Fraser Island

Bijzondere dieren en natuur op Fraser Island

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Het ligt aan de oostkust van Australië, ten noorden van de stad Brisbane. Het eiland beschikt over tropische regenwouden, duinlandschappen, uitgestrekte stranden en heel veel meertjes. Als je tijdens jouw rondreis Australië de oostkust  bezoekt, is een verblijf op Fraser Island echt een must. Het eiland staat naast de bijzondere natuur ook bekend als een plek waar je veel dieren kunt spotten. Walvissen in het juiste seizoen (juli-oktober), vele vogelsoorten en de dingo (wilde hond). Het is zelfs één van de beste plekken in Australië om de dingo te spotten.

 

Geschiedenis van Fraser Island

Twee miljoen jaar geleden is Fraser Island gevormd door zand afkomstig uit de plateaus in New South Wales. Er zijn meerdere zoetwatermeren op het eiland. Sommige zelfs meer dan 300.000 jaar oud. Fraser Island wordt door de oorspronkelijke bewoners (de Aboriginals) K’gari genoemd. Dit betekent paradijs. Er is archeologisch bewijs gevonden dat het eiland zeker 5000 jaar geleden al bewoond werd.

 

Kaart van Fraser Island

Het eiland is te bereiken met een veerboot vanaf Hervey Bay (River Heads) of Rainbow Beach, en ligt ten noorden van Brisbane in de staat Queensland. De ferryovertocht duurt ongeveer een half uur. Het eiland is 122 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed. Er zijn geen wegen op Fraser Island wat het avontuur compleet maakt. Je kunt Fraser Island met een dagexcursie bezoeken, maar veel leuker is verblijven op het eiland in een accommodatie. Er is één klein dorp op het eiland genaamd Eurong.

 

Weer op Fraser Island

Er heerst een tropisch klimaat op het eiland. Het is dus het gehele jaar lekker warm. In de Australische zomer valt de meeste neerslag (januari tot en met maart). Het is dus aan te raden om Fraser Island buiten deze periode te bezoeken. Voor meer informatie over het klimaat in Australië verwijzen wij je graag naar onze klimaatpagina.

Top 5 bezienswaardigheden Fraser Island

1. Lake McKenzie

De parel van Fraser Island: Lake Mckenzie. Het is een zoetwater meer met helderblauw water en een spierwit zandstrand. Het is een heerlijke plek om even bij te komen en te genieten van de prachtige omgeving. Neem een goed boek mee en neem af en toe een duik in het kraakheldere water. Echt ontspannen.

 

2. Eli Creek

Zin in een leuk uitstapje? Een bezoek aan Eli Creek mag niet ontbreken als je verblijft op Fraser Island. Eli Creek is een natuurlijke glijbaan. Na een stukje lopen over een houten boardwalk stap je in het kraakheldere water. Ondanks de tropische temperaturen kan het water vaak best koud zijn. Maar dat mag de pret niet drukken. Er staat een aardige stroming dus ga erbij liggen en laat je meevoeren door de kreek die uiteindelijk uitmondt in zee.

 

    

3. 75 Mile Beach

De “snelweg” van Fraser Island. Alleen net even anders dan een snelweg in Nederland. Het strand van 75 Mile verbindt een aantal van de bezienswaardigheden op het eiland. In een 4x4 truck kun je een eilandtour over het eiland maken. Een aanrader om niks te missen op Fraser Island.

 

4. Lake Wabby

Aan 75 Mile Beach ligt een wandelpad dat je naar Lake Wabby leidt. Een klein half uurtje lopen door het zachte, mulle zand. Het is de moeite waard, want de eindbestemming is het prachtig gelegen meer: Lake Wabby. Het groenblauwe water steekt mooi af tegen de goudgele zandduinen en het groene bos aan de overkant.

 

5. SS Maheno shipwreck

Dit imposante scheepswrak ligt halverwege op het strand van 75 Mile Beach. Het schip is in 1935 aangespoeld en is nog steeds niet vergaan. Nu is het scheepswrak een bezienswaardigheid geworden op het eiland. Zoek hem zelf op!

 

    

Leuk om te doen op Fraser Island

1. Overnacht op het eiland

Om de ervaring op Fraser Island helemaal compleet te maken kun je het beste een nachtje verblijven op het eiland. Vanuit de accommodatie kun je mooie dagtochten maken over het eiland. Ga mee met de Beauty Spots Tour. De naam zegt het al, tijdens deze tour zie je de mooiste plekjes op het eiland. We hebben ook een leuke bouwsteen naar Fraser Island ontwikkeld. Deze bekijk je hier.

 

2. Walvissen spotten

In het juiste seizoen (juli - oktober) kun je vanaf Fraser Island walvissen spotten. Het is één van de beste plekken in Australië om deze bijzondere dieren van dichtbij te aanschouwen. Ga mee met een boottour vanuit je accommodatie of richt je blik op zee als je op 75 Mile Beach bent. Deze imposante beesten zijn vaak ook vanaf het strand te zien.

 

3. Genieten!

Ons advies op Fraser Island? Vooral genieten van al het moois wat het eiland te bieden heeft. Het is een unieke plek in Australië en voor vele reizigers een hoogtepunt tijdens een vakantie in Australië. Vergeet ook niet om ’s avonds, als het aardedonker is, omhoog te kijken. De sterrenhemel is prachtig op een heldere dag.

Hotels op Fraser Island

Op Fraser Island bevinden zicht slechts twee accommodaties waar je kunt overnachten. Een middenklasse hotel en een wat luxer hotel.

Eurong Beach Resort

Kingfischer Bay Resort

Tijdens deze rondreizen reis je naar Fraser Island