Canberra

De hoofdstad van Australië: Canberra

Canberra is de hoofdstad van Australië, al is dit niet bij iedereen bekend. Veel mensen denken dat Sydney de hoofdstad van Australië is. Het is ook niet gek, want pas in 1908 werd er besloten dat Canberra de nieuwe hoofdstad werd en dit maakt de stad juist zo interessant! Speciaal hiervoor werd er een stratenplan ontworpen met brede straten en veel groen. Canberra is daardoor een prettige stad om te relaxen. Voeg jij de stad toe aan jouw individuele rondreis Australië?

 

Geschiedenis van Canberra

Na jaren van strijd tussen Melbourne en Sydney uiteindelijk de hoofdstad van Australië. Toen Australië in 1901 een federale grondwet kreeg moest er een stad worden gekozen waar het parlement kon zetelen. Dit werd Melbourne, maar er mocht niet aan de stad worden gerefereerd als hoofdstad, maar slechts als ‘tijdelijke regeringszetel’. Daarom viel de keus op Canberra. Er moest een plan komen hoe de stad zich moest gaan ontwikkelen en daarom werd er een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp was van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin. In 1913 begon de bouw van de stad en deze was voltooid in 1927.

 

Kaart van Canberra

De bezienswaardigheden van Canberra liggen in het stadscentrum. De bezienswaardigheden zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

 

Weer in Canberra

De beste reistijd voor Canberra is van november t/m maart, de maanden waar het herfst en zomer is in Australië. In deze maanden zijn de temperaturen aangenaam tot warm en valt er nauwelijks regen. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Canberra verwijzen wij je graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden Canberra

1. Parlementsgebouw

Wanneer het woord Canberra wordt genoemd, is het parlementsgebouw het eerste waar internationale bezoekers aan denken. Het parlementsgebouw is het centrum van de politieke acties, de thuisbasis van het parlement. Het gebouw is werkelijk prachtig. Er hangt diverse Australische kunst in het gebouw.

 

2. Canberra National Zoo

Leuk voor jong en oud is een bezoek brengen aan de dierentuin van Canberra. Doordat de dierentuin gelegen is in de hoofdstad van Australië heeft de dierentuin er alles aan gedaan om het land trots te maken. Er is een prachtig aquarium te vinden, maar ook wilde dieren zoals leeuwen, tijgers, giraffen en apen. Een leuke mix aan kleine, grote en wilde dieren.

 

3. Namadgi National Park

Namadgi National Park ligt slechts 40 km ten zuiden van Canberra en is uitstekend voor een dagtocht. Je vindt er een verbluffende Australische fauna, waaronder kleurrijke vogels, ruige granieten bergen, en een habitat die varieert van alpenweiden tot weelderige bossen. Dit park is opgenomen op de Australian National Heritage List, als één van de elf beschermde gebieden die de Australian Alps National Parks and Reserves vormen.

 

4. National Museum of Australia

Canberra staat bekend om de uitzonderlijk hoge kwaliteitstentoonstellingen die in de musea en galerieën te bewonderen zijn. In het National Museum of Australia leer je meer over de geschiedenis en de bijzondere cultuur van Australië. Ben je een kunstliefhebber? In het museum hangt een wereldklasse aan Aboriginal-kunst, maar ook oorlogsmonumenten.

 

    

5. National Botanic Garden

Ontsnap even aan de stad en wandel door de botanische tuinen van Canberra. Gelegen op slechts enkele minuten van het stadscentrum, maar er heerst direct een andere sfeer. Je vindt hier een mooi aanbod van inheemse planten die verspreid staat in de bush. Het is de enige plek ter wereld waar je deze diversiteit van inheemse Australische planten op één locatie kunt zien.

Leuk om te doen in Canberra

1. Floriade Festival

Waar we in Nederland in april Bloemencorso houden en we genieten van de tulpen die uitkomen in de Keukenhof, kent Canberra ook een bloemenfestival. Floriade is dé bloemen- en tuinfestival van Australië dat jaarlijks gehouden wordt in het voorjaar, van september tot oktober. Het festivalterrein omvat tienduizenden vierkante meter tuinen met kunstig ontworpen bloembedden. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen.

 

2. Pink Lake

De naam verraadt het al, er is een roze meer te vinden in Canberra. Geen meer waar je kunt afkoelen, maar waar je alleen met je ogen van kunt genieten. Het meer heeft deze roze kleur gekregen door de waterplantjes die in het meer leven. Het roze spul blijkt een Australische varensoort te zijn, ook wel Azolla Pinnata genoemd.

 

3. Street art

In Canberra is veel street art. Maak een wandeling door de straten en geniet van de kleurrijke kunstwerken die op de muren geschilderd zijn. Naast kunst vind je er ook veel graffitiwerken. De kwaliteit van deze graffiti is van goede kwaliteit en wordt dan ook met trots tentoongesteld.

Hotels in Canberra

Overnacht midden in het centrum van Canberra in een modern of kleinschalig hotel. Onze top 3 hotels hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Liever in een ander hotel slapen? Ook dat kan. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Mantra MacArthur

Mantra MacArthur

Hotel Kurrajong Canberra

Hotel Kurrajong Canberra

Peppers Gallery

Peppers Gallery