullen ze wel heel behulpzaam zijn.

 

Tijdsverschil met Japan

In de winter is het in Japan 8 uur later dan in Nederland. In de zomer is het tijdverschil 7 uur.

 

Paspoort en reisdocumenten voor Japan

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Japan geen visum nodig, mits je niet langer dan 90 dagen in Japan verblijft. Je paspoort dient minimaal geldig te zijn tot en met terugkomst uit Japan.  

Zonsondergang-bij-meer-in-Miyajima

Geldzaken in Japan

In Japan wordt betaald met yen. 100 Yen is ongeveer € 0,63 (in september 2023). In Japan wordt nog veel contant betaald. Je kunt geld opnemen bij een ATM (pinautomaat). Niet alle pinpassen en creditcards worden in Japan geaccepteerd. De meeste passen worden geaccepteerd bij de postkantoren (beperkte openingstijden) of 7-Eleven winkels (zijn in iedere stad te vinden en zijn 24 uur per dag geopend). Informeer bij je eigen bank of je bankpas wordt geaccepteerd. Het is aan te raden om ook een creditcard mee te nemen voor het geval je bankpas niet wordt geaccepteerd. VISA-creditcards worden op meer plekken geaccepteerd dan Mastercard. In de grote warenhuizen en meeste hotels in de grote steden worden creditcards wel geaccepteerd, maar in kleinere steden en op het platteland is dit minder gebruikelijk. Ga er niet van uit dat je een creditcard altijd kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij je heeft. Het is verstandig om in Nederland al yen te kopen voor de eerste dagen, zodat je bij aankomst niet direct op zoek hoeft naar een geschikte pinautomaat. Je kunt ook euro’s meenemen en omwisselen bij aankomst in Japan.

 

Het is in Japan hoogst ongebruikelijk om fooien te geven, ook niet in restaurants of taxi’s. Men is dit niet gewend en het wordt soms zelfs als een belediging ervaren.

 

Voltage en stekkers in Japan

Het voltage is 100 volt en in Japan worden de stopcontacten type A en B gebruikt. Je hebt tijdens je reis een reisstekker nodig.

 

 

Bekijk voorbeelden van onze rondreizen naar Japan.

Japan-cultuur-kimono-Evelyn
Evelyn
In Japan ben je écht op reis, het is zo anders dan bij ons. Zowel grote steden, als authentieke cultuur en prachtige natuur om te wandelen.
Contact met Evelyn
Kyoto-Excursie-Citytour-Wendy
Wendy
Als meisje van 12 droomde ik al van Japan met de roze kersenbloesem en de bijzondere cultuur. Met mijn reizen naar Japan werd deze droom werkelijkheid
Contact met Wendy