Luderitz

Tijdreizen in Luderitz

Een koloniaal kustplaatsje is een tijdmachine naar Namibië’s mijnverleden. Lüderitz ligt nabij verwilderde spookdorpjes waar woestijnzanden met wilde paarden de overhand krijgen.

 

Koloniale kustplaats Ludertiz

In Lüderitz verrijzen statige panden uit een Duits verleden boven rotsen en de baai waar vissersboten, zeehonden en pinguïns de oceaan trotseren. Misschien begint u de dag wel met een strandwandeling in de vroege ochtend. Met een beetje geluk ziet u groepjes hyena’s of springbokken langs de kustlijn struinen, of springt er een dolfijn of zeehond uit het frisblauwe water. Na dit heerlijke begin van de dag heeft u tijd voor een stadswandeling, bijvoorbeeld langs het Goerkehaus op Diamond Mountain, dat met blauwe daken en gele kozijnen een typisch voorbeeld is van de architectuur in Lüderitz. Bewaar uw bezichtiging van de al even bekende Felsenkirche voor de namiddag, als de zakkende zon door de glas-in-loodramen van de kerk heen schijnt en uw uitzicht over de stad gekleurd wordt door een zachte, oranje gloed. ’s Avonds geniet u van oesters, mosselen of kreeft. Lüderitz heeft een goede reputatie op het gebied van visgerechten. 

 

Diaz Point, Shark Island, Sturmvogel Bucht & Aus bij Luderitz

Meer dan een gezellig kustplaatsje is Lüderitz echter een poort naar andere tijden. De Lüderitz Peninsula telt baaien, lagunes en ongerepte stranden met herinneringen aan een ver verleden. Zo reist u op het Diaz Point terug naar de tijd van de Portugese ontdekkingsreizigers (de chocoladetaart schijnt er ook goed te zijn), belandt u op Shark Island in het tijdperk van Duitse kolonisten en ligt er op Sturmvogel Bucht het overblijfsel van een Noors walvissenstation. Geschiedenisfanaten rijden een middagje door naar Aus, met sporen van de Eerste Wereldoorlog en diverse historische gebouwen. Het is daarbij een streek met talrijke vogels en een grote verzameling aan bloemen en planten. Aus is door zijn ligging tussen drie ecosystemen wellicht de meest rijke natuurplek van uw Namibië reis.  

 

Spookstadjes bij Luderitz

De meest onvergetelijke tijdreis in Lüderitz beleeft u in Kolmanskop. In het begin van de twintigste eeuw was dit een bedrijvige diamantstad. Toen de mijn buiten werking werd gesteld, stroomde de straten leeg en nam de isolatie in de leegten van de Namib woestijn de overhand. Nu zijn ramen kapot, deuren verdwenen en laten soms metershoge zandstapels zichzelf binnen in spookachtige cafés, winkels en huizen. U treed binnen met een gids, waarna u zelf het desolate dorp mag verkennen. Pomona en Elizabeth Bay zijn eveneens verlaten mijndorpen. De woestijnsfeer in de omgeving maakt dat u zich in een western waant en dat plaatje wordt compleet als u een groep wilde paarden op de zandvlakten spot. Stop tijdens uw rit even in Garub, de enige drinkplaats in de droogte onder de zon.  Lüderitz is dé plek in Namibië voor iedereen die een ander tijdperk wil betreden. 

 

Tijdens deze bouwsteen reist u naar Luderitz
Namibie-Kalahari-Stokstaartje
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Kalahari en Fish River Canyon

Het zuiden van Namibië

 

Natuurtochten in de Kalahari > wandelen langs de rim bij Fish River Canyon > in Aus wilde paarden observeren >via het spookstadje Kolmanskop naar Lüderitz.