Koh Kong

Op verkenning in de jungle

De weelderige jungle, uitgestrekte loof- en mangrovebossen, rivieren en watervallen van Koh Kong trekken natuurliefhebbers naar de ecolodges. Hier bent u actief in de natuur, gaat u hiken en varen en verblijft u in een bungalow tussen het groen of drijvend op de rivier. Wellicht spot u een neushoornvogel, gibbon of civetkat.


In Koh Kong liggen veel natuurgebieden zoals het bekende Cardamom gebergte en het grootste nationale park van Cambodja: Botum Sakor National Park. Ook een deel van Kirirom National Park ligt in Koh Kong. En dan is er nog het Peam Krasop Wildlife Sanctuary, een groot mangrovegebied.

 

  

 

Geschiedenis

Tot 1904 stond Koh Kong onder beheer van Thailand. In dat jaar werd Koh Kong aan de Fransen gegeven, in ruil voor Kanchanaburi in Thailand. Tijdens het bewind van de Rode Khmer moesten veel mensen uit Koh Kong verhuizen. Na de bevrijding moedigde de nationale overheid mensen aan weer in Koh Kong te gaan wonen. Sindsdien groet het inwonersaantal gestaag, maar dichtbevolkt is de provincie zeker niet. Het grootste deel van het grondgebied behoort de natuur toe.

De provincie Koh Kong was jaren moeilijk bereikbaar. Er waren geen goede wegen om het Cardamom gebergte te doorkruisen. Hierdoor is er weinig aan houtkap gedaan, en is Koh Kong nog steeds een provincie met veel natuur. De aanleg van de autoweg, en een handvol bruggen over de rivieren, heeft Koh Kong ontsloten voor toerisme.

 

Uitleg over de kaart

De provincie Koh Kong ligt in het westen van Cambodja, aan de Golf van Thailand. Voor de kust van de provincie ligt ook een eiland met de naam Koh Kong, en er is ook nog een dorp genaamd Koh Kong op het vasteland. Verwarrend. Wij hebben het hier steeds over de provincie Koh Kong.

Het Cardamom gebergte ligt deels in de provincie Koh Kong. Grenzend aan de zee liggen de grote natuurgebieden Peam Krasop Wildlife Sanctuary en Botum Sakor National Park. Er is één goed geasfalteerde weg die aftakt van route 4 (Phnom Penh – Sihanoukville) en tot de grens met Thailand loopt.

 

Klimaat Koh Kong

De provincie Koh Kong is het hele jaar te bezoeken. Tijdens het regenseizoen (onze zomer) kan het echter wel voorkomen dat bepaalde hiking trails door de jungle of mountainbikeroutes onbegaanbaar zijn. Maar dan zijn er nog voldoende alternatieven om uw verblijf in Koh Kong te vullen. Vlak na het regenseizoen (oktober tot en met december) is de beste tijd voor een bezoek aan Koh Kong. De temperatuur is dan nog lekker (rond de 25 graden overdag) en het landschap is nog groen. Vanaf januari kruipt de temperatuur omhoog, tot het in april en mei ronduit heet is. Die maanden zijn dan ook niet prettig om actief bezig te zijn in Koh Kong. Lees meer op onze klimaatpagina.

Top 5 leuk om te doen

1. Varen door de jungle

Door de provincie Koh Kong stromen veel rivieren. Vervoer per boot is dan vaak ook een must; de meeste lodges zijn zelfs alleen per boot bereikbaar. Zo’n boottocht is niet alleen noodzakelijk, maar ook heel leuk. In een motorbootje pruttelt u over de rivier. Ga lekker zitten, en bewonder de weelderig groene omgeving terwijl een windje u verkoelt. In Koh Kong worden veel boottochtjes aangeboden, naar een waterval, tijdens zonsondergang, door de mangroven, enzovoorts. Er is veel te zien vanaf het water. Liever zelf peddelen? Bij veel lodges liggen kajaks klaar waarmee u een tochtje over de rivier kunt maken.

 

2. Hiken

In de jungle van Koh Kong kunt u fantastisch hiken. Het is wel aan te raden dit met een gids te doen, want de paden zijn niet altijd even duidelijk. De jungle groeit weelderig, vooral in het regenseizoen. Als een pad dan een tijdje niet gebruikt is, is deze geheel overwoekerd en zal een gids met zijn machete de weg vrij maken. Onderweg vertelt uw gids u over de dieren die hier leven, en over het gebruik van diverse planten door de lokale bewoners. Geniet van de junglegeluiden om u heen. Vaak eindigt een wandeling bij een waterval, zodat u lekker af kunt koelen.

 

Het Pream Krasop Wildlife Sanctuary is ook een mooi gebied om te wandelen. Dit is een nat mangrovebos. Tussen de mangroven zijn houten wandelpaden aangelegd. Wel goed opletten waar u loopt, want de paden zijn niet al te best onderhouden.

 

  

 

3. Zwemmen bij een waterval

In Koh Kong zijn veel watervallen te vinden. De bekendste is de Tatai waterval. Wellicht omdat deze relatief makkelijk te bereiken is. Bij de Tatai-brug, één van de bruggen van de doorgaande autoweg, liggen bootjes klaar die u in nog geen half uur naar de waterval brengen. Neem zwemkleding mee, want de poelen onderaan de brede waterval nodigen uit tot een verfrissende duik. Ook leuk: maak een wandeling naar de waterval (bijvoorbeeld vanaf de Rainbow Lodge), ga lekker zwemmen en laat u met een bootje terug naar de lodge brengen.

 

 

4. Slapen in een safaritent

In het Cardamom gebergte liggen de safaritenten van Cardamom Tented Camp, glamping op-en-top. De safaritenten doen niet onder voor een hotelkamer. Het kamp is alleen per boot te bereiken, over de Preak Tachan rivier. Hier verblijft u middenin de natuur van het Botum Sakor National Park. Natuurlijk trekt u de natuur ook in. Samen met een ranger van de Wildlife Allience gaat u patrouilleren. Hou uw ogen open. Grote kans dat u speelse apen, kleurrijke vogels en vele andere diersoorten spot.

 

5. Logeren bij de locals

In het dorp Chi Phat zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers een ecotoerisme-project begonnen. Het hele dorp werkt mee als bijvoorbeeld kok, gids of bootsman. Hier logeert u tussen de locals, ver van de ‘bewoonde’ wereld. Chi Phat is alleen per boot te bereiken, een tocht van 2 uur over de Preak Piphot rivier. In het dorp zijn eenvoudige bungalows gebouwd voor de bezoekers. Er worden avontuurlijke activiteiten georganiseerd; hier kunt u tijdens uw vakantie Cambodja kajakken, een trektocht maken en mountainbiken. Ook krijgt u inzicht in de werkzaamheden van de mensen van het project om de natuur een handje te helpen.

Hotels in Koh Kong

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Koh Kong die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Rainbow Lodge

Rainbow Lodge

Koh Andet Resort

Koh Andet Resort

Tented Camps

Tented Camps

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Koh Kong
Cambodja-Angkor-Wat-JRoukens_4_613029
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Compleet Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh. Noord-oost: Kratie, dolfijnen > Mondulkiri, bergstammen > Stung Treng, 4000 eilanden > Koh Ker, Preah Vihear tempel. Centraal: Siem Reap, Angkor > Battambang Zuid-west: Koh Kong, jungle > Koh Rong, bounty-strand > landelijk Kampot

Vietnam-Phnom-Penh-Fietsen_1_549572
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Cambodja actief

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor per tuktuk. Oost: Stung Treng, kajakken > Ratanakiri, trektocht > Mondulkiri, olifanten Kratie, fietstocht. Centraal: Phnom Penh. Zuid-west: Koh Kong, jungle  Koh Rong, bounty-strand

Thailand-boot5587(9)
Cambodja en Thailand

Combinatiereis: Cambodja en Thailand

Cambodja: Siem Reap, Angkortempels > Battambang > Phnom Penh, hoofdstad en Rode Khmer-verleden > Koh Kong, varen en hiken door de jungle. Thailand: bounty-eiland Koh Chang Bangkok, bruisend stadsleven