Sossusvlei en Deadvlei

Sossusvlei: de fotogenieke klei-vallei met haar kenmerkende rode duinen

De Sossusvlei is voor veel reizigers dé reden om een rondreis naar Namibië af te reizen. De rode zandduinen, bij elkaar geblazen door de wind, zijn soms wel driehonderd meter hoog. Sommige heuvels zijn door wind uit meerdere richtingen gemaakt en hebben daardoor een stervorm met armen die naar verschillende kanten strekken.

 

Het beste uitzicht is vanuit de lucht: u ziet dan hoe de zandheuvels als golven van de Atlantische Oceaan in de woestijn stromen. U begint uw dag het beste vroeg in de ochtend. Het Namib-Naukluft Park is toegankelijk vanaf zonsopkomst en dat is dan ook het moment dat u bij de poorten zou moeten staan. De zon kleurt het ijzer in de zandhopen geel, oranje en rood. Fotosucces gegarandeerd!

 

    

 

Geschiedenis van Sossusvlei

Ooit stroomde hier de Tsauchab River, een bron van water voor acaciabomen. Vervolgens veranderde het klimaat en ontstond er een flinke droogte. Zandduinen verrezen in de vlaktes en de waterpoelen droogden op. De kameeldoornbomen staan als skeletten, versteend op een witte kleigrond; te droog om te vergaan. Sommige van deze bomen zijn wel vijfhonderd jaar oud.

 

 

Kaart van Sossusvlei

Midden in de Namib-woestijn (die wordt beschouwd als een van de oudste woestijnen ter wereld) vindt u de Sossusvlei. De vallei is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park en ligt in het westelijk deel van Namibië. Vanaf de stad Sesriem is het ongeveer 60 kilometer rijden via een verharde weg naar de ingang van de vallei.

Klimaat van Sossusvlei

Het klimaat van Namibië in de Sossusvlei en het omliggende Namib-Naukluft National Park wordt gekenmerkt als een woestijnklimaat. Dit betekent dat het in de zomermaanden (november – maart) heel heet kan zijn. Neem voldoende water en beschermende kleding mee tijdens uw bezoek aan de Sossusvlei.
Er valt weinig neerslag, maar als het dan een keer hard geregend heeft, dan stroomt de Tsauchab River over en de normaal kurkdroge zoutvlaktes in de Sossusvlei veranderen dan in brede poelen, compleet met flamingo’s, andere watervogels en weelderige graslanden.

Top 3 bezienswaardigheden in Sossusvlei

1. Dune 45

Als de zon nog rijst, beklimt u een duin, zoals Dune 45: het meest beroemde zandduin van Sossusvlei. Het is een geliefd duin voor fotografen, al is het hele gebied populair onder artiesten en filmmakers. Het lijkt alsof in deze hitte geen leven mogelijk is, maar er zijn dieren die het hier weten te redden. Slangen, adders, goudmollen en hagedissen leven onder de grond of klimmen in planten om het hete zand te ontvluchten. De beklimming van dit 170 meter hoge zandduin levert prachtige vergezichten over de roodgekleurde woestijnduinen op.

 

2. Deadvlei & Big Daddy

Rode duinen, een witte kleigrond, een strakblauwe hemel en bruine, kale kameeldoornbomen, dit is Deadvlei! Het is een spookachtig, intrigerend en spectaculair plaatje, een bestemming die u nergens anders in de wereld terugvindt! De beste ervaring tijdens uw Namibië vakantie is natuurlijk om zelf door het onherbergzame gebied te lopen. Loop bijvoorbeeld eerst door de Sossusvlei en beklim het duin Big Daddy (de hoogste ter wereld van 325 meter). Het panorama is sensationeel! Daarna loopt u vanaf het duin naar beneden, de Deadvlei in. Als u dat iets te heftig is, hoeft u zich geen zorgen te maken: ook zonder beklimmingen is de Deadvlei goed bereikbaar. Neem voldoende water mee en neem de tijd om uw omgeving in u op te nemen: dit is Namibië zoals u het zich had voorgesteld.

 

 

3. Sesriem Canyon

De Sesriem Canyon is een nauw uitgesleten ravijn van ongeveer dertig meter diep waar u langs schitterende rotswanden wandelt. Sesriem is de toegangspoort van het Namib-Naukluft National Park.

  

Nog steeds staat Sesriem Canyon bekend om het water dat gedurende het gehele jaar aanwezig is, wat vrij zeldzaam is in een woestijngebied. In de droge zomermaanden is de bodem droog en zijn er kleine waterpoelen met vissen en kikkers. Dan kunt u op de bodem van het ravijn wandelen en bekijkt u de rotswanden van onderaf. De poelen zijn kristalhelder en een mooie afwisseling op het donkerbruine zandsteen. In de hitte kunt u zelfs een verfrissende duik nemen in één van de diepere poelen! Als uw Namibië reis in het regenseizoen valt, dient u echter voorzichtig te zijn: de hevige regenval kan ineens voor een plotselinge vloedgolf in het ravijn zorgen. Even de weer-app checken dus, voordat u Sesriem Canyon induikt.

 

Tip om te doen in Sossusvlei: ballonvaart

Hoe bijzonder is het om de prachtige zandduinen van Sossusvlei en Deadvlei vanuit de lucht te bewonderen? Dit kan met de ballonvaart over de Sossusvlei op de vroege ochtend. De zon komt langzaam op als u de lucht in gaat. Geniet al zwevend van de kleuren. Een unieke ervaring die u nooit vergeet! 

 

Hotels in de Sossusvlei

In de Sossusvlei bieden wij diverse hotels aan. Wij hebben onze top 3 voor u uitgelicht, maar voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht.

Desert Camp Namibi

Desert Camp Namibi

Sossus Dune Lodge

Sossus Dune Lodge

Sossusvlei Lodge

Sossusvlei Lodge

Wilt u naar de Sossusvlei?
038(6)
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Fly-in naar Sossusvlei

Het zuiden van Namibië

 

Windhoek, stadswandeling en township Katutura > Sossusvlei, rode zandduinen, Dune 45 en Sesriem Canyon. Onvergetelijk uitzicht! > Windhoek, hoofdstad en eindpunt.

shutterstock_167004059
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Sossusvlei en Swakopmund

Het zuiden en midden van Namibië

 

Beklim de Big Daddy in Sossusvlei > wandel door Sesriem Canyon > kajak in Walvis Bay en eet verse vis in Swakopmund, bezoek ook het achterland met de welwitschiaplant.

shutterstock_246843367
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Sossusvlei Symfonie

Het zuiden van Namibië

 

Sossusvlei, de beroemde rode zandduinen zijn het hoogste ter wereld. Spectaculaire zonsopkomsten en de droge Deadvlei > Windhoek, hoofdstad, mix van culturen.