Als ik aan Japan denk, denk ik aan de geisha’s, tempels, natuur en natuurlijk de bijzondere cultuur van het land. Maar ik denk ook aan de lekkere gerechten die je in Japan kunt proeven. Denk bijvoorbeeld aan sushi, takoyaki, tempura en de bekende okonomiyaki. Waar je ook trek in hebt, in Japan hebben ze het. Ik neem je in deze blog mee naar mijn Japanse lievelingsgerechten. Sla jij mijn tips op voor jouw rondreis door Japan?

Mijn vijf favoriete Japanse gerechten:
Sushi op de lopende band
Sushi aan de lopende band staat absoluut in mijn top 5 favoriete gerechten. Wat een unieke ervaring is dat! Met een iPad bestel je de gewenste gerechten, en binnen enkele minuten verschijnen ze op de lopende band, die ze rechtstreeks naar je tafel brengt. De sushi in Japan is trouwens een wereld van verschil vergeleken met Nederland. Als je ooit in Japan bent, is het wat mij betreft écht een aanrader om sushi van de lopende band te eten.
Okonomiyaki
Okonomiyaki is een van de bekendste specialiteiten in Japan. Het staat ook wel bekend als de Japanse versie van een pizza of pannenkoek. Het is een mix van kool, deeg, verschillende sauzen en Japanse mayonaise. Je kunt er ook nog vlees aan toevoegen. In Osaka en Hiroshima is dit gerecht het meest bekend. Toch worden ze in beide plaatsen totaal verschillend klaargemaakt. Zo heb ik in Osaka een foodtour bijgewoond, waar de okonomiyaki op een plaat in mijn tafel werd klaargemaakt. Iemand van de bediening nam alle ingrediënten mee naar onze tafel en maakte er een hele show van. Dit was erg leuk om mee te maken! In Hiroshima smaakte de okonomiyaki weer totaal anders, omdat hier andere ingrediënten en sauzen worden gebruikt. Ik kan het zeker aanbevelen om in beide plaatsen okonomiyaki uit te proberen.



Takoyaki
Een streetfoodgerecht dat je echt moet proeven, is Takoyaki. Zelf had ik hier een hard hoofd in, omdat ik totaal niet van octopus houd, maar nu ik het heb geproefd, vind ik het een aanrader. Het is een deegbolletje met een stukje octopus erin, en daarbovenop Japanse mayonaise en tempura resten. De tempura resten komen helemaal tot leven door de warmte en het lijkt net alsof de balletjes bewegen. De smaak is ook perfect: knapperig van buiten en romig van binnen. Was ik op zoek naar een snelle snack, dan was dit één van mijn favorieten.
Tonkatsu
Nog zo’n gerecht dat ik iedereen aan kan bevelen is Tonkatsu. Dit is vlees gepaneerd met panko-broodkruimels en wordt vervolgens gefrituurd. In Japan noemen ze dit ook wel katsu. Tonkatsu is een schnitzel gepaneerd met panko. Nadat de Tonkatsu is gefrituurd, laten ze deze afkoelen. In het restaurant werden we aan de bar gezet en konden we heel goed zien hoe de kok de Tonkatsu sneed. Er werd vervolgens een dienblad geserveerd met verschillende sausjes, vlees en kool er op. Voor me stond een steengrill die aan de onderkant werd aangestoken. Hier konden we zelf ons vlees grillen naar de gewenste gaarheid.



Yakiniku
Maar toch echt mijn nummer 1 favoriete gerecht in Japan is toch wel de Yakiniku. Dit Japanse woord betekent letterlijk ‘gegrild vlees’. Het is dan ook wel heel bijzonder hoe dit in Japan gaat. Er zijn allemaal aparte tafeltjes waar een grill is ingebouwd in de tafel. Bij binnenkomst in het restaurant werden we naar de tafel geleid, waar we eerst wat te drinken bestelden. Daarna kwam de kaart met alle vleesmogelijkheden die ik op de grill in onze tafel kon grillen. De kaart was natuurlijk in het Japans, dus met Google Translate kozen we een aantal gerechten uit. Naast het bekende vlees zoals Wagyu beef en Kobe beef (als ik er nu alweer aan denk, loopt het water me in de mond) konden er ook groenten en een aantal soorten fruit, zoals ananas, gegrild worden. Als je in Japan bent, is dit toch echt wel een beleving om mee te maken!


Mijn favoriete desserts
Naast deze heerlijke gerechten, mag ik de desserts natuurlijk niet vergeten in deze lijst. Ik ben zelf een groot fan van zoet, vooral van mochi, ijs en matcha die je in Japan op elke straathoek kunt bestellen.


Mochi
Mochi is een van de bekendste desserts in Japan. Het wordt ook wel rijstcake genoemd en is een zacht cakeje, soms gevuld met matcha of fruit. Zelf heb ik in Nara net gemaakte mochi mogen proeven. Echt een aanrader voor wie van zoet houdt!
Kakigori
Nog een favoriet is kakigori, ook wel bekend als schaafijs. In Japan maken ze er werkelijk een kunstwerk van. Ze schaven een ijsblok in hele kleine stukjes, waarna ze fruit, fruitsauzen en als kers op de taart een bolletje ijs toevoegen. Ik zat aan de bar en zag precies hoe mijn kakigori werd gemaakt. Na een warme dag die we in Kyoto hadden gehad, was dit een heerlijke verfrissing



Melon pan met ijs
Wat me ook aangenaam verraste, was een melonpan met ijs erin. Bij de 7/11 had ik al een koude melonpan geproefd, maar ik wilde graag ook een warme versie proberen met ijs. Tijdens een mooie wandeling in Tokyo zag ik plotseling een marktkraampje dat deze verkocht. Dat moest ik natuurlijk even proberen. En ja, het is echt een suikerbom, maar zo lekker!
Taiyaki
Heb je zin in een warm dessert met bijvoorbeeld chocolade of custard cream? Dan is Taiyaki echt iets voor jou! Het is mijn grootste favoriet, die ik bijna elke avond wel at. Taiyaki betekent letterlijk “gebakken vis”, en verwijst naar een gebakken zeebaars. Het is dan ook geen toeval dat dit Japanse dessert de vorm van een vis heeft. Toch bevat het dessert geen vis. In plaats daarvan bestaat het uit een zoete wafel- of pannenkoekbeslag, gevuld met allerlei lekkernijen, zoals chocolade, custard cream of fruit. Mijn persoonlijke favoriet is Taiyaki met custard cream. Als je in Japan bent, is dit absoluut een must-try!



Nog wat extra tips
Japanse noedels
Japanners zijn gek op noedels. Ramen is een noedelgerecht dat oorspronkelijk uit China komt, maar wordt al honderden jaren in Japan gegeten en is inmiddels een typisch Japans gerecht.
In Japan zijn ontzettend veel ramenrestaurants te vinden en iedere regio heeft zijn eigen specialiteit. Udon zijn dikke noedels die zowel warm als koud worden gegeten. Sobanoedels worden van boekweit gemaakt en zijn daardoor donker van kleur. Udon en soba wordt meestal in bouillon geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd en is het de bedoeling dat je de noedels in de saus doopt voordat je deze opeet.
Tempura
Tempura zijn vis, vlees of groenten omhuld door een laagje beslag die vervolgens worden gefrituurd. In de meeste sushirestaurants in Nederland is ook tempura te verkrijgen, maar dit smaakt toch niet hetzelfde als in Japan. In Japan is de tempura niet vet en de variatie is veel groter.
Donburi
Dit is een verzamelnaam van vele soorten gerechten. De basis is een kom met rijst met daarbovenop ei, vlees, vis of tempura en saus.
Yakitori
Letterlijk betekent dit gebakken kip. Yakitori zijn spiesjes met verschillende delen van de kip, zoals kippenborst en –dij, maar ook de huid, lever en andere ingewanden worden gegeten. Er zijn in Japan vele yakitori-restaurants en daarnaast is het ook een populair gerecht in izakaya (bars) en op festivals.
Japanse curry
Zoals de naam al doet vermoeden is dit gerecht dit van oorsprong geen Japans gerecht. De Japanners hebben de curry overgenomen van de Engelsen, die het op hun beurt weer hebben overgenomen vanuit India. Japanse curry smaakt totaal anders dan Indiase curry, de Japanners hebben dit gerecht volledig naar hun eigen smaak aangepast (wat ze overigens met heel veel gerechten hebben gedaan). Tegenwoordig is curry een populair gerecht dat voor weinig geld te koop in één van de vele curryrestaurants.
Typisch Japanse hotpot
Er zijn verschillende soorten hotpot, zoals sukiyaki (met sojasaus) en shabu-shabu (met bouillon). Beide gerechten worden gegeten met dungesneden rundvlees (shabu-shabu kan ook met vis), paddenstoelen, tofu en veel groenten. Het gerecht wordt aan tafel bereid en zijn vooral populair in de wintermaanden.
Heb je al trek gekregen? Ik adviseer je graag over de mogelijkheden voor een vakantie naar Japan, zodat je zelf al deze lekkere Japanse gerechten en zoete lekkernijen kunt proeven. Neem hiervoor contact met ons op.