5 excursietips in Namibië
IMG_0155-94d169d7

5 excursietips in Namibië

Noortje, Van Verre Algemeen 27-8-2019

Mijn rondreis door Namibië vond ik op zichzelf al één grote excursie. Maar ondanks alle bezienswaardigheden onderweg zijn er ook verschillende leuke excursies te ondernemen. Hieronder geef ik mijn 5 tips om jouw rondreis door Namibië compleet te maken.

 

Een wandeling met de bosjesmannen

De Kalahari-woestijn is de perfecte locatie om je rondreis te starten. Vanuit Windhoek rijd je in circa 3-4 uur (afhankelijk van je stops onderweg) naar de Camelthorn Lodge in het Kalahari Wildreservaat. Deze mooie accommodatie, omgeven door rood zand en kamelendoornbomen, geeft je meteen de uitgestrekte ervaring die zo typisch is voor Namibië. Verblijf je hier minimaal 2 nachten? Dan is een excursie met de bosjesmannen (de Bushman walk) inclusief. Echt een aanrader!

 

De volgende ochtend werden we om 7.00 uur opgewacht door een groepje bosjesmannen, tegenwoordig beter bekend als de San-bevolking. In de lokale San-taal werden we welkom geheten. De San-taal bestaat uit verschillende klikgeluiden en -klanken en is daardoor onverstaanbaar voor ons.  Gelukkig proberen ze ook veel uit te beelden en gaat er een gids mee die de laatste onduidelijkheden verder voor je kan vertalen. De bosjesmannen kennen de Kalahari-woestijn als geen ander en weten hier al generaties lang te overleven. Zo demonstreren ze het jagen met pijl en boog en vertellen ze hoe zij water en voedsel weten te vinden. Ook komen de functies van de camelthorn boom ter sprake, hier staat de woestijn vol mee. 

Excursie bosjesmannen Camelthorn Lodge           Excursie bosjesmannen Camelthorn Lodge

 

Bezoek spookstad Kolmanskop

Vanuit de plaatsen Aus en Lüderitz kun je een bezoek brengen aan de bijzondere spookstad Kolmanskop. Net voor Lüderitz ligt deze oude diamantstad waar sinds 1956 helemaal niemand meer woont. Kolmanskop heeft de eerste 50 jaar van de 20e eeuw glorie tijden gekend. Door de vondst van diamanten groeide het kleine dorpje uit tot een volwaardige woonplaats van zo’n 700 families. In het dorp is van alles te vinden: een sporthal, een ziekenhuis, vele arbeiderswoningen en zelfs een bowlingbaan.

 

Inmiddels heeft de woestijn het dorp volledig in zijn bezit genomen. Op sommige plekken staat het zand meters hoog en kun je alleen nog gebukt door de deur. Vele ramen zijn gesneuveld en je ziet dat de woningen flink zijn geplunderd. Het is heel bijzonder om hier rond te wandelen met de gedachte dat dit jaren geleden een rijk en gezellig dorp is geweest. Je kunt ervoor kiezen om Kolmanskop op eigen gelegenheid te bezoeken of met een gids. Wij helpen je natuurlijk graag bij het regelen hiervan. Goed om te weten: de spookstad is alleen ’s ochtends open voor bezoekers. 

Kolmanskop in Namibië

Kolmanskop in Namibië        Kolmanskop in Namibië       Kolmanskop in Namibië

 

Kajakken tussen de zeehonden

Tijdens mijn verblijf aan de Atlantische kust ben ik gaan kajakken tussen de zeehonden bij Walvis Bay. Voorafgaand aan mijn reis had ik hier al veel leuke verhalen over gehoord en ook mijn collega’s gaven aan dat dit een super leuke ervaring is.

 

’s Ochtends vroeg meldden wij ons bij het verzamelpunt om vervolgens in de 4x4 terreinwagen te stappen. Vanuit Walvis Bay is het ongeveer een half uur rijden naar Pelican Point, een schiereiland naast Walvis Bay. Al rijdend door het zachte zand duiken al snel de eerste zeehonden op. Na nog een keer knipperen met je ogen zie je overal zeehonden liggen of zwemmen. Ongelooflijk zo veel! De zeehonden zijn onwijs nieuwsgierig en komen gelijk op je kajak af. Ze spelen met je peddel en duiken voor je langs. Het is echt een hele leuke ervaring om zo dicht bij de dieren te komen in hun eigen omgeving!

 

De gids vertelt ons dat ze de dag ervoor het geluk hadden dat ze dolfijnen zagen. Ben je echt een geluksvogel, dan kan het zomaar zo zijn dat je in de verte zelfs walvissen ziet! Als iedereen weer op het strand is staat de koffie klaar en zijn er voor iedereen sandwiches. Dat hebben we verdient na onze sportieve tocht op het water.

Walvis Bay in Namibië
Noortje kajakken tussen de zeehonden

 

Safari in Okonjima Nature Reserve

Tussen Windhoek en het nationale park Etosha ligt het Okonjima Nature Reserve. Dit natuurpark is met circa 20.000 hectare de thuisbasis van de Africat Foundation. Deze non-profit organisatie doet al jaren onderzoek naar bedreigde diersoorten in Namibië, zoals de cheetah en luipaarden. In het Okonjima Nature Reserve liggen verschillende accommodaties, waarvan ik zelf in The Plains Camp heb overnacht.

 

Vanuit de verschillende accommodaties zijn er vele excursies te ondernemen. Zo zijn er vier wandelroutes die je op eigen gelegenheid kunt maken. Ook is een bezoek aan het Africat Carnivore Care & Information center de moeite waard. Samen met een gids bezochten wij het informatiecentrum waar we meer te weten kwamen over de werkwijze van de Africat Foundation. Daarna bezochten we ook de cheetah’s die in rehab leven. Het is echt bijzonder om zo dicht bij de dieren te komen.

 

Voor de ultieme safari belevenis hebben wij ook de leopard game drive geboekt. Tijdens deze game drive staat de zoektocht naar de luipaarden voorop. Met een tracker kan onze gids de locatie van verschillende luipaarden opsporen. Dit werkt niet op GPS, dus de nauwkeurige locatie blijft een zoektocht (wel zo spannend). Wij hadden het geluk een luipaard te vinden die net een prooi had veroverd. Terwijl zij vermoeid op de grond ligt van haar jacht, hangt het kadaver van een kleine antilope boven in de boom. Nadat we dichterbij komen staat ze op en klimt de boom in om voor onze neus haar prooi op te eten. Eetsmakelijk!

Game drive in Okonjima Nature Reserve     Game drive in Okonjima Nature Reserve     Game drive in Okonjima Nature Reserve

 

Living Desert Tour

De Living Desert Tour is een van de meest bijzondere woestijnexcursies die je kunt maken vanuit Swakopmund. Samen met een woestijngids rijden we in zijn 4x4 jeep kris kras door het rulle zand de woestijn in. Eenmaal aangekomen begint hij te speuren naar de kleine dieren die in de woestijn leven. Zo zagen we onder andere schorpioenen, kameleons, hagedissen, spinnen, torren en woestijn wormen. Sommige dieren verstoppen zich goed onder het zand om zichzelf te beschermen tegen de hete zon en nachtelijke kou. Naast het vinden van deze bijzondere dieren is het ontzettend gaaf om midden in het glooiende zandlandschap te zijn. De zandduinen steken prachtig af tegen de blauwe hemel en het schaduwspel van de zon maakt het plaatje compleet. Met veel voldoening rijden we terug naar Swakopmund, wat was het een leuke ochtend.

Living Desert Tour in Namibië        Living Desert Tour in Namibië

 

Wil jij één of meerdere van deze excursies in Namibië toevoegen aan jouw reis? Neem contact met ons op. Wij helpen graag bij het samenstellen van jouw Namibië vakantie.

 

Noortje,
Van Verre