Sydney > Melbourne, Great Ocean Road > Uluru, Kata Tjuta > Alice Springs, Kings Canyon > Cairns, oostkust > Daintree Rainforest, tropisch regenwoud > Palm Cove, strandverblijf, snorkelen Great Barrier Reef
Uluru/Ayers Rock
Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is het spirituele en geografische middelpunt van Australië. De grote rode rotsformatie is een heilige plek voor de Aboriginal-gemeenschap Anangu en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Uluru is een hoogtepunt tijdens uw rondreis naar Australië. Jaarlijks komen meer dan 250.000 reizigers Ayers Rock bewonderen. De rots bestaat uit zandsteen en komt metershoog boven het landschap uit. Door de rode kleur van de rots wordt het ook wel het ‘Red Centre’ genoemd. Zeker als de zon op de goede plek staat, ziet u hier de meest bijzondere kleuren op de rots getoond worden. Volgens de Aboriginals heeft Uluru een speciale, culturele betekenis waar aarde en herinneringen één zijn.
Geschiedenis van Uluru
Uluru is de meest iconische natuurlijke landvorm in Australië. Het schijnt dat de vorming van de rots komt door de schepping, vernietiging en heruitvinding. De oorsprong van Uluru (en het zusje Kata Tjuta die u even verder op vindt) dateert van ongeveer 500 miljoen jaar geleden, rond dezelfde tijd dat het Australische continent werd gevormd.
Grote korstblokken smolten samen om het eiland Australië te vormen, een proces dat vergelijkbaar is met de manier waarop India zich nu in het Euraziatische continent wringt. Als gevolg daarvan ontstonden bergketens ter grootte van de Himalaya. Het rotsachtige materiaal dat uiteindelijk Uluru en Kata Tjuta is geworden, bevond zich in één van de gevormde bergketens; de Petermann Ranges.
Kaart van Uluru
Uluru ligt in het zuidelijke deel van het noordelijk territorium, Centraal-Australië. Ook wel het Red Centre genoemd. De dichtstbijzijnde grote stad ligt ruim 400 kilometer verderop. U bevindt zich hier echt in de outback, de plek waar de Aboriginals vandaan komen.
Trekpleisters in de buurt is uiteraard Kata Tjuta en Kings Canyon wat nog wel een stukje rijden is. Deze canyon ligt op ruim 300 kilometer van Uluru/Ayers Rock.
Weer in Uluru
In Uluru heerst een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm tot heet, terwijl het 's nachts ook koud kan zijn. Regen zult u hier niet snel hebben. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 40, soms wel 50 graden. Plan uw vertrek vroeg of tegen zonsondergang, zodat u de warmste uren kunt vermijden. Voor een uitgebreid klimaatoverzicht van Australië en het Red Centre verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.