Vanwege de vele reisaanvragen die wij momenteel ontvangen, kan het iets langer duren voor u een reactie van ons ontvangt.

Informatie Namibië

In Namibië (zo groot als Frankrijk en Duitsland samen) ligt de oudste woestijn van de wereld die honderd miljoen jaar geleden ontstond: de Namibwoestijn strekt zich uit langs de kustlijn van het land en wordt vaak omsluierd door een mysterieuze mist. Rotsplateaus, zoutpannen en duinen worden afgewisseld met ravijnen en zoetwaterlagunes met flamingo’s en pelikanen. De Kalahari in het noordoosten is een dor, droog zandgebied terwijl de Caprivistrip juist een tropisch moerasland is met brede rivieren en talloze vogels. Tijdens uw Namibië reis heeft u de kans woestijnolifanten te zien in het Damaraland, over de tweede grootste ravijn van de wereld, Fish River Canyon, uit te kijken en langs ’s werelds hoogste zandduinen in de Sossusvlei te rijden. De gele kokerboom en oeroude Welwitschia zijn iconisch voor het land en de normaal uitgedroogde zoutmeren in de Etoshapan transformeren in het regenseizoen naar een drinkplek omringd met dieren. Reizen in Namibië is reizen langs woestijnen, kustlijnen, tropische bossen en wildparken met neushoorns, jachtluipaarden, olifanten en leeuwen. Namibië is meer dan zomaar een land – Namibië is het échte Afrika.

 

Bekijk een voorbeeld van een rondreis Namibië.

Praktische informatie Namibië

Praktische informatie Namibië

Klimaat Namibië

Klimaat Namibië

Plaatsen en natuur Namibië

Plaatsen en natuur Namibië

Hotels in Namibië

Excursies Namibië

Bevolking Namibië

Namibië is het dunstbevolkte land van Afrika. Die kleine groep inwoners van ruim twee miljoen mensen bruist echter van de etnische diversiteit. Op uw Namibië reis ontmoet u al deze vriendelijke burgers, ieder met een eigen geschiedenis. Het verhaal begint vijftienduizend jaar geleden met de San: een nomadenvolk dat leeft van jacht, vruchten en planten. Inmiddels kennen we hen als de Bosjesmannen, befaamd om hun rotsschilderingen van dierenbloed. Nu zijn er nog dertigduizend over en onthalen ze u graag in hun traditionele leefwereld, waar ze geanimeerde verhalen vertellen met proza, dans en muziek. Namibië is één van de zeldzame plaatsen in Afrika waar de San nog wonen.

 

In de negende eeuw werd Namibië het thuisland van een allegaartje herdersvolken ten noorden en oosten van het land, zoals de Ovambo (nu de grootste groep), Herero en Kavango. Pas in de negentiende eeuw kwamen ook de Nama en Damara uit zuidelijk Afrika, gevolgd door Basters (afstammelingen van blanke Afrikaners en donkere Nama) en uiteindelijk kolonisten. Zij vluchtten weg van de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika, of trokken uit Duitsland naar hun nieuwe kolonie in zuidelijk Afrika. U zult merken dat die Westerse invloeden de samenleving flink hebben veranderd en dat traditionele klederdrachten niet standaard voorkomen. Totdat u op bezoek bent gegaan bij de Himba. Deze volksstam leeft nog steeds zoals jaren geleden, met slechts een kalfslederen rokje voor de vrouwen met hun roodbruine huid en bewonderenswaardige haarstijlen. In het huidige Namibië woont een intrigerende mengelmoes van mensen, waar Afrikaanse stammen (waaronder ook nog Capriviërs en Tswana)  inmiddels integreren met de Chinezen, die hier en in andere delen van Afrika vele winkels beginnen. De vreedzaamheid van de samenleving komt voor uit wat de Namibiërs ubuntu noemen: iedereen hoort tot één grote familie, die elkaar helpt wanneer dat nodig is.

111 Guided Self drive Bushmanland

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Namibië

Namibië doet vrij Westerns aan. Windhoek is een moderne stad en er leeft een flinke groep blanken met wortels in onder meer Duitsland, Engeland en Frankrijk. De mengelmoes van bevolkingsgroepen brengt echter een rijk cultureel erfgoed met zich mee en veel van die traditionele gebruiken worden nog dagelijks in de praktijk gebracht. Dat merkt u bijvoorbeeld bij een bezoek aan de San, dat nog steeds een nomadenbestaan aanhoudt. Kleding is de gemakkelijkste manier om volkeren te herkennen. Ziet u een vrouw met een kleurrijke jurk op enkellengte, gepofte mouwen en een band om het middel, dan weet u dat u een Herero-lid tegenkomt. De langwerpige hoed op hun hoofd met twee uiteinden naar de zijkanten symboliseren de hoorns van hun vee. Die dieren zijn ook belangrijk voor de Himba, een zeer traditionele stam in Namibië. Het aantal stuks vee in hun bezit bepaalt hoe welvarend ze zijn.

 

De vrouwen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun huid die rood kleurt van het mengsel van geitenvet, kruiden en oker dat ze op hun huid smeren en de twee vlechten die over hun voorhoofd lopen. Traditionele cultuur is hier nog heel belangrijk: zo wordt bij kinderen van tien jaar twee voortanden uit hun mond geslagen. In het hele land wordt waarde gehecht aan sociale gebeurtenissen, bruiloften zijn bijvoorbeeld een intens feest. U kunt zelf letten op de dagelijkse etiquette, die de Namibiërs belangrijk vinden. Zo is het onbeleefd om eten of drinken af te slaan en is een lange begroeting of handdruk heel relevant. Let ook op dat u niet al te  slonzige kleding draagt en niet te klef bent met uw partner, dat wordt in Namibië stilletjes afgekeurd.

 

Taal in Namibië

De bonte diversiteit van Namibië wordt weerspiegeld in de talen die er worden gesproken. De officiële voertaal is Engels, maar u zult veel andere talen horen. De leukste is het Afrikaans, dat erg op het Nederlands lijkt en via kolonisten Namibië is ingeslopen. Probeer eens baie dankie als u uw drankje op een terras krijgt, in plaats van het standaard thank you. Het antwoord zal dan asseblieft luiden. Duits klinkt ook veel in Namibië en herinnert aan een koloniaal verleden. Elke bevolkingsgroep heeft daarnaast een eigen taal met dialecten, waarvan het Oshivambo het meest gesproken wordt. Dat is de taal van de Ovambo, het grootste volk van Namibië.

versnapering tijdens safari

Eten in Namibië

Het eten in Namibië is divers, maar zal hoe dan ook het water in uw mond doen lopen. Restaurants bieden een breed assortiment aan gerechten – het is aan u om bij een bekende maaltijd te blijven, of juist iets compleet anders te proberen! Vleesliefhebbers bestellen een grote diversiteit aan wild zoals springbok, koedoe, struisvogel of gemsbok. Gezelliger nog is om de straat op te gaan en aan te sluiten bij een sociaal buitenvuur waar rundvlees, wild, lamp en kip wordt klaargemaakt. De Afrikanen noemen dit een braai, en het is immens populair. Probeer vooral de boerewors, een echte Afrikaner specialiteit. Houdt u het liever vegetarisch? Dan komt u in Namibië zeker aan uw trekken. De San staan bekend om hun verzameling van vruchten en noten. De Namibiërs zijn daarbij gek op hun potjie, een gietijzeren driepootspot waarin allerlei lekkernijen boven het vuur gegaard worden. Naast groenten pruttelt daarin vis, rijst en lam. Een echte reiziger probeert natuurlijk ook de lokale specialiteiten (buiten de apfelstrudel, dan): een veilige keuze is oxuxwa, een kipgerecht. En een smiley klinkt ook wel als een leuk gerecht, toch? Weet wel wat u bestelt: dit is een op vuur gekookt geitenhoofd. Neem vooral een plaatselijk gebrouwen biertje erbij, de Namibia Breweries hebben al internationaal goud gewonnen!

 

Godsdienst Namibië

Religie is diepgeworteld in de cultuur van Namibië. Negentig procent van de bevolking is christen, waarvan een groot deel luthers. Door de jaren heen heeft het traditionele Afrikaanse geloof zich vermengd met het christendom. Voorouderverering is erg belangrijk voor de Namibiërs, dit wordt dan ook door sommige stammen gevierd op Ancestor’s Memorial Day. Het geloof in voorouders vinden we terug in het animisme, waarin ook natuur centraal staat. Omdat geesten van voorouders de boodschappers zijn tussen levenden en de goden, worden er soms offers gebracht. Priesters en medicijnmannen zijn ook belangrijke schakels voor animistische mensen in Namibië.

 

Geschiedenis Namibië

Namibië werd eeuwenlang vreedzaam bewoond door uiteenlopende stammen die in een redelijke harmonie met elkaar leefden. Nadat Portugezen in de vijftiende eeuw in Afrika aanmeerden, trokken Europeanen verder het land in. Het was een Zweed die als eerste voet zette in Namibië en het land werd vanaf de negentiende eeuw toebedeeld aan Duitsland. Vanaf toen werd alles anders. De Duitsers stichtten grote boerderijen in hun Deutsch-Südwestafrika en verjaagde de oorspronkelijke bevolking. Het grootste bloedbad was in 1904, toen tienduizenden mensen van de Herero-stam sneuvelden. Dat de macht over het land in 1920 naar Zuid-Afrika verschoof, zou dan ook een opluchting geweest moeten zijn, ware het niet dat Apartheidswetten en –regels ook hier werden ingevoerd. Er kwam een voorkeursbehandeling voor blanken terwijl zwarten en gekleurden hun rechten werd ontnomen.

 

De bevolking zocht naar manieren om het heft in eigen handen te nemen en in de jaren vijftig ontstond de SWAPO (South West African People’s Organisation). Een leger van deze politieke partij met vrijheid als doel begon op 26 augustus 1966 een eerste aanval op Zuid-Afrikaanse doelen. In 1990 werd de kolonie onafhankelijk verklaard en kreeg het gebied de huidige naam: Namibië. Jaarlijks wordt op 26 augustus Heroes’ Day gevierd, een eerbetoon aan de onafhankelijkheidsstrijders. Ook het volkslied, Land of the Brave, herinnert aan de geschiedenis en de dapperen die Namibië hebben gemaakt tot wat het vandaag is.

 

 Lees meer bij praktische informatie Namibië.

Een mooie klim op de zandduinen van Namibië
Ingrid
Wat ben ik verliefd op Afrika. Elk land heeft iets unieks. Ik adviseer u graag voor een droomreis naar Afrika.
Contact met Ingrid
Eva-Namibie-Sossusvlei
Eva
Een bezoek aan Namibië mag niet ontbreken vanwege de unieke wilde dieren, woestijnlandschappen en de zandduinen van de Sossusvlei.
Contact met Eva