Ratanakiri

Eén van de groenste gebieden van Cambodja

Ratanakiri is een dunbevolkte provincie waar de natuur overheerst. Er zijn watervallen, rivieren, dichte jungle, en het helderblauwe Yaklommeer; een natuurlijke bezienswaardigheid. De diverse etnische groepen, zoals de Tampuan, H’mong en Kachah, leven in zelfvoorzienende dorpen voornamelijk van de landbouw. Alle stammen hebben hun eigen cultuur en geloof in spirituele invloeden. De hoofdstad van de provincie Ratanakiri is Banlung. Het is een rustig stadje met een bedrijvige markt waar mensen van de verschillende stammen naartoe komen om hun spullen te verkopen. Er zijn veel restaurantjes in Banlung en middenin de stad ligt het Kan Seng meer. Een authentieke regio om toe te voegen aan uw rondreis door Cambodja.

 


Geschiedenis

In de hooglanden van Ratanakiri wonen de Khmer Loeu (wat bergbewoner betekent). Vanaf de 13e tot de 19e eeuw werden de hooglanddorpen vaak overvallen door slavenhandelaren (uit Cambodja, Laos en Thailand). Met de komst van de Franse kolonisten, eindigde de slavenhandel. De Fransen legden rubberplantages aan bij Banlung, waar inheemse arbeiders konden werken. In 1960 trokken de leiders van de Rode Khmer zich terug in de heuvels van Ratanakiri. En later, tijdens de Vietnamoorlog, werd Ratanakiri flink gebombardeerd door de Amerikanen. Toen de rust was teruggekeerd begon de langzame ontwikkeling van Ratanakiri. Mijnbouw en houtkap zorgden voor inkomen, maar ook voor verwoesting van het landschap. In 1993 werd een deel van Ratanakiri een nationaal park, Virachey, om de natuur enige bescherming te bieden.

 

Uitleg over de kaart

De provincie Ratanakiri ligt in het noordoosten van Cambodja en grenst in het noorden aan Laos en in het oosten aan Vietnam. Er is één redelijk goed begaanbare doorgaande weg die Ratanakiri met de zuidelijk gelegen provincie Mondulkiri en met de ten westen gelegen provincie Stung Treng verbindt. Banlung is de hoofdplaats van de provincie. Daar bevinden zich de accommodaties en Banlung is dan ook de uitvalsbasis voor excursies in Ratanakiri. Twee grote rivieren, Tonle San en Tonle Srepok, en tientallen kleinere rivieren doorsnijden Ratanakiri.

 

Klimaat Ratanakiri

Ratanakiri is het hele jaar door te bezoeken. Al is het qua natuurschoon wel aan te raden om in of en net na het regenseizoen naar Ratanakiri te reizen. In het regenseizoen (onze zomer) zijn de watervallen van Ratanakiri namelijk het meest indrukwekkend. Ook vlak na het regenseizoen (oktober – december) staat er nog voldoende water om van echte watervallen te spreken. De maanden daarna drogen ze langzaam op, tot de regens in juni weer komen. Vanwege de wat hogere ligging is het in Ratanakiri wat koeler dan in andere delen van Cambodja. Lees meer op onze klimaatpagina.

Top 5 leuk om te doen

1. Yaklommeer

Wat is dat water blauw! Het Yaklommeer is een meer dat duizenden jaren geleden door de natuur gevormd is in een vulkanische krater. Het meer is rond, heeft een diameter van 800 meter en is op zijn diepst 40 meter. Het water is super helder, en heerlijk verfrissend. Dus neem zwemkleding mee. Het Yaklommeer wordt omringd door dichte jungle. Rondom het meer ligt een wandelpad, met aan de ene kant de jungle en aan de andere kant zicht op het helderblauwe meer. In ongeveer een uur loopt u rond het meer. Een aanrader!

 

 

2. Slapen in een hangmat in de jungle

Maak een trektocht van twee dagen door de jungle van Virachey National Park en slaap een nachtje in een hangmat (met klamboe!) middenin de jungle. Geniet van weidse uitzichten, oerbos en watervallen. Tijdens de trekking ziet u geïsoleerde huisjes met vee, gelegen tussen beken en bamboebos. U steekt riviertjes over (bruggen zijn er vaak niet), en arriveert bij een waterval. Dit is dé kampeerplek! Natuurlijk gaat er een gids mee, en worden de maaltijden voor u bereid. Wieg uzelf in slaap met de geluiden van de jungle. De volgende ochtend weer vroeg op voor de trekking terug naar de bewoonde wereld.

 

3. Lokale dorpjes bezoeken

In de dorpjes van Ratanakiri leert u over de traditionele levensstijl van de locals.  Ze houden er hun eigen gebruiken en unieke tradities op na. U ziet bijvoorbeeld graven met voorouderbeelden; deze grote houten beelden bewaken de graven. Ook de mannenhuizen, waar ongetrouwde mannen overnachten en oudere mannen overdag bijeen komen, zijn bijzonder. Bezoek meerdere dorpjes om de verschillen te zien. Veel dorpjes zijn alleen per boot te bereiken. Vanuit het dorp Vounsai vertrekken houten longtailboten voor tochten over de rivier naar verschillende dorpjes, zoals Tompuon waar de Kachah-stam woont.  

 

  

 

4. Watervallen bewonderen

Wij vinden de Cha Ong waterval de mooiste waterval van Ratanakiri, het is ook de grootste. De Cha Ong waterval is maar liefst 30 meter hoog. Zelfs in het droge seizoen is er voldoende water in de poel om onderaan de waterval te zwemmen. Achter de waterval is een grot. Zwem daar naartoe om u te verstoppen achter de muur van water. Ook bij de 7 meter hoge Ka Chang waterval kunt u heel goed zwemmen. De Ka Tieng waterval is zelfs 10 meter hoog, en gelegen in dichte jungle. Bereikbaar via een hangbrug en een korte wandeling door de weelderige jungle. De Bai Srok waterval ziet er weer heel anders uit, via zeven ‘trappen’ vindt het water hier zijn weg naar beneden. Een hobbelweg door rubberplantages brengt u naar deze laatste waterval.

 

5. Mountainbiken

Stap tijdens uw vakantie Cambodja op de fiets en trap over de met rode aarde bedekte paden van Ratanakiri. Het rode stof zorgt er in de droge tijd voor dat u door een rode waas bedekt wordt. Voor iedereen is er wel een geschikte tocht. Gaat u rustig aan fietsen over vrij vlakke paden langs landbouwvelden en rubberplantages? Of daagt u zichzelf uit en gaat u echt mountainbiken over steile paadjes, langs rotsen, door riviertjes en blubberpoelen. Wij raden aan een tocht met gids te boeken. De gids weet de beste route voor u uit te stippelen. Vaak met een stop bij één van de vele watervallen om het rode stof van u af te wassen.

 

  

Hotels in Ratanakiri

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Ratanakiri die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Hotel Terres Rouges

Green Plateau Lodge

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Ratanakiri
Cambodja-Battambang-Monnik
Voorbeeldreis Cambodja

Bouwsteen: Onbekende tempels en culturen van Cambodja

Noord, oost en centraal Cambodja

 

Vanaf Siem Reap noordwaarts, naar de tempel Preah Vihear > oostwaarts naar de jungle van Ratanakiri  > dolfijnen spotten en kajakken bij Stung Treng > einde Siem Reap of Phnom Penh.