Nagasaki

Herboren Nagasaki

Net als in Hiroshima heeft deze Japanse havenstad flink wat voor de kiezen gekregen in het verleden. Ondanks dat het voor veel mensen niet direct op de route ligt, is een bezoek aan de stad zeker de moeite waard. Vanuit historisch oogpunt is er genoeg te zien, maar de stad is inmiddels ook uitgegroeid tot een boeiende stad vol met interessante musea en mysterieuze tempels. Een leuke stad om toe te voegen aan jouw rondreis door Japan.

 

Een kleine impressie van Nagasaki

 

Geschiedenis van Nagasaki

De geschiedenis van Nagasaki kan met één woord als levendig worden beschreven. Tijdens de periode van nationale isolatie (1641 – 1858) was Nagasaki de enige havenstad in Japan die nog handel met Europa en China voer. De diversiteit aan culturen heeft zijn stempel gedrukt op de stad en vandaag de dag onderscheidt Nagasaki zich van andere Japanse steden. De stad is daarnaast onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Op 9 augustus 1945 werd de stad verwoest tijdens een luchtaanval met een atoombom van het Amerikaanse leger, slechts een paar dagen na de aanval op Hiroshima. De gevolgen zijn nog vele jaren zichtbaar. Steden moesten heropgebouwd worden en er overlijden in de jaren die volgden nog honderdduizenden mensen aan de gevolgen van de straling.

 

Kaart van Nagasaki

Een leuke manier om het centrum van Nagasaki te verkennen is met de Nagasaki Streetcar. Deze tram stopt bij de meeste bezienswaardigheden van de stad. Een ritje met de tram kost omgerekend iets meer dan een euro en kun je niet overslaan als je in Nagasaki verblijft.

 

Het weer in Nagasaki

Door het zeeklimaat kan er gedurende het gehele jaar regen vallen. De beste reistijd voor een bezoek aan Nagasaki is in het voor- en najaar, maar de zomers zijn ook relatief aangenaam met minder hoge temperaturen dan andere delen van Japan. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat, verwijzen wij je graag naar onze klimaatpagina Japan.

Top 5 bezienswaardigheden Nagasaki

1. Nagasaki Vredespark

Om de atoombom aanval van 9 augustus 1945 te herdenken, kun je terecht in het Nagasaki Vredespark. Het serene Vredespark bestaat uit twee natuurparken en een museum. In het midden van het Hypocenter Park staat een monument om de kern van de inslag te markeren. In het Atomic Bomb Museum worden toekomstige generaties geïnformeerd over de gruwelijkheden die oorlog met zich meebrengt.

 

2. Hashimi-eiland

Dit eiland voor de kust van Nagasaki staat ook wel bekend als Gunkanjima. In de jaren 1800 werd er ontdekt dat de bodem van dit eiland rijk was aan steenkool. Er werden mijnen gebouwd en alle mijnwerkers kregen een huis. Er kwamen steeds meer inwoners bij, waardoor er meer en meer behoefte kwam aan scholen en ziekenhuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de Chinese en Koreaanse krijgsgevangenen onder verschrikkelijke omstandigheden in de mijnen werken. Inmiddels zijn alle inwoners vertrokken en is het eiland in verval geraakt. Tegenwoordig kun je met een boottocht naar het eiland. Het is vooral erg populair vanwege de James Bond film Skyfall, enkele scènes van de film zijn hier opgenomen.

 

  

Het indrukwekkende eiland Gunkanjima, Hashima-eiland

 

3. Dejima

Dit voormalig VOC-eiland mag ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan Nagasaki. Dit eiland is met de hand aangelegd om de Portugezen die hier handel kwamen drijven, te scheiden van de Japanners. Toen de Portugezen uit Japan verbannen werden, werd het Nederlandse handelsstation verplaatst van Hirado naar Dejima. Tegenwoordig is het geen eiland meer, de omgeving is in de twintigste eeuw drooggelegd. Je vindt hier nog steeds diverse VOC-woningen en magazijnen. Evenals de oude muren en poorten.

 

4. Huis ten Bosch

Nabij Nagasaki, in de plaats Sasebo, vind je een wel heel bijzonder themapark! De naam doet het al vermoeden; het park is compleet in Nederlandse stijl gebouwd. Diverse Nederlandse monumenten zijn hier nagebouwd. Geniet van een rondvaart over de kanalen of beklim de Utrechtse Dom. Het kan hier allemaal! Dit bijzondere themapark is ontstaan doordat Yoshikuni Kamichika in 1979 voor het eerst een bezoek bracht aan Nederland en Europa. Hij was zo onder de indruk van ons kleine landje, dat hij Nederland gebruikte als inspiratie voor het themapark dat hij wilde oprichten.

 

   

Even lijkt het alsof je in Nederland staat, maar het is echt themapark Sasebo; Huis the Bosch

 

5. Mount Inasa

Deze 333 meter hoge berg torent boven Nagasaki uit. Per kabelbaan, bus of auto kun je de top bereiken. Vanaf het observatiedek heb je een fantastisch uitzicht over Nagasaki en omgeving. Tip: bezoek de berg eens in de avond als het donker is. Het nachtuitzicht vanaf Mount Inasa behoort tot een van de drie beste uitzichten van Japan!

Hotels in Nagasaki

In Nagasaki staan moderne hotels midden in of aan de rand van de stad. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Nagasaki die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor je reserveren.

Dormy Inn

Dormy Inn