Perth

Perth en wijde omgeving

Fremantle, Rottnest Island en Pinnacles Desert

 

Perth, de hoofdstad van West-Australië, is een aanrader om te bezoeken tijdens een rondreis Australië. Vooral omdat het de uitvalsbasis is voor bezoeken buiten Perth, zoals Rottnest Island (met een Nederlands tintje), de historische stad Fremantle (echt een must) en Pinnacles Desert (wonderlijk kalkstenen landschap).

 

 

In Perth zijn niet veel bezienswaardigheden. De Swan-rivier, die de stad in tweeën snijdt, is de belangrijkste bezienswaardigheid. Vooral als je een inspannende dag hebt gehad naar de omliggende plaatsen. Langs de rivieroever zijn mooie parken, heerlijk om hier te wandelen. Je ziet mooie kunstwerken en promenades. En dan ga je ongetwijfeld naar Elizabeth Quay, waar vandaan de boten vertrekken. Het heeft zich ontwikkeld tot een “waterfront-gebied” met bars en restaurants. Een leuke plek om hier de dag af te sluiten.

 

Vlakbij is de Elizabeth Quay-bridge, heel mooi en je kunt hem niet missen.

Een absolute eyecatcher is de Swan Bell Tower, een modern gebouw: een kunstwerk!

 

Kaart van Perth en omgeving

 

Breng vanuit Perth een bezoek aan Rottnest Island

De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh kwam hier in de 17de eeuw aan land. De zeelieden zagen kleine beesten, ze dachten dat het ratten waren en noemden het eiland: Rattennest. En zo kwam het eiland aan zijn naam: Rottness Island. De dieren die zij zagen waren geen ratten, maar quokka’s, een kleine kangoeroesoort.


Rottness Island ligt geïsoleerd, daardoor is het een van de weinige plekken in Australië waar de quokka nog voorkomt (en wel in grote getale).

 

Hoe kom ik er?

Vanaf Perth vaar je in een uur over de Swan-rivier via Fremantle naar Rottness Island. Alleen de tocht is al prachtig. Zoals we net al aangaven, kun je er de quokka’s zien. Ze komen naar de plekken waar bezoekers komen (op zoek naar een lekker hapje). Ze zijn absoluut niet bang voor mensen. De kans dat je ze in het wild ziet is groot, vooral alsje wandelt of rustig fietst.

Ooit was het het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners, de Noongars, maar in de 19de en 1ste helft van de 20ste eeuw werd het gedegradeerd tot strafkolonie voor Aboriginals; niet omdat zij misdaden hadden begaan, maar omdat ze moesten “civiliseren”. Zij moesten bos kappen en weilanden aanleggen.

 

Rottnest Island is klein, slechts 19 km². Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het behoud van de natuur. In het hele gebied, met uitzondering van de plek van aankomst en de nederzetting Thomson Bay, is de natuur weer heer en meester. Langs de kust zijn zandduinen, waar wilde rozemarijnsoorten groeien. Er zijn ook meerdere ondiepe zoutmeren. Behalve de quokka’s bevolken vele kikkers, watervogels en reptielen Rottnest Island.

 

Een dagtocht vanaf Perth of Fremantle is voor de meeste bezoekers voldoende. Ontdek het eiland zelf of samen met een gids. Wil je hier overnachten? Er is beperkt aanbod aan accommodaties, maar uiteraard kunnen wij dit voor je regelen.

 

    

Fremantle

Aanrader: neem vanaf Perth de boot over de mooie Swan-rivier, je vaart in ruim een half uur naar de havenstad Fremantle. De tocht per boot is veel leuker dan met de auto of de trein als je het ons vraagt.

 

De eerste Europeanen, die in 1829 de westkust opeisten voor de Britse kroon, noemden de stad naar hun kapitein: Charles Fremantle. Nog steeds zie je de erfenis uit die tijd terug in de architectuur van de stad. Fremantle, ook wel Freo genoemd, barst van de historie uit de Engelse koloniale tijd, je wandelt door het verleden. Het is dan ook een plek dat gemakkelijk te voet te verkennen is. Je loopt van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Bovendien rijdt er een gratis bus, een soort hop-on-hop-off, langs de mooiste plekken. Straatmuzikanten, kunst langs de kant van de weg of in een galerie en de leukste café’s en restaurants: je ziet het allemaal. Ook een overblijfsel uit de Engelse tijd: fish & chips. Wij vinden Fremantle sprankelend. Overigens: je kunt er ook logeren als je wat meer tijd hebt dan een dag.

 

Leukste bezienswaardigheden in Fremantle

  • De Fremantle-gevangenis, het zwaarbeveiligde huis van bewaring, is in 1992 voor het publiek geopend. Ga hier zeker een rondleiding doen, waarbij je doordringt tot de krochten en spelonken van dit werelderfgoed. Griezelen? Doe de ghosttour!
  • Het Fremantle Arts Center is gevestigd in een voormalig huis voor vrouwen die geestelijk in de war waren. Het is een prachtig gebouw, tegenwoordig een kunstcentrum. Je ziet daar handgemaakte inheemse en moderne kunstvoorwerpen. En buiten de muren van dit Arts Center? Daar proberen lokale kunstenaarsjeu iets moois te verkopen.
  • Het Roundhouse: in 1830 is de Swan River Colony gebouwd. In eerste instantie was het een gevangenis, daarna heeft het nog een aantal functies gehad, maar tegenwoordig kun je het bezoeken. Zeker doen: verken de tunnel uit 1837.
  • Het Maritime Museum vertelt het verhaal van de miljoenen migranten die naar West-Australië kwamen per zeilschip, stoomschip en oceaanstomer.
  • The Shipwreck Museum: niet alle schepen die naar de westkust van Australië kwamen haalden het einddoel. Je ziet in dit museum de geschiedenis van de scheepswrakken. Zoals te verwachten is dit museum ook weer in een historisch gebouw gevestigd.
  • Fremantle Markets, een overdekte markt in wederom een oud gebouw (van 1897) dat vanaf het begin als markt heeft gediend. Niet alleen verse groenten en fruit, maar ook kledingkraampjes, souvenirstalletjes en nog veel meer.

 

Pinnacles Desert in het Nambung National Park

Wat een verbazingwekkend en wonderlijk kalkstenen landschap! In dit nationale park ter grootte van de helft van Ameland rijzen kalkstenen “pilaren” boven het zand. Er zijn kleine bij, sommigen zijn paddenstoelvormig en anderen lijken op grafstenen, maar de indrukwekkendste zijn die van wel 3.5 meter hoog.

 

Vanuit Perth rijd je in ongeveer 2 uur naar Pinnacles Desert. De Indian Ocean Drive voert voor een groot deel langs de oceaan. Een prachtige tocht.

 

In zo’n 30.000 jaar is dit gebied ontstaan. De zee trok zich langzaam terug en liet afzettingen van zeeschelpen achter. Door de kustwinden verdween het omringende zand gedeeltelijk, waardoor de pinnacles zichtbaar werden.

 

Wandel door het gebied en speel verstoppertje achter de grootste stenen (echt waar: iedereen doet dat).  

Tip voor een heerlijke lunch op de terugweg: stop bij The Lobster Shack, aan het strand. De naam zegt het al: hier ga je kreeft eten. Voeten in het zand en genieten.