Battambang

De op één na grootste stad van Cambodja

Battambang is een grote stad, maar dan wel een stad met een provinciaal karakter. Tijdens een wandeling door het compacte centrum, voelt het in ieder geval niet alsof u in een mega-stad staat. U ziet brede straten, veel frans-koloniale panden en felgekleurde tempels. Ga lekker zitten op een terras en laat het lokale leven aan u voorbij trekken. Tuktuks, brommertjes, fietsers, voetgangers; het is een wirwar van verkeer.

 

Battambang is op twee manieren te bereiken: over land en per boot. De boottocht van Siem Reap naar Battambang over het Tonlé-Sap meer wordt bestempeld als de mooiste boottocht die er in Cambodja te maken is. U zit tijdens de boottocht op een houten bankje, tussen de locals. De boot stopt op veel plekken, waar mensen op of af willen stappen. Vanaf het water ziet u het dagelijks leven van de Cambodjanen. U ziet de mensen zichzelf, hun dieren, hun kleren en hun groenten wassen. Kindertjes zwaaien en plonzen in het water. Houten hutjes staan vlak langs de kant of zijn zelfs op het water gebouwd. De tocht duurt al met al zo’n 7 uur. Staat het water te laag, dan moet u over land. Dat verkort te reistijd aanzienlijk: van Siem Reap naar Battambang is het zo’n 4 uur rijden.

 

  

 

Geschiedenis

Heel Cambodja, en dus ook Battambang, heeft een bewogen geschiedenis. Omdat de grens met Thailand niet ver weg is, kunt u zich indenken dat er flink gestreden is om dit gebied. De Thai hebben dit gebied in het verleden tot hun grondgebied gerekend, totdat de Fransen Indochina onder hun hoede namen. Zij zorgden ervoor dat Battambang teruggegeven werd aan Cambodja. De Fransen maakten van Battambang een welvarende stad. De vele Franse villa’s getuigen hier nog van. In 1941 veroverden de Thai, met hulp van de Japanners, Battambang opnieuw. Toen bleef de stad ‘maar’ 6 jaar in Thaise handen. In 1947 werd het teruggegeven aan Cambodja.

 

Toen de Rode Khmer door de Vietnamezen uit Phnom Penh verdreven was, vluchtten zij naar het gebied tegen de grens met Thailand. Battambang lag aan de frontlinie, en weer werd er hier flink gevochten. De Rode Khmer had in Battambang nog flink veel aanhangers. De Killing Cave en het oorlogsmonument herinneren aan die tijd. Pas in 1998 was de Rode Khmer uit Battambang verdreven. En sindsdien is de rust teruggekeerd in deze provincieplaats.

 

Uitleg over de kaart

Midden door Battambang stroomt de Sangker-ivier, dwars door het compacte centrum. Aan de waterkant is een kleurrijke markt, en verspreid door de stad staan uitbundig gedecoreerde tempels. De mooiste tempels zijn centraal gelegen. In Battambang zijn veel winkels, markten, restaurants en terrasjes te vinden.

 

Het weer in Battambang

U kunt het hele jaar door naar Battambang, maar de temperatuur en hoeveelheid regen verschillen per maand. In april en mei is het heel warm en droog. Grofweg in juni komen de regens (niet de hele dag door, maar af en toe een bui). En met de regens komt ook de verkoeling. Het regent de hele zomer af en toe, wat zorgt dat het land in bloei staat. Niet voor niets wordt de zomer de ‘green season’ genoemd. Vanaf ongeveer oktober is het weer droog, en nog best koel (rond de 25 graden overdag). Vanaf dan klimt te temperatuur langzaam op, tot het in april en mei weer heel warm is.

Top 5 bezienswaardigheden

1. De tempels van Battambang

Tijdens een wandeling door de stad komt u fraai gedecoreerde tempels tegen. Deze mogen bezocht worden. Wel even de schoenen uit bij de entree, en denk eraan (uit respect) de schouders en knieën te bedekken. In de Pagode van de Witte Olifant, Wat Dhum Rey Sor, staan (hoe kan het ook anders) beelden van witte olifanten. De één nog groter dan de ander. In het naastgelegen park worden vaak straatoptredens gehouden. Wandel daar zeker ook doorheen, wie weet wordt er een traditionele dans opgevoerd.

 

  

 

2. Bat Cave

Na een bezoek aan de Killing Cave is het een leuke tegenhanger om de vlakbij gelegen Bat Cave te bezoeken. Ga hier aan het einde van de middag naartoe. Hoog in de rotsen zie je een grot, waar bij zonsondergang miljoenen vleermuizen naar buiten vliegen. Ze gaan op jacht naar insecten. In een golvende beweging verlaten ze de grot. Het kan wel een half uur duren voordat ze allemaal naar buiten zijn gevlogen. Neem plaats op een van de eenvoudige terrasjes, en bestel een drankje om op uw gemak naar dit schouwspel te kijken.

 

3. Wat Ek Phnom

Nog een tempel? Jazeker! In en rondom Battambang zijn veel tempels te vinden. Maar het gezegde ‘als je er een hebt gezien, heb je ze allemaal gezien’, gaat niet op voor Wat Ek Phom. Het unieke aan deze tempel is de combinatie tussen nieuw en oud. Via het platteland rijdt u naar deze, zo’n 10 kilometer buiten Battambang gelegen, tempel toe. Als eerste ziet u een kleurrijke, weelderig gedecoreerde ‘nieuwe’ tempel. Ernaast staat een enorme witte zittende Boeddha. Dit beeld wordt omringd door bomen met honderden gekleurde lintjes erin geknoopt, en door vredige tuinen met vijvertjes. Achter de ‘nieuwe’ tempel liggen de oude tempelruïnes. Een paar torens staan nog overeind, maar veel is ingestort. Toch zijn er nog complexe reliëfs te bewonderen op de brokstukken van de oude tempel.

 

4. Killing Cave

Indrukwekkend en gruwelijk is een bezoek aan de Killing Cave die tijdens het Rode Khmer regime werd gebruikt om gemartelde mensen in te werpen. Honderden mensen hebben hier de dood gevonden. Tot in de jaren 90 streden de Rode Khmer en de regering van Cambodja om dit gebied. De fresco’s in het cement van het oorlogsmonument Wat Samrong Knong, gelegen aan de andere kant Battambang, vertellen u over het lijden van de mensen in de tijd van Pol Pot. De Killing Cave ligt halverwege de berghelling van Phnom Sampeau, waarop u beelden en restanten van tempels ziet. Het is bijna ondenkbaar dat op zo'n mooie plek zulke gruwelijkheden hebben plaatsgevonden.

 

 

5. De wijngaard van Phnom Banon

Dit is iets wat u vast niet had verwacht aan te treffen in Cambodja. De wijngaard buiten Battambang is de enige wijngaard van het land, en nog relatief jong. In het jaar 2000 is men hier met wijnbouw begonnen. Zoals gebruikelijk in Cambodja, wordt er veel met de hand gedaan. Plukken, pletten, bottelen; er wordt op kleine schaal wijn geproduceerd. Bezoek de wijngaard, wandel tussen de druivenranken en schuif aan voor een proeverijtje. Over smaak valt niet te twisten, dus wij kunnen alleen aanraden de Cambodjaanse rode Shiraz zelf te proeven.

 

Dagtocht huisindustrieën en buitengebied

Fietstocht over het platteland

Top 3 leuk om te doen

1. Maak een ritje met het bamboetreintje

Er is van alles te zien in de omgeving van Battambang, maar verreweg de populairste activiteit is toch wel een ritje met het bamboetreintje. Deze bestaat uit niets meer dan twee assen met wielen, een houten platform en een motortje. De lokale bevolking maakt op deze manier slim gebruik van het in de Franse tijd aangelegde spoor. U gaat zitten en wordt gereden, maar zijn er tegenliggers dan moet u even helpen de boel van het spoor te tillen zodat de ander kan passeren. En daarna gewoon weer opbouwen. Grappig toch?

 

  

 

2. Struinen over de vismarkt

Vlak buiten Battambang is een kleine vismarkt, waar de vers gevangen via uit het Tonlé-Sap meer wordt verkocht. De geur is intens. Knijp uw neus dicht, en struin langs de kraampjes. U ziet bergen vis, in alle soorten en maten. Op de vismarkt wordt, behalve verse vis, ook Prohoc verkocht. Dit is een zoute pasta van gefermenteerde vis. Dit is een typische Khmer-specialiteit met een sterke smaak en geur. Gekscherend wordt het daarom ook wel ‘Cambodjaanse kaas’ genoemd. Durft u dit te proeven?

 

3. Meet the locals

In de landelijke omgeving rond Battambang wonen de mensen veelal nog in traditionele Khmer-huizen, soms wel meer dan 100 jaar oud. In de dorpen hebben de locals vaak een ‘fabriekje’ aan huis. In deze zogenaamde huisindustrieën wordt van alles gemaakt: sigaren, rijstwijn, noedels, rijstcake, enzovoorts. Charter een tuktuk of huur een fiets tijdens uw vakantie Cambodja om de landelijke omgeving rond de stad te verkennen. Wandel door de dorpjes, en neem een kijkje bij de huisindustrieën. Dat vinden de locals alleen maar leuk, veel toeristen komen hier immers niet. En als u dan ook nog wat bij hen koopt, zijn ze natuurlijk helemaal blij.

 

  

Hotels in Battambang

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Battambang die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Bambu hotel

Bambu hotel

Battambang Resort

Battambang Resort

La Villa

La Villa

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Battambang
Azie-Cambodja-Angkor-Wat_1_549544
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Hoogtepunten van Cambodja

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor-tempels > Battambang, Frans-koloniaal > Phnom Penh, Rode Khmer-verleden. Zuid-west: witte zandstranden op Koh Rong Kampot, Franse tijd, boottocht in rustig gebied 

Cambodja-Angkor-Wat-JRoukens_4_613029
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Compleet Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh. Noord-oost: Kratie, dolfijnen > Mondulkiri, bergstammen > Stung Treng, 4000 eilanden > Koh Ker, Preah Vihear tempel. Centraal: Siem Reap, Angkor > Battambang Zuid-west: Koh Kong, jungle > Koh Rong, bounty-strand > landelijk Kampot

Cambodja-Battambang-Bootje
Voorbeeldreis Cambodja

Bouwsteen: Cambodja in een flits

Centraal Cambodja

 

Hoogtepunten van Cambodja: rond Siem Reap het Angkor-tempelgebied > naar Battambang, bamboetreintje en Frans-koloniaal > naar Phnom Penh, Rode Khmer-tijdperk.