Reizen door Japan per trein, auto, bus en vliegtuig

Planning van de reis door Japan

Japan is een langgerekt eilandenrijk en meet van noord naar zuid ruim 3000 kilometer. Het land is 12 keer groter dan Nederland. Vanwege het efficiënte openbaarvervoersnetwerk kunnen grote afstanden in relatief korte tijd worden overbrugd. De grote steden worden door middel van shinkansen (hogesnelheidstreinen) met elkaar verbonden. Kleinere steden zijn bereikbaar met limited express-treinen. De steden en dorpen waar je niet met de trein naar toe kunt, zijn bereikbaar per bus. De grote steden hebben uitgebreide metro- en of busnetwerken. In de gebieden waar het openbaar vervoersnetwerk minder uitgebreid is kan het een voordeel zijn om een auto te huren. Je bent dan vrij in het bepalen van de route en waar en wanneer je wilt stoppen.

 

Treinreizen door Japan

De trein is de meest efficiënte en comfortabele manier van reizen in Japan.
Wij maken onderscheid in de volgende treinsoorten:

 

 

Hogesnelheidstreinen:

De hogesnelheidstreinen worden in het Japans shinkansen genoemd, ook wel bekend als bullet train in het Engels. De hogesnelheidstreinen zijn zeer comfortabel en zijn een uitstekende manier om lange afstanden te overbruggen. De snelste treinen rijden 320 km/h en staan bekend om de stiptheid waarmee de treinen rijden (meestal op de seconde nauwkeurig) en veiligheid (er zijn tot op heden geen dodelijk ongelukken gebeurd). De zitplaatsen kunnen van te voren worden gereserveerd. De plaatsen in de treinen zijn ruim en je rijdt altijd vooruit. Er zijn 2 klassen (in enkele gevallen 3 klassen). Wij boeken in principe ‘ordinary’ seats, 2e klasse. Dit zijn prima zitplaatsen. Daarnaast zijn er ‘green car’-zitplaatsen (1e klas). Reizen in een hogesnelheidstrein is een leuke ervaring om toe te voegen aan je rondreis door Japan.

 

Limited express-treinen:

Deze treinen zijn vergelijkbaar met Nederlandse intercitytreinen. Bij deze limited express-treinen is het ook mogelijk om vooraf de zitplaatsen te reserveren. Wij boeken in principe ‘ordinary’ seats, 2e klasse. Dit zijn prima zitplaatsen. De ‘green car’ (1e klas) is tegen een meerprijs te boeken.

 

Lokale treinen:

Deze treinen stoppen vaker en worden aangeduid als ‘local’, ‘rapid’ en ‘express’. Het is bij deze treinen niet mogelijk om vooraf zitplaatsen te reserveren. De trein is opgedeeld in 2e klas (ordinary) en 1e klas (green). In de 2e klas kan het druk zijn, zeker in de spitsuren.

 

 

Japan Rail Pass:

Als je van plan bent om lange afstanden met de trein af te leggen dan is de Japan Rail Pass vaak de voordeligste optie. Deze pas is te verkrijgen voor een duur van één, twee of drie weken. Je kunt met de Japan Rail Pass reizen in heel Japan met alle treinen, bussen en ferry’s van Japan Rail. De prijzen van de Japan Rail Pass zijn in het najaar van 2023 fors verhoogd (verdubbeld). Het is daarom over het algemeen niet meer interessant om een Japan Rail Pass aan te schaffen, wij zullen meestal losse treintickets voor je boeken. Naast de Japan Rail Pass zijn er diverse regionale treinpassen van Japan Rail en van andere treinmaatschappijen. Bij het samenstellen van je reis zullen wij bekijken of de Japan Rail Pass de beste optie voor je is.

 

Busreizen door Japan

Sommige plaatsen in Japan zijn alleen per bus bereikbaar. Lange-afstandbussen reserveren wij vooraf. Je ontvangt ter plaatse de tickets. Wij reserveren dan ook de zitplaatsen voor je.

Lokale bussen kunnen niet van te voren worden gereserveerd. Je betaalt de rit ter plekke. In sommige gevallen kunnen wij een treinpas reserveren waarmee je gratis gebruik kunt maken van de lokale bussen, dit is bijvoorbeeld het geval in Nikko, Hakone en op Mount Koya.

 

 

Huurauto in Japan

Het is mogelijk om in Japan een auto te huren en zelf te rijden. De wegen in Japan zijn goed, maar de tolkosten maken deze manier van reizen kostbaar. Daarnaast is het niet prettig om te rijden in de grote steden, waardoor het reizen met de trein vaak prettiger is. In de minder bevolkte gebieden (buiten het eiland Honshu) met een minder uitgebreid openbaarvervoersnetwerk kan een huurauto aantrekkelijk zijn. Hou er rekening mee dat de bewegwijzering in de afgelegen gebieden vaak alleen in het Japans is. Wij reserveren wel altijd een navigatiesysteem.

Het reizen met een privéchauffeur is in Japan zeer prijzig. Buiten de transfers tussen de hotels en luchthavens/treinstations bieden wij dit in principe niet aan.

 

Binnenlandse vluchten in Japan

Binnenlandse vluchten kunnen een uitstekende manier zijn om grote afstanden te overbruggen, bijvoorbeeld als je naar Hokkaido of Okinawa reist. Voor het reizen tussen steden op het hoofdeiland is vliegen vaak niet aantrekkelijk. De trein is meestal sneller en je ziet onderweg veel meer.

Reguliere luchtvaartmaatschappijen, zoals All Nippon Airways en Japan Airlines, hebben een uitgebreid netwerk. Daarnaast zijn er diverse lowcost-maatschappijen die goedkope vluchten aanbieden binnen Japan en naar de omliggende landen.