Mondulkiri

Puur natuur in de binnenlanden van Cambodja

De provincie Mondulkiri is een bergachtig gebied, waar meer dan tien verschillende etnische stammen leven. Voeg tijdens uw reis door Cambodja een bezoek aan Mondulkiri toe voor een stukje pure authenticiteit! De hoofdstad van Mondulkiri, Sen Monorom, is een rustige provincieplaats. In dit kleine stadje vindt u een markt en wat lokale restaurants en winkeltjes. Het landschap van Mondulkiri wordt gekenmerkt door frisse, groene heuvels met loofbossen, naaldbossen, plantages, fruitboomgaarden, akkers en watervallen. Er wordt van alles verbouwd, zoals ananas, pompoen, gember, mais, rijst, enzovoorts. In deze groene provincie leven gibbons, neushoornvogels, langoeren en vele andere diersoorten. Ook zijn er opvangprojecten voor olifanten.

 Geschiedenis

Naar schatting wordt Mondulkiri al meer dan 2000 jaar bewoond door de Bunong-stam.  Mondulkiri kent een bewogen recente geschiedenis. Tijdens de Vietnamoorlog was de provincie een basis voor het Nationale Bevrijdingsfront van Zuid-Vietnam. Vandaar dat de Amerikanen er talloze invallen en bombardementen hebben uitgevoerd. In de jaren ‘70 heeft de Rode Khmer veel schade aangericht. Een groot deel van de bevolking van Mondulkiri moest verhuizen om voor hen te werken. Scholen, ziekenhuizen en hele dorpen werden door de Rode Khmer verwoest. In de jaren ’80 mochten de mensen die het regime overleefd hadden terugkeren. Maar nog steeds is Mondulkiri een dunbevolkt gebied.

Uitleg over de kaart

De provincie Mondulkiri ligt in het oosten van Cambodja en grenst aan Vietnam. Het is de grootste en meest dunbevolkte provincie van Cambodja. De hoofdstad van de provincie is Sen Monorom. Hier bevinden zich de accommodaties. Door de provincie loopt één autoweg die in redelijk goede conditie is. Die autoweg verbindt Mondulkiri met de naastgelegen provincies Kratie, Stung Treng en Ratanakiri.

Klimaat Mondulkiri

Omdat Mondulkiri wat hoger gelegen is, is het er het hele jaar door een paar graden koeler dan in de rest van Cambodja. In de regentijd, grofweg vanaf juni, is het landschap weelderig groen, bloemen bloeien in alle kleuren en de watervallen en riviertjes staan vol met water. Landschappelijk gezien de mooiste tijd om hier naartoe te gaan. Ook net na de regentijd, vanaf oktober is het landschap nog prachtig groen. Lees meer op onze klimaatpagina.

Top 3 excursies

Elephant Valley Project

Elephant Valley Project

Gibbon Safari in de jungle

Gibbon Safari in de jungle

Het lokale leven van de Bunong

Het lokale leven van de Bunong

Top 5 leuk om te doen

1. Op zoek naar olifanten

Maak op een verantwoorde manier kennis met de olifanten van Mondulkiri. Met een gids wandelt u de jungle in op zoek naar de olifanten. Ze verplaatsen zich in groepjes, en uw gids leest de sporen om een groep te vinden. Het is een pittige trekking over moeilijk begaanbaar terrein; echt klimmen en klauteren door de jungle. Onderweg vertelt uw gids honderduit over de achtergrond van iedere olifant en de zorg voor de olifanten. Iedere olifant heeft een eigen mahout die hem in de gaten houdt. Zo nodig worden de olifanten bijgevoerd en gewassen door de eigen mahout. Eenmaal gevonden, kunt u de olifanten van heel dichtbij bekijken. Een bijzondere ervaring!

 

 

2. Gibbons spotten

In het ruim 2000 km2 grote Keo Seima Wildlife Sanctuary leven maar liefst 7 soorten gibbons. In de vroege ochtend is de kans het grootst om gibbons te horen zingen, hoog in de bomen. Een bijzonder geluid, kippenvel waardig. Wandel door de jungle met een gids om de gibbons in hun natuurlijke omgeving te spotten. Uw gids volgt het geluid van de zingende gibbons, tot u ze hoog in de bomen kunt zien zitten. Wellicht ziet u ook nog neushoornvogels, andere kleurrijke vogels, bijzondere insecten, apen (speelse langoeren worden hier vaak gezien) en andere diersoorten.

 

3. Meet the locals

In Mondulkiri leven vele etnische stammen, zoals de Khmer, de Lao, de Bunong en de Phnong. Bezoek één of meerdere dorpen en wandel door het dorp. Veel toeristen komen hier niet, dus de locals zijn net zo nieuwsgierig naar u als u naar hen. U wordt vriendelijk begroet, en mensen die een woordje Engels spreken willen vaak een praatje maken. De meeste families wonen in 'moderne' houten huizen, maar er zijn er ook die nog in typerende traditionele huizen met rieten daken wonen. 

 

Ga bijvoorbeeld naar een Phnong-dorp. De Phnong zijn landarbeiders. Men verbouwt rijst, fruit, koffie, rubber en cashewnoten. Bewonder de traditionele Phnong-huizen. In een rijk huis horen grote potten en gongs te staan. Dit zijn hun meest waardevolle bezittingen zowel in traditioneel, spiritueel als materieel opzicht. De Phnong zijn namelijk animistisch. Dat houdt in dat men gelooft dat alle dingen geen ziel hebben.

 

  

 

4. Mountainbiken

Het bergachtige landschap is perfect om te mountainbiken. Smalle paadjes lopen over akkers, door bossen, over bergpaadjes en smalle landweggetjes. Grote kans dat u ook nog een waterval ziet tijdens de rit. Een tocht per mountainbike is het beste te doen in het droge seizoen. Wij raden aan om mountainbiketocht met gids te boeken, dat is én het meest verantwoord én de gids weet de leuke paadjes te vinden.

 

5. Zwemmen bij een waterval

In de provincie Mondulkiri zijn veel watervallen te vinden. De mooiste vinden wij de Busra waterval. In drie trappen stort het water zich naar beneden. Vooral in de regentijd (onze zomer) is het één en al natuurgeweld. Onderaan de waterval is een natuurlijk zwembad ontstaan. Dat nodigt uit tot een verfrissende duik. Dit is ook een populaire plek voor de locals om tijdens warme dagen af te koelen. Avonturiers opgelet! Er is een zipline bij de waterval. Vanaf een hoogte van meer dan 100 meter zoeft u naar beneden. Durft u de uitdaging tijdens uw vakantie Cambodja aan?

 

Hotels in Mondulkiri

Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Mondulkiri die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Nature Lodge

Mayura Hill Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Mondulkiri
Cambodja-Angkor-Wat-JRoukens_4_613029
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Compleet Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh. Noord-oost: Kratie, dolfijnen > Mondulkiri, bergstammen > Stung Treng, 4000 eilanden > Koh Ker, Preah Vihear tempel. Centraal: Siem Reap, Angkor > Battambang Zuid-west: Koh Kong, jungle > Koh Rong, bounty-strand > landelijk Kampot

Siem-Reap-Victoria-Angkor-Resort(2)
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: het lokale leven in Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh > Chambok, homestay Noord- oost: Mondulkiri, ontmoeting bergstam > Kratie, zoetwaterdorfijnen. Centraal: Siem Reap, tempels Angkor, fietsen en varen naar drijvende dorpen.

Cambodja-Mondulkiri-Gionne
Voorbeeldreis Cambodja

Bouwsteen: Natuurlijk Cambodja

Centraal en oostelijk Cambodja

 

Vanaf Phnom Penh noordoostwaarts, naar Mondulkiri, natuurgebied met olifanten, ervaar het leven op de boerderij > in Kratie fietsen en varen om zoetwaterdolfijnen te spotten